Jeff Bezos met een door zijn ruimtevaartbedrijf ontwikkelde raket AFP

De oprichter van webwinkel Amazon, Jeff Bezos, gaat elk jaar voor een miljard dollar aan aandelen in zijn bedrijf verkopen. Hij wil het geld steken in zijn andere bedrijf, ruimtevaartorganisatie Blue Origin. Dat bedrijf wil volgend jaar ruimtereizen aanbieden aan particulieren.

Bezos denkt zo'n 2,5 miljard euro nodig te hebben om een raket te ontwikkelen die satellieten en mensen de ruimte in kan sturen. Eigenlijk was het de bedoeling om al dit jaar te beginnen met testvluchten, maar Bezos zegt dat dat waarschijnlijk pas volgend jaar lukt. Wat een tripje naar de ruimte gaat kosten, is nog niet bekend. 

Blue Origin is al wel een tijd bezig met testvluchten van een ander rakettype, maar die zijn niet krachtig genoeg om een ruimtecapsule in een baan om de aarde te krijgen. 

Bezos demonstreert hier een herbruikbare raketbooster van Blue Origin Reuters

Bezos is de grootste aandeelhouder van Amazon. Hij heeft bijna 81 miljoen aandelen in het bedrijf met een waarde van bijna 70 miljard euro.

Elon Musk

De oprichter van Amazon is niet de enige die zich bezighoudt met commerciële ruimtevaart. Onder anderen Tesla-baas Elon Musk is bezig met de ruimtevaart. Zijn bedrijf SpaceX lanceerde vorige week een 'tweedehandsraket'. 

STER reclame