eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

AZ wint verdiend in Waalwijk • Teruggekeerde Kramer (RKC) krijgt rood voor elleboog

Dit was ons liveblog over de eredivisie. Er stond op vrijdagavond één wedstrijd op het programma:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Het eredivisievoetbal gaat morgen verder. Dan staan er vier wedstrijden op het programma. Bekijk hieronder het programma van dit weekend en de nieuwe stand.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog, fijne avond.

RKC-AZ | 90+5' Afgelopen

AZ was vanavond veel te sterk voor RKC en wint simpel in Waalwijk: 0-3. Leuke aanvallen van de Alkmaarders, doelpunten van Ruben van Bommel (2) en Mexx Meerdink en een negatieve hoofdrol voor Michiel Kramer.

RKC-AZ | 87' Doelpunt AZ!

Toch nog een derde treffer van AZ, dat hier heel simpel wint van RKC. Invaller Mexx Meerdink mag 'm maken, en dat is leuk voor de jonge spits. Het is zijn eerste doelpunt in de eredivisie.

RKC Waalwijk-AZ 0-3

RKC-AZ | 71' Kramer deelt weer tikje uit en krijgt rood

In de gezapige tweede helft komt de opwinding wederom door een rare actie van Michiel Kramer. Hij deelt weer een tik uit met zijn arm.

De scheidsrechter wordt naar de kant geroepen door de VAR, ditmaal is het geen geel, maar rood. Zijn wedstrijd zit erop.

RKC Waalwijk-AZ 0-2

RKC-AZ | 65' Controle AZ, komt er een derde treffer?

Via David Moller Wolfe, Jordy Clasie, Ruben van Bommel, Sven Mijnans en nu ook Troy Parrott krijgt AZ genoeg kansen om verder uit te lopen. Voorlopig staat het nog 0-2, en daar mag RKC niet over klagen.

Het enige schot van de thuisploeg in deze hele wedstrijd was van Godfried Roemeratoe, die het van ruim dertig meter probeerde maar zijn poging op randje zestien geblokt zag worden.

RKC Waalwijk-AZ 0-2

RKC-AZ | 46' Kramer krijgt binnen acht seconden geel

De tweede helft begint, met Michiel Kramer! De spits is ingevallen bij RKC en laat zich meteen zien. Niet in positieve zin. Bij een hoge bal deelt hij een opzichtige beuk uit aan tegenstander en gebruikt daarbij zijn elleboog.

Scheidsrechter Dieperink geeft Kramer een gele kaart, daar lijkt de invaller goed mee weg te komen.

RKC Waalwijk-AZ 0-2

RKC-AZ | Rust: 0-2

Geen vuiltje aan de lucht voor AZ, dat leidt in Waalwijk. RKC is weerloos en laat weinig zien. Het Brabantse publiek heeft al wel gejuicht, maar dat was voor Michiel Kramer, die de lokroep van de fans niet kon weerstaan en uit de dug out kwam voor een warming-up.

"Wij willen Kramer zien", klonk het grote delen van de eerste helft. Wil RKC-coach Henk Fraser dat ook? Dat zien we wellicht over een kwartier.

RKC-AZ | 44' Foutje Van den Buijs

Dario van den Buijs raakt de bal kwijt achterin en probeert dat te herstellen. Bij het wegtrappen van de bal raakt hij ook AZ-buitenspeler Ibrahim Sadiq. Gele kaart, en een vrije trap.

Sven Mijnans mag aanleggen op een fraaie plek, maar zijn schot is ondanks een vervelende stuit niet al te gevaarlijk.

De gele kaart van Van den Buijs is al de derde voor RKC vanavond. Spelen de Brabanders dit duel, in tegenstelling tot de vorige twee wedstrijden, wel uit met elf man?

RKC Waalwijk-AZ 0-2

RKC-AZ | 36' Doelpunt AZ!

En dan is het al heel snel 0-2. Jordy Clasie maakt gebruik van alle ruimte die hij krijg op het middenveld en zoekt contact met Ruben van Bommel. De buitenspeler gaat diep, Clasie legt de bal perfect over de RKC-defensie heen.

Niemand gaat op tijd mee met Van Bommel, die eenvoudig voor de 0-2 zorgt.

RKC-AZ | 31' Doelpunt AZ!

Ruben van Bommel zet AZ op voorsprong in Waalwijk, en dat is dik verdiend. De Alkmaarders zijn veel beter. De combinatie ziet er goed uit, spits Parrott legt breed en draait weg, Sadiq kan kiezen maar weet precies waar de bal naartoe moet en Van Bommel schiet keurig raak.

RKC Waalwijk-AZ 0-1

RKC-AZ | 22' Doelpunt AZ afgekeurd

Troy Parrott gaat op het doel af en rondt keurig af, maar aan zijn gezicht valt af te lezen dat hij het al weet. Dit feestje gaat niet door. De Ierse spits van AZ stond buitenspel. Vlag omhoog, doelpunt afgekeurd.

RKC Waalwijk-AZ 0-0

RKC-AZ | 15' Van Bommel raakt de paal

RKC probeert ook aan te vallen, maar als het de bal verliest gaat AZ er heel snel vandoor. Via snelle rechtsbuiten Ibrahim Sadiq krijgt linksbuiten Ruben van Bommel een enorme kans. Hij loopt in bij de tweede paal en schiet dan van heel dichtbij tegen de paal.

RKC Waalwijk-AZ 0-0

RKC-AZ | 10' Bankzitter Kramer

Scorend vermogen is een van de dingen waar het dit RKC duidelijk aan ontbreekt. Dat komt misschien mede door de gespannen relatie tussen de club en spits Michiel Kramer, die 31 goals maakte voor RKC in de laatste drie seizoenen.

Kramer keerde deze week terug in de selectie, nadat hij uit de selectie was gezet door trainer Henk Fraser, na een incident op de training. Daar was hij om onbekende redenen weggelopen.

"Afgelopen week heeft zich een situatie voorgedaan waarin ik niet handig heb gereageerd", zei Kramer op de clubwebsite van RKC. "We hebben het erover gehad en zijn samen tot het besluit gekomen dat ik vanaf morgen weer op het trainingsveld sta met de rest van de groep."

Vanavond zit Kramer op de bank, hij ziet met een verbeten gezicht hoe zijn team het moeilijk heeft in de openingsfase tegen AZ.

Michiel Kramer op de RKC-bank

RKC-AZ | 1' AZ zoekt meteen de aanval

De verhoudingen lijken al in de eerste minuut duidelijk. AZ begint aanvallend en dwingt RKC meteen ver terug op eigen helft. Het eerste 'schot' komt van Seiya Maikuma, al gaat de bal zo ruim voor het doel van RKC langs dat het meer lijkt op een voorzet.

RKC Waalwijk-AZ 0-0

RKC-AZ | Wistjedatjes

  • RKC won de voorlaatste twee edities in Waalwijk. Vorig seizoen won AZ in Waalwijk (1-3, doelpunten van Kramer 1-0 (pen), Pavlidis 1-1, Dani de Wit 1-2 en Pavlidis 1-3.
  • Nummer 17 RKC is één van de drie clubs met nul punten na drie speelronden. RKC wacht al vijf competitiewedstrijden op een overwinning.
  • Nummer 4 AZ is met zeven punten ongeslagen en nog zonder tegendoelpunt.
  • AZ-trainer Maarten Martens maakte in 2004 zijn Eredivisie-debuut als speler van RKC. Martens speelde twee seizoenen voor RKC en maakte in 44 Eredivisie-wedstrijden 8 doelpunten. In 2006 vertrok de Belg naar AZ.

RKC-AZ | Alkmaarders ongewijzigd

Trainer Maarten Martens ziet geen reden om zijn elftal te wijzigen. AZ is na twee overwinningen en het gelijkspel van vorige week tegen FC Groningen nog ongeslagen.

Net als de tegenstander van vanavond heeft AZ ook pas twee keer gescoord dit seizoen. Gaat dat vanavond beter?

RKC-AZ | RKC zonder geblesseerde Van der Venne

Geen Richard van der Venne, geen doelpunten? In Waalwijk zal men hopen van niet. Van der Venne was in de eerste drie wedstrijden de enige RKC'er die scoorde. Hij deed dat tweemaal. maar het leverde zijn club nog geen enkel punt op. Vorig weekend viel Van der Venne geblesseerd uit, hij is enkele weken uitgeschakeld.

Ook Yassin Oukili ontbreekt vanavond, hij kreeg vorige week rood tegen Go Ahead Eagles (2-0 nederlaag). Trainer Henk Fraser kiest voor Reuven Niemeijer en Daouda Weidmann als vervangers op het middenveld.

Twente naar Old Trafford, voor duel met oude bekende Ten Hag: 'Knetterhard voor gewerkt'

Joseph Oosting, trainer van FC Twente, kan niet wachten op de uitwedstrijd tegen Manchester United in de Europa League. De Tukkers lootten vandaag United, Besiktas, Lazio, Malmö, Union Sint-Gillis, Olympiakos, Nice en Fenerbahçe.

"Dit is wat we graag willen", zei Oosting. "En waar we vorig jaar knetterhard voor hebben gewerkt."

Ook Ricky van Wolfswinkel was blij met de loting. "Genieten. Het is al een mooie weg geweest hiernaartoe. Dat we in de koker zaten, was voor ons al geweldig. Er komen hele mooie wedstrijden aan."

Twente naar Old Trafford, voor duel met oude bekende Ten Hag: 'Knetterhard voor gewerkt'

Slot zondag tegenover Ten Hag: 'Vergelijkbaar met Ajax-Feyenoord'

Liverpool-trainer Arne Slot staat zondag op Old Trafford voor een wedstrijd tegen het Manchester United van Erik ten Hag. "Sommigen hebben me er wat dingen over verteld", zei hij erover op een persconferentie. "Maar als je bij Liverpool werkt, dan weet je hoe belangrijk deze wedstrijd is. Het is vergelijkbaar met Ajax - Feyenoord, al weet ik ook dat deze wedstrijd op zichzelf staat."

"Veel van deze spelers hebben daar eerder gespeeld, dus ik denk niet dat ik ze hoef voor te bereiden op de 75.000 toeschouwers. Ze zijn daaraan gewend. Ik heb ze zo goed mogelijk voorbereid op wat ze kunnen verwachten, omdat United naar mijn mening een beetje anders speelt dan de afgelopen twee seizoenen."

Ook selectie Jong Oranje bekend

Kenneth Taylor en Ian Maatsen vielen af bij het Nederlands elftal, maar zitten wel bij Jong Oranje.

AZ treft oud-trainer Pascal Jansen

AZ gaat ergens in de komende maanden naar Ferencvaros in Hongarije. Daar treft het de man die vorig seizoen nog trainer was in Alkmaar, maar werd ontslagen: Pascal Jansen.

Die tekende deze zomer bij de Hongaarse recordkampioen Ferencvaros, dat gisteren na penalty's won van Borac en zich zo plaatste voor de Europa League.

Loting EL: een overzicht

  • NOS
    De Europa League-loting van Ajax
  • NOS
    De Europa League-loting van FC Twente
  • NOS
    De Europa League-loting van AZ

Loting EL: tegenstanders Twente bekend

Alle tegenstanders van FC Twente zijn bekend, komen ze:

  • Manchester United
  • Besiktas
  • Lazio
  • Malmö
  • Union Sint-Gillis
  • Olympiakos
  • Nice
  • Fenerbahçe

Loting EL: Twente treft ook Besiktas

FC Twente speelt net als Ajax tegen Besiktas. Alle Nederlandse clubs spelen twee duels met Turkse clubs.

Loting EL: Twente tegen Union Sint-Gillis en Malmö

Twente treft naast Olympiakos, Lazio en Manchester United ook het Brusselse Union Sint-Gillis en Malmö.

Loting EL: AZ kent (zware) loting

Poeh, een heftig rijtje teams voor AZ:

  • AS Roma
  • Tottenham Hotspur
  • Fenerbahçe
  • Ferencvaros
  • Galatasaray
  • Ludogorets
  • Elfsborg
  • Athletic Club

Loting EL: Twente ook tegen Olympiakos

Weer een tegenstander uit de koker voor Twente: het Griekse Olympiakos.

Het rijtje voor de Tukkers tot nu toe: Olympiakos, Lazio en Manchester United.

Loting EL: AZ en Twente tegen Fenerbahçe

Fenerbahçe speelt tegen AZ en Twente. Het kan allemaal, in dit gloednieuwe UEFA-format.

AZ speelt ook tegen AS Roma en Tottenham Hotspur. Twente hoorde al dat het ook tegen Lazio en Manchester United speelt.

Loting EL: Ajax tegen Lazio, Real Sociedad en Turkse topclubs

Ajax speelt tegen:

  • Lazio
  • Maccabi Tel Aviv
  • Slavia Praag
  • Besiktas
  • Qarabag
  • RFS
  • Real Sociedad
  • Galatasaray

Loting EL: AZ tegen AS Roma en Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur is de tweede opponent van AZ. AS Roma kwam als eerste uit de koker.

Loting EL: FC Twente tegen Manchester United

Een eerste topaffiche! FC Twente treft Manchester United.

Loting EL: Ajax tegen Slavia Praag

Ook Ajax kent zijn eerste tegenstander: het Tsjechische Slavia Praag.

Loting EL: AZ tegen AS Roma

AZ kent alvast één tegenstander: AS Roma.

Geen verrassingen bij Oranje

Geen Justin Bijlow, Jan Paul van Hecke, Mats Wieffer, Stefan de Vrij, Jordan Teze, Ian Maatsen, Justin Kluivert, Kenneth Taylor, Noa Lang, Crysencio Summerville en Steven Bergwijn bij de selectie van het Nederlands elftal.

Sparta-keeper Nick Olij zit er wel bij, evenals de gebroeders Timber en Jorrel Hato. In grote lijnen houdt Ronald Koeman dus vast aan zijn EK-selectie.

Ajax geplaatst voor Europa League: wat levert dat op?

Ajax plaatste zich gisteravond voor de Europa League, waar dit seizoen ook FC Twente en AZ aan meedoen. Wat dat in het laatje brengt voor de Amsterdammers en hoe groot het verschil is met inkomsten uit de Champions League, lees je in onderstaand artikel:

Voor wie kiest Koeman?

Over een klein uur wordt de selectie van het Nederlands elftal voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Duitsland bekend. Bondscoach Ronald Koeman gaat schrappen in onderstaande voorselectie:

Keepers: Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion), Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford) en Nick Olij (Sparta Rotterdam).

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Jorrel Hato (Ajax), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Matthijs de Ligt (Manchester United), Ian Maatsen (Aston Villa), Jordan Teze (PSV), Jurriën Timber (Arsenal), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Stefan de Vrij (Inter).

Middenvelders: Ryan Gravenberch (Liverpool), Teun Koopmeiners (Juventus), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Joey Veerman (PSV), Kenneth Taylor (Ajax), Quinten Timber (Feyenoord), Mats Wieffer (Brighton & Hove Albion) en Xavi Simons (RB Leipzig).

Aanvallers: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Joshua Zirkzee (Manchester United), Justin Kluivert (Bournemouth), Noa Lang (PSV), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Crysencio Summerville (West Ham United) en Wout Weghorst (Ajax).

De loting van PSV en Feyenoord

Gisteravond werd er al geloot voor de Champions League, en PSV en Feyenoord gingen mee de koker in. In het nieuwe format, die ook een nieuwe loting heeft, krijgen clubs geen drie, maar liefst acht tegenstanders aangewezen. Voor de Nederlandse clubs ziet de loting er als volgt uit:

  • NOS
    Champions League-loting PSV
  • NOS
    Champions League-loting Feyenoord

Klassieker gaat niet door

De meest besproken eredivisiewedstrijd van dit weekend is er een die niet doorgaat: de Klassieker die voor zondag op het programma stond.

Door een politiestaking heeft 'de driehoek' in Rotterdam besloten dat het niet veilig is om die wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax te laten doorgaan. Hoe dat allemaal precies zit, lees je hieronder.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in ons eredivisieblog. Hierin volgen we alle nieuwtjes en ontwikkelingen rondom speelronde vier. Er staat op vrijdagavond één wedstrijd op het programma: RCK Waalwijk - AZ (aftrap 20.00 uur).

Verder zijn we aanwezig bij de persconferenties van PSV en FC Twente en kijken we ook naar de loting van de Europa League, waarin naast FC Twente ook Ajax en AZ langskomen. Ook wordt de selectie van Oranje bekend. Kortom: een volle voetbaldag.

Veel leesplezier!