Max Verstappen
NOS Sport

Verstappen baalt van laatste aanpassingen aan auto: 'Was een stap achteruit'

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Bakoe

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1 in Bakoe

Hij ziet lichtpuntjes en is tegelijkertijd teleurgesteld. Nee, Max Verstappen vindt zijn auto niet langer een monster, de omschrijving die hij gebruikte na een teleurstellend weekeinde in Monza.

Maar met de zesde plek in de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan kan hij niet tevreden zijn. "Ik denk niet dat ik Charles (Leclerc, die pole pakte, red.) had kunnen verslaan, maar een tweede plek had zeker gekund."

'Kon de bochten niet aanvallen'

Aan het begin van de beslissende kwalificatiesessie verloor Verstappen in de laatste bocht de controle over zijn auto. Hij gleed schuin over de rood/witte kerbstones nadat hij de bocht niet had weten te houden. "Als dat niet was gebeurd, had ik nog mee kunnen doen voor de tweede of derde plek."

"Ik had nog een poging over, maar voelde me niet comfortabel in de auto. Dan kun je de bochten niet aanvallen zoals je wil."

Comfortabel heeft Verstappen zich tot zijn eigen frustratie geen moment gevoeld in de kwalificatie. De trainingen op het verraderlijke stratencircuit verliepen zonder grote incidenten, de Red Bulls leken op te krabbelen.

"Maar ik merkte in mijn allereerste kwalificatieronde al dat we een stap achteruit hadden gezet."

"De afstelling van de auto was wat veranderd. Je probeert het juist beter voor elkaar te krijgen, maar we hebben ons daarop verkeken. Het is zonde dat het gebeurt in de kwalificatie. Liever had ik het gewoon teruggezet, maar dat kon niet meer."

Ik verwacht dat Norris nog wel dik in de punten kan eindigen.

Max Verstappen

Het probleem zat, zoals zo vaak, in de balans van de auto. De marge waarin hij kampte met onderstuur (als het insturen te moeilijk is) en overstuur (wanneer de achterkant wegglijdt) was te groot. Hoe kleiner die marge, hoe beter.

"Maar met de laatste aanpassingen ging het helaas de verkeerde kant op. De auto begon alle kanten op te stuiteren. Voor een hobbelig stratencircuit waren de aanpassingen te extreem. Hopelijk gaat het aan het begin van de race met iets meer benzine beter, maar daarna rijd je de tank leeg en zal het probleem terugkeren."

Verstappens teamgenoot Sergio Pérez eindigde verrassend voor Verstappen in de kwalificatie. Pérez kwalificeerde zich als vierde en troefde de drievoudig wereldkampioen voor het eerst dit jaar af op zaterdagmiddag.

Hij is enthousiast over de vooruitgang die Red Bull heeft geboekt. "Ik denk niet dat we dit jaar al zulke grote stappen hebben gezet in het verbeteren van de balans."

Verstappen deelt die euforie maar deels. "Ik denk dat het een stuk beter is dan in Monza, maar het was nog niet de beste balans van het jaar."

Verstappen in Bakoe

Een onverwachte meevaller voor Verstappen is de zestiende startplek van Lando Norris, de nummer twee in de WK-stand. Norris gokte op een snelle ronde aan het einde van de eerste sessie, maar vanwege een incident op de baan en de bijbehorende gele vlag moest hij van het gas af.

"De auto was snel, we hadden gehoopt daarmee de ruimte te krijgen voor een goede ronde. Op een stratencircuit loop je hier soms tegenaan, dan kun je niet altijd rijden waar je wil rijden."

'Het is niet dat hij geen snelheid had'

Het verschil in de WK-stand tussen Verstappen en Norris is 62 punten. "Het allerbelangrijkste is dat we morgen voor Lando finishen", zegt Verstappen, die nog wel rekening houdt met de Brit. "Het is niet dat hij geen snelheid had. Ik verwacht dat hij dik in de punten kan eindigen."

Waar Norris toe in staat is, weet hij niet. "Ik moet racen. Proberen de auto's voor me in te halen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zullen een goede strategie moeten bedenken, omdat het zo lastig is. Ik moet er het beste van hopen, maar ik verwacht niet dat er iets magisch kan gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl