De kranten in Mexico raken niet uitgepraat over de ontsnapping
NOS Nieuws

'Ontsnapping Guzman zeer pijnlijk voor president Mexico'

"De klopjacht op de ontsnapte Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman is een moeilijke klus", zegt Zuid-Amerika-correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Alle inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn op zoek naar hem. Er zijn overal wegversperringen en verscherpte grenscontroles ingesteld. Ook in de buurlanden, omdat hij bij zijn vorige vlucht in Guatemala bleek te zijn."

Binnenkort zal de minister van Binnenlandse Zaken recente foto's vrijgeven van Guzman om zijn pakkans te vergroten.

Ondertussen gaat het onderzoek naar zijn ontsnapping door. Wat is er gebeurd? Wie had toegang tot de bouwplannen van de zwaar bewaakte gevangenis waar El Chapo gevangen werd gehouden?

Personeel van de gevangenis zit sinds de ontsnapping vast en wordt voortdurend ondervraagd. Ook iedereen die El Chapo de afgelopen weken bezocht is verdacht.

De toegang tot de tunnel waardoor Guzman ontsnapte

Guzman had een enkelband om waardoor steeds bekend was waar hij zich binnen de gevangenis bevond. Ook werd hij 24 uur per dag bewaakt door videocamera's. De beelden en zijn bewegingen werden door verschillende teams gevolgd.

Wel waren er in zijn cel twee dode hoeken. Die waren daar expres aangebracht vanwege zijn recht op privacy. Hoewel niet bekend is gemaakt waar die dode hoeken precies zaten, is het wel duidelijk dat de tunnel waardoor hij ontsnapte, uitkwam in de wasruimte van zijn cel.

Onvergeeflijk

"Ontsnappen was eigenlijk onmogelijk en daardoor is er maar één conclusie mogelijk: hij heeft hulp gehad van het personeel van de gevangenis", zegt Bessems. "Corruptie dus."

"En dat is heel pijnlijk voor president Peña Nieto die weigerde El Chapo uit te leveren aan de VS omdat Mexico hem zelf zou kunnen bewaken. 'Ontsnappen zou onvergeeflijk zijn', zei hij toen. En dat krijgt hij nu natuurlijk overal te horen."

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl