Kinderpardon: waarom het CDA van gedachten veranderde

Als het gaat om het kinderpardon waren de vier regeringspartijen altijd in balans: twee partijen voor, twee tegen. Maar toen maakte het CDA een opmerkelijke draai en sloot zich aan bij D66 en ChristenUnie in hun wens soepeler te zijn voor kinderen. Tegen de afspraken van het regeerakkoord in.

"Ik kan niet meer uitleggen dat we overlastgevers niet aanpakken en hele kwetsbare kinderen, zelfs autistische kinderen en gewonde kinderen, blijkbaar wel gemakkelijk in gesloten voorzieningen kunnen zetten om ze vervolgens het land uit te krijgen", laat CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg op Twitter weten.

Tot nu toe benadrukte het CDA het belang van strenge regels rond het kinderpardon. Maar een groot deel van de achterban wil graag een humaner beleid rond asielkinderen. Die groep CDA'ers heeft al langere tijd moeite met de wat hardere, rechtse koers die de Kamerfractie vaart.

Een goed voorbeeld is Rein Willems, voormalig CDA-senator en als voorzitter betrokken bij de Bethelkapel, de kerk waarin het Armeense gezin Tamrazyan al drie maanden zit ondergedoken. Willems vond het standpunt van zijn partij tot voor kort "onbarmhartig". "Ik sta met heel mijn hart achter het recht voor mensen om op een fatsoenlijke manier behandeld te worden in ons land."

Dit deel van de partij voelt zich ook gesteund door een rapport van 38 hoogleraren uit december. Daarin staat dat asielkinderen hersenschade kunnen oplopen als gevolg van de stress door een dreigende uitzetting.

Het kinderpardon uitgelegd

Het kerkasiel, Lily en Howick, de documentaire van Tim Hofman en wetenschappers die zich uitspreken: de maatschappelijke druk wordt steeds groter. Sandra Wolvekamp verenigt CDA-afdelingen die kritisch zijn over de partijlijn en dient voor het komende congres een resolutie in die oproept tot een ruimer kinderpardon.

"Ik zit nu ruim over de honderd individuele leden die meedoen met indienen. En er blijven ook nog afdelen en provincies zich melden, dus het blijft toenemen". Wolvekamp is blij met de draai van haar partij en pleit voor meer barmhartigheid.

"Het CDA is een brede partij: zoveel mensen zoveel meningen. Maar in de kern vinden we een aantal dingen heel belangrijk, en dat is aan de ene kant verantwoordelijkheid nemen, maar aan de andere kant ook de zorg voor wie en wat kwetsbaar is. Daar moet je een balans in zoeken en daar moet je over in gesprek blijven."

Staatssecretaris Harbers heeft in september vorig jaar na de zaak van de Lili en Howick een onderzoekscommissie ingesteld. De commissie, onder leiding van oud-ambtenaar en CDA-lid Richard van Zwol, gaat voorstellen doen om de asielprocedures te versnellen en het stapelen van procedures tegen te gaan. Voor de zomer worden de conclusies verwacht.

Hoe het CDA van idee veranderde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl