Aangepast

Oud-Sportvrouw van het Jaar: ik ben jarenlang seksueel misbruikt

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Linda de Groot

    verslaggever

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Linda de Groot

    verslaggever

Voormalig profwielrenster Petra de Bruin durft na tientallen jaren innerlijke strijd eindelijk haar verhaal te vertellen. Ze is tijdens haar carrière jarenlang seksueel misbruikt, vertelt ze tegen Nieuwsuur. Het misbruik begon toen De Bruin minderjarig was.

"Ik ben nu 54 en ik heb er nog elke dag heel veel verdriet van." Het kost De Bruin zichtbaar moeite haar verhaal te vertellen. Nog nooit eerder sprak ze zo open over wat haar is overkomen.

"Het is een soort innerlijke worsteling in mijzelf. Ik wil blij en liefdevol zijn, naar mezelf en de mensen van wie ik houd. En dat lukt op een of andere manier niet zo goed."

Petra de Bruin won in 1979 het wereldkampioenschap wielrennen

De Bruin vertelt dat ze in haar carrière meerdere malen seksueel is misbruikt door meerdere personen uit het wielercircuit. Met een begeleider moest ze tien jaar lang seksuele handelingen verrichten, tegen haar zin in. "Hij maakte een bezit van mijn lichaam. Niemand mocht aan mij zitten, maar hij dus wel."

Ook zegt ze dat een fietsenmaker haar diverse malen seksueel misbruikt heeft. "Een tongzoen en even aan je tieten zitten. Dat was het bedankje om de fiets te maken." In de nadagen van haar wielercarrière is er ook nog een man van wielerbond KNWU die 'een betaling in natura' verlangde in ruil voor advies bij een akkefietje met de bond.

Oud-Sportvrouw van het Jaar: ik ben jarenlang seksueel

Jaren na het beëindigen van haar wielercarrière besluit De Bruin het misbruik van de eerste man, de begeleider, te melden bij de KNWU. Ze krijgt een vertrouwenspersoon van NOC*NSF toegewezen: Lisa Plat. "Ik geloofde haar verhaal voor 100 procent, absoluut", zegt Plat. De zaak is haar altijd heel erg bijgebleven.

Lisa Plat was de vertrouwenspersoon van De Bruin

De Bruin en haar begeleider gaan een bemiddelingsgesprek aan, iets wat in bepaalde gevallen door vertrouwenspersonen van NOC*NSF werd aangeboden. Het gesprek verloopt desastreus. "Hij ontkende alles stelselmatig. Dat was voor Petra heel frustrerend. Dat was echt heel erg", vertelt Plat.

De Bruin voelt zich tijdens het gesprek geïntimideerd. "Als je mijn naam noemt, hang ik je aan de hoogste boom voor smaad", krijgt ze naar eigen zeggen te horen. Door het dreigement voelt De Bruin zich machteloos en onderneemt ze geen verdere stappen tegen haar misbruiker. "Ik gaf de strijd op en probeerde verder te gaan met mijn leven."

Meerdere deskundigen die Nieuwsuur raadpleegt vinden zo'n bemiddelingsgesprek tussen slachtoffer en dader niet wenselijk bij zware misbruikzaken.

Het heeft me jaren, jaren gekost om te zeggen wat ik nu zeg. En het doet zo'n zeer.

Petra de Bruin

De KNWU werkt niet mee als Plat later bij de wielerbond aanklopt om de misbruikzaak onder de aandacht te brengen. "Ze wilden het natuurlijk ook onder de pet houden. Dit is geen reclame voor de sport", zegt de voormalig vertrouwenspersoon.

De begeleider die door De Bruin beschuldigd wordt van misbruik, bevestigt aan Nieuwsuur dat er een bemiddelingsgesprek heeft plaatsgevonden, maar zegt niet te hebben gedreigd. Hij ontkent ook nu stellig het misbruik. Het misbruik van de andere twee mannen heeft De Bruin nooit gemeld bij de instanties.

De ontkenning van het misbruik is voor De Bruin nog altijd een zware last. Ze wil graag erkenning voor de gebeurtenissen in het verleden, zodat ze verder kan met haar leven. "Het heeft me jaren, jaren gekost om te zeggen wat ik nu zeg. En het doet zo'n zeer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl