Ans Boersma bij het International Journalism Festival in 2018
NOS NieuwsAangepast

Turkije: Nederland meldde banden van uitgezette journalist met al-Nusra

De regering van Turkije zegt recent informatie van de Nederlandse politie te hebben gekregen dat de Nederlandse journalist Ans Boersma banden heeft met de Syrische terreurbeweging Jahbat al-Nusra. "Op grond daarvan zijn wij in actie gekomen en hebben wij een voorzorgsmaatregel genomen", zegt de woordvoerder van president Erdogan op Twitter.

In een tweede tweet zegt hij dat Turkije niet wil speculeren over de geloofwaardigheid van de informatie. "Als een betrouwbare buitenlandse instantie je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, neem je geen risico. Alleen de autoriteiten in Nederland kunnen uitleggen hoe ze tot die conclusie zijn gekomen."

Boersma was correspondent in Turkije van Het Financieele Dagblad en schreef ook voor Trouw en het tijdschrift One World. Ze is vanmorgen op een vliegtuig naar Nederland gezet.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zei vanochtend dat er niet om uitlevering van Boersma is gevraagd. Het wil zoals gebruikelijk niet bevestigen of ontkennen dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt waarbij Boersma betrokken is.

Minister Grapperhaus wil nog niets zeggen over de zaak. "Ik volg de zaak op de voet, maar ga nu geen verdere uitlatingen doen. We moeten geen voorbarige conclusies trekken." Volgens Grapperhaus komt het OM later vandaag met meer informatie. Tot die tijd doet hij het zwijgen ertoe.

Strafbaar

NOS-correspondent Lucas Waagmeester zegt dat journalisten in Nederland contact mogen hebben met leden van terreurorganisaties om informatie in te winnen. In Turkije ligt dat anders.

"We weten niet of Ans Boersma dergelijke contacten had, maar we weten wel dat voor Turkije contact met leden van dat soort organisaties strafbaar is. Het lijkt erop dat de Turken vanuit hun normen op de Nederlandse informatie hebben gereageerd - als die er inderdaad is - en Boersma om die reden hebben uitgezet."

'Veiligheidsrisico'

Vanmorgen werd Boersma op een vliegtuig naar Nederland gezet. De reden dat zij Turkije moest verlaten was dat zij een veiligheidsrisico vormde, aldus bronnen van de NOS.

Boersma, die in Turkije onder andere voor het FD werkt, was gisteren opgepakt toen ze zich bij de immigratiedienst meldde om haar verblijfsvergunning te verlengen. Assistentie van een advocaat en de Nederlandse consul-generaal in Istanbul mocht niet baten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl