NOS NieuwsAangepast

'Uitgezette journaliste wist niet van banden ex-vriend met terroristen'

De uitgezette journaliste Ans Boersma ontkent bij monde van haar advocaat dat ze wist dat haar Syrische ex-vriend lid is geweest van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. De advocaat van de vrouw die deze week Turkije werd uitgezet, zegt dat Boersma gedurende haar relatie "geen enkele aanleiding had om te denken dat deze persoon banden zou hebben gehad met een terroristische organisatie".

Ook toen haar ex eenmaal daarover in de publiciteit was gekomen, had ze daar volgens haar advocaat geen vermoeden van.

Het Financieele Dagblad, een van Boersma's opdrachtgevers, noemt het verzwijgen van die relatie als belangrijke reden voor het verbreken van de banden met haar. Ze was sinds februari 2017 voor de krant actief als freelance correspondent in Turkije.

Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte. Volgens Nieuwsuur is dat omdat ze de Syriër in 2014 aan valse papieren heeft geholpen zodat hij naar Nederland kon komen. Hun relatie werd volgens Boersma in de zomer van 2015 beëindigd.

Intensieve gesprekken

De hoofdredactie van het FD schrijft dat na haar uitzetting uit Turkije enkele intensieve gesprekken met Boersma zijn gevoerd. Daarin heeft ze "onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol", aldus de krant.

Op basis van de gesprekken is de voorlopige conclusie van de hoofdredactie dat Boersma haar opdrachtgever tot drie keer toe niet goed heeft ingelicht. "Als het FD had geweten dat Ans Boersma een jaar eerder een relatie had gehad met een Syriër die via Turkije naar Nederland was gevlucht, zou dat voor het FD een belangrijke reden zijn geweest haar niet als correspondent aan te trekken", schrijft de krant.

Boersma zou voor haar benoeming niet eerlijk zijn geweest over haar persoonlijke motieven om naar Turkije te gaan. Verder informeerde ze het FD niet toen haar ex-vriend in november 2017 was herkend in De Balie in Amsterdam en ook niet na zijn arrestatie afgelopen najaar.

Advocaat oneens

De advocaat van Boersma is het oneens met die verklaring van de krant. "De FD-hoofdredacteur verwijt haar dat zij tot driemaal toe nalatig is geweest deze informatie aan de hoofdredactie te verstrekken. Alle drie de genoemde momenten lagen na het verbreken van de relatie en voordat cliënte enig vermoeden kon hebben dat er sprake zou kunnen zijn van banden met een terroristisch netwerk."

Het wordt niet duidelijk waarom Boersma dat niet wist, ondanks de vele publiciteit over haar ex-vriend. Haar advocaat benadrukt dat ze de relatie achter zich had gelaten. Hij wil verder niet vooruitlopen op haar politieverhoor van komende maandag.

Hoofdredacteur Bonjer zei in Nieuwsuur dat Boersma de relatie toch eerder had moeten melden. "Het gaat erom dat als je uitgezonden wil worden als jonge journalist naar een moeilijk land, je opening van zaken moet geven aan degene die voor jouw veiligheid verantwoordelijkheid moet dragen. Ik moet erop kunnen rekenen dat als ik vragen stel aan journalisten die voor het FD willen werken, dat zij alles op tafel leggen, dat zij al mijn vragen serieus beantwoorden. En dat is helaas niet gebeurd."

'Het moment dat ik knikkende knieën had en dacht: dit kan niet waar zijn'

Het FD benadrukt dat er geen reden is om aan te nemen dat artikelen van Boersma, die ook schreef voor Trouw en het tijdschrift One World, inhoudelijke onjuistheden bevatten. De krant zegt dat ze voor het FD niet over de oorlog in Syrië of vluchtelingen heeft geschreven. In het archief van de krant zijn echter zeker twee artikelen te vinden waarin die onderwerpen wel aan bod komen.

Trouw zegt dat Boersma de afgelopen maanden een paar keer is ingevallen voor de vaste Turkije-correspondent. Ze heeft toen enkele artikelen geschreven, onder meer over de vluchtelingen en de oorlog in Syrië. Trouw heeft nooit een contract met haar afgesloten en heeft ook geen contact meer met haar.

Ondoordacht

De Nederlandse Vereniging van Journalisten blijft Boersma steunen. "Over haar werk is voor zover wij weten geen twijfel en door het ondoordacht handelen van het OM is ze in gevaar gebracht", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Bruning vindt dat de hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad te snel conclusies heeft getrokken. "Ze is uit haar leven weggerukt in Turkije. En dan valt het wel heel rauw op je dak, als je dan ook nog een van je belangrijkste opdrachtgevers een dag na terugkomst verliest", zegt hij. "Haar naam gaat heel de wereld rond in verband met deze mogelijke terrorist en dan krijg je dit er nog overheen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl