De man tijdens een interview met Nieuwsuur in Amsterdam

'FD-journaliste was met Syriër die bij Balie werd herkend als lid terreurgroep'

De Syriër met wie de uitgezette FD-journaliste Ans Boersma een relatie heeft gehad, is dezelfde man die in september 2017 in debatcentrum De Balie werd herkend als lid van een terreurgroep. Dat melden verschillende bronnen aan Nieuwsuur. Vorig jaar gaf de Syriër nog een interview aan Nieuwsuur en de Volkskrant, waarin hij zijn betrokkenheid bij terreur ontkende.

Afgelopen najaar pakte de politie hem samen met zijn broer alsnog op op verdenking van terrorisme. Volgens het Openbaar Ministerie is de Syriër voor zijn komst naar Nederland actief geweest bij de terreurgroep Jabat al-Nusra, een van de partijen in de oorlog in Syrië. De man zit nog steeds vast.

Volgens de Syriër, die zich in het interview in 2017 Aziz noemt, werd hij onterecht beschuldigd. Hij wilde niet gevonden worden door het Syrische regime en daarom alleen anoniem met Nieuwsuur praten.

Vermeende IS-strijder Amsterdam: Ik ben niet van IS

Bronnen rond veiligheidsdiensten noemden hem in 2017 een "zwaar geval". Hij reisde onder een valse naam naar Nederland en werd langer in de gaten gehouden door de AIVD.

Vandaag werd journaliste Ans Boersma door Turkije uitgezet en door het OM aangemerkt als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Zelf acht Boersma het mogelijk dat haar uitzetting inderdaad gerelateerd is aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met de Syriër. Ze hadden een relatie in Nederland.

Boersma werkt voor onder meer Het Financieele Dagblad (FD) en is een door de Turkse regering geaccrediteerde correspondent. De FD-hoofdredactie wil volledige opheldering van het ministerie van Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe het kan dat gegevens van een Nederlandse journalist met Turkse opsporingsdiensten worden gedeeld, zonder medeweten van Buitenlandse Zaken.

Uitzetting Nederlandse journaliste 'mogelijk om relatie met Syriër'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl