NOS SportAangepast

Klaver in tranen na mislukte halve finale • Staande ovatie boksster Lin

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Push ontvangen bij een nieuw blogbericht? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Dank voor het volgen, tot morgen!

We gaan stoppen voor vandaag. Morgen zijn we er uiteraard weer. Dan hebben we een bomvolle dag voor de boeg met meerdere kansen op olympisch goud voor Nederland. Ben je benieuwd naar het programma? Dat is hieronder te zien.

Dan rest ons nog te zeggen: tot morgen!

Worstelen | Indiase worstelaar naar huis gestuurd

De Indiase worstelaarster Antim Panghal wordt naar huis gestuurd door het Indiase Olympisch Comite (IOA). De IOA vertelt dat Panghal een disciplinaire overtreding heeft begaan. Verdere details worden niet gegeven, maar Indiase media zeggen dat de zus van Panghal heeft geprobeerd het olympisch dorp binnen te komen op de accreditatie van de atlete.

Panghal was al uitgeschakeld in Parijs. Zij verloor woensdag met 10-0 van de Turkse Zeynep Yetgil in de categorie tot 53 kilogram.

Basketbal | VS naar halve finale

De Amerikaanse basketbalsters hebben de halve finales gehaald met een 88-74 zege op Nigeria. Dat betekende de 59ste opeenvolgende overwinning van de Amerikaanse basketbalsters op de Olympische Spelen.

A'ja Wilson scoorde de meeste punten voor de Verenigde Staten. Australië is overmorgen de volgende tegenstander.

Dag 12 zit erop: Nederland nog negende op medaillespiegel

Dag 12 van de Olympische Spelen in Parijs zit erop. Nederland heeft tot nu toe twintig medailles verzameld: negen goud, vijf zilver en zes brons. Morgen kunnen er absoluut (gouden) medailles bijkomen en wie weet wordt Italië dan ook wel ingehaald op de medaillespiegel.

Onze ogen gaan morgen op de finale van de hockeymannen, de wedstrijd van Sharon van Rouwendaal (openwaterzwemmen) en de clash in de 400 meter hordenfinale tussen Femke Bol en de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone.

Medaillespiegel na dag 12

Atletiek | Sedoc over mislukte race Klaver: 'Starter wachtte lang, maar Lieke moest starten'

Onze analyticus Gregory Sedoc legt uit wat er misging in de halve finale 400 meter van Lieke Klaver. Hij zag meerdere dingen misgaan rond de race van de 400 meter-specialiste.

Atletiek | Terugkijken: Stona stunt in finale discuswerpen

Atletiek | Coach Meuwly verklaart slechte race Klaver: 'Combinatie van factoren'

Coach Laurent Meuwly verklaart de slechte race van Lieke Klaver. De Zwitser wijst op een combinatie van factoren. "Ze kon geen van haar drie eerdere races energie sparen, omdat het niveau zo hoog is op de Spelen. Daardoor miste ze vandaag wat energie."

Maar de trainer wijst ook naar de startprocedure. "Die bracht haar van de leg. Omdat het zolang duurde voordat het startschot klonk, dacht ze aan een technisch mankement en bij de herstart had ze een misstap en we weten dat het voor haar moeilijk is om terug in te komen in het ritme als er iets niet goed gaat bij de start."

Boksen | Veelbesproken Lin krijgt ovatie

De Taiwanese Lin Yu-Ting heeft in de halve finale van het bokstoernooi voor lichtgewichten gewonnen van de Turkse Esra Yildiz Kahraman. Dat leverde haar een groot applaus op van het publiek, dat Lin een hart onder de riem lijkt te willen steken.

Lin is net als de Algerijnse Imane Khelif een veelbesproken boksster tijdens deze Olympische Spelen. Er worden vraagtekens gezet bij het geslacht van beide bokssters, al is er voor het IOC geen reden om te twijfelen aan de deelname van de twee vrouwen aan het bokstoernooi.

Lin Yu-ting bedankt het publiek in Parijs

Atletiek | Verrassing bij het discuswerpen: Alekna verslagen door Jamaicaan

Een verrassing in het discuswerpen. De Jamaicaan Roje Stona heeft daar het goud veiliggesteld. Hij wierp een afstand van 70 meter precies, een nieuw olympisch record. Dat was drie centimeter verder dan de beste worp van Mykolas Alekna. De Litouwer, wereldrecordhouder op de discus, kwam tot 69,97 en moest genoegen nemen met het zilver.

Het brons ging naar de Australiër Matthew Denny, hij kwam tot een afstand van 69,31.

Roje Stona

Baanwielrennen | Hoogland: 'Ik was ontzettend bang voor de herkansingen'

Jeffrey Hoogland leek zich ook zonder al te veel problemen te plaatsen voor de kwartfinales van het sprinttoernooi. "Vandaag was een goede dag", zei Hoogland op het middenterrein. "Omdat ik ontzettend bang was voor de herkansingen. Ik heb mezelf aangepraat: je moet het rit voor rit doen. Ik zei: ik ga echt niet naar de herkansing. Ik zag wie eruit vlogen."

Hoogland begon de dag juist nog wat stroef. In de kwalificatie reed hij de zesde tijd. Een tijd die volgens Hoogland "past in de trend hoe ik afgelopen tijd getraind heb."

"Ik heb een klein beetje het idee dat ik het gevoel voor de 200 meter ben kwijtgeraakt afgelopen wereldbekerseizoen. Maar ik ben tevreden hoe dichtbij ik het heb kunnen krijgen. Gezien mijn ervaring ligt alles open."

Na de herkansingen werd duidelijk wie de Nederlandse baanwielrenners treffen in de kwartfinales. Lavreysen fietst tegen de Pool Mateusz Rudyk. Hoogland moet tegen de Brit Hamish Turnbull en lijkt zich weinig zorgen te maken.

"Niet laten verrassen. Even uitvogelen."

Atletiek | Hall wint 400 meter na inhaalrace

Quincy Hall heeft op prachtige wijze het goud gepakt op de 400 meter. De Amerikaan leek lange tijd te ver weg te zijn voor de zege, maar in de slotmeters haalt hij alle concurrenten in en stoomt hij op van plek drie naar één.

De Brit Matthew Hudson-Smith pakt het zilver, het brons is voor Muzala Samukonga (Zambia).

Baanwielrennen | Lavreysen had wereldrecord al langer in zijn hoofd

Harrie Lavreysen kende een prima eerste dag van het olympische sprinttoernooi. Hij plaatste zich redelijk eenvoudig voor de kwartfinales van donderdag. "Ik heb geprobeerd de dag zuinig proberen door te komen. Dat is aardig gelukt." Nogal een zuinige conclusie na een dag die hij begon met een wereldrecord in de kwalificaties.

"Heerlijk, een wereldrecord. Ik had al wel langer in mijn hoofd dat het hier kon gebeuren." De Australiër Matthew Richardson bleef overigens wel akelig dichtbij hem. Het scheelde 0,003 seconden. "Het was wel close, dat had ik niet verwacht."

Lavreysen begint met superbenen, zoveel is duidelijk, aan de kwartfinales op de sprinttoernooi, dat voor deze Spelen anders dan tijdens de wereldkampioenschappen is verdeeld is over drie dagen.

"Ik vind het wel mooi. Als je uit het toernooi wil vliegen, moet je twee keer verliezen. Op het WK kun je er zomaar uit vliegen na één rit. Op deze manier komen de allerbesten in de finale te staan. Voor de Spelen vind ik het een mooi concept."

De halve finales en finale zijn vrijdag. Maar eerst wacht de kwartfinales, donderdag om 18.00 uur

Atletiek | Klaver in tranen

Lieke Klaver is in tranen na de halve finale van de 400 meter. Ze wil liever ook geen interview geven, ze is nog te emotioneel na het missen van de finale.

Lieke Klaver in tranen

Terugkijken: de achtste finales van Lavreysen en Hoogland

Voor de liefhebbers van het baanwielrennen, bekijk hier de achtste finales van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland terug:

Atletiek | Klaver redt het niet

Klaver haalt de finale niet. Op het moment dat de derde halve finale is geweest, gaat de Nederlandse zeer teleurgesteld zitten. Dit is een klap voor de 400 meter-loopster.

Atletiek | Klaver wordt vierde, finale op de tocht

Oei, dit is niet de avond van Lieke Klaver. Ze komt nu wel op het juiste moment weg uit het startblok, maar ze komt uiteindelijk als vierde over de streep in een tijd van 50,44. Dat is zeker niet goed genoeg van de Nederlandse.

De finale staat hiermee zwaar op de tocht.

Klaver heeft probleem bij de start en loopt na herstart olympische finale mis

Atletiek | Klaver blijft zitten in startblok, krijgt waarschuwing

Lieke Klaver heeft problemen bij het startblok. Ze gaat weer zitten wanneer het startschot heeft geklonken. De rest van het veld vertrok wel, maar wat is hier aan de hand?

Ze krijgt een gele kaart. Dat is een waarschuwing. Waarschijnlijk heeft Klaver niet doorgehad dat het startschot al zou klinken.

Hockey | China tegenstander Nederland

China neemt het tegen de Nederlandse hockeyvrouwen op in de finale. België kwam op voorsprong in de shoot-outs, maar miste drie keer op rij. Het gevolg: tranen van verdriet bij de Belgen, tranen van vreugde bij China.

In de groepsfase speelden Nederland en China ook tegen elkaar, toen won Oranje met 3-0. Bij China is Alyson Annan de bondscoach. Annan won in 2021 olympisch goud met de Nederlandse ploeg in Tokio.

Atletiek | Klaver zo in actie op de 400 meter

Lieke Klaver gaat zich zo proberen te plaatsen voor de finale van de 400 meter. Een afstand die de Nederlandse heel goed ligt. Niet alleen individueel, maar ook in estafetteverband.

Als we even inzoomen op de individuele medailles pakte Klaver vorig jaar in Istanbul zilver tijdens de Europees kampioenschappen indoor en dit jaar in Glasgow was de kleur hetzelfde tijdens de wereldkampioenschappen indoor.

Outdoor wist Klaver dit jaar op deze afstand brons te pakken tijdens de Europees kampioenschappen in Rome.

In estafetteverband was Klaver onderdeel van de gouden estafetteploeg tijdens de wereldkampioenschappen in Boedapest (2023).

Lieke Klaver

Hockey | Shoot-outs bij andere halve finale

Het duurt nog iets langer tot de Nederlandse hockeyvrouwen hun tegenstander in de olympische finale kennen. China stond lange tijd met 1-0 voor, maar twee minuten voor het einde van het laatste kwart maakte België gelijk.

Bij het eindsignaal van de reguliere speeltijd was er een opstootje tussen beide teams.

Atletiek | Lyles kan op voor tweede gouden medaille

Noah Lyles kan in de finale van de 200 meter opgaan voor zijn tweede gouden medaille van deze Spelen. Na het winnen van de 100 meter weet hij zich nu ook te plaatsen voor de finale van de 200 meter. Lyles (20,08) was niet de snelste in zijn halve finale, dat was de Botswaanse sprinter Letsile Tebogo met de tijd van 19,96.

Tebogo was daarmee ook de snelste man van deze halve finale. De Botswaan pakte in 2023 brons op de 200 meter tijdens wereldkampioenschappen.

Tebogo wint zijn halve finale

Atletiek | Bednarek en Ogando als eersten naar finale 200 meter

De Amerikaan Kenneth Bednarek en Alexander Ogando uit de Dominicaanse Republiek hebben zich als eersten geplaatst voor de finale van de 200 meter. Bednarek kwam als eerste over de streep in zijn halve finale in een tijd van 20,00. Ogando deed dat net ietsje trager: 20,09.

In de tweede halve finale zien we of Noah Lyles, de winnaar van de 100 meter tijdens deze Spelen, zich ook weet te plaatsen voor de finale.

Bednarek wint halve finale

Baanwielrennen | Ook Hoogland door naar kwartfinale

Hoogland kende een stevig duel

Ook Jeffrey Hoogland maakt geen fout in de achtste finales. Hij mag zich, net als Lavreysen, melden in de kwartfinale. Al had de sprinter uit Nijverdal het nog best wel even lastig met Awang. Het verschil is niet groot, maar wel genoeg.

Een herhaling van de finale in Tokio, tussen Hoogland en Lavreysen, zit er dus nog altijd in.

Morgen zijn de kwartfinales in het sprinttoernooi.

Baanwielrennen | Turnbull nipt, heel nipt, door naar kwartfinales

De Brit Hamish Turnbull weet zich via een omweg toch te plaatsen voor de kwartfinales. Hij werd in de achtste finales verrast door Mohd Awang, maar mocht via de herkansingen alsnog deelnemen aan de achtste finales.

In die achtste finales had de Brit het wederom moeilijk. De Israëliër Mikhail Yakovlev maakte het Turnbull heel lastig, maar de Brit wist op een duizendste te winnen.

Turnbull

Baanwielrennen | Hoogland wil met Lavreysen naar kwartfinales

Jeffrey Hoogland komt in de zesde heat in actie. De tweede Nederlander in het sprinttoernooi neemt het op tegen de Maleisisch baanwielrenner Mohd Awang.

Atletiek | Smidt is uitgeschakeld

Nick Smidt is uitgeschakeld op de 400 meter horden. In de halve finale loopt de Nederlander met 49,61 de zesde tijd. Daarmee is hij bijna twee seconden langzamer dan de winnaar in zijn heat, Karsten Warholm. Maar de Noor is de grote favoriet voor de winst.

Niet alleen Warholm liep in zijn serie, dat deed de Braziliaan Alison Dos Santos ook. Hij was de wereldkampioen in 2022. Daardoor wist de Nederlander op voorhand al dat het een lastig verhaal zou worden om bij de eerste twee te eindigen.

Nick Smidt

Baanwielrennen | Lavreysen naar de kwartfinales

Ook deze achtste finale is geen probleem voor de in Apeldoorn woonachtige baanwielrenner. Lavreysen is ook voor de Japanner veel te sterk en dus komt de Brabander morgen in actie tijdens de kwartfinales van het sprinttoernooi.

Drie keer goud is nog altijd mogelijk voor de Nederlander.

Lavreysen na zijn achtste finale

Baanwielrennen | Lavreysen weer op de baan

Harrie Lavreysen komt weer op de baan. Hij neemt het in de achtste finale van het sprinttoernooi op tegen de Japanner Yuta Obara.

Ook deze ronde mag Lavreysen niet verslappen als hij zijn tocht naar drie gouden medailles wil doorzetten.

Baanwielrennen | Faulkner pakt weer goud

Wauw, wat een toernooi is dit voor de Amerikaanse Kristin Faulkner. Afgelopen zondag pakte zij al goud op de wegrit, vlak voor Marianne Vos, en vandaag pakt de wielrenster weer goud. Dat doet ze met het Amerikaanse team op de ploegenachtervolging, bij het baanwielrennen.

Kristin Faulkner

Een nieuwe olympische dag, een nieuwe dag met Snoop Dogg

Wat is een olympische dag zonder de Amerikaanse rapper Snoop Dogg op de foto? Vandaag besloot Snoop Dogg eens te gaan kijken bij het skateboarden, waar de finale van het onderdeel 'park' op het programma staat. Daar kwam hij dan ook een Amerikaanse grootheid tegen: Tony Hawk. De 'Birdman' weet wel hoe je een oefening kan neerzetten.

De 56-jarige Amerikaan had overigens ook nog wel mee kunnen doen, want vandaag deed er ook nog een Brit mee van 51. Andrew MacDonald. Hij haalde de finale niet. Datzelfde gold voor de 49-jarige Dallas Oberholzer uit Zuid-Afrika. Hij werd laatste in de kwalificatie.

Tony Hawk en Snoop Dogg

Zeilen | Bouwmeester wil zeilacademie oprichten voor jonge kinderen

Olympisch kampioene Marit Bouwmeester wil een zeilacademie gaan oprichten voor jonge kinderen. "Ik heb namelijk de droom dat meer kinderen van de watersport kunnen genieten. Het zeilen is nu voor de elite, maar dat moet niet afhankelijk zijn van de dikte van iemands portemonnee."

Bouwmeester is al behoorlijk ver met haar plannen. "Ik kan zo iets terugdoen voor de sport. Ik hoop dat uiteindelijk dat ik heel veel kids heel veel lol op het water kan geven."

Bouwmeester wil als trotse moeder voorbeeld zijn voor dochter: 'Ga maar dromen'

Baanwielrennen | Groot-Brittannië verovert duizendste olympische medaille

Groot-Brittannië heeft woensdagavond de duizendste olympische medaille ooit binnengesleept. Bij het onderdeel ploegenachtervolging in het baanwielrennen pakten de Britten een zilveren medaille. De duizendste medaille mocht geen gouden zijn, want Australië was te snel.

Met 1000 olympische medailles op de zomer en winterspelen gecombineerd komt Groot-Brittannië een heel eind op de ranglijst met de meeste olympische medailles aller tijden. Alleen de Verenigde Staten (2959) en Rusland/Sovjet Unie (1204) behaalden er meer.

De duizendste medaille werd behaald door dit kwartet

Hockey | Burg naar ziekenhuis voor MRI-scan

Joosje Burg is na de halve finalewedstrijd van de Nederlandse hockeysters tegen Argentinië naar het ziekenhuis gebracht. Daar heeft ze een MRI-scan ondergaan, zo meldt haar coach Paul van Ass.

De aanvalster, die aan haar vijftigste interland was begonnen, had de bal van dichtbij hard in haar gezicht gekregen en verliet na enig oponthoud hevig bloedend het veld. Ze probeerde nog even terug te komen, maar daarna was het snel klaar.

"Het bleek tijdens de wedstrijd al vrij snel dat ze slecht adem kon halen met watten in haar neus en toen heb ik besloten dat ze moest stoppen", aldus Van Ass.

Australische hockeyer aangehouden voor kopen cocaïne

De Australische hockeyspeler Tom Craig is in Parijs gearresteerd wegens het kopen van drugs. Volgens een bron bij de politie zou het gaan om cocaïne.

Craig is intussen vrijgelaten en heeft zijn excuses aangeboden. "Ik wil me verontschuldigen voor dat wat er in de laatste 24 uur gebeurd is. Ik heb een verschrikkelijke fout gemaakt. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn daad", zei Craig toen hij het politiebureau verliet.

"Mijn daden reflecteren niet te waarden van mijn familie, teamgenoten, vrienden, mijn sport en het Australische olympische team. Ik heb jullie allemaal in verlegenheid gebracht en het spijt me oprecht."

Donderdag al meer gouden medailles dan in Tokio?

Het kan zomaar zo zijn dat Nederland donderdag al meer gouden medailles heeft dan drie jaar geleden in Tokio. Nederland heeft op dit moment negen olympische titels behaald, één minder dan in Japan. Donderdag kunnen openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal, atlete Femke Bol en de hockeymannen de goudvoorraad verder aanvullen.

In 2000, tijdens de Spelen van Sydney, presteerde Nederland nog beter. Toen gingen er twaalf gouden medailles mee naar huis.

In totaal heeft Nederland tot nu toe twintig medailles behaald. De laatste werd vandaag op naam gezet van zeilster Marit Bouwmeester, zij won olympisch goud in de ILCA 6-klasse.

Bouwmeester met haar dochter en haar gouden medaille

Baanwielrennen | Carlin door, Turnbull in herkansing

Een kleine verrassing in de zestiende finales. Hamish Turnbull, onderdeel van de sprintploeg die deze Spelen zilver pakte achter Nederland, is verwezen naar de herkansingen. De Brit werd verrast door de Maleisiër Mohd Awang.

In die achtste finales zien we wel meteen een andere snelle Brit terug: Jack Carlin. In het verleden winnaar van WK-zilver en brons op dit onderdeel.

Baanwielrennen | Ook Hoogland door naar achtste finales

Na Lavreysen heeft ook Hoogland zich geplaatst voor de achtste finales. De Pool begon nog wel aanvallend, maar uiteindelijk was het de Nederlander die veel ruimte over had aan de streep.

De achtste finales zijn vanaf 19.38 uur.

Baanwielrennen | Hoogland weer op weg naar finale?

Hoogland was op de Spelen van 2020 al dicht bij een gouden medaille op het onderdeel sprint. Maar hij bleef steken op zilver, waar zijn landgenoot Lavreysen de sterkste was. Nu wil Hoogland natuurlijk revanche nemen, maar daarvoor moet hij eerst in deze 1/16e finale zien af te rekenen met Mateusz Rudyk uit Polen.

Hoogland in de 1/16e finale

Baanwielrennen | Lavreysen kent geen genade en gaat door

Harrie Lavreysen weet de eerste heat uiteraard op zijn naam te schrijven. Tegen de Fransman Rayan Helal is er geen enkel vuiltje aan de lucht. Hij plaatst zich makkelijk voor de achtste finales, die vanavond vanaf 19.38 uur worden gereden.

Daarnaast is de in Apeldoorn woonachtige baanwielrenner weer iets verder gekomen in zijn missie om drie keer goud te pakken.

De andere Nederlander, Hoogland, is in heat zes aan de beurt.

Baanwielrennen | Lavreysen meteen in de eerste heat

Lavreysen komt meteen in actie in de eerste heat. Dat betekent dat hij snel klaar kan zijn vanavond. Hij zou eventueel nog een herkansing kunnen rijden vanavond, maar dat is puur theoretisch hoogstwaarschijnlijk.

Harrie Lavreysen

Zeilen | Bouwer en Van der Meer vandaag niet meer in actie

Zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer komen vandaag niet meer in actie in de Nacra 17-klasse. De medal race is uitgesteld naar morgen, de laatste mogelijkheid.

Van der Meer en Bouwer staan momenteel op de vijfde plaats in het klassement. Als er morgen niet meer wordt gevaren, wordt het huidige eindklassement de definitieve uitslag. Het Nederlandse duo maakt al geen kans meer op een medaille.

Annelous Lammerts zou rond het middaguur beginnen aan haar race in de kite, maar ook die race is uitgesteld naar morgen.

Welkom terug!

Welkom terug in ons liveblog. Hierin vind je nog al het spektakel van vanavond. En dat is nogal wat. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland komen zo weer in actie op de sprint. En vanavond zien we Nick Smidt en Lieke Klaver op de atletiekbaan.

Oja, ben je nog benieuwd wat er eerder vandaag is gebeurd in en rondom Parijs? Dat is terug te lezen in dit blog.

Geniet ervan vanavond!