Nieuwsuur
EPA

Dit is de slechtst denkbare uitkomst voor Turkije die mogelijk is, vindt analist Gareth Jenkins. Een nipte meerderheid van de Turken stemde gisteren in een referendum voor uitbreiding van de macht van president Erdogan.

"Het is slecht nieuws omdat Erdogan maar met een kleine meerderheid heeft gewonnen. Persoonlijk ben ik tegen het referendum. Maar als de ja-stem moest winnen, was het beter geweest als dat met een ruime meerderheid was gebeurd", zegt Jenkins.

'Nipte overwinning Erdogan is recept voor sociale onrust'

Jenkins wijst op de tegenwerking die het nee-kamp tijdens de campagne continu te verduren kreeg. "Er waren restricties en eenzijdigheid in de media en toch heeft Erdogan maar nipt gewonnen."

Met deze resultaten is Erdogan er volgens Jenkins niet zeker van dat hij in 2019 wordt herkozen tot president. "Dus ik denk dat we nog meer onderdrukking gaan zien, dat er nog minder vrijheid van meningsuiting komt. Dat moet ertoe leiden dat de steun voor hem groeit, zodat hij zeker is dat hij de volgende verkiezingen wint."

Ja-stemmers vieren feest na de uitslag van het referendum AFP

Ook nemen de tegenstellingen in Turkije toe, verwacht Jenkins. Hij woont al 28 jaar in Istanbul en heeft nog nooit zoveel spanningen en geweld gezien tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. Deze uitslag maakt dat alleen maar erger.

"Door deze nipte overwinning blijven Erdogan-aanhangers geloven dat ze worden tegenwerkt door buitenlandse krachten, terwijl tegenstanders juist denken dat het referendum is gemanipuleerd. Het is een recept voor sociale onrust", zegt de analist.

Ongeldig

De grootste oppositiepartij CHP wil dat het referendum ongeldig wordt verklaard. Er zou gesjoemeld zijn in de stemlokalen, zo was er geen privacy en werden stemmen in het geheim geteld.

De top van de partij stapt naar het Constitutioneel Hof in Turkije en desnoods naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om dit voor elkaar te krijgen.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zegt dat het referendum niet eerlijk is verlopen. Ook zij constateerden veel onregelmatigheden in het nadeel van het nee-kamp.

STER reclame