F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen baalt van verkeerde afstelling auto • Norris vanaf P17 na mislukte kwalificatie

liveblog gesloten

Verstappen morgen zonder 'monster' in actie bij de race

Max Verstappen gaat zondag met plek zes niet op de beste plek van start in de race in Azerbeidzjan (13.00 uur). Toch is er nog wel wat positiefs te melden. Verstappen vindt zijn auto niet langer 'een monster', zoals hij zei de wagen noemde de Grand Prix in Monza.

"Ik denk dat het een stuk beter is dan in Monza", zei hij vandaag na de kwalificatie. Dat bleek ook wel, want tijdens de vrije trainingen deed Red Bull goed mee. Door een verkeerde afstelling bij de kwalificatie ging het alsnog mis.

Of het Oostenrijkse team het voor elkaar krijgt om de auto van Verstappen morgen beter af te stellen, gaan we dan zien.

We hopen jou dan ook morgen terug te zien in ons Formule 1-blog, als we ons gaan opmaken voor de race in Bakoe.

Tot dan!

Verstappen wilde niet 'belachelijk veel risico nemen'

De aanpassingen aan Verstappens auto tussen de derde vrije training en de kwalificatie hadden een averechts effect. De balans in de auto verslechterde, Verstappen moet het doen met de zesde startplek zondag tijdens de race in Azerbeidzjan.

"Ik was niet gelukkig met de auto, maar je probeert er het beste van te maken. Voor mijn gevoel stuiterde de auto alle kanten op. Ik moest heel precies zijn, op elk detail werd ik afgestraft. Dat gebeurde in de derde sessie", doelt Verstappen op het moment dat hij schuin over de kerbstones gleed.

"Je wil niet belachelijk veel risico nemen waardoor je de auto in de muur kan zetten. Op een stratencircuit is dat killing."

Norris 17de een meevaller? 'Ik verwacht dat hij nog wel dik in de punten rijdt'

Max Verstappen noemt de slechte kwalificatie van Lando Norris niet per se een meevaller. De Nederlander strijdt met de Brit om het kampioenschap en kan dit weekend dus punten uitlopen op zijn directe concurrent.

Al verwacht Verstappen dat de Brit nog wel terugkomt tijdens de race. "Het is namelijk niet dat hij geen snelheid had. Dus ik houd nog wel rekening met hem. Ik verwacht dat hij nog wel dik in de punten kan rijden."

Daarnaast vindt de Nederlander dat hij eerst naar zichzelf moet kijken. "Ik wil het zelf ook goed doen en dat is niet gelukt. Het belangrijkste is dat we morgen voor Lando finishen."

Piastri verbaasd over Pérez en Verstappen

McLaren-coureur Oscar Piastri wist zich tussen de twee Ferrari-coureurs als tweede te kwalificeren. "Daarvoor heb ik alles gegeven. Soms iets te veel zelfs, ik raakte de muur soms. Ik denk niet dat poleposition er voor mij inzat."

Dat had hij eerder verwacht van de Red Bulls. "Ik ben verbaasd dat Pérez en Verstappen niet vooraan staan, zij zagen er in de trainingen sneller uit dan in de kwalificatie."

Verstappen: 'Merkte in eerste training al achteruitgang'

Max Verstappen was absoluut niet tevreden met zijn kwalificatie in Bakoe. De Nederlander eindigde als zesde, terwijl zijn vrije trainingen best behoorlijk verliepen. Maar daar heeft de coureur van Red Bull wel een verklaring voor.

"Al in de eerste ronde van de eerste sessie voelde ik dat we een stap achteruit hadden gezet ten opzichte van de laatste training. We hadden de afstelling van de auto wat veranderd, maar de auto werd daardoor heel onvoorspelbaar en moeilijk te besturen. Dat is teleurstellend."

Dat de kwalificatie werd verpest, kwam dus door eigen toedoen. "Je probeert het juist beter voor elkaar te krijgen, maar hebben ons daarop verkeken. Het is zonde dat het gebeurt in de kwalificatie."

Max Verstappen na de kwalificatie in Bakoe

Leclerc weer op pole, maar hij won nog nooit in Bakoe

Net als in 2021, 2022 en 2023 start Charles Leclerc in Azerbeidzjan vanaf poleposition. De Ferrari-coureur was zaterdagmiddag alweer de allersnelste in Bakoe. Maar garantie op succes in de race gaf het de Monegask nog niet. Sterker nog, hij won daar nog nooit. Maar daar moet nu verandering in komen, wat hem betreft.

"Ik heb hier veel polepositions gepakt, maar ik had niet altijd de auto om ook de race te kunnen winnen. Daarnaast is ook één keer de motor ontploft", vertelt Leclerc. "Hopelijk lukt het nu wel eindelijk om de zege te pakken."

Albon kent een minder goede dag

De prestatie van Colapinto heeft nog meer teweeg gebracht. Het is de eerste keer sinds de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2022 dat een teamgenoot van Alexander Albon sneller is in de kwalificatie dan Albon zelf.

Zo wordt de dag voor de Argentijn alleen maar beter, terwijl de Brit Albon juist zal balen.

Eerste top tien voor een Argentijn sinds 1982

Met de negende tijd heeft Franco Colapinto voor een bijzondere prestatie gezorgd. De Argentijn laat Williams juichen na een goede dag in Azerbeidzjan en vermoedelijk zullen er in Argentinië ook wat handen de lucht in zijn gegaan.

Voor het eerst sinds 1982 eindigt een Argentijn namelijk in de top tien bij de kwalificatie. In de jaren '80 was het Carlos Reutemann, die zesde eindigde in Brazilië.

Een knappe prestatie dus van Colapinto en dat in zijn tweede F1-race.

Leclerc: 'Dit is alles waar we op hoopten'

Charles Leclerc toont zich na afloop zeer tevreden met zijn poleposition in Bakoe. "Dit is alles waar we op hoopten", zegt de Monegask. Niet alleen Leclerc deed het namelijk goed, ook zijn teamgenoot Sainz deed het goed met een derde plaats.

"Je wil vooraan starten op een circuit als deze", vertelt Leclerc. "Maar de auto is goed en we hebben over het algemeen ook een sterke raceauto, dus ik hoop dat we het morgen eindelijk kunnen laten zien."

Charles Leclerc

Norris: 'Ik moet proberen in te halen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan'

Lando Norris heeft een verschrikkelijke kwalificatie achter de rug. Hij moet morgen vanaf plek zeventien de schade proberen te repareren, hij reageert tegenover de NOS.

"Ik voelde me goed, maar de auto voor me crashte en toen kwam de gele vlag", daardoor brak Norris zijn ronde af en stond er geen fatsoenlijke tijd. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Ik was er klaar voor, maar kan er niks meer aan veranderen."

Over de auto heeft de Brit niks te klagen.

"De auto was snel, we hadden gehoopt daarmee de ruimte te krijgen voor een goede ronde. Op een stratencircuit loop je hier soms tegenaan, dan kun je niet altijd rijden waar je wil rijden."

Waar Norris zondag vanaf de zeventiende startplek toe in staat is, weet hij niet. "Ik moet racen. Proberen de auto's voor me in te halen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zullen een goede strategie moeten bedenken omdat het zo lastig is. Ik moet er het beste van hopen, maar ik verwacht niet dat we iets magisch kunnen laten gebeuren."

Lando Norris

Q3 Bakoe | Leclerc gaat naar pole! Verstappen wordt zesde

Nee, geen pole voor Verstappen! Het leek te kunnen, maar in Q3 gaat het alsnog mis. Charles Leclerc is de snelste, wederom! Net als de laatste drie jaar is de Monegask degene die morgen vanaf P1 gaat starten. Dat doet hij voor Oscar Piastri en Carlos Sainz.

Pérez rijdt naar P5. Daarmee is hij voor het eerst dit jaar sneller dan Verstappen in de kwalificatie. Door een gridstraf van Verstappen in België is het wel de tweede keer dit jaar dat Pérez voor Verstappen mag starten in een race.

Q3 Bakoe | De ontknoping nadert

De ontknoping nadert nu! Het wordt heel spannend.

Q3 Bakoe | Albon maakt grote fout

Alex Albon maakt een grote fout. Hij heeft de koeler nog in zijn auto liggen en mag dus niet rijden. Dat gaat mis.

Er is geen rode vlag, dat scheelt toch voor Verstappen die nog een rondetijd moet neerzetten.

Q3 Bakoe | De eerste rondes zijn gereden

De eerste rondes zijn gereden. De Ferrari's zijn de snelsten voorlopig. Charles Leclerc en Carlos Sainz hebben vooralsnog de eerste twee plaatsen in handen. Verstappen rijdt naar een vijfde tijd, ruim een halve seconde trager dan de beide Ferrari-coureurs.

Dat komt niet doordat zijn auto niet snel genoeg is, maar de Nederlander maakt een foutje in zijn ronde. Hij komt uiteindelijk op de kerbstones terecht en verliest een hoop tijd. Pérez krijgt het ook niet voor elkaar om een toptijd te rijden.

Piastri heeft op dit moment P3 in handen.

Q3 Bakoe | We zijn begonnen!

We zijn begonnen aan de derde kwalificatie. Nog tien hele spannende minuten.

Q3 | Coureurs maken zich op voor beslissende Q3

Het belooft toch een bloedstollende derde kwalificatie te worden. Kan Verstappen voor het eerst sinds de GP in Oostenrijk weer naar poleposition rijden?

Norris doet in ieder geval niet meer mee, maar zijn teamgenoot Piastri maakt nog wel een goede kans. Net als de Ferrari's, die toch ook dicht op de tijd van Verstappen zaten.

Verstappen in Q2

Q2 Bakoe | Verstappen blijft de snelste

Knap hoor! Het lijkt echt wel goed te zitten bij de Red Bulls. In een laatste ronde rijdt Verstappen bijna dezelfde tijd als die hij al had staan. Daardoor blijft de Nederlander de snelste in deze kwalificatie. Zit er dan toch een poleposition in na de belabberde grands prix die hij achter de rug heeft?

Voor Oliver Bearman zit er toch net geen Q3 in, maar zijn prestatie is wel knap. Hij eindigt voor zijn teamgenoot Hülkenberg. Die ligt er ook uit, net als Stroll, Gasly en Tsunoda.

Q2 Bakoe | Verstappen voorlopig de snelste

Iedereen heeft nu een eerste tijd staan in Q2. Verstappen is voorlopig de snelste, voor Leclerc (op 14 duizendsten) en Pérez.

Colapinto, Alonso, Gasly, Tsunoda en Stroll zitten in de gevarenzone.

Sergio Pérez komt tot de derde tijd voorlopig

Q2 Bakoe | Bearman doet ook goed mee

De Williams-coureurs zijn niet de enigen die positief opvallen. Dat doet Oliver Bearman ook. De 19-jarige Brit in de Haas heeft in Q2 voorlopig de vijfde tijd neergezet. Daar zal hij niet blijven staan, maar naar Q3 gaan zou een hele goede prestatie zijn.

Dan bekroont hij een tot nu toe zeer goed weekend.

Oliver Bearman

Q2 Bakoe | Verstappen verbetert zich flink

Verstappen verbetert zich flink in de tweede kwalificatie. Hij rijdt naar een tijd van 1.42,042 en is twee tienden sneller dan Pérez en een halve seconde sneller dan Piastri voorlopig.

Dat ziet er iets beter uit voor de Nederlander.

Q2 Bakoe | Tweede kwalificatie van start

Q2 gaat nu beginnen. Verstappen moet toch uit een ander vaatje gaan tappen als hij nog voor pole wil strijden. Zelfs Albon was sneller dan hij in de eerste kwalificatie.

Hoe hoger Verstappen eindigt, hoe beter dat is nu Norris al snel is uitgeschakeld.

Verstappen in de kwalificatie

Q1 Bakoe | Williams verrast in Q1

Williams verbaast heel erg in de eerste kwalificatie. Alex Albon rijdt naar de tweede plaats en Colapinto eindigt in Q1 als achtste. Dat is toch echt verrassend te noemen.

Q1 Bakoe | Grote verrassing in de eerste kwalificatie, Norris breekt zijn ronde af

WOW! Daar hebben we de eerste verrassing van deze kwalificatie. Lando Norris komt niet tot een fatsoenlijke ronde en is in de laatste seconden niet bij machte om een volledige ronde te rijden. Hij moet zijn laatste ronde afbreken door een gele vlag-situatie.

Dat betekent dat het klaar is voor de uitdager van Max Verstappen. Hij start bijna achteraan bij de race morgen. Dat komt Verstappen heel goed uit.

Naast Norris is het ook einde verhaal voor Ocon, Zhou, Bottas en Ricciardo.

Lando Norris

Q1 Bakoe | Verstappen begonnen aan nieuwe ronde

Max Verstappen gaat nu proberen een goede tijd neer te zetten. We gaan zien of hij zich ook tijdens deze kwalificatie kan melden bij de top van het veld.

Verstappen tijdens kwalificatie

Q1 Bakoe | Sauber-coureurs in de problemen

De coureurs van Sauber zitten vooralsnog in de problemen. Zowel Zhou als Bottas komen nog niet in de buurt van een tijd die goed genoeg is om door te gaan naar Q2. Datzelfde geldt nu ook voor Yuki Tsunoda.

Er staan nog drie minuten op de klok.

Q1 Bakoe | Colapinto verrast met snelle tijd

Franco Colapinto verrast in de eerste kwalificatie. Hij snelt nu, voorlopig, naar de derde tijd. Dat is nogmaals de bevestiging dat het wel goed zit bij Williams in Bakoe.

En dat is voor Colapinto zelf ook wel fijn, want dit is pas zijn tweede Grand Prix.

Q1 Bakoe | Pérez voorlopig sneller dan Verstappen

De eerste tijden staan op de borden. We zien dat Pérez vooralsnog sneller dan Verstappen, het gaat om twee tienden. Maar het draait nu allemaal nog niet om de tijden. Je moet zorgen dat je doorkomt naar Q2 en Q3.

Q1 Bakoe | De kwalificatie is begonnen

De kwalificatie is begonnen. We gaan zien wie de sterkste is na drie kwalificatierondes. Het kan een hele spannende kwalificatie worden, want Ferrari, Mercedes, Red Bull en McLaren deden het heel behoorlijk in de vrije trainingen.

En we mogen misschien de Williams-coureurs ook niet afschrijven, want zij presteerden ook boven verwachting.

Leclerc won de laatste drie keer in Bakoe

Charles Leclerc was de laatste drie keer de snelste in Bakoe. Dat was in 2023, 2022 en 2021. In 2020 werd er niet gereden en in 2019 was Valtteri Bottas de snelste.

De laatste vijf pole positions

Over een kleine tien minuten wordt er gestreden om poleposition in Bakoe. Wordt het Norris, Leclerc, Russell of toch Verstappen?

Het is al even geleden dat Verstappen vooraan mocht starten. Dat was in Oostenrijk, eind juni. Hij was de snelste in de kwalificatie wel in België, maar pakte toen geen pole door een gridstraf.

Verstappen stond nog nooit op pole in Bakoe.

Laatste vijf snelsten in kwalificatie (van meest recent naar minst recent):

1. Norris GP Italië

2. Norris GP Nederland

3. Verstappen GP België

4. Norris GP Hongarije

5. Russell GP Groot-Brittannië

Hamilton over spanning in F1: 'Zo zou het moeten zijn'

Lewis Hamilton

We gaan ons opmaken voor de kwalificatie. En dan kijken we met een schuin oog ook naar de verrichtingen van Lewis Hamilton.

Hij heeft zeven wereldtitels op zijn naam, maar mocht dit jaar pas voor het eerst sinds 2021 weer naar de hoogste trede op het podium. Zo dominant als Hamilton graag wil zijn, is hij niet meer. De Brit geniet wel van de fase waarin zijn sport is beland.

"Zo zou het moeten zijn", zegt hij over de reële mogelijkheid van maar liefst vier teams om een grand prix te winnen. "Bij het opstellen van de regels hopen ze dat dit gebeurt, maar dat doet het eigenlijk nooit. Gelukkig nu wel."

"McLaren is opgeklommen naar de top, Ferrari won de vorige race uit het niks. Hopelijk gaan we daar mee van zien in de komende acht races. En ook in de periode daarna."

Gridstraf voor Zhou na motorwissel

Sauber-coureur Zhou Guanyu moet zondag bij de race in Azerbeidzjan achteraan starten. De Chinese coureur krijgt een gridstraf omdat hij vrijdag na de vrije training zijn motor heeft gewisseld. Het was de derde keer dat er een nieuwe motor nodig was, daarmee ging hij over de limiet. Hij krijgt in totaal 20 plaatsen gridstraf.

Overigens zal de straf hem niet veel uitmaken, want bij de vrije trainingen was de Chinese coureur continu de traagste van allemaal.

2023 in Bakoe: Bearman beschadigde zijn ophanging, maar pakte toch pole in F2

Oliver Bearman

Oliver Bearman rijdt dit weekeinde in de Haas van Kevin Magnussen, die een schorsing uitzit. Invallen op het onvergefelijke stratencircuit van Bakoe is niet eenvoudig. Bearman noemt het "een slechte loting", maar hij toonde vorig jaar aan de baan onder controle te hebben in de Formule 2. Hij won beide races in het weekeinde.

"Het zag er van buiten misschien soepel uit, maar ik heb in elke sessie de muur wel een keer geraakt. Dat moet een beetje naar beneden. In de kwalificatie heb ik zelf de ophanging van de auto een beetje verbogen, dat was niet mijn beste moment. Toch pakte ik pole. Daar kom ik nu niet nog een keertje mee weg, dus ik moet iets meer marge inbouwen aan het begin van het weekeinde."

"Het moeilijkste is om het vertrouwen in elke sessie te laten toenemen. De muren zijn zo dichtbij. Als je je remmen niet vertrouwt, heb je de snelheid niet. Maar dat vertrouwen voelen, is heel lastig op deze baan."

Ocon wordt teamgenoot Bearman

De 19-jarige Bearman is al zeker van zijn zitje in de Haas in 2025. Esteban Ocon krijgt het stoeltje naast de jonge Brit.

Fotogeniek circuit in Bakoe

De Formule 1-coureurs reizen flink wat af door het jaar heen. Ze sturen hun auto's langs de casino's van Las Vegas en rijden langs enorme jachten in de haven van Monaco en komen door de duinen bij Zandvoort. Allemaal zeer fotogenieke plekken ook, maar Bakoe spant daarin wel de kroon.

Fotografen kunnen zich echt uitleven op zo'n circuit als in Azerbeidzjan, dat een hoop werelderfgoed om zich heen heeft liggen. Bijvoorbeeld de middeleeuwse stadsmuur, waar de coureurs op hoge snelheden langskomen. Het is maar goed dat het circuit goed is afgezet, je moet er niet aan denken dat een van de coureurs een stuurfoutje maakt richting de muur.

  • NOS/Joost Smedema
    Stroll langs de middeleeuwse stadsmuur
  • NOS/Joost Smedema
    Bakoe is toch enorm fotogeniek
  • NOS/Joost Smedema
    De coureurs gaan er op hoge snelheid doorheen
  • NOS/Joost Smedema
    Het circuit in Bakoe

Wat gebeurde er in VT3? Dat kun je hier teruglezen

Heb je de derde vrije training gemist? Dat is geen probleem. Je kunt het blog natuurlijk teruglezen, maar we hebben het ook allemaal voor je op een rijtje gezet in een artikel.

Dat is hieronder terug te vinden:

VT3 Bakoe | Het zit erop!

Het zit erop. We hebben na een incidentrijk begin toch nog een hele leuke slotfase gezien van de derde vrije training. George Russell, de Mercedes-coureur, is de snelste met 1.42,514. Maar daar achter zien we Leclerc, Norris, Piastri, Verstappen, Sainz en Pérez er heel dicht op zitten.

Dit belooft wat voor de kwalificatie die om 14.00 uur gaat beginnen.

George Russell

VT3 Bakoe | Verstappen kan mee

Verstappen kan mee met Leclerc en Piastri. De Nederlander zit maar drie tienden achter de snelste tijd van de Ferrari-coureur. We gaan dus echt een hele leuke kwalificatie krijgen straks.

Wat ook leuk is om te zien, is dat zowel Albon als Colapinto het in de Williams ook heel erg goed doen.

VT3 Bakoe | Nog één snelle ronde van Verstappen?

Komt er nog één snelle ronde van Verstappen? Charles Leclerc heeft zojuist laten zien dat Ferrari de tijd van Piastri ook kan aantikken, dus nu rijst de vraag of Verstappen en Pérez daarbij ook in de buurt kunnen komen.

Verstappen de pits uit

Horner: 'Norris kan in een paar weken akelig dichtbij komen'

De ontwikkeling in de WK-stand

Piastri maakt dus indruk, maar dat doet Lando Norris nog niet. Toch moet er ernstig rekening gehouden worden met de 24-jarige Brit.

Het is nog vroeg om te zeggen dat de strijd om de wereldtitel open ligt, daarvoor is Max Verstappens voorsprong met 62 punten nog te groot. "Maar", zegt zijn teambaas Christian Horner, "met een paar slechte weekeinden van ons een paar sterke van Norris kan hij ineens akelig dichtbij komen."

"De strijd om de constructeurstitel gaat zelfs tussen drie teams. McLaren staat maar acht punten achter ons, maar je mag Ferrari ook niet uitvlakken. Het wordt een zware strijd de laatste acht races."

"Of ik ervan geniet? Dat doe je nooit als je auto's niet optimaal presteren. Maar zijn we er klaar voor? Dat zeker. Ik heb nog nooit een team gezien dat gemotiveerder is en harder werkt dan wij op het moment doen."

De ontwikkeling in de WK-stand bij de constructeurs

VT3 Bakoe | Piastri duikt er dik onder

McLaren-coureur Oscar Piastri doet een flinke duit in het zakje. Piastri duikt meer dan een halve seconde onder de tijd van Perez, Leclerc en Verstappen. Daarmee zet hij toch wel een dik uitroepteken achter zijn naam voor dit weekend.

Hij zet de snelste tijd tot nu toe neer: 1.42,749.

VT3 Bakoe | Albon doet het uitstekend, Leclerc vooralsnog de snelste

Nog ongeveer een kwartier is er te rijden in deze vrije training. Een verrassing in deze vrije training is toch wel de prestatie van Alex Albon. De Williams-coureur heeft tot nu toe de vierde tijd gereden, achter Pérez, Leclerc en Verstappen.

VT3 Bakoe | Bearman zet hem in de muur, weer een rode vlag

De vrije training ligt weer stil. Nu is het Oliver Bearman die zijn auto in de muur parkeert. "Ik ben een idioot, sorry", zegt de jonge Brit over de boardradio. De 19-jarige Bearman miste bocht 1, besloot te laat om de uitloopzone in te rijden en raakte de barrière.

De marshals hebben de auto snel van het circuit verwijderd.

VT3 Bakoe | Stroll raast langs de middeleeuwse stadsmuur

Lance Stroll heeft ook zijn eerste tijd neergezet in de Aston Martin. De Canadees raast langs de middeleeuwse stadsmuur van Bakoe, maar snel is hij nog niet. Vooralsnog is het de veertiende tijd.

Stroll in Bakoe

VT3 Bakoe | De eerste tijden staan!

Het duurde een half uur, maar de eerste tijden in de derde vrije training staan. Verstappen zet 1.45,209 neer en is daarmee nipt sneller dan Carlos Sainz en zijn teamgenoot Sergio Pérez. Ook de snelste coureur in de tweede vrije training, Charles Leclerc, is trager tot nu toe.

We gaan echt nog wel snellere rondetijden zien zometeen. Maar Verstappen lijkt er ook vandaag best aardig bij te zitten.

VT3 Bakoe | Auto van Ocon is van de baan, nog 35 minuten te rijden

De auto van Ocon is van de baan, dat betekent dat er weer gereden kan worden in Bakoe. Nog altijd is er geen enkele tijd neergezet in Azerbeidzjan in deze derde vrije training.

Nu de rode vlag is opgeheven, rijden alle coureurs één voor één naar buiten. Het wordt druk op het circuit.

Er staan nog zo'n 35 minuten op de klok voor de coureurs.

VT3 Bakoe | Rode vlag! Auto Ocon stopt ermee

Daar gaan we weer. Rode vlag! Geen crash deze keer, maar gewoon een weigerende auto. De wagens van Alpine zijn al dramatisch dit seizoen, maar nu besluit de auto van Esteban Ocon er midden op het circuit de brui aan te geven.

Dat levert een gevaarlijke situatie op voor de andere coureurs, dus die gaan allemaal naar binnen. Ocon stapt rustig uit en kijkt nog eens naar zijn bolide, maar daar zit geen beweging meer in.

VT3 Bakoe | Een kwartier onderweg, nog geen tijd neergezet

We zijn inmiddels een kwartier onderweg in de derde vrije training. We zagen zojuist dat alle coureurs in de pitstraat stonden. Er is nog ook nog geen enkele tijd neergezet.

Deze vrije training komt dus heel langzaam op gang, maar laten we hopen dat we straks, als we richting het einde gaan, toch gaan zien welke teams er goed voorstaan en welke niet.

Verstappen tijdens VT3

Hollandse huisjes in Bakoe

Even buiten het circuit kijken.

Vlak buiten het oude centrum van Bakoe, net naast de toren waar de coureurs langs rijden, is het 's avonds gezellig druk. Over brede winkelstraten en tussen de terrasjes slenteren de (autosport)toeristen en inwoners van de stad.

Tussen de grote westerse mode- en restaurantketens en Azerbeidzjaanse winkeltjes valt één zaakje meteen op: vijf Hollandse huisjes in opvallende kleuren. Snackbar Holland Fries. Een winkeltje dat, als we het logo mogen geloven, al sinds 1930 bestaat.

Op de menukaart trouwens geen poffertjes of stroopwafels, maar 'Nederlandse' patat, 'Italiaans' ijs en 'Amerikaanse' kipnuggets.

VT3 Bakoe | We zijn begonnen!

We zijn begonnen aan de derde vrije training. Sergio Pérez ging meteen een ronde kijken hoe het circuit aanvoelt. Het is wat vochtig, constateert hij.

Daardoor is de baan weer zo goed als leeg en zijn de coureurs allemaal weer binnen om te bepalen wat ze met deze omstandigheden moeten doen.

Will Smith laat zijn gezicht zien

Even een beetje Formule 1 kijken, dat moet de acteur Will Smith hebben gedacht. De 55-jarige Amerikaan heeft de overtocht naar Azerbeidzjan gemaakt om vandaag zijn gezicht te laten zien in Bakoe. En dat wordt natuurlijk meteen door de camera's gezien.

Het is ook wel logisch, want hier zijn natuurlijk minder 'sterren' aanwezig dan bijvoorbeeld tijdens een race in de Verenigde Staten.

Will Smith

Hoe hard gaat zo'n safety car?

Een safety car komt de baan op wanneer er een groot incident is geweest. Alle coureurs worden dan gedwongen om wat langzamer te rijden. Er moet achter een safety car aangereden worden. Dan gaat het tempo echt wel flink omlaag.

Hoe groot het verschil is? Dat laat de Formule 1 in een mooie video op X zien.

Regen? De eerste druppeltjes vallen

We beginnen over een kleine twintig minuten met de derde vrije training. Die kan toch nog wel eens spectaculair beginnen, want de eerste regendruppeltjes zijn gevallen.

Het is sinds woensdag elke dag een beetje minder warm en bewolkter geworden in Bakoe. De lucht is grijs op dit moment. Regenbanden zijn nog lang niet nodig, maar het zijn andere omstandigheden dan verwacht.

Een paar graden meer of minder en of de zon schijnt kan voor het gevoel in de banden veel verschil maken.

Liggen er meer kansen voor Red Bull in Bakoe, of toch niet?

Sergio Pérez en Christian Horner

"Het vertrouwen is hoog, maar wat je in het verleden hebt gepresteerd, telt niet meer mee." Sergio Pérez is de enige tweevoudig winnaar in Bakoe, maar komt al het hele seizoen in de buurt van een GP-zege. Toch geeft hij de Red Bull goede kansen in Azerbeidzjan en Singapore. "Op deze twee banen hebben we de meeste kansen", stelt Pérez.

"Ik begrijp zijn optimisme, Checo (Pérez' bijnaam, red.), hij heeft zijn meeste overwinningen behaald op stratencircuits." Toch kan de Red Bull over het algemeen niet optimaal uit de voeten op stratencircuits. De GP van Singapore was in 2023 de enige die het team niet wist te winnen. Waar komen Pérez woorden dan vandaan?

"De langzame, haakse bochten zijn niet per se een achilleshiel van onze auto", zegt Horner, die voorzichtiger is dan Pérez over de kansen in Bakoe en Singapore.

"Sommige dingen die we hebben ontdekt aan de auto zijn niet van toepassing op dit circuit, meer op snellere banen als die in Austin. We kunnen ook hier waardevolle lessen toepassen, maar we verwachten op andere circuits een groter effect."

Hoe is het met Leclerc?

Hoe is het met Charles Leclerc. De Monegask kende vrijdag een dag met gemengde gevoelens. In de eerste vrije training ging het helemaal mis toen hij zijn wagen in de muur parkeerde, maar Leclerc herstelde zich snel.

In de tweede vrije training was de Ferrari-coureur de allersnelste. Alleen Pérez bleef qua tijd nog enigszins bij hem in de buurt.

Heeft Ferrari de zaakjes vandaag weer goed voor elkaar en zijn alle zorgen van de crash bij Leclerc verdwenen? Dat gaan we straks zien in de derde vrije training en de kwalificatie.

Charles Leclerc

Horner: 'Perez toont tekenen van herstel'

Red Bull-teambaas Christian Horner is tevreden over het optreden van Sergio Pérez vrijdag: "Hij toont tekenen van herstel". De teamgenoot van Verstappen struggelt dit seizoen nog net iets meer dan de Nederlander in de Red Bull en boekte amper fatsoenlijke resultaten. Tijdens de tweede vrije training in Bakoe reed de Mexicaan naar de tweede tijd.

Volgens Horner hebben de problemen met de auto zeker een rol gespeeld bij de prestaties van Pérez. "Wij hopen dat een verbeterde auto zijn problemen gaat verminderen. Maar we beginnen ook te zien dat hij iets van de vorm terugvindt die hij aan het begin van het jaar liet zien. En dat zullen we nodig hebben als we de constructeurstitel willen verdedigen."

De auto's van Verstappen en Pérez hebben de afgelopen weken wel iets van een aanpassing gehad, vertelt hoofdingenieur Paul Monoghan. De vloer van de auto heeft een kleine update gehad. "Wij hebben onze wonden gelikt en we hebben geprobeerd de auto te verbeteren. Zondag zal de proef op de som genomen worden."

Sergio Pérez

Wat is balans in een Formule 1-auto?

Verstappen op het circuit van Monza, begin september

"De balans was beroerd. We hebben hard gewerkt aan de balans. De balans was compleet zoek."

Je hoort coureurs vaak over de balans in hun auto. Maar wat is dat precies? En waarom heeft Max Verstappen er in zijn Red Bull de laatste maanden zo veel moeite mee.

Oud-coureur en analist Jeroen Bleekemolen en Paul Monaghan, hoofdengineer van Red Bull Racing, leggen het uit. ""Als een coureur zich beklaagt over de balans, is de marge tussen onderstuur en overstuur te groot. Groter dan de rijder gewend is in elk geval", zegt Monaghan.

Bleekemolen: "Je wil dat de auto doet wat je ervan vraagt en dat de auto voorspelbaar is. Daar zit bij de Red Bull-wagen van Verstappen het probleem."

Lees hier meer over de balans in een F1-auto:

Wat prachtige plaatjes van het circuit in Bakoe

Voor wie het gister gemist heeft, het circuit in Bakoe ligt heel erg mooi. Het gaat door het oude en het nieuwe centrum van de stad. Het oude stadsdeel is Unesco werelderfgoed en dat is wel te zien. Hieronder enkele prachtige plaatjes van het circuit.

  • EPA
    Perez langs de middeleeuwse stadsmuur
  • AFP
    Een doorkijkje naar het circuit
  • AFP
    Het circuit in Bakoe
  • AFP
    Coureurs rijden door een prachtige binnenstad
  • Reuters
    Verstappen in Bakoe tijdens VT1
  • AFP
    Het nieuwe centrum van Baku

Verstappen vindt weg omhoog in Bakoe, Leclerc snelste in tweede training

Max Verstappen is op de eerste dag van de Grand Prix van Azerbeidzjan beter voor de dag gekomen dan in voorgaande Formule 1-weekenden. Na in de incidentrijke eerste training de snelste tijd te hebben gereden, zette hij in de tweede sessie de zesde tijd op de klokken op het stratencircuit in Bakoe.

Dat is bemoedigend voor Verstappen, die al zes GP's niet meer heeft gewonnen en de concurrentie ziet inlopen. In aanloop naar het raceweekend noemde hij prolongatie van de wereldtitels nog "onrealistisch", als er gepresteerd zou worden zoals in Monza.

Goedemorgen!

Goedemorgen, welkom in dit liveblog.

Kan Max Verstappen vandaag eindelijk weer eens naar een poleposition rijden? Wat wekenlang onmogelijk leek, lijkt nu toch wel weer tot de mogelijkheden te behoren. In Bakoe, waar de verwachtingen vooraf niet hoog waren, doet de Red Bull het tot nu toe alleraardigst.

Het enige probleem voor de Nederlander is dat er meer teams aardig voor staan dit weekend. Mercedes, Ferrari en ook McLaren maken zeker kans.

Wie er met de plek vooraan vandoor gaat zien we vanaf 14.00 uur. Eerst wordt om 10.30 uur nog de derde vrije training verreden. Het wordt dus een interessante dag. En alles rondom die dag is te volgen in dit liveblog.

Veel plezier!