El Chapo: 1.68 meter en toch Public Enemy no. 1

Anderhalf jaar zat de levensgevaarlijke Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzmán, 1.68 meter, vast in de cel. Tot hij er tabak van had en naar buiten wandelde. Door een professionele tunnel, waarin 'ie rechtop kon staan.

De Mexicaanse drugsbaron El Chapo, ook wel 'het Kleintje', is dus on the loose. Alweer, want in 2001 ontsnapte hij ook al. Dus zien veel mensen hem als levende legende.

El Chapo is levensgevaarlijk en de politie is een massale zoekactie begonnen. Tientallen medewerkers van de gevangenis zijn gearresteerd, wegen zijn geblokkeerd, op luchthavens wordt extra gecontroleerd en helikopters vliegen af en aan.

Na zijn vorige arrestatie bleef de drugsbaas dertien jaar uit handen van de politie, dus het wordt een pittige klus. Door sommigen wordt zelfs al gezegd dat El Chapo deze keer voorgoed is verdwenen.

Joaquin Guzmán, El Chapo

"El Chapo is de meest legendarische van alle drugsbazen in Mexico", zegt Bessems. "Hij komt uit het Sicilië van Mexico, de deelstaat Sinaloa. Onder leiding van Het Kleintje groeide het Sinaloa-kartel uit tot de grootste criminele organisatie ter wereld. Een naam die schrik aanjaagt."

Toch houdt het volk van hem. Althans, het arme deel van het volk in de streek waar El Chapo geboren is. Niet voor niets gingen vorig jaar zo'n duizend mensen de straat op om hem vrij te krijgen. Ze zagen hem liever op vrije voeten en zaten er al helemaal niet op te wachten dat hij werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Waarom zou je als jonge Mexicaan de straat op gaan voor een veroordeelde drugsbaas? "De overheid geeft ons geen kans op een baan", zegt de 20-jarige werkloze Daniel. "En Chapo helpt de jonge mensen, hij geeft ze een baan."

Een ander, Pedro, legt uit: "We staan achter Chapo, omdat hij de enige is die ons werk geeft en de jongeren in de bergen helpt."

De ontsnapping

"Om 20.52 uur was op bewakingscamera's te zien dat Guzmán naar de wasruimte ging in zijn cel 20 op gang 2. Toen hij langere tijd niet werd gezien, gingen de bewakers kijken en zij ontdekten de ingang van de tunnel." En toen was 'ie weg.

Ventilatoren, verlichting, rails, brandstoftanks: de tunnel was perfect. "Het is net een filmscript", zegt correspondent Marc Bessems. Het is zo een goed geplande ontsnapping, dat El Chapo 1500 meter verder uit de aarde krabbelde en als 'vrij' man de wijde wereld in trok.

Hoewel zijn rol bij de talloze doden volgens NOS-correspondent Marc Bessems ook niet moet worden onderschat. Het verhaal van de ontsnapping leest wellicht weg als een thriller, de keiharde waarheid is dat El Chapo schuldig is aan het plannen van moorden op iedereen die hem in de weg stond. Hij doet alles om de grootste te blijven:

Zoals gezegd: in 2001 ontsnapte El Chapo ook al, vermoedelijk in een bak met vuile was. Toen had hij ruim 8 jaar vastgezeten.

Pas na die ontsnapping groeide hij uit tot 's werelds grootste drugsbaas. Geschat wordt dat zijn drugskartel de touwtjes in handen heeft bij de helft van alle drugshandel tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ook bij die handel wordt dankbaar gebruik gemaakt van de grootste tunnelstelsels.

Tussen 2001 en 2014, het jaar dat 'ie werd gepakt, bleef Het Kleintje uit handen van de opsporingsdiensten door een ingenieus stelsel aan tunnels tussen al zijn safehouses. De ingangen van die tunnels zat bij het grootste deel van die huizen verstopt onder badkuipen.

Voor veel 'maffia-artiesten', muzikanten die zingen over de drugsbazen in Mexico, diende de vorige ontsnapping van de drugsbaas als inspiratie voor hun nummers. En dat is nu ook weer de verwachting, zegt Marc Bessems:

Deel artikel: