Een Duits distributiecentrum van Amazon
Aangepast

'Amazon kan grootste bedrijf van de wereld worden'

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

Naast bijna alle producten denkbaar, kunnen Amerikanen er terecht voor krediet, drones, cloudopslag en sinds kort ook voor biologische boodschappen. Het bedrijf Amazon begon ooit als een online boekenwinkel, maar dat is het al lang niet meer.

"Amazon is met succes doorgedrongen in heel veel verschillende markten", zegt financieel journalist Brad Stone die een boek schreef over het bedrijf en oprichter Jeff Bezos.

Fysieke winkels

Vorige maand nam Amazon supermarktketen Whole Food over met 460 filialen in de Verenigde Staten, Canada en in het Verenigd Koninkrijk. Dat het bedrijf nu ook fysieke winkels heeft, zegt volgens de journalist veel over de ambitie van Bezos.

"Hij beseft dat online-verkopen altijd beperkt blijven. Slechts 15 procent van alle verkopen in de VS gaat via internet. Voor sommige dingen, zoals vers fruit en groente, wil je naar de winkel. En dat kunnen ze nu bieden", legt Stone uit.

'Amazon kan grootste bedrijf van de wereld worden'

Nog interessanter vindt Stone de technologische ontwikkelingen van het bedrijf op het gebied van het Internet der Dingen. "Amazon verraste de Amerikaanse markt toen ze een paar jaar geleden de Echo introduceerde."

De slimme assistent van Amazon, Alexa, is een concurrent van Apple's Siri. "Het is een cilindervormige speaker waar je tegen kunt praten. Het speelt muziek, bedient apparaten in huis en je kunt er natuurlijk online mee shoppen", zegt Stone.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'The everything store' wordt daarmee langzaam realiteit. "Voor veel mensen is Amazon de verkoper van alles. Amerikanen denken nu al dat als Amazon een product niet heeft, het waarschijnlijk niet bestaat", zegt Lowel Goss. Hij gaf een paar jaar geleden leiding aan een van de tech-afdelingen van Amazon.

Het is volgens hem niet voor niets dat het bedrijf momenteel de lieveling is van de Amerikaanse beurzen. "Amazons vaardigheid om een project van de grond te tillen, is groter dan die van welk bedrijf ook. Ze willen dat alles werkt. Op andere plekken zijn ze vaak bereid om een oogje toe knijpen. Maar Jeff Bezos wil per se dat dingen werken. Dat ze doen wat de klant beloven."

Als mensen veel inkopen doen bij Amazon verdwijnen de kleinere winkels en wordt het aanbod minder divers.

Lowel Goss

Maar de dominantie van Amazon heeft ook nadelen. Goss helpt nu kleine bedrijven om zich te beschermen tegen de gigant uit Seattle. "Het verandert gemeenschappen. Als mensen veel inkopen doen bij Amazon verdwijnen de kleinere winkels en wordt het aanbod minder divers."

En het zijn niet alleen de kleine winkels die last hebben van de enorme groei van het bedrijf. Ook grote warenhuizen krijgen het steeds moeilijker. Bekende namen als Walmart, Macy's en Sears kunnen de concurrentie niet aan moeten vele winkels sluiten.

Rijkste man op aarde

"Nu ze groter worden, is het belangrijk dat we in de gaten houden of Amazon technieken toepast om concurrentie uit te schakelen. Dwingt Amazon leveranciers om via hen te verkopen? Of misbruiken ze hun data? Dat moet onderzocht worden", zegt Stone.

Toch voorzit hij geen problemen voor Amazon op de korte termijn. "In de komende tien jaar zal Amazon een van de, en misschien wel het grootste bedrijf op de wereld zijn en Jeff Bezos waarschijnlijk de rijkste man op aarde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl