Nieuwsuur
ANP

Het is de AK-partij in Nederland niet gelukt een plek te vinden om met aanhangers van president Erdogan de uitslagenavond te vieren. Een beoogd partycentrum is door de politie geadviseerd "goed na te denken" over het verzoek, in verband met de openbare veiligheid.

"Wij zijn helaas door bepaalde partijen belemmerd waardoor we geen groot feest hebben kunnen vieren na de overwinning", zegt Mustafa Aslan van de AK-partij. "We hadden een groter feest gepland, maar zalen zijn onder druk gezet om niet aan ons te verhuren."

Een eigenaar van partycentrum Monkeytown in Leerdam had met vertegenwoordigers van de Nederlandse AK-partij gesproken over een feestelijke bijeenkomst op de avond van het Turkse referendum. Er zouden tussen de 400 en 500 personen komen, die een avond tv kwamen kijken. Het zou de zaal 1200 euro opleveren.

AK-partij kreeg in Nederland geen plek om uitslag te volgen

Wijkagent

Maar in de week voorafgaand aan het evenement nam een wijkagent contact met de eigenaar op. "Denk daar nog eens over na", was het advies dat hij kreeg.

De wijkagent refereerde aan het bezoek van de Turkse minister Kaya, vorige maand. Ook toen werd gekeken naar Monkeytown als mogelijke locatie voor een bijeenkomst. Burgemeester Bruinsma heeft dat toen afgeraden vanwege de openbare orde.

Uiteindelijk zegde de eigenaar ook de afspraak met de AK-partij voor de uitslagenavond af. De partij besloot daarop de uitslagen te volgen op het eigen partijkantoor in Rotterdam. Ja-stemmers vierden ook feest op straat, bijvoorbeeld bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Kinderopvang

Burgemeester Bruinsma van Leerdam zegt dat hij niet op de hoogte was van de beslissing van de wijkagent om met de eigenaar te praten over de afspraak met de AK-partij.

Achteraf noemt hij het handelen van zijn agent wel verstandig. "Het is de vraag hoe Monkeytown, toch een soort kinderopvang, zich verhoudt tot een dergelijke bijeenkomst."

STER reclame