NOS Nieuws

Waarom je wel of niet naar hondenshows moet gaan

Deze dagen komen er 33.000 honden bij elkaar in de Amsterdamse RAI tijdens de World Dog Show. Ze strijden allemaal om wereldkampioen te worden.

Er is al langer kritiek op hondenshows en het fokken van rashonden vanwege de lichamelijke afwijkingen die de dieren hebben. Maar er is wel wat aan het veranderen in de rashondensector, zegt de organisatie.

Vier kritische stellingen over hondenshows en een weerwoord van de organisatie:

Waarom je wel én niet naar hondenshows moet gaan

1. Er wordt gefokt om zo extreem mogelijke uiterlijke kenmerken te krijgen.

Het kleinste hondenras ter wereld, de chihuahua, heeft een te kleine schedel waar de hersenen er niet inpassen. Chihuahua's hebben daardoor voortdurend hoofdpijn en bijna letterlijk uitpuilende ogen. Een Engelse bulldog heeft zulke nauwe neusgaten waardoor hij constant ademhalingsproblemen heeft.

"Tijdens een hondenshow winnen honden die kenmerken hebben van dit soort lichamelijke klachten, zegt Sarah Pesie van stichting Dier&Recht. "Door deze honden te laten winnen hou je dit ras in stand en maak je ze populairder."

Rony Doedijns is directeur van de Raad van Beheer, een overkoepelende organisatie van rashondenfokkers, en organisator van deze World Dog Show. "Dertig jaar geleden vonden we dat inderdaad mooi, maar inmiddels willen we die extremiteiten niet meer. Onze standaarden zijn daarom al jaren geleden aangepast", legt hij uit.

"Een hond met een uitpuilend oog is ongezond. Een fokker die met zo'n hond komt opdraven wordt gediskwalificeerd."

Tijdens het keuren van de honden wordt volgens hem juist gekeken naar de gezondheid van het dier. "De keurmeester kijkt of de snuitlengte wel goed in verhouding is met de grootte van de schedel. Ik ken geen fokkers die honden fokken op extreme uiterlijkheden."

Maar Pesie heeft er haar twijfels bij, want volgens haar hebben de winnende honden wel degelijk zichtbare problemen. Ook worden de keuringsrapporten niet openbaar gemaakt.

Dat laatste beaamt Doedijns: Bij reguliere shows krijgen honden wel een keurrapport, maar bij de World Dog Show zijn er simpelweg teveel honden om daar aan te beginnen."

  • NOS
    Sarah Pesie, Dier&Recht
  • nos
    Rony Doedijns, Raad van Beheer

2. Hondenshows vergroten de kans op inteelt en dus ziektes

Om een hond te krijgen met bijvoorbeeld een korte snuit fok je met honden die diezelfde eigenschappen hebben. Maar daardoor blijft er een steeds kleinere groep over. Dat kan genetische afwijkingen tot gevolg hebben zoals honden die lijden aan epilepsie.

"Sinds 2014 hebben wij het Fairfokprogramma," begint Doedijns zijn verweer. "Daarin staat dat we dit niet meer willen en bij de totstandkoming van dit plan is samengewerkt met dierenartsen en wetenschappers.

Ook is daarin afgesproken dat er bij sommigen rassen gefokt mag worden met andere rassen, waardoor er weer gezonde genen in het ras komen."

Mooie ambities, maar weinig concreets, zegt Pesie over dat plan. Volgens haar zijn de afspraken te vaag en wordt er niet genoeg doorgepakt. "De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de rashondenverengingen zelf. Dat zijn fokkers en geen dierenartsen of genetici."

Ze vraagt zich af of fokkers van probleemrassen, zoals de mopshond, wel echt willen veranderen. Uiteraard spreekt Doedijns dat tegen. Volgens hem zit een groot deel van het probleem in het buitenland.

"Er worden elk jaar 100.000 'raspuppy's' buiten ons zicht gefokt, die komen uit Roemenië en Hongarije en worden zonder enige zorg en controle in de Nederlandse markt gezet. Dat is dweilen met de kraan open."

  • NOS
    Sarah Pesie, Dier&Recht
  • nos
    Rony Doedijns, Raad van Beheer

3. Honden zitten tijdens zo'n show heel lang in hun bench

"Ze zitten een groot deel van de dag vast in een kooi. Ze kunnen zich niet terugtrekken van de harde geluiden", zegt Pesie.

En dan heb je ook nog de reis ernaartoe. Uit 74 landen komen mensen naar Amsterdam met hun hond. "In september en oktober worden veel internationale hondenshows gehouden", zegt Pesie.

"Die honden zijn continue onderweg en moeten schoon blijven. Ze kunnen daarom niet met andere dieren ravotten, want dat betekent wéér opnieuw wassen en stijlen."

Maar de hele dag in een kooi is helemaal niet aan de orde, volgens Doedijns. "We hebben juist een speciaal team dat let op het welzijn van de dieren. Zij letten er onder andere op dat honden niet te lang in een bench zitten of niet te lang op een (trim)tafel moeten staan."

Er zijn afspraken gemaakt met het naastgelegen park waar de honden uitgelaten kunnen worden. "Als we merken dat het welzijn van een hond in het geding is, kunnen we de hond diskwalificeren."

  • NOS
    Rony Doedijns, Raad van Beheer
  • NOS
    Sarah Pesie, Dier&Recht

4. De hele dag levert veel stress op

Volgens Pesie kan het dierenwelzijn bij zo'n grote show nooit goed zijn. "De honden staan duidelijk bol van de stress." zegt Pesie als ze beelden bekijkt van winnende honden bij het uitreiken van de prijzen. "Het constant aflikken van de neus, neurotisch een voorpootje blijven optillen, hijgen terwijl ze het niet warm kunnen hebben of zich steeds uitschudden alsof ze nat zijn."

Volgens Pesie zijn dit stresssignalen. "Als je die herkent dan weet je dat ze stress ervaren, ondanks dat een hond er vrolijk uitziet."

De World Dog Show is zo veel meer dan alleen een keuring, zegt Doedijns. "Natuurlijk zul je er wel eens een wachtende hond zien, er wordt bijvoorbeeld ook gesport met sommige honden en die vinden het gewoon superleuk om een activiteit met hun baas te doen."

  • NOS
    Rony Doedijns, Raad van Beheer
  • NOS
    Sarah Pesie, Dier&Recht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl