Journaliste Ans Boersma, die vorige week Turkije werd uitgezet, gaat een civiele zaak aanspannen tegen de Nederlandse Staat. Ze stelt die aansprakelijk voor de emotionele en materiële schade die ze heeft geleden als gevolg van de uitzetting.
De uitzetting volgde op een aantal informatieverzoeken van Nederland aan Turkije. Daarin werd niet alleen om informatie over Boersma gevraagd, maar informatie over haar werd ook gedeeld, onder meer over haar band met een voormalig lid van Al-Nusra, met wie ze in het verleden een relatie had.
De informatie uit Nederland was reden voor Turkije om Boersma uit te zetten. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte, omdat ze de man, een 32-jarige Syriër, in 2014 hielp bij een visumaanvraag op basis van valse gegevens.
De Syriër, die eind 2017 nog een interview gaf aan Nieuwsuur, zit sinds oktober vast op verdenking van lidmaatschap van Al-Nusra. Hij zit op dit moment in de speciale terroristenafdeling in Vught.
Avondklok mogelijk vanaf vrijdag, van 20.30 tot 04.30 uur
Het kabinet praat vanochtend nog over deze maatregel. Vanavond is er een kamerdebat over. Tot nu was de weerstand tegen een avondklok groot.
Trump: gratie voor oud-adviseur Bannon, niet voor zichzelf en familie
De president heeft op zijn laatste werkdag in het Witte Huis tientallen mensen gratie verleend, onder wie zijn oud-adviseur Steve Bannon en rapper Lil Wayne.
- Inauguratie Biden
Inauguration Day in de VS: dit kan je vandaag verwachten
Vandaag wordt Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten. In Washington vindt de inauguratie plaats, die heel anders zal zijn dan voorgaande keren.