Aangepast

Reconstructie: zo verschoven ouderen alsnóg naar achteren in de vaccinatierij

Waarom kwam de vaccinatiecampagne zo traag op gang? Hoe kan het dat de beste vaccins niet bij de kwetsbaarste mensen terechtkwamen? Het korte antwoord: een onnodig ingewikkelde vaccinatieaanpak en een flinke lobby.

Uit onze reconstructie blijkt dat kwetsbaren en ouderen in instellingen minder snel zijn gevaccineerd dan had gekund. De lobby van de huisartsen om voorrang te krijgen, maakte dat er nog minder vaccins beschikbaar werden. Met alle gevolgen van dien. Drie maanden na de start hebben ouderen en kwetsbaren nog steeds niet allemaal die twee levensreddende prikken gehad. Terwijl juist deze groepen prioriteit hadden moeten krijgen, volgens kabinetsbeleid en de Gezondheidsraad.

Wij kregen interne stukken in handen en voerden gesprekken met een groot aantal directbetrokkenen, onder wie de nabestaanden van ouderen die tevergeefs wachtten op een vaccin.

Wat ging er mis? We hadden een valse start, er zijn kansen gemist en het recht van de sterkste bleek een heel grote rol te spelen. Bekijk hier onze reconstructie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl