"Die achterlijke lange neus, wie dat bedacht heeft die snapt er niets van", zegt mopshondenfokker Kaatje Boutier. "Er bestaat gewoon geen mops of Franse of Engelse bulldog met zo'n lange neus." Ze is dan ook groot tegenstander van de strengere regels voor hondenfokkers die de korte snuit moeten tegengaan.
Honden met extreem korte snuiten, zoals de mopshond en de bulldog, zijn al jaren populair. Doordat telkens gefokt wordt binnen hetzelfde ras zijn de snuitjes alleen maar korter geworden. Rasverenigingen en keurmeesters op hondenshows belonen de 'kortsnuiten' met prijzen.
Hier zal verandering in moeten komen, want op fokken met een kortsnuit staat nu een hoge boete. Fokkers moeten binnen één generatie zorgen voor een langere neus. Boutier is niet van plan zich aan de wet te houden. "Dan pak ik die boete wel, want ik ga het niet doen. Ik vind dat de minister de plank volledig misslaat."
Nadelige uiterlijke kenmerken
Sinds 2014 gelden er maatregelen die de hondenfokkerij moeten verbeteren. Het is sindsdien verboden om te fokken op een manier die de gezondheid van de honden benadeelt. Zo probeerde het ministerie van Landbouw erfelijke ziektes, nadelige uiterlijke kenmerken en gedragsafwijkingen tegen te gaan.
Fokkers trokken zich tot nu toe weinig van de regels aan. Daarom kwam minister Carola Schouten dit jaar met nieuwe criteria. De aangescherpte regels verdelen de hondenwereld in twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Soms leidt deze onenigheid zelfs tot bedreigingen.
Actiegroep Dier & Recht voert al jaren actie tegen de extremen in de hondenfokkerij. Dierenarts Kelly Kessen vertelt namens die organisatie wat er mis is met de huidige situatie.
"Er worden nu honden gefokt met uiterlijke kenmerken die mensen heel erg mooi vinden, maar die het welzijn van de dieren aantasten. Bijvoorbeeld korte snuiten waardoor de beesten minder goed kunnen ademhalen en bepaalde vormen van de schedels waardoor ze permanent hoofdpijn hebben," zegt minister Schouten. "Ik vind dat we dieren niet op zo'n manier moeten behandelen. Dat omdat wij dat mooi vinden, dieren echt verminkt worden."
Dat gaat volgens de minister ook op voor katten. Vorige week werden voor het eerst fokkers van een 'designerkat' berispt. Het gaat om de bambino sphynx, een kat zonder vacht of snorharen en met erg korte poten. De uiterlijke kenmerken maken het dier populair, maar brengen veel lichamelijke problemen met zich mee.
Een derde van de kop
Om de toezichthouders handvatten te bieden bij de controle op de naleving van de regels, liet het ministerie een onderzoek uitvoeren door de veterinaire afdeling van de Universiteit van Utrecht. Marjan van Hagen stelde het rapport op. "Iedere hond heeft recht op een neus, je hebt zuurstof nodig. Dat is een dagelijkse behoefte, dus dat is wel het minimale waar je als fokker naar kunt streven."
Volgens het rapport moet de neus van honden die nu gefokt worden een derde van de kop zijn. Het fokken met honden die hier niet aan voldoen, leidt tot een boete die kan oplopen tot 1500 euro.
Iedere hond heeft recht op een neus, je hebt zuurstof nodig.
Rashondenvereniging de Raad van Beheer is mede-initiatiefnemer van het Fairfok-programma dat in 2014 startte, maar vindt de nieuwe regels te ver gaan. "We zijn het voor negentig procent eens met het rapport", zegt directeur Rony Doedijns. "Ook wij zetten in op snuitverlenging, maar de verlenging die in het rapport staat, is een hele extreme."
Hij heeft nog hoop dat er op dit punt onderhandeld kan worden met de minister, maar die geeft aan dat dit niet het geval is. "Ik ga hier geen discussie over allerlei uitzonderingen voeren. Het is gewoon onacceptabel."
Toch zijn er ook fokkers die zich wel kunnen vinden in de nieuwe regels. Zij zijn alvast begonnen met het fokken van een langere snuit. Door een mopshond te kruisen met een ander ras kan binnen één generatie al een langere snuit ontstaan.
Premium bastaard
Uit onvrede over de hondenfokkerij kruiste dierenarts Steef Somers vijf jaar geleden twee gezonde honden met elkaar: een kruising poedel/golden retriever en een kruising Australische herdershond/border collie. Hier kwam de 'premium bastaard' uit, een vuilnisbakkenras als middel tegen inteelt bij rashonden.
"Die extreme kortsnuiten, daar moeten we vanaf. Wij hebben als beroepsgroep de verantwoordelijkheid om onze klanten goed voor te lichten", zegt Somers. "Als de overheid nou van bovenaf deze maatregelen oplegt en mijn collega's hun cliënten goed voorlichten, dan komen we een heel eind."