Klaas de Vries leidt het onderzoek
Aangepast

Maakt commissie De Vries definitief eind aan misbruik in sport?

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

Oud-minister Klaas de Vries is officieel van start gegaan met het onderzoek 'Seksuele intimidatie en misbruik in de sport'. De commissie gaat de aard en de omvang van seksueel misbruik in de sportwereld onderzoeken, om vervolgens concrete aanbevelingen te kunnen geven aan sportorganisaties.

In Nederland zijn ongeveer 4,3 miljoen mensen lid van een sportclub. Naast De Vries zitten oud-staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp en oud-rechter Egbert Myjer in de commissie.

NOC*NSF heeft de onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld na diverse getuigenissen van sporters die zijn misbruikt door hun coach. Oud-wielrenster Petra de Bruin vertelde afgelopen december in Nieuwsuur dat ze jarenlang seksueel is misbruikt.

Krap budget

De Vries krijgt van de sportkoepel en het ministerie van VWS een budget van 600.000 euro om het seksueel misbruik in kaart te brengen. Het onderzoek moet voor het einde van 2017 zijn afgerond.

Daarmee krijgt deze commissie een veel krapper budget en een aanzienlijk kortere periode om onderzoek te doen, dan de commissies die seksueel misbruik in de jeugdzorg of Rooms-Katholieke kerk onderzochten.

Eerder onderzoek

De vraag is of de onderste steen boven komt. Het vermoeden bestaat dat seksueel misbruik in de sport zeer omvangrijk is. Het zou om 200.000 slachtoffers kunnen gaan, zegt de commissie op basis van eerder onderzoek.

Daaruit blijkt dat een op de tien sporters onder de 18 jaar zegt slachtoffer te zijn geweest van matig tot ernstig misbruik. Het gaat dan onder meer om aanranding en verkrachting.

Het lijkt erop dat het effect van de vertrouwenspersonen ​bijna iets heeft van een doofpot.

Peter Vogelzang, bestuurslid ISR eerder in Nieuwsuur

Toch komen er bij het Vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF, waar sporters misbruik kunnen melden, jaarlijks maar zo’n 40 meldingen binnen. De commissie-De Vries gaat onderzoeken hoe het komt dat dit aantal zo laag is en waarom er maar enkele tuchtzaken per jaar bij het Instituut voor Sport Rechtspraak -ISR- zijn.

Peter Vogelzang, bestuurslid bij het ISR, constateerde eerder in Nieuwsuur, ook al dat het aantal tuchtzaken wel heel laag is. Het probleem ligt volgens hem bij de meldlijn van de sportkoepel.

"Het lijkt erop dat het effect van de vertrouwenspersonen bijna iets heeft van een doofpot", zegt Vogelzang. "Daar had een zeer actieve houding van NOC*NSF bij gepast."

Slachtoffers melden

Slachtoffers kunnen zich melden bij de onderzoekscommissie en hun verhaal kunnen via email: reactie@simonderzoeksport.nl.

Hulpverleners van Slachtofferhulp zijn beschikbaar om mensen die zich melden bij te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl