Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Barcelona vernedert Real in Bernabéu • Heerenveen wint weer eens

Vandaag staan er vier wedstrijden op het programma in de eredivisie. In dit liveblog is van alles te vinden over deze wedstrijden.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met de laatste vier wedstrijden van dit weekend. FC Utrecht en Feyenoord trappen om 12.15 uur af. FC Twente ontvangt om 14.30 uur Heracles Almelo en Ajax speelt om 16.45 uur thuis tegen Willem II. AZ en Go Ahead Eagles sluiten om 20.00 uur de avond af.

Uitslagen en stand eredivisie

  • NOS
    Programma en uitslagen eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 26-10

HEE-SPA | 90+6' Afgelopen

En ook in Heerenveen zit het erop. De vroege goal van Heerenveen heeft de Friezen vleugels gegeven en eigenlijk zijn ze geen moment in de problemen gekomen. Heerenveen wint en klimt naar de twaalfde plaats. Sparta heeft evenveel punten maar een beter doelsaldo, dus de Rotterdammers blijven elfde.

REA-BAR | 90+2' Afgelopen

Barcelona deelt Real een dreun uit in eigen huis. De Catalanen winnen met maar liefst 4-0 en zijn nu zes punten los van de aartsrivaal.

Heel even leek het record geëvenaard te worden van grootste uitzege, maar de 5-0 zege van Johan Cruijff en zijn ploeggenoten in 1974 blijft staan als grootste uitzege ooit van Barcelona.

REA-BAR | 84' DOELPUNT BARCELONA!

De avond wordt steeds pijnlijker voor Real Madrid. Raphina was bij de 0-3 de aangever, nu mag hij zelf scoren. De Braziliaan wordt diep gestuurd, loopt Lucas Vazquez eruit en wipt de bal fraai over keeper Lunin heen. Real Madrid 0, FC Barcelona 4.

HEE-SPA | Slotfase breekt aan

In Heerenveen heeft de thuisploeg nog altijd een 2-0 voorsprong. Het lijkt er niet op dat Sparta nog een vuist kan maken en de wedstijd op z'n kop kan zetten. Zeker niet gezien de weinige kansen die het tot nu toe heeft gehad.

REA-BAR | 78' DOELPUNT BARCELONA!

Weer een doelpunt in Spanje. Een uittrap van Iñaki Peña komt al snel bij Raphinha, die op zijn beurt Lamine Yamal weer bedient. De jonge aanvaller schiet daarna uit een moeilijke hoek schitterend raak.

REA-BAR | 71' Kans voor Real

Zeker geen saaie wedstrijd in Madrid. Nu is het Mbappé die een grote kans krijgt. Hij kan vrij uithalen, maar Barça-doelman Iñaki Peña, de vervanger van de geblesseerde Ter Stegen, staat perfect in de weg.

REA-BAR | 69' Lewandowski mist weer

Een vrijwel identieke kans voor Lewandowski om er -03 van te maken en weer gaat het mis. Dit keer schiet hij hoog over van dichtbij.

REA-BAR | 66' Misser Lewandowski!

Dat had de derde van Lewandowski moeten zijn, maar de Pool krijgt het voor elkaar om voor een leeg doel op de paal te schieten. Real leeft nog.

REA-BAR | 56' DOELPUNT BARCELONA!

Bij Barcelona is Frenkie de Jong na de rust als aanvoerder binnen de lijnen gekomen en met de Oranje-international op het veld hebben de bezoekers inmiddels twee keer het net gevonden. Robert Lewandowski was beide keren de doelpuntenmaker.

HEE-SPA | 58' DOELPUNT HEERENVEEN!

Op het moment dat Sparta wat aandringt is het Heerenveen dat op 2-0 komt. Jacob Trenskow trekt vanaf rechts naar binnen en haalt uit. De Deen schiet mooi raak in de verre hoek.

HEE-SPA | 53' Goede kans Sparta

De wedstrijd begint een beetje los te komen en vooral de Spartanen laten zich niet onbetuigd. Camiel Neghli kan hard uithalen vanaf randje zestien, maar Noppert staat op de goede plek en houdt zijn doel schoon.

HEE-SPA | 46' Tweede helft

De laatste drie kwartier van deze eredivisiezaterdag zijn aangebroken.

NAC-RKC | 90+4' Einde wedstrijd

NAC leek het even moeilijk te krijgen na de aansluitingstreffer van RKC vlak voor rust. Maar na de 3-1 en de rode kaart van RKC was de wedstrijd wel gespeeld. Dankzij de 4-1 zege stijgt NAC naar de zevende plaats.

NAC-RKC | 90' DOELPUNT NAC!

Weer een doelpunt voor NAC en weer uit een standaardsituatie. Leo Greiml kopt raak uit een corner van Janosek. 4-1 voor de ploeg uit Breda.

Ook rust in Madrid

Nog geen officiële doelpunten bij de Clásico in Spanje. De beste kansen waren wel voor Real.

HEE-SPA | 45+2' Rust

De eerste helft zit erop in Heerenveen. Na de vroege goal van de thuisploeg zakte het duel wat in. Dat Sparta zojuist z'n eerste grote kans van de wedstrijd heeft gehad zal echter wat hoop geven voor de Rotterdammers.

HEE-SPA | 43' Grote kans Sparta

Bijna de gelijkmaker van Sparta. Lauritsen bedient Kitolana en die kan vrij inschieten van een meter of tien. De bal is wel wat lastig te controleren waardoor de inzet van de Noor hoog over gaat.

NAC-RKC | 78' Bijna 4-1

Weer een standaardsituatie, dus weer gevaar van de kant van NAC. Invallers Janosek, de vervanger van Leemans, knalt de bal keihard richting de kruising, maar dit keer is het Van Osch die sierlijk de bal uit zijn doel duikt.

Ondertussen in Spanje...

Lijkt Kylian Mbappé Real Madrid op 1-0 te zetten. De Franse superster ontsnapt aan zijn tegenstanders en wipt de bal fraai over Barça-keeper Iñaki Peña heen. De Fransman blijkt volgens de VAR echter buitenspel te staan, dus gaat de treffer niet door.

NAC-RKC | NAC en de standaardsituaties

De drie doelpunten van NAC in deze wedstrijd kwamen allemaal uit een standaardsituatie (vrije trap, ingooi en penalty).

In totaal kwamen 7 van NAC's 11 doelpunten dit eredivisieseizoen uit een standaardsituatie.

NAC-RKC | 66' RODE KAART RKC!

Opeens lijkt alles fout te gaan voor RKC. Kwamen ze nog met vol goede moed uit de kleedkamer, nu lijkt de wedstrijd al snel gespeeld. Eerst was daar de 3-1 van Sauer, nu moeten de Waalwijkers verder met tien man.

Faissal Al Mazyani, die al een gele kaart op zak had, verspeelt de bal en in een uiterste poging de bal weg te tikken gaat hij vol op de voet van zijn tegenstander staan. Wat volgt is een directe rode kaart.

NAC-RKC | 60' DOELPUNT NAC!

De bal gaat op de stip nadat een Van der Water de bal op zijn elleboog ziet komen. Feyenoord-huurling Leo Sauer gaat achter de bal staan en schiet soepel binnen. NAC heeft weer een marge van twee.

NAC-RKC | 46' Tweede helft

In Breda wordt er ook weer gespeeld. Dankzij het doelpunt van RKC vlak voor rust belooft het hier nog erg spannend te worden.

HEE-SPA | 4' DOELPUNT HEERENVEEN!

Trainer Robin van Persie kan al snel lachen in Heerenveen. Een slechte terugspeelbal op Sparta-keeper Olij gaat over de achterlijn waarna Heerenveen een hoekschop krijgt. Nikolai Hopland kopt vervolgens raak voor de 1-0.

HEE-SPA | 1' Aftrap

De laatste eredivisiewedstrijd van de avond is begonnen. Heerenveen-Sparta is onderweg.

FOR-GRO | De reactie van de ongelukkige Bacuna

Blunderende Bacuna wilde bal met buitenkant wegwerken: 'Ik deed het niet expres'

NAC-RKC | 45+1' DOELPUNT RKC!

Uit het niets staat het 2-1 in Breda. Met aanvoerder Van den Bergh buiten de lijnen omdat hij even daarvoor een bal op zijn hoofd heeft gehad, komt RKC weer terug in de wedstrijd. Een hoekschop van de Waalwijkers wordt met het hoofd verlengd door Fredrik Jensen. Balen voor de Noor, want de bal valt pardoes in de verre hoek.

Daarna is het meteen rust.

NAC-RKC | Het eerste doelpunt van Leemans in beeld

Leemans knalt NAC op voorsprong met schitterende vrije trap in verre hoek

NAC-RKC | 37' DOELPUNT NAC!

Daar is de tweede van NAC en ook de tweede van Leemans. De middenvelder komt wel wat goedkoop aan zijn doelpunt. RKC-verdediger Roshon van Eijma verspeelt de bal en laat hem rustig over de zijlijn lopen. Daarna is het Kemper die razendsnel ingooit terwijl Van Eijma nog staat te slapen. Voor Leemans is het daarna een koud kunstje om de 2-0 te maken.

PSV-PEC | 90' Einde wedstrijd

Een zeer eenvoudige avond voor PSV, dat met 6-0 weet te winnen van een tandeloos PEC Zwolle.

Frenkie de Jong op de bank bij El Clásico

Vanavond staat er naast al het eredivisiegeweld ook een leuk potje in Spanje op het programma. Koploper FC Barcelona gaat op bezoek bij aartsrivaal Real Madrid, aftrap 21.00 uur.

Bij de Catalanen geen Frenkie de Jong in de basis. De van een blessure herstelde international begint op de bank.

PSV-PEC | 89' DOELPUNT PSV!

Daar is dan alsnog de 6-0 van PSV. Bakayoko pikt een afgeslagen corner op, dribbelt naar binnen en schiet raak in de korte hoek.

NAC-RKC | 28' RKC op de lat!

Daar is ook het eerste gevaar van RKC. Van der Water haalt uit van ver en zijn schot gaat via de lat net over.

PSV-PEC | 81' De Jong mist strafschop

Luuk de Jong is inmiddels binnen de lijnen en hij had zomaar de score naar 6-0 kunnen tillen. Anselmo Mac Nulty krijgt de bal knullig op zijn hand waarna PSV een strafschop krijgt. De Jong, die al 17 keer eerder scoorde tegen PEC, gaat achter de bal staan, maar schiet op de paal. Het blijft voorlopig 5-0.

NAC-RKC | 13' DOELPUNT NAC!

In Breda is er inmiddels ook gescoord. De thuissupporters lijken eerst te mogen juichen bij een inzet van Boy Kemper. Zijn inzet wordt echter met een schitterende reflex door RKC-keeper Van Osch maar net gekeerd.

Een minuut later knalt Clint Leemans alsnog NAC op voorsprong door een vrije trap schitterend in de verre hoek te krullen.

PSV-PEC | 71' DOELPUNT PSV!

De derde van Pepi is de vijfde van PSV. De Amerikaan komt goed voor zijn man en klopt keeper Schendelaar met een kopbal. Na Earnie Stewart (94) en Jozy Altidore (38) staat Pepi met 25 doelpunten op een derde plek van Amerikanen met doelpunten in de eredivisie.

NAC-RKC | 1' Aftrap

In Breda rolt de bal inmiddels ook. Daar zijn NAC en RKC begonnen aan hun wedstrijd. De eerste kans is al meteen geweest. NAC-aanvoerder Jan Van den Bergh kan van dichtbij inkoppen, maar RKC-keeper Van Osch pareert de bal net voor de lijn.

PSV-PEC | 59' DOELPUNT PSV!

En daar is nummer vier van PSV. Lang loopt zich eerst vast in de PEC-verdediging, maar krijgt de bal een seconde later weer terug. Met een fraaie voetbeweging bedient hij Pepi, die zijn tweede van de avond maakt.

PSV-PEC | 50' DOELPUNT PSV!

Het duurt niet lang voordat de bal weer in het Zwolse doel ligt. Dit keer is het Tillman, die met een kopbal het net weet te vinden.

PSV-PEC | 46' Tweede helft

Beide teams staan weer op het veld. Geen wijzigingen aan beide kanten.

PSV-PEC | Het doelpunt van Pepi

Pepi zet PSV met fraaie halve omhaal in negende minuut op voorsprong tegen PEC Zwolle

PSV-PEC | 45' Rust

Einde eerste helft in Eindhoven. PSV is verreweg de bovenliggende partij in eigen huis en lijkt op weg naar een simpele zege. Zeker nu de ploeg van Bosz een man meer heeft. Wat kan PEC straks nog?

PSV-PEC | 45' RODE KAART PEC ZWOLLE!

Younes Namli brengt PEC nog dieper in de problemen. De aanvoerder, die toch een voorbeeld voor de rest van zijn ploeg zou moeten zijn, plant zijn noppen op de kuit van Saibari nadat hij de bal kwijt is geraakt. Scheidsrechter Dieperink twijfelt niet en toont Namli meteen de rode kaart.

PSV-PEC | 41' DOELPUNT PSV!

En toen was 2-0 in Eindhoven. Lang met de loopactie, Saibari met de pass. Daarna is het een koud kunstje voor de rappe buitenspeler om af te maken.

Lang krijgt daarna meteen een shirtje met zijn rapnaam 'Noano' erop. Ook de cijfers 9+1 is te lezen op het shirt. Een verwijzing naar het nieuwe nummer dat Lang onlangs uitbracht met rapper Ronnie Flex.

Daarin rapt Lang onder meer: "Je bent een 9 plus 1 als m'n rugnummer."

PSV-PEC | 31' PSV domineert, PEC loert op kansjes

Het spelbeeld is eenzijdig in Eindhoven. PSV is vooral op de helft van PEC te vinden, maar grote kansen blijven wel uit. Dat zal de Zwollenaren wat hoop geven. Een snelle uitbraak kan zomaar gevaar opleveren. Tot nu toe blijven die echter uit.

PSV-PEC | 9' DOELPUNT PSV!

PSV is vanaf het eerste fluitsignaal de baas in eigen huis. Hele grote kansen leverde het nog niet op, maar de druk van de thuisploeg is genoeg om het PEC heel lastig te maken. Het was dan ook wachten op de eerste treffer en die is er nu. Op aangeven van Saibari kan de geheel vrijstaande Pepi de bal hard achter PEC-keeper Schendelaar schieten. De halve omhaal die hij daarbij inzet is erg fraai.

FOR-GRO | Eigen doelpunt Bacuna in beeld

Bacuna, wat doe je nou? Groningen-speler knalt bal keihard in eigen doel

PSV-PEC | 1' Aftrap!

De tweede wedstrijd van de avond is begonnen. Hopelijk leveren PSV en PEC wat meer vuurwerk af dan Fortuna en Groningen.

PSV-PEC | Wat feitjes op een rij

Ricardo Pepi start in de punt van de aanval bij PSV, waar Luuk de Jong op de bank begint. De Amerikaan scoorde 2 keer in zijn enige basisoptreden dit eredivisieseizoen, in de 0-2 overwinning bij Willem II op 28 september 2024.

Geen speler maakte in de eredivisie zoveel treffers tegen PEC als Luuk de Jong (17 in 11 duels; allemaal voor PSV). Hij scoorde in 10 van zijn 11 eredivisieduels tegen PEC (inclusief laatste 5 optredens), met als uitzondering een 0-1 uitzege op 19 november 2017.

FOR-GRO | 90+4' Einde wedstrijd

Een wedstrijd die gedoemd was om in 0-0 te eindigen levert uiteindelijk toch een winnaar op. Fortuna gaat er met de punten vandoor.

FOR-GRO | 86' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Het is niet te geloven! Prins haalt een bal van de lijn na een schot uit een hoekschop, Bacuna wil wegwerken maar schiet de bal van vlak voor de lijn zo het eigen doel in. Wat een knullig moment.

Fortuna - Groningen 1-0

FOR-GRO | 72' Kansje, maar buitenspel

Eindelijk een beetje opwinding in Sittard. De net ingevallen Alessio Da Cruz gaat alleen op Groningen-keeper Vaessen af, maar de doelman blijft goed kijken naar de bal. Een knappe redding, die eigenlijk niet nodig was want Da Cruz stond buitenspel.

PSV-PEC | Opstelling PSV

Daar is de opstelling binnen van PSV. Peter Bosz kiest ervoor om Luuk de Jong en Johan Bakayoko op de bank te zetten. Waarschijnlijk krijgen de twee rust. Ricardo Pepi en Ivan Perisic zijn hun vervangers.

PSV speelde dinsdag tegen Paris Saint-Germain in de Champions League en moest dat doen zonder de geblesseerde Rick Karsdorp. De rechtsback is snel hersteld en staat vandaag in de basis.

FOR-GRO | We hadden het kunnen weten...

De meest voorkomende uitslag in de 41 eredivisieduels tussen Fortuna en Groningen is 0-0. De Limburgers speelden ook tegen geen enkele andere club zo vaak 0-0 als tegen Groningen.

Overigens waren er zojuist wat kleine kansjes voor Groningen dus wie weet ontbrandt deze wedstrijd nog.

FOR-GRO | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in Sittard. Groningen is ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen. Bij Fortuna is Kristoffer Peterson in de ploeg gekomen voor Makan Aïko.

FOR-GRO | 45+3' Rust

Voor de eerste helft van Fortuna-Groningen halen we maar weer eens een oud cliché uit de kast want deze eerste 45 minuten hadden prima schriftelijk afgedaan kunnen worden. Hopen op een betere en vooral vermakelijkere tweede helft dan maar.

FOR-GRO | 19' Dahlhaus test Vaessen

We moesten er even op wachten, maar daar is de eerste kans van de wedstrijd. Het is Jasper Dahlhaus die vanaf de hoek van het strafschopgebied uithaalt. Keeper Vaessen tikt de bal uit zijn doel.

FOR-GRO | 13' Aftrap!

Het is voorlopig erg matig in Sittard. Beide ploegen hebben nog geen fatsoenlijke aanval op de mat gelegd en kansen zijn er dus ook nog niet geweest. Wat wel opvalt is dat het veld erg glad lijkt. Er zijn al meerdere spelers uitgegleden op het veld.

FOR-GRO | 1' Aftrap!

De bal rolt inmiddels in Sittard. Deze eredivisiezaterdag is officieel begonnen!

FOR-GRO | Mijlpalen

Twee jubilarissen bij FC Groningen vandaag en eentje bij Fortuna. Leandro Bacuna gaat zijn 450ste wedstrijd in het betaalde voetbal spelen. Dat hij naast FC Groningen onder meer voor Aston Villa, Reading, Cardiff City en Watford.

Romano Postema gaat zijn 100ste officiële duel voor FC Groningen afwerken, daarin scoorde hij 27 keer. Zijn enige uitdoelpunt in de eredivisie maakte hij op 18 december 2021 in een 4-2 nederlaag bij Heracles.

Aanvoerder Ivo Pinto gaat zijn 100ste officiële wedstrijd voor Fortuna Sittard spelen.

Reglementaire nederlaag Libië nadat Nigeriaanse spelers vast zaten op vliegveld

Nigeria heeft een 3-0 overwinning op Libië en drie cruciale punten gekregen voor hun geplande kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup eerder deze maand. De Nigerianen weigerden te spelen nadat de selectie een halve dag vastzaten op een afgelegen Libische luchthaven.

Nigeriaanse spelers en media spraken toentertijd van een "gijzelingssituatie." De selectie was vanuit Nigeria onderweg naar Benghazi in Libië, om een wedstrijd in de kwalificatie van de Afrika Cup te spelen. Tijdens de vlucht zou de Tunesische piloot op last van de Libische regering hebben moeten uitwijken naar een ander vliegveld meldde oud-Groningen-speler William Troost-Ekong op X.

De disciplinaire commissie van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft de wedstrijd omgezet in een overwinning voor Nigeria. Daardoor staan de Nigerianen op de rand van kwalificatie voor de Africa Cup van volgend jaar, omdat ze bovenaan groep D staan.

De opstelling van Fortuna Sittard

En dit is de opstelling van Fortuna Sittard. Ten opzichte van vorige week krijgen Mitchell Dijks en Ante Erceg een basisplaats.

Vaessen en Bacuna terug in basis FC Groningen

Etienne Vaessen en Leandro Bacuna keren terug in de basiself van FC Groningen. Vorige week werden beide spelers nog gepasseerd door trainer Dick Lukkien omdat ze zich allebei hadden verslapen. Daardoor verschenen de twee te laat op de club.

Vandaag mogen ze gewoon weer beginnen.

'United werkt aan lijst met opvolgers Ten Hag'

Manchester United werkt achter de rug van Erik ten Hag om aan een opvolger, zo meldt de Engelse krant Daily Mail. Ten Hag staat al een tijdje onder druk bij de Engelse topclub. De resultaten blijven uit en Manchester United is terug te vinden op een 12de plaats op de ranglijst.

Volgens de Daily Mail wordt er onder andere gedacht aan Barcelona-icoon Xavi Hernandez. Maar ook Edin Terzic (voormalig Dortmund-trainer) en Thomas Frank (Brentford) worden in verband gebracht met de baan.

Zondag speelt Ten Hag met Manchester United tegen West Ham United.

Erik ten Hag

Motiveren voor PEC lastig: 'Amateurdenken'

Wie gaan het middenveld vormen bij PSV vanavond nu Jerdy Schouten en Joey Veerman met blessures ontbreken. Het lijkt het logisch dat Bosz verdergaat met het middenveld Tillman, Saibari en Til, maar dat wilde de trainer vrijdag op de persconferentie nog niet bevestigen.

"We hebben meer mogelijkheden op het middenveld en ook nog mogelijkheden om met andere jongens te schuiven."

Het is dus nog niet duidelijk wie er tegen PEC speelt. Toch een hele andere tegenstander dan Juventus of Paris Saint-Germain. Maar volgens Bosz hoeft niemand te twijfelen over de motivatie van zijn ploeg.

"PEC speelde uit bij FC Twente 1-1. Dan hoef ik ze echt niet te motiveren. Dat het de nummer 1 tegen de nummer 15 op de ranglijst is? Dat is echt amateurdenken."

Peter Bosz

Het programma voor speelronde tien en de stand

  • NOS
    Het programma voor speelronde 10
  • NOS
    Stand eredivisie

Even terug naar gisterenavond: Almere City verslaat NEC

Even terug naar gisterenavond. Almere City boekte de eerste overwinning van het seizoen, dat gebeurde thuis tegen NEC. Verdediger Thomas Ouwejan zal met een vervelende nasmaak terugkijken op de wedstrijd, want de NEC-verdediger was de enige die trefzeker was, maar dat was wel in het verkeerde doel.

Bekijk de samenvatting van Almere City - NEC

Welkom!

Welkom!

De eredivisie dendert in volle vaart door. Na de wedstrijd tussen Almere City en NEC gisterenavond staan er vandaag vier wedstrijden op het programma. Zo neemt koploper PSV het op tegen PEC Zwolle en kan NAC Breda vanavond, bij winst op RKC Waalwijk, in punten gelijk komen met FC Twente.

Dat zou een enorme prestatie zijn voor de ploeg uit Breda, waar dit seizoen amper wat van verwacht werd.

Alles over de wedstrijden van vandaag, lees je in dit liveblog.

Veel leesplezier!