Ans Boersma in 2018
NOS NieuwsAangepast

'Correspondent mogelijk uitgezet om eerdere relatie met al-Nusra-verdachte'

Volgens journalist Ans Boersma is zij mogelijk Turkije uit gezet omdat zij een relatie heeft gehad met een Syriër, die afgelopen najaar in Nederland is gearresteerd omdat hij lid is geweest van de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, een van de partijen in de oorlog in Syrië.

Bronnen zeggen tegen Nieuwsuur dat dit dezelfde man is die in september 2017 in debatcentrum De Balie in Amsterdam werd herkend als lid van een terreurgroep. De 32-jarige Syriër gaf vorig jaar nog een interview aan Nieuwsuur en de Volkskrant, waarin hij zijn betrokkenheid bij terrorisme ontkende. Hij zit nog steeds vast.

De man kreeg in 2014 een tijdelijke verblijfsvergunning in Nederland, zijn relatie met Boersma duurde tot de zomer van 2015. Volgens Nieuwsuur heeft zij de Syriër aan valse papieren geholpen. Ze zou daarom worden verdacht van valsheid in geschrifte.

Vragen gesteld aan Turkije

Het Openbaar Ministerie wilde vanmiddag alleen zeggen dat Boersma verdachte is in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Het OM benadrukte dat de journalist zelf niet werd verdacht van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. Een onbekend aantal anderen wordt wel verdacht van misdrijven met een terroristisch oogmerk.

Het OM heeft de Turkse autoriteiten onlangs om informatie gevraagd over Boersma en andere verdachten. Toen het OM die vragen stelde, is ook achtergrondinformatie gegeven, zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat dit een normale gang van zaken is. Volgens de woordvoerder hadden de vragen betrekking op Boersma als privépersoon en niet op haar werk als journalist.

Informatie van Nederlandse politie

Boersma werkt sinds februari 2017 voor het FD. Die krant schrijft dat Boersma van de Turkse politie niet te horen heeft gekregen dat zij banden zou hebben met al-Nusra. Eerder vandaag meldden de Turkse autoriteiten dat zij recent door de Nederlandse politie zijn geïnformeerd dat Boersma banden heeft met de Syrische terreurbeweging.

Ze stond sinds 4 december gesignaleerd bij de marechaussee, schrijft het FD. Op 21 december is zij vanuit Turkije in Nederland aangekomen, ook op Schiphol. "Bij de paspoortcontrole op die datum heeft niemand haar vragen gesteld."

Op 3 januari vertrok ze weer naar Turkije. Op 5 januari zou dat land een 'ban' op Boersma's paspoort hebben ingesteld. Daarom werd ze vanaf de immigratiedienst in Istanbul meegenomen naar een politiebureau.

Vanochtend werd ze op een vliegtuig naar Nederland gezet. Toen ze aankwam op Schiphol, is ze niet aangehouden. Het OM heeft contact gehad met Boersma, maar zij is nog niet uitgebreid verhoord.

Veel vragen

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) vindt dat het OM Boersma onnodig in gevaar heeft gebracht door informatie te delen met Turkije. "Het alarmeert mij nog meer dat dit op dagelijkse basis gebeurt", zegt hij in radioprogramma Nieuws en Co. Ook vindt hij dat het OM in dit geval wel degelijk rekening had moeten houden met haar beroep. "Het OM heeft nog steeds heel veel uit te leggen."

Ook voorzitter Marcel Gelauff van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren wil graag helderheid. "Ik heb nog steeds veel vragen over de handelwijze van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Als je Turkije op deze manier in een onderzoek betrekt, dan is het voorspelbaar dat dat heel snel consequenties heeft voor betrokkene. Zeker als het een journalist betreft. En blijft staan natuurlijk dat Turkije zonder enige vorm van proces een geaccrediteerde journalist binnen een dag uitwijst."

De hoofdredactie van het FD wil "volledige opheldering" van de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken over hoe het kan dat gegevens van een Nederlandse journalist met de Turkse opsporingsdiensten worden gedeeld, zonder dat Buitenlandse Zaken daarvan af weet.

Grapperhaus: 'We moeten wegblijven van veronderstellingen'

Minister Grapperhaus wil niet ingaan op het verhaal dat Boersma vanwege een vroegere relatie met een Syriër in de problemen is gekomen. Ook over het bericht dat het om de man van De Balie gaat, wil hij niks zeggen.

Hij verwijst naar het Openbaar Ministerie, dat de zaak onder zich heeft. Wel benadrukt de minister van Justitie en Veiligheid dat de uitzetting uit Turkije niets te maken heeft met het werk van Boersma.

Naast haar werk voor het FD, schrijft zij ook voor Trouw en het tijdschrift One World.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl