De uitzending van 19 oktober: Uithuisplaatsingen onder gedupeerden toeslagenaffaire / Ratrace om coronamedicijn / Britse verpleeghuizen in spagaat / Dutch Design Week / Debat over Pools recht

Uithuisplaatsingen onder gedupeerden toeslagenaffaire

Tussen 2015 en 2020 zijn 1115 kinderen van slachtoffers van het kinderopvangtoeslagenschandaal uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het rapport meldt niet of de uithuisplaatsingen het gevolg zijn van de toeslagenaffaire of dat er andere oorzaken zijn.

We bespreken dit nieuws met politiek verslaggever Nynke de Zoeten.

'De ministeries verwijzen weer naar elkaar'

Wie brengt eerste effectieve coronamedicijn op de markt?

Naast vaccins is er sinds de aanvang van de coronapandemie ook grote behoefte aan medicijnen die het ziekteproces kunnen remmen. Op internet worden een hoop ineffectieve wondermiddelen aangeprezen, maar er zijn ook hoopgevende ontwikkelingen. De grote vraag: wie brengt als eerste een effectief, betaalbaar en eenvoudig bruikbaar middel op de markt?

Ratrace onder farmaceuten om coronamedicijn

Britse verpleeghuizen in spagaat door nieuwe vaccinatieregels

Brits verpleegpersoneel moet per 11 november volledig zijn gevaccineerd, zo niet dan verliezen ze hun baan. De sector kampt nu al met de grootste personeelstekorten ooit. Op dit moment staan er al zo'n 100.000 vacatures open en door de nieuwe vaccinatiewet is de verwachting dat nog eens 7% van het verpleegpersoneel zijn of haar baan moet verlaten.

Vanavond in Nieuwsuur een reportage vanuit het Verenigd Koninkrijk.

'No jab no job' is straks het omstreden Britse vaccinatiebeleid

Minder consumeren, minder produceren

Het thema van de Dutch Design Week (DDW) is dit jaar The Greater Number, daarmee wordt aandacht gevraagd voor ons consumptiegedrag. Arne Hendriks is één van de kunstenaars die deze week exposeert in Eindhoven. Met zijn werk vraagt hij aandacht voor manieren om minder te consumeren en produceren. Nieuwsuur zocht hem op.

'Binnen tien jaar is 20 procent van de huizen modulair'

Debat over de omstreden uitspraak

Twee weken geleden oordeelde het Poolse Constitutionele Hof dat het Poolse recht zwaarder weegt dan het Europese. Het was vandaag voor het eerst dat de Poolse regering en het Europees Parlement in debat gaan over de omstreden uitspraak, die een bom legt onder de basisprincipes van de EU.

Uitspraak Pools recht legt bom onder de basisprincipes van de EU

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl