De Nederlandse journaliste die Turkije is uitgezet, wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Dat zeggen bronnen tegen Nieuwsuur. Ans Boersma zou haar ex-vriend, een Syriër die onlangs in Nederland is gearresteerd omdat hij lid is geweest van de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, aan valse papieren hebben geholpen.
"Boersma wordt niet verdacht van betrokkenheid bij terrorisme, maar dus wel van valsheid in geschrifte", vertelt verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal die vandaag onderzoek heeft gedaan naar de zaak. "Zij leerde de Syriër in Turkije kennen, nog voor haar correspondentschap. Dat moet in 2013 of 2014 zijn geweest."
Bronnen in Den Haag melden Nieuwsuur dat zij hem heeft geholpen bij het verkrijgen van een visum. "Bij het aanvragen van het visum, dat hem uiteindelijk een verblijfsvergunning in Nederland opleverde, zou valsheid in geschrifte zijn gepleegd. Dat is in ieder geval de verdenking", zegt Bosch van Rosenthal.
"Of Boersma daar een ander verhaal tegenover zet, dat weten we niet. We hebben vandaag kort contact met haar gehad, maar zij wilde hier verder niks op zeggen."
Herkend in De Balie
Boersma werd vanochtend door Turkije uitgezet en is door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. De journaliste gaf vandaag zelf aan dat haar uitzetting mogelijk is gerelateerd aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met een Syrische man.
Verschillende bronnen melden aan Nieuwsuur dat het om de man gaat die in september 2017 in debatcentrum De Balie in Amsterdam werd herkend als lid van een terreurgroep. Vorig jaar gaf de Syriër nog een interview aan Nieuwsuur en de Volkskrant, waarin hij zijn betrokkenheid bij terreur ontkende.
Afgelopen najaar pakte de politie de man samen met zijn broer alsnog op op verdenking van terrorisme. Volgens het OM is de Syriër voor zijn komst naar Nederland actief geweest bij Jabhat al-Nusra, een van de partijen in de oorlog in Syrië. De man zit nog steeds vast.
Bekijk hieronder het interview met de Syriër, die zich Aziz noemt. Hij wilde alleen anoniem met Nieuwsuur praten, omdat hij niet gevonden wilde worden door het Syrische regime.
Geïnformeerd door Nederlandse politie
Het Financieele Dagblad (FD), waar Boersma voor werkt, schrijft dat de journaliste van de Turkse politie niet te horen heeft gekregen dat zij banden zou hebben met Al-Nusra. Eerder vandaag meldden de Turkse autoriteiten dat zij recent door de Nederlandse politie zijn geïnformeerd dat Boersma banden heeft met de terreurbeweging.
De journaliste stond sinds 4 december gesignaleerd bij de marechaussee, schrijft het FD. Op 21 december is zij vanuit Turkije in Nederland aangekomen, ook op Schiphol. "Bij de paspoortcontrole op die datum heeft niemand haar vragen gesteld." Op 3 januari vertrok ze weer naar Turkije.
Twee dagen later, op 5 januari, zou dat land een 'ban' op Boersma's paspoort hebben ingesteld. Daarom werd ze vanaf de immigratiedienst in Istanbul meegenomen naar een politiebureau. Daar kreeg ze te horen dat ze werd uitgezet naar Nederland.