Aanhangers van de AK-partij van president Erdogan na het referendum

Waarnemers kraken Turks referendum, maar Erdogan negeert kritiek

Het referendum in Turkije is niet eerlijk verlopen, zeggen internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Zij waren erbij in Turkije en constateerden veel onregelmatigheden die in het nadeel waren van het nee-kamp.

Zo hadden de tegenstanders van uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden niet dezelfde mogelijkheden om de kiezers hun standpunt duidelijk te maken als de voorstanders. Bovendien had het ja-kamp toegang tot bronnen in de directe omgeving van president Erdogan. De OVSE noemt ook het feit dat Erdogan zelf actief campagne voerde niet in de haak.

Erdogan reageerde afwijzend op de OVSE-bevindingen en noemde het referendum in een toespraak voor zijn paleis de meest democratische verkiezingen ooit. Hij voegde eraan toe dat de OVSE "zijn plaats moet kennen" en dat hij het kritische rapport zal negeren.

Correspondent Lucas Waagmeester had niet anders verwacht. "President Erdogan heeft Europa fascistisch en anti-Turks genoemd. Hij zal nu niet naar een Europese instantie gaan luisteren, ook al is Turkije daar zelf lid van."

Noodtoestand misbruikt

De OVSE schrijft in het rapport dat de basisvoorwaarden voor een "echt democratisch referendum" niet aanwezig waren. Zo werd de noodtoestand die in Turkije geldt door provinciebestuurders misbruikt om bijvoorbeeld verkiezingsbijeenkomsten te verbieden.

De OVSE had in totaal 63 waarnemers uit 26 verschillende landen in Turkije. Ze mochten alleen steekproeven nemen.

'Vernietigend'

Lucas Waagmeester noemt het rapport vernietigend. "Ook over de aanloop naar het referendum is de OVSE snoeihard. Alles wat je in een democratie niet wilt horen staat erin. Geweld en intimidatie tegen het nee-kamp. Regeringsfunctionarissen vergeleken de nee-stemmers met terroristen en ze werden gedemoniseerd."

De Amerikaanse president Trump daarentegen heeft president Erdogan volgens verschillende media in een telefoongesprek gefeliciteerd met het resultaat van het referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl