eredivisieblog

AZ walst over hulpeloos Heerenveen heen: 9-1 • Grootste eredivisiezege voor AZ ooit

Dit is ons liveblog over de vijfde speelronde in de eredivisie:

Een pushmelding krijgen bij een nieuw blogbericht? Tik op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Poeh, de 9-1 van AZ tegen Heerenveen dreunt in Friesland nog wel even na. Hier in Hilversum sluiten we het blog nu af.

Morgen zijn we terug met een nieuw eredivisieblog, met aandacht voor drie wedstrijden. Tot dan!

AZ-HEE | 90+3' Afgelopen, AZ boekt grootste eredivisiezege ooit

De grootste zege van AZ in de eredivisie stond op 2-9. Met die cijfers werd FC Amsterdam op 21 augustus 1977 verslagen. Dat record is vanavond verbroken.

Heerenveen verloor nog nooit met zulke grote cijfers in de competitie.

AZ-HEE | 85' Doelpunt AZ!

Daar is de negende voor AZ, Buurmeester tikt binnen. In het uitvak van Heerenveen staat de wanhoop in de ogen van de fans.

De supporters van AZ schreeuwen in koor om een tiende goal.

AZ-HEE | 82' Doelpunt AZ!

Oh Heerenveen toch...

Belic kopt uit en corner de 8-1 binnen. Wat een ramp is deze tweede helft voor Heerenveen.

AZ-HEE | 75' Doelpunt AZ!

Heerenveen laat zich helemaal wegvegen. De net ingevallen Meerdink gaat diep en jast de bal de kruising in.

Dit is een klap voor Heerenveen en nieuwbakken hoofdtrainer Van Persie.

AZ-HEE | 72' Doelpunt AZ!

Weer leidt Heerenveen te makkelijk balverlies en weer maakt AZ daar knap gebruik van. Sadiq wordt weggestoken, waarna hij de bal rustig langs Van der Hart mikt.

Sadiq, die al twee assists gaf vanavond, verdiende zijn doelpunt. Hij en Parrot worden zo gewisseld.

Bekijk de samenvatting van NAC - Fortuna Sittard

AZ-HEE | 62' Opeens ging het mis bij Heerenveen

Bij Heerenveen weten ze niet wat hun is overkomen. Na een aardige eerste helft, incasseerden de Friezen na rust drie goals in minder dan tien minuten.

Een paar keer liet Heerenveen zich aftroeven in duels die ontstonden in de opbouw. Daarnaast kregen Sadiq en natuurlijk Parrott veel te veel ruimte.

Inmiddels is de AZ-storm even wat gaan liggen.

AZ-HEE | 56' Doelpunt AZ!

Daar zul je 'm weer hebben: Troy Parrott! Hij wurmt zich langs Bochniewicz en schiet zijn vierde binnen.

Wat een avond voor Parrott.

AZ-HEE | 50' Doelpunt AZ!

Het gaat helemaal mis in de opbouw bij Heerenveen en dan staat het opeens 4-1 voor AZ. Parrott krijgt de bal van Clasie, waarna hij Van der Hart passeert.

Een hattrick voor de Ierse spits!

AZ-HEE | 49' Doelpunt AZ!

Sadiq gaat zijn man knap voorbij en zet voor. Parrott knalt met overtuiging de 3-1 binnen.

Een fijne avond voor de Ier, die voor vanavond nog niet scoorde voor AZ.

AZ-HEE | 46' Wedstrijd weer bezig

In Alkmaar is de tweede helft van AZ tegen Heerenveen begonnen. Voor rust was het genieten, beide ploegen lieten mooie dingen zien.

AZ was net doortastender en staat met 2-1 voor.

NAC-FOR | 90+4' Afgelopen, NAC wint!

Feest in Breda, waar NAC drie belangrijke punten pakt tegen Fortuna Sittard.

Fraai was het allemaal niet, hoe deze 1-0 zege tot stand kwam, maar genieten doen ze bij NAC wel.

GRO-FEY | Reacties van Priske, Willumsson en Timber

AZ-HEE | 45' Sebaoui op de lat!

Och , wat een lekker schot van Sebaoui. De linksbuiten jaagt de bal vol op de lat.

AZ is echt nog lang niet van Heerenveen af.

NAC-FOR | 85' Doelpunt NAC!

NAC komt in de slotfase op 1-0 door een rake kopbal van Kortorz! Op de tribunes wordt iedereen gek, ook de weggestuurde trainer Hoefkens.

NAC-FOR | 75' Hoefkens weggestuurd

De arbitrage is niet gediend van de protesten van NAC-trainer Carl Hoefkens. De Belg krijgt rood en moet de wedstrijd verder bekijken vanaf de tribunes.

Daar staat bij NAC bijna iedereen met een plastic pul pils, maar dat zit er voor Hoefkens dan weer niet in.

AZ-HEE | 28' Bijna weer gelijk

Owusu-Oduro voorkomt met een schitterende redding dat Heerenveen op 2-2 wordt. Sebaoui lepelde de bal met veel gevoel de zestien in, waar Nicolaescu stond om in te koppen.

Met zijn linkerhand tikte Owusu-Oduro de bal uit de bovenhoek.

AZ-HEE | 23' Doelpunt AZ!

Parrott maakt zijn eerste in dienst van AZ. De Ier tikt een voorzet van Sadiq binnen.

De Heerenveen-verdediging probeerde Sadiq buitenspel te zetten, maar dat ging faliekant mis.

AZ-HEE | 19' Doelpunt sc Heerenveen!

Het staat 1-1 in Alkmaar! Brouwers knikt een fijn ingesneden vrije trap van Köhlert binnen.

De VAR checkte of Brouwers buitenspel stond, maar dat bleek net niet het geval.

Het was de eerste tegengoal voor AZ dit seizoen.

AZ-HEE | 15' Wedstrijd golft op en neer

Heerenveen kwam er al een paar keer aardig uit, na de vroege goal van Mijnans. Toch krijgt AZ de beste kansen.

Sadiq was twee keer dicht bij een goal en Mijnans had zijn tweede kunnen maken.

NAC-FOR | 56' Kemper voorkomt Fortuna-goal

Na een goede aanval heeft Peterson de bal voor het inschieten. Kemper werpt zichzelf voor de bal en voorkomt een zekere goal.

AZ-HEE | 5' Doelpunt AZ!

Een goede start van AZ! Mijnans draait slim weg bij zijn man en haalt uit.

Van der Hart duikt, maar kan er niet bij: 1-0.

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - Feyenoord

AZ-HEE | 1' Laatste wedstrijd van de avond begonnen

Nog één wedstrijd vanavond en dat is op papier in ieder geval een leuke. AZ, dat nog geen punten verloor, is thuis begonnen tegen het Heerenveen van Robin van Persie.

NAC-FOR | 46' Duel weer bezig

Gaan we weer in Breda! Voor rust gebeurde er niet al te veel.

Alleen Halilovic viel op, met twee knappe acties en schoten.

GRO-FEY | 90+6' Afgelopen, gelijkspel!

Onwaarschijnlijk hoor, deze comeback van Groningen. Feyenoord leek de punten na de 0-2 van Paixão in de tas te hebben.

En toen kwam Willumsson het veld op...

GRO-FEY | 90+2' Doelpunt FC Groningen!

Willumsson doet het weer! Hij kopt fantastisch raak, tussen Trauner en Milambo in.

Wat een geweldige comeback van Groningen.

GRO-FEY | 90' Vijf minuten erbij

Groningen krijgt nog vijf minuten om tot dat ene moment te komen.

GRO-FEY | 87' Feyenoord recht (voor nu) de rug

Na de tegengoal oogt Feyenoord weer wat sterker. De Rotterdammers houden de bal in de ploeg.

Groningen komt daardoor niet aan een offensief toe.

GRO-FEY | 81' Doelpunt FC Groningen!

Het is weer spannend in de Euroborg, waar invaller Willumsson er 1-2 van maakt. De IJslandse invaller jaagt de bal knap in de verre hoek.

Met nog een dikke tien minuten te gaan, zit er misschien nog wel een punt in voor Groningen...

NAC-FOR | 15' Nog weinig kansen

Vooralsnog weinig spektakel in Breda. De beste kans in het eerste kwartier was voor Halilovic.

De Kroaat haalde mooi uit met links, maar zijn schot werd gepakt door Bielica.

GRO-FEY | 70' Doelpunt Feyenoord!

Paixão kopt de 2-0 binnen, op aangeven van Feyenoord-debutant Lotomba. Daarmee wordt het voor Groningen, dat dicht bij de 1-1 was, een moeilijk verhaal.

Paixão verdient de goal, want hij is misschien wel de beste man van het veld vanavond.

GRO-FEY | 66' Kansen voor Groningen!

Wat een kans voor Van Bergen. De Groningen-aanvaller lijkt op weg naar de 1-1, maar stuit toch op Wellenreuther.

Even later kopt Peersman nét naast.

GRO-FEY | 60' Groningen gelooft er nog in

Met nog een half uur te gaan heeft Groningen het nog lang niet opgegeven. De thuisploeg is de laatste minuten veel in de aanval.

Dat zorgt er wel voor dat Feyenoord ruimte krijgt. Gimenez en Paixão krijgen kansen, maar Vaessen redt.

Milambo en debutant Osman komen er zo in, voor Nadje en Nieuwkoop.

GRO-FEY | 52' Geen penalty voor Nadje

Nadje valt na een duel met Peersman in de zestien. De Feyenoorder wil een strafschop, maar krijgt die niet.

Er was wel contact, maar een penalty was zwaar gestraft geweest.

GRO-FEY | 46' Kans Paixão

Stom balverlies bij Groningen leidt een halve minuut na rust een kans in voor Feyenood. Paixão heeft veel tijd om uit te halen, maar geeft zijn schot wat te weinig curve mee.

Trauner is in de rust gekomen voor Beelen.

TWE-PEC | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Twente - PEC Zwolle

GRO-FEY | 45+3' Rust

Feyenoord gaat met een 0-1 voorsprong de rust in. Ondanks enkele goede fases van Groningen, is het toch wel een logische stand.

GRO-FEY | 44' Heerlijke actie Timber

Met een heel slimme lichaamsschijnbeweging speelt Timber Paixão vrij. De Braziliaan haalt hard uit, maar ziet Vaessen redden.

Er komen zo drie minuten bij.

GRO-FEY | 39' Grote kans Feyenoord

Gimenez buffelt goed door op links en geeft de bal hard voor. Bij de tweede paal duikt Nieuwkoop op, maar die laat een enorme kans liggen.

Het had 0-2 moeten staan.

GRO-FEY | 32' Doelpunt Feyenoord!

Feyenoord komt op voorsprong in de Euroborg. Van Bergen kopt een corner in eigen doel.

GRO-FEY | 22' Goede fase Groningen

De laatste minuten draait het weer aardig bij Groningen. Op het middenveld worden veel duels gewonnen.

Postema wordt aardig bediend in de zestien, maar komt niet tot een schot.

GRO-FEY | 15' Paixão kan door

Veel pijn bij Paixão, na een stevige overtreding van Van Bergen. Hij wordt behandeld en kan vooralsnog door.

Dat is prettig voor Feyenoord, dat donderdag tegen Leverkusen speelt in de Champions League.

GRO-FEY | 10' Feyenoord neemt initiatief

De eerste minuten waren voor Groningen, maar inmiddels heeft Feyenoord de controle. Kansen leverde dat nog niet op.

PSV-NEC | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van PSV - NEC

GRO-FEY | 1' Wedstrijd begonnen

Aftrap in de Euroborg.

Het duel tussen de huidige nummer vier (Groningen) en acht (Feyenoord) van de eredivisie is onderweg.

TWE-PEC | 90+6' Weer morst Twente punten

Weer een vervelende middag voor FC Twente, dat voor de derde keer dit seizoen niet weet te winnen. Het blijft na een moeizame wedstrijd op 1-1 steken tegen PEC.

Na het laatste fluitsignaal ontstond er nog wat trammelant, met Steijn in een hoofdrol.

PSV-NEC | 90+4' Afgelopen, PSV wint

PSV wint een saai duel met NEC. De angel ging al na een kwartier uit de wedstrijd, toen Sano rood kreeg.

PSV blijft ongeslagen in de eredivisie.

TWE-NEC | 91' Nog vijf minuten

Twente heeft nog vijf minuten extra tijd om de winnende te forceren. Lotomba liet zojuist namens PEC nog een grote kans op de 1-2 liggen.

PSV-NEC | Nagalo debuteert

Een debutant bij PSV. Adamo Nagalo, overgekomen van FC Nordsjælland, mag nog een paar minuten meedoen.

TWE-NEC | 85' Twente voert druk op

PEC wordt omsingeld en zet alles op alles om de 1-1 te behouden. Twente is met Vlap, Van Wolfswinkel, Ltaief en Taha als invallers wat opportunistischer gaan spelen.

Uit een spaarzame tegenstoot kwam Namli nog wel tot een link schot.

TWE-NEC | 77' Weer is Hilgers dichtbij

Schendelaar laat een inzet van de ingevallen Van Wolfswinkel los en Hilgers profiteert bijna. Schendelaar kan zijn fout nog nét herstellen.

Twente wordt steeds vaker gevaarlijk.

TWE-NEC | 73' Grote kans Hilgers

Oef, daar had Twente op voorspong moeten komen. Hilgers had de bal na een goed genomen vrije trap van Eiting voor het intikken.

Bij PEC komt Namli erbij. Hij was transfervrij en werd afgelopen week opgepikt door de Zwollenaren.

PSV-NEC | 67' Bosz wisselt door

Driouech, Saibari en Pepi komen erin bij PSV. De Jong, Til en Tillman mogen uitpuffen op de bank en vast dromen over de wedstrijd van dinsdag.

Dan staat het fijne Champions League-duel met Juventus op het programma.

TWE-NEC | 63' Doelpunt FC Twente!

Een Twente-corner valt voor de voeten van Steijn en die laat dat soort kansen zelden onbenut. Ook dit keer niet.

Het staat 1-1 in Enschede en de spelers van Twente rennen hongerig naar meer naar de middenstip.

TWE-PEC | 52' Kans voor Lammers

Twente speelt Lammers vrij aan de rechterkant van het zestienmetergebied van PEC. De spits schiet met een hard wreefschot in de hoek, maar daar ligt Schendelaar dwars.

Het was best een aardige kans voor Lammers.

PSV-NEC en TWE-PEC | Duels hervat

In het Philips Stadion en de Grolsch Veste wordt weer gevoetbald.

GRO-FEY | Verrassende namen bij Feyenoord

Bij Feyenoord staan aankoop Lotomba en de jeugdige Nadje en Zechiël in de basis. Nieuwkoop lijkt als rechtsbuiten te starten.

Anis Hadj Moussa ontbreekt vandaag door een blessure.

PSV-NEC en TWE-PEC | Rust

De eerste helft zit erop in Eindhoven en in Enschede. PSV - NEC is met een 2-0 tussenstand en een rode kaart voor Sano al wel gespeeld.

Twente - PEC, tussenstand 0-1, is nog hartstikke spannend.

PSV-NEC | 43' Lat!

Een heerlijk schot van Boscagli dreunt tegen de onderkant van de lat. Zijn poging had meer verdiend.

PSV - NEC is verder een loom potje geworden, vooral door die vroege rode kaart van Sano.

TWE-PEC | 37' Rots weer gevaarlijk

Daan Rots is de beste man aan de kant van FC Twente. De rechtsbuiten lost een hard schot, dat Schendelaar maar net kan houden.

Twente oogt weer even iets energieker.

TWE-PEC | 32' Twente heeft drie punten nodig

In Enschede staat het nog steeds 0-1 voor PEC. Twente heeft meer balbezit, maar is al even niet meer gevaarlijk geworden.

Dat is toch zorgelijk voor de Tukkers, die dit seizoen al punten lieten liggen tegen Sparta (gelijk) en FC Utrecht (nederlaag).

Bruns duelleert met Vente

PSV-NEC | 25' Pijn bij Tillman

Een beeld dat men bij PSV niet graag ziet: Tillman op de grond met een van de pijn vertrokken gezicht. Na een korte behandeling kan de Amerikaan door.

PSV zit door de fysieke problemen bij Lang en Lozano dun in linksbuitens en over drie dagen wacht Juventus in de Champions League.

Bosz heeft natuurlijk nog wel Driouech achter de hand.

TWE-PEC | 21' Hoe reageert Twente?

Het was even schrikken in de Grolsch Veste, toen Vente de bal achter Unnerstall knalde. Na die goal is Twente wel de dominante partij.

PEC wordt ver teruggedrongen en is aan het overleven. Rots was na een aardige actie dicht bij de gelijkmaker.

PSV-NEC | 16' Doelpunt PSV!

De wedstrijd is na zestien minuten spelen eigenlijk al gespeeld. Til ontvangt de bal in het strafschopgebied van NEC en werkt via het been van Verdonk binnen.

PSV-NEC | 11' (Record)doelpunt PSV!

Het staat 1-0 voor PSV! De Jong schiet vanaf de penaltystip keurig raak.

Sano haalde Til onderuit en dat had hij niet moeten doen. Het leverde een penalty en een desastreuze rode kaart op. En dat terwijl NEC nog heel aardig aan de wedstrijd was begonnen.

Het is de 55ste wedstrijd op rij, waarin PSV tot scoren komt, een record.

TWE-PEC | 9' Doelpunt PEC Zwolle!

Twente begon goed aan de wedstrijd, maar staat achter. Vente ontsnapt na een pass over rechts, blijft kalm in de zestien en schiet.

Meteen een verrassing in Enschede.

PSV-NEC | 4' NEC dreigend

Na een foutje van Veerman wordt NEC gevaarlijk. Önal komt een heel met een goede dribbel, maar krijgt de bal niet bij een ploeggenoot in de zestien/

Het is een kleine, eerste waarschuwing voor PSV, dat tot nu toe veel de bal had.

PSV-NEC en TWE-PEC | 1' Wedstrijden begonnen!

Het voetbalweekend is nu echt begonnen. In Eindhoven en Enschede is afgetrapt.

TWE-PEC | De opstellingen

Twente-trainer Joseph Oosting kiest voor Anass Salah-Eddine en Mitchell van Bergen in de basis. Bas Kuipers en Michel Vlap zitten op de bank.

Bij PEC debuteert Jamiro Monteiro en zit Younes Namli voor het eerst bij de wedstrijdselectie.

PSV-NEC | De opstellingen

Bij PSV staat de 20-jarige Belg Matteo Dams in de basis. Hij staat op linksback. Adamo Nagalo zit voor de eerste keer bij de selectie.

NEC beschikt eindelijk weer over Philippe Sandler, die geblesseerd was.

Welkom!

Heerlijk, meteen vijf wedstrijden eredivisie na de interlandbreak. Met PSV, FC Twente, Feyenoord en AZ komen er een hoop topteams in actie.