Ans Boersma: 'Hij zei tegen mij dat hij alleen in het verzet tegen Assad zat'

 • Lucas Waagmeester

  correspondent Turkije

 • Eelco Bosch van Rosenthal

  verslaggever

 • Lucas Waagmeester

  correspondent Turkije

 • Eelco Bosch van Rosenthal

  verslaggever

Ze was correspondent in Turkije, is in een week tijd haar woonplaats en haar baan kwijt, en ze weet naar eigen zeggen nog steeds niet precies waarom. Ans Boersma is rustig, eigenlijk best opgewekt, maar ook boos. Nadat het Openbaar Ministerie haar naam had genoemd bij de Turkse autoriteiten, werd ze plotseling het land uit gezet.

Dat is vandaag precies een week geleden. Een officiële verdenking, laat staan een aanklacht, is er nog niet. Boersma is inmiddels wel verhoord door de politie in Amsterdam. Daarbij ging het over valsheid in geschrifte, die ze in mei 2014 zou hebben gepleegd. En het verhoor ging vooral over haar ex-vriend, de Syriër Aziz die inmiddels in Nederland als terreurverdachte in de gevangenis zit.

De valsheid in geschrifte zou Boersma hebben gepleegd bij de aanvraag van een toeristenvisum voor Aziz in 2014. Die aanvraag werd gedaan met een vals paspoort, dat Aziz anderhalf jaar eerder in Syrië kocht om van Syrië naar Turkije te kunnen reizen.

Bovendien verklaarde het stel op de visumaanvraag dat Aziz na een kort bezoek aan Nederland zou terugkeren naar Turkije. Dat was niet de intentie, zegt de politie nu, dus ook daarbij zou Boersma valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Over de precieze inhoud van de verdenking van valsheid in geschrifte wil het OM nog steeds geen verdere mededelingen doen.

Boos is Boersma op het Openbaar Ministerie. Ze gaat een civiele zaak aanspannen, waarin ze de Nederlandse Staat aansprakelijk stelt voor geleden schade. Haar advocaat Marq Wijngaarden zegt dat ze haar inkomen nu kwijt is, en haar woonplaats. Omdat het OM ervoor gekozen heeft gevoelige informatie over haar te delen met Turkije. Daarvoor was geen noodzaak, volgens Wijngaarden.

Het complete interview met Ans Boersma

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl