Protest tegen wapens in Parkland, Florida
Aangepast

'Zolang wapens makkelijk te krijgen zijn, ben je eigenlijk nergens veilig'

School shootings: in de VS is het inmiddels een bekend fenomeen. Na iedere schietpartij vlamt de discussie over wapenbezit weer op, maar er gebeurt uiteindelijk maar weinig. Leerlingen van de school in Florida, waar de meest recente schietpartij plaatsvond, zijn er boos over.

"Iedere schietpartij is iets om bang van te worden, ook die op scholen. Maar je bent eigenlijk nergens veilig zolang er wapens op straat zijn en iedereen er makkelijk aan kan komen", zegt Ryan Deitsch (18). Hij zit op de school in Florida waar woensdag zeker zeventien mensen omkwamen bij een schietpartij.

De 19-jarige schutter zou met een semi-automatische AR-15 hebben geschoten, ook wel Amerika's meest geliefde wapen genoemd. Volgens Ryan is dat wapen volledig legaal voor iedereen boven de 18 jaar. "Waarom kan je zo makkelijk aan wapens komen die zoveel mensen pijn kunnen doen?"

Politiewagens en helikopters

Zelf maakte hij de schietpartij vanuit de verte mee. Hij zat samen met klasgenote Carly Novell (17) in een les toen het brandalarm ineens afging. "We gingen allemaal naar buiten, maar kregen daar te horen dat we juist weer naar binnen moesten. Het was code rood", vertelt Carly. Dat betekent dat er een 'active shooter' op de school rondloopt.

Hun klaslokaal was in een ander gebouw dan waar de schietpartij plaatsvond. "We hebben niet daadwerkelijk schoten gehoord", zegt Ryan. "Maar we hoorden wel politiewagens langskomen en helikopters boven ons hoofd." "Toen wisten we wel wat er aan de hand was", vult Carly aan.

We moeten ons niet meer verschuilen voor wapens, we moeten nu van ons laten horen.

Carly, leerling school Florida

Een schietpartij hoort iets zeldzaams te zijn en dat is het nu niet, zegt Carly. "Het gebeurt keer op keer." Ze vindt het onzin dat mensen zich zouden moeten kunnen verdedigen met een wapen, omdat anderen ook een wapen dragen. "Ik en mijn familie zijn ertegen."

Zij en Ryan willen meedoen aan een protest in Parkland, de plaats waar de getroffen school staat. 'No more hiding' staat er op haar bord. "We moeten ons niet meer verschuilen voor wapens, voor wat er nu aan de hand is. We moeten van ons laten horen, en wel nu."

De macht van de NRA

Wetgeving is nodig volgens hen allebei. Maar dat blijkt keer op keer een moeilijk punt te zijn. Na de schietpartij in Las Vegas vorig jaar was er even sprake van dat speciale hulpstukken verboden zouden worden, waarmee semi-automatische wapens tot volautomatische gemaakt kunnen worden. Maar daar is niets van terecht gekomen.

Volgens Ryan heeft de National Rifle Association (NRA) daar een grote hand in gehad. "Deze enorme belangenorganisatie heeft grote invloed in dit land. Zij hebben mensen in de regering onder controle, zodat ze niks doen of zeggen." Daardoor halen voorstellen voor strengere wapenwetten het steeds niet.

Het bezit van een vuurwapen is op dit moment een grondrecht in Amerika. "Dat omkeren wordt een lastig proces, omdat op dit moment veel mensen een wapen hebben", zegt Carly. "Maar we moeten het in ieder geval proberen. Er moet iets gebeuren. Dit kan zo niet langer."

Scholieren komen in opstand tegen wapenlobby VS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl