Defensieminister Bijleveld en haar Amerikaanse collega James Mattis in Washington
NOS NieuwsAangepast

Bijleveld biedt VS hulp bij transport militair materieel

Nederland wil de 'toegangspoort' worden voor Amerikaans defensiematerieel dat naar Europese landen vervoerd moet worden. Defensieminister Bijleveld heeft in een gesprek met haar Amerikaanse collega Mattis in het Pentagon extra Nederlandse hulp aangeboden om de militaire mobiliteit te vergroten.

"Onze ligging is gunstig en we hebben de logistieke ervaring en knowhow", benadrukt Bijleveld. In NAVO-verband wordt al langer gesproken over de verbetering van de "militaire snelweg" in Europa. Door bureaucratie bij de grensposten in verschillende landen en een woud aan regels is het lastig om militair materieel snel te verplaatsen van Zuid- of West-Europa naar het oosten.

Syrië

Mattis en Bijleveld spraken ook over het regeringsbudget voor defensie. Het Nederlandse kabinet trekt daar extra geld voor uit, maar volgens de Amerikanen lang niet genoeg. Binnen de NAVO is afgesproken om 2 procent van het BBP aan defensie uit te geven. Bijleveld noemde de verhoging van het Nederlandse budget tegen Mattis "een eerste stap".

De twee bewindslieden spraken ook over de situatie in Syrië, Rusland en de terreurorganisatie IS. Nederland ziet dat er vooruitgang is geboekt in de strijd tegen IS, maar wil nog niet reageren op het Amerikaanse verzoek voor meer troepen in Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl