Kemal Kilicdaroglu van oppositiepartij CHP brengt zijn stem uit
NOS NieuwsAangepast

Turkse oppositiepartij wil dat uitslag referendum wordt geschrapt

De grootste Turkse oppositiepartij CHP wil dat het referendum van gisteren ongeldig wordt verklaard. De top van de partij stapt naar het Constitutioneel Hof in Turkije en desnoods naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om dit voor elkaar te krijgen.

Er zijn volgens de CHP uit veel regio's klachten binnengekomen over de gang van zaken in stembureaus. Zo was er geen privacy in het stemhokje voor veel klagers en werden stemmen in het geheim geteld.

Ook zouden er stembiljetten zonder stempel worden meegeteld, terwijl dat eigenlijk ongeldige stemmen zijn. "Het is onduidelijk om hoeveel stemmen het gaat. Bovendien is een onbekend aantal stembiljetten op een later moment afgestempeld. Daarom is annuleren de enige optie voor de uitslag van dit referendum", aldus vice-voorzitter Tezcan van de CHP.

Van de Turkse kiezers stemde 51 procent voor de uitbreiding van de macht van de president. Daarmee wordt de grondwet herzien en de macht van president Erdogan enorm vergroot. De oppositie zei gisteravond al direct dat er mogelijk was gemanipuleerd met stembiljetten.

Duitse reactie

In het buitenland is voorzichtig gereageerd op de uitslag. De Duitse regering reageerde "zuinigjes", aldus correspondent Jeroen Wollaars. Bondskanselier Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Gabriël roepen Erdogan op om de dialoog met iedereen aan te gaan, ook met zijn tegenstanders.

Duitsland heeft de uitkomst officieel "ter kennisgeving aangenomen" en waren gisteravond vooral blij dat de Turkse campagne voorbij is. Merkel en Gabriël wijzen erop dat het een voorlopige uitslag is en dat er nog wordt gewacht op het oordeel van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Frankrijk

Ook Frankrijk roept op tot dialoog. President Hollande zegt dat de uitslag laat zien hoe verdeeld de Turkse maatschappij is over de hervormingen.

Het Kremlin laat weten dat de uitkomst van het referendum gerespecteerd moet worden. De verkiezing is een Turkse, binnenlandse aangelegenheid, aldus een woordvoerder van de Russische regering.

De Nederlandse regering heeft nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl