Poetin schudt de hand van de nieuwe ambassadeur van Montenegro
NOS NieuwsAangepast

Poetin hoopt dat 'het verstand zal zegevieren', maar zwijgt over Syrië

De Russische president Poetin heeft zijn zorg uitgesproken over de spanningen in de wereld. "De internationale situatie wordt steeds chaotischer. Wij hopen dat uiteindelijk het gezonde verstand zal zegevieren en de internationale betrekkingen een constructieve kant op gaan."

Poetin zei dit bij een ontmoeting met nieuwe buitenlandse ambassadeurs in Moskou. Alles wijst erop dat hij op de dreigende Amerikaanse aanval op Syrië doelde, maar hij zei dat niet expliciet.

Twitter-diplomatie

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn ervan overtuigd dat het regime van president Assad zaterdag achter de gifgasaanval op Douma zat. Ze willen Assad daarvoor straffen, mogelijk met een aanval van kruisraketten.

Rusland dreigt met tegengeweld, maar de Amerikaanse president Trump is daar niet van onder de indruk. "Rusland, bereid je voor, de raketten komen eraan!", twitterde hij vanmorgen.

Het Kremlin zei in een reactie dat het niet aan Twitter-diplomatie doet. "Wij kiezen voor een serieuze benadering", zei een woordvoerder. "We blijven erbij dat er geen stappen worden gezet die de breekbare situatie verder verslechteren."

Geen bewijs

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn bij de aanval van zaterdag op Douma zeventig doden gevallen. Zo'n 500 mensen zijn met symptomen van blootstelling aan giftige chemicaliën in ziekenhuizen opgenomen.

Toch houden de Russen vol dat het bewijs voor een gifgasaanval ontbreekt. Artsen in lokale ziekenhuizen zouden hebben gezegd dat ze geen slachtoffers van zo'n aanval hebben binnengekregen. Bewoners van Douma zouden ook niets van een begrafenis van slachtoffers hebben gemerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl