NOS Sport

Jamaicaan Stona stunt met olympisch goud en staat voor keuze tussen discus en NFL

Discuswerper Rojé Stona heeft voor een daverende verrassing gezorgd door olympisch goud te veroveren. De Jamaicaan wierp in Parijs een olympisch record van op de centimeter nauwkeurig 70 meter en troefde zo topfavoriet Mykolas Alekna uit Litouwen af.

"Met afstand de beste avond van mijn leven", zei Stona, de eerste atleet van zijn land met een olympische medaille op dit onderdeel. "Ik heb alles wat ik heb in de strijd gegooid, met het best denkbare resultaat."

De 25-jarige Jamaicaan maakt dit jaar een gigantische opmars. Bij zijn WK-debuut liep hij vorig jaar met een afstand van 62,67 meter nog de finale mis. Dit jaar gaf hij met een nieuw persoonlijk record van 69,05 meter al een waarschuwing af. In de finale in Parijs bleek het nog bijna een meter verder te kunnen.

Zijn imposante fysiek en uitzonderlijke kracht bleven ook buiten de atletiek niet onopgemerkt. Als hij zijn discusloopbaan met olympisch goud geslaagd vindt, lonkt mogelijk een carrière in de NFL.

Green Bay Packers en New Orleans Saints hebben de twee meter lange Jamaicaan uitgenodigd om mee te trainen in de voorbereiding op het komende seizoen.

Of hij de discus laat liggen voor de gouden bergen van het American football, zegt Stona nog niet te weten. "Goede vraag. Daar ga ik morgen over nadenken."

Zilver voor Alekna junior

Alekna, die genoegen moest nemen met zilver, is sinds april wereldrecordhouder. Met een afstand van 74,35 meter smeet de Litouwse atleet het 38 jaar oude wereldrecord van Jürgen Schult uit de boeken.

Mykolas Alekna

In Parijs wilde de jonge Alekna, derde op de laatste WK en de EK van dit jaar, in de voetsporen van zijn vader te treden. Na het goud van 2000 in Sydney en 2004 in Athene hoopte hij een derde gouden plak aan de prijzenkast in huize Alekna toe te voegen.

Voor de winnende worp van Stona nam Alekna het twintig jaar oude olympisch record van zijn vader (69,89) af met 69,97 meter, het bleek uiteindelijk slechts zilver waard. Het brons ging naar de Australiër Matthew Denny.

Prachtige eindsprint Hall

De Amerikaan Quincy Hall pakte in het Stade de France op fraaie wijze de olympische titel op de 400 meter. De 26-jarige atleet ging met een verschroeiende eindsprint de Brit Matthew Hudson-Smith voorbij.

Bij het uitkomen van de laatste bocht liep Hall met een ruime achterstand op de vierde plaats, maar hij hield Hudson-Smith op de streep van het goud: 43,40 om 43,44. De Brit verbeterde met die tijd weliswaar zijn Europees record met 0,30, toch zal hij slecht slapen.

Het brons was voor Muzala Samukonga uit Zambia. Kirani James, olympisch kampioen in 2012, werd vijfde.

Kennedy springt naar goud

De ontknoping van het polsstokhoogspringen liep, niet voor het eerst, uit op een strijd tussen de Australische Nina Kennedy en Katie Moon uit de Verenigde Staten. Vorig jaar deelden zij de wereldtitel in Boedapest, in Parijs ging Kennedy als enige over 4,90 meter.

Bekijk hier de finales van het polsstokhoogspringen (v) en 3.000 meter steeplechase (m):

Advertentie via Ster.nl