Defensieminister Bijleveld en haar Amerikaanse collega James Mattis in Washington
Aangepast

Minister Bijleveld: begrip voor militaire actie VS

"Als diplomatieke, economische en politieke maatregelen onvoldoende zijn, heeft Nederland begrip voor een proportionele militaire actie in Syrië." Dat zegt minister van Defensie Ank Bijleveld vanavond tegen Nieuwsuur.

Bijleveld heeft in een gesprek met haar Amerikaanse collega James Mattis in het Pentagon wel begrepen dat de Amerikanen eerst nog breed willen onderzoeken wat de beste reactie is op de vermoedelijke gifgasaanval in Douma, Syrië. "Alles ligt nog open. Dat betekent dat er eerst gesproken wordt over diplomatieke, economische en politieke maatregelen."

Minister Bijleveld: begrip voor militaire actie VS

Bijleveld vindt het jammer dat Rusland in de VN-Veiligheidsraad opnieuw zijn veto-recht heeft gebruikt om een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Douma tegen te houden. De VS en zijn westerse bondgenoten stonden lijnrecht tegenover Rusland.

"Het is een ingewikkelde en complexe situatie die vraagt om een politieke oplossing. De escalatie tussen de VS en Rusland is zorgelijk", aldus Bijleveld, die ook zegt dat de harde taal die de Amerikaanse president Donald Trump gebruikt, niet haar woorden zouden zijn. "Mijn collega Mattis heeft een andere toon."

De Verenigde Staten hebben Nederland niet gevraagd om militaire steun, mocht het komen tot een militaire actie in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl