NOS SportAangepast

Kopgroep met Vos en Kopecky in wegwedstrijd • Hockeyers spelen zo in kwartfinales

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

We gaan door in een nieuw blog!

Om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alle sport, openen wij nu een nieuw liveblog. Die is te vinden via deze link.

Tot daar!

Wielrennen | Nog 37 km - Kopgroep met Vos en Kopecky

De strijd is ontbrand in de wegwedstrijd voor vrouwen. De oude koplopers zijn ingelopen en we hebben een nieuwe kopgroep van 12 rensters met onder anderen Marianne Vos, de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Elisa Longo Borghin.

Kopecky sprong solo naar de kopgroep toe, waar Vollering en Wiebes achterbleven. De twee Nederlandse vrouwen zitten nu in een grote groep op zo'n 55 seconden.

Tennis | Djokovic wint en pakt goud!

Goud voor Nole! Met de gouden medaille heeft hij de Golden Career Slam behaald. Hij heeft alle grand slams minstens eenmaal gewonnen en heeft ook de olympische titel in het enkelspel.

Fenomenaal.

Tennis | Djokovic heeft goud bijna binnen

Het staat 5-2 in de tiebreak voor Djokovic, die de zege bijna binnen heeft.

Kanovaren | Wegman uitgeschakeld

Martina Wegman krijgt het niet voor elkaar om door te dringen naar de halve finales van de kajak cross. Zij verliest in een heat met twee Australische vrouwen en een Spaanse. Ze kwam eigenlijk geen moment in de buurt van de volgende ronde.

Straks mag Lena Teunissen het nog proberen in heat acht.

Tennis | Weer een tiebreak

Ook de tweede set mondt uit in een tiebreak. Houdt Alcaraz zich nu wel staande?

Dit zijn ook de Spelen van Snoop Dogg

We zagen rap-icoon Snoop Dogg als fakkeldrager, ruiter en nu als co-commentator in het voetbal.

Tennis | Ook tweede set in evenwicht

Djokovic en Alcaraz zijn ontzettend aan elkaar gewaagd. Ook in de tweede set gaat het gelijk op. Het staat nu 4-4.

Zou Djokovic de klus toch op ervaring gaan klaren?

Wielrennen | Nog 62km - Koplopers bijna teruggepakt

De voorsprong van de kopgroep met de Afghaanse zusjes in de wegwedstrijd loopt steeds verder terug. Het gat was meer dan vijf minuten, maar is inmiddels minder dan twee minuten.

De Nederlanders maken zich op voor een prachtige finale.

Zeilen | Bouwmeester doet hele goede zaken

Marit Bouwmeester heeft een gigantische slag geslagen in de strijd om de olympische titel in de ILCA 6-klasse. In de zevende race eindigt ze als derde, waardoor haar slechtste resultaat een vierde plek blijft. Haar naaste belager Anne-Marie Rindom eindigt als vijftiende.

Duko Bos is in de ILCA 7-klasse vandaag twee plaatsen gestegen.

Bouwmeester in een eerdere race op deze Spelen

Kanovaren | Kajak cross gaat verder met Teunissen en Wegman

Lena Teunissen en Martina Wegman gaan vandaag het water op tijdens de heats van het kajak cross. Zij plaatsten zich zaterdag knap voor de heats en nu moeten zij proberen door te dringen naar de halve finales.

De eerste Nederlandse die mag gaan varen is Martina Wegman, zij komt in actie in heat 3. Lena Teunisen staat gepland in de achtste heat.

Het kajak cross begint om 16.45 uur.

Atletiek | Donderdagavond: Bol versus McLaughlin-Levrone

Daar stonden ze, in het overweldigende Stade de France in Parijs, waar het olympisch atletiektoernooi wordt afgewerkt: Femke Bol en Sydney McLaughlin-Levrone. De twee grote favorieten liepen zondagochtend de series van de 400 meter horden.

Slechts twee keer in hun carrière troffen ze elkaar in een direct duel en ook nu zaten ze niet bij elkaar in de serie. Maar als de Nederlandse en de Amerikaanse doen wat er van ze verwacht wordt, komen ze elkaar donderdagavond in de olympische finale eindelijk weer eens tegen.

De eerste keer dat Bol en McLaughlin-Levrone elkaar troffen, was tijdens de vorige Olympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio. McLaughlin-Levrone ging er toen met het goud vandoor, Bol liep naar het brons.

Bij de WK van 2022 volgde de tweede ontmoeting tussen de twee hordenspecialisten. Ook toen was McLaughlin-Levrone Bol te snel af. Bol werd tweede. Sindsdien vochten de twee geen enkel duel meer uit.

Lees in onderstaand artikel meer over de band tussen Bol en McLaughlin:

Tafeltennis | Een samenvatting van de finale (met een paar waanzinnige punten)

Chinees Fan verslaat Zweed Moregard in tafeltennisfinale

Tennis | Djokovic voert de druk op

Djokovic zit nét wat lekkerder in deze wedstrijd dan Alcaraz. Op 1-1 in de tweede set krijgt de Serviër een breakpoint, die hij uiteindelijk niet verzilvert. Maar toch, de druk op Alcaraz is groot.

Het blijft ontzettend spannend op het court Philippe-Chatrier.

Triatlon | Tussen 18.00 en 20.00 update over landenwedstrijd

Tussen 18.00 en 20.00 uur vanavond komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid over de landenwedstrijd in het triatlon van morgen. Er worden nu metingen gedaan in de Seine om te kijken of het water schoon genoeg is. Mocht dat niet zo zijn, dan zal de wedstrijd morgen worden geschrapt. Als er nog wordt getwijfeld, dan zal er 's nachts duidelijkheid moeten komen.

Nederland doet met Maya Kingma, Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Richard Murray mee aan het onderdeel.

Basketbal | Nigeria als eerste Afrikaanse land ooit naar kwartfinale

Een bijzondere prestatie van de Nigeriaanse basketbalvrouwen: zij hebben als eerste Afrikaanse ploeg ooit de kwartfinale van de Spelen bereikt.

In de achtste finale won Nigeria van Canada.

Tennis | Djokovic pakt eerste set

Djokovic trekt de eerste set naar zich toe. Alcaraz zat er in de tiebreak niet goed in.

De eerste set was er een van het hoogste niveau.

Wielrenen | Nog 100 kilometer - Kopgroep heeft nu enkele minuten

Bij de Slowaakse Jencusova en de Afghaanse zussen Hashimi zijn nog drie anderen aangesloten. Dat zijn de Thi That Nguyen (Vietnam), Rotem Gafinovitz (Israël) en Hanna Tserakh (uitkomend onder de neutrale vlag).

Ze hebben nu een voorsprong van ruim vijf minuten op het peloton, waar de Nederlandse rensters samen op kop rijden. Er is nog zo'n 100 kilometer te gaan.

Tennis | Tiebreak

Djokovic en Alcaraz geven elkaar geen centimeter. De eerste set moet worden beslist met een tiebreak.

Badminton | Drama voor Marín

Carolina Marin stond ruim voor in de olympische halve finale, toen de Spaanse badmintonster zwaar geblesseerd raakte. Ze probeerde met een brace nog even door te spelen, maar moest in tranen opgeven.

Badmintondrama: op rand van finale raakt Spaanse Marin zwaar geblesseerd

Atletiek | Concurrente McLaughlin gaat superronde van Bol nog eens terugkijken

Sydney McLaughlin-Levrone gaat de slotronde van Femke Bol in de finale van de 4x400 meter gemengde estafette nog eens rustig terugkijken. "Ik heb de race niet gezien, maar wel de uitslag. Het was beslist een snelle race, die moet ik nog eens terugzien", zei de Amerikaanse atlete nadat ze haar serie had gewonnen op de 400 meter horden.

De 24-jarige McLaughlin-Levrone is de grote concurrente van Bol op die afstand. Ze is de regerend olympisch kampioene en wereldrecordhoudster. Bol is de huidig wereldkampioene.

McLaughlin-Levrone ging niet specifiek in op de sensationele tijd van 47,93 seconden, waarin Bol het Nederlandse estafetteteam naar het goud leidde. "Ik verwachtte wel dat het winnende team in de buurt van het wereldrecord zou lopen", zei ze.

De Nederlandse ploeg liep 3.07,43, twee honderdsten boven het wereldrecord.

Wielrennen | Nog 112 km - Afghaanse zussen in vlucht van de dag

In de wegwedstrijd voor vrouwen is bijna 50 van de 158 kilometer afgelegd. In het peloton gaat dat op het gemak: er wordt veel gekeuveld en gelachen en gespaard voor de ongetwijfeld explosieve finale in Montmartre straks.

De vlucht van de dag krijgt daardoor alle ruimte. En die bestaat uit zes vrouwen, want de eenzame vluchter Nora Jancusova (Slowakije) krijgt zometeen gezelschap van Hanna Tserach (Belarus), Thi That Nguyen (Vietnam), Rotem Gafinovitz (Israël) en de Afghaanse zussen Yulduz en Fariba Hashimi.

Vorig debuteerden de zusjes bij het WK wielrennen in Glasgow. Hun droom toen: "Meedoen aan de Spelen in Parijs". Hun verhaal lees je hieronder.

Tennis | Djokovic houdt stand

Op 4-4 moet Djokovic alles geven om niet gebroken te worden. Alcaraz maakt het de Serviër heel lastig, maar haalt de trekker net niet over.

Nu is het aan de Spanjaard zijn servicegame te winnen, anders gaat de set naar Djokovic.

Tennis | 'Papa is de beste'

'Papa is de beste', dat laat de dochter van Djokovic zien op de tribune. Dat valt vandaag natuurlijk nog te bezien. 'Djoko' en Alcaraz gaan nog altijd gelijk op in deze strijd om het olympisch goud.

Zeilen | Bos vierde in ILCA 7

Het duurde even, maar de olympische dag van Duko Bos is begonnen. In zijn zevende race in de ILCA 7 werd hij vierde.

De achtste wedstrijd staat op het punt van beginnen. Straks komt ook Marit Bouwmeester nog in actie.

China voegt verlovingsring toe aan de medaillespiegel

Een Chinees medium heeft op social media een bijzondere medaillespiegel geplaatst. Naast alle gouden, zilveren en bronzen medailles is er ook een verlovingsring te zien. Dat is gebeurd nadat de Chinese badmintonner Liu Yuchen zijn vriendin (en badmintoncollega) ten huwelijk vroeg op de Spelen.

Dat gebeurde nadat Huang goud veroverde op het gemengd dubbelspel. Dubbel prijs dus voor de Chinese sportster.

Wielrennen | Nog 130km - Nieuwe koploper in de wedstrijd

Awa Bamogo uit Burkina Faso is niet langer de koploper in de wedstrijd. Zij is zojuist teruggehaald door het peloton na de eerste klimmetjes van de dag. De Slowaakse Nora Jenčušová rijdt nu op kop en op een halve minuut van haar is het de Afghaanse Yulduz Hashimi die de achtervolging heeft ingezet.

Jenčušová in de aanval

Tennis | Nog geen verschil gemaakt

Na zes gespeelde games is er nog geen verschil gemaakt in deze wedstrijd. Het staat dus 3-3. Het is prachtig om te zien hoe de emoties van de gezichten afdruipen na gewonnen of verloren punten. Vooral Alcaraz is regelmatig woedend op zichzelf.

Djokovic

Beachvolleybal | Boermans en De Groot na winst op wereldkampioen: 'Laat rest maar komen'

Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot versloegen vanmiddag de Tsjechische wereldkampioenen en reageren: "De euforie is groot."

Boermans en De Groot dolblij na winst op wereldkampioen: 'Laat de rest maar komen'

Premier Schoof geniet van Nederlands succes: 'Geweldige week achter de rug'

Premier Dick Schoof laat op X-weten dat hij heeft genoten van de eerste week vol Nederlands succes op de Spelen. "We hebben een geweldige eerste olympische week achter de rug", jubelt hij.

Tennis | IOC-voorzitter Bach en Serena Williams naast elkaar

Bij de tennisfinale zitten IOC-voorzitter Thomas Bach en voormalig tennisster Serena Williams naast elkaar te kijken naar de strijd tussen Alcaraz en Djokovic.

In de openingsfase van deze wedstrijd maakt Djokovic de iets betere indruk. Alcaraz wint zijn eigen servicegames wat moeizamer. Na vier gespeelde games staat het 2-2.

IOC-voorzitter Bach en Serena Williams

Wielrennen | Nog 147km - Een koploopster, geen achtervolgers

We zijn tien kilometer onderweg en we hebben de eerste actie gezien in de wegwedstrijd voor de vrouwen. Awa Bamogo uit Burkina Faso is in haar eentje op avontuur gegaan. Ze krijgt vooralsnog de zege van het peloton en pakt zo'n veertig seconden voorsprong.

Wielrennen Burkina Faso

Hockey | Spanje mogelijke tegenstander Oranje

Spanje heeft in de kwartfinales van het hockeytoernooi bij de mannen verrassend gewonnen van regerend olympisch kampioen België: 3-2. Als Nederland in de kwartfinale wint van Australië, is Spanje de volgende tegenstander.

Max Caldas, de bondscoach van Spanje, is een oude bekende. Hij coachte eerder het Nederlandse vrouwen- en mannenteam. Na de Spelen in Tokio stapte hij over naar de Spaanse bond.

Tennis | Wat feitjes over de tennisfinale

Alcaraz en Djokovic gaan zo beginnen aan de olympische tennisfinale. Enkele feitjes op een rij:

  • Zowel Djokovic als Alcaraz heeft nog geen set verloren dit toernooi.
  • De onderlinge stand tussen beide mannen is 3-3. Op gravel 1-1.
  • Djokovic kan de vijfde speler worden met een Golden Career Slam (winst van de vier grandslamtoernooien en het olympisch goud in het enkelspel). Steffi Graf, Andre Agassi, Rafael Nadal en Serena Williams gingen hem voor.
  • Alcaraz kan de derde speler worden die in hetzelfde jaar Roland Garros, Wimbledon en olympisch goud wint. Steffi Graf en Rafael Nadal deden dat eerder.
Tennisfinale Alcaraz-Djokovic

Wielrennen | Koers is begonnen!

Ellen van Dijk, Lorena Wiebes, Marianne Vos en Demi Vollering zijn gestart in de wegrit bij de vrouwen. Een Nederlandse medaille zit erin.

Lorena Wiebes en Ellen van Dijk voor de start van de olympische wegrit in Parijs.

Paardensport | Van Liere is trots op paard Hermès

Van Liere lovend over haar paard Hermès: 'Zo supertrots op hem'

Wielrennen | Lukt het de Nederlandse ploeg vandaag wel bij de wegrit?

Zaterdag waren de verwachtingen bij de Nederlandse wielerploeg op de Spelen torenhoog. Mathieu van der Poel moest en zou een medaille gaan pakken, dat lukte niet. Maar vandaag is er een nieuwe kans. Met Ellen van Dijk, Lorena Wiebes, Marianne Vos en Demi Vollering is er zeker een nieuwe kans op eremetaal.

Maar dan moet het wel anders dan vier jaar geleden, toen de wegwedstrijd voor de Nederlandse wielrensters totaal in de soep liep.

Tennis | De jongste of de oudste olympisch tenniskampioen?

Vanaf 14.00 uur kunnen tennisliefhebbers er eens goed voor gaan zitten. De 21-jarige Spanjaard Carlos Alcaraz neemt het op tegen de 37-jarige Serviër Novak Djokovic.

Krijgen we de jongste of de oudste olympisch tenniskampioen ooit?

Atletiek | Bol en Peeters naar de halve finales: 'Half uur wachten was niet leuk'

Beachvolleybal | Daar is de kwartfinale een feit!

En de kwartfinale is een feit! De tweede set wordt gewonnen met 21-16, nadat de eerste set ook al was gewonnen met 21-18. Wat een knappe prestatie van het Nederlandse duo tegen de regerend wereldkampioenen uit Tsjechië.

Boermans en De Groot juichen

Beachvolleybal | De kwartfinale lonkt

De kwartfinale begint te lonken voor het beachduo Boermans/De Groot. De tussenstand is nu 16-11. Een gat van vijf punten in de tweede set, dat is toch wel luxe.

Boermans/De Groot

Trots maar ook woede in Algerije na boksrel: 'Ze proberen Imane kapot te maken'

De afgelopen week was er veel te doen om de boksster Imane Khelif. In de bokswereld en in Algerije is ze de afgelopen jaren al een bekend persoon, maar door haar succes op de Olympische Spelen en de controverse rondom haar geslacht heeft de rest van de wereld nu ook kennis met haar gemaakt.

In aanloop naar de halve finale tegen de Hongaarse Lucia Ana Hamori betuigden de Algerijnen massaal steun aan hun landgenoot. Dat Khelif de wedstrijd won en in ieder geval een bronzen medaille binnenhaalde, deed de Algerijnse trots nog verder aanzwellen.

"Heel Algerije staat achter jou", meldden Algerijnse sportprominenten, zoals voetballer Ismael Bennacer, op hun sociale media. De Algerijnse president Tebboune feliciteerde haar. "Je hebt Algerije, Algerijnse vrouwen en de Algerijnse bokswereld eer gebracht. Wat de resultaten ook zullen zijn, we staan achter je."

Overigens stelde ook de Taiwanese boksster Lin Yu-ting een bronzen medaille veilig. Ook over haar geslacht ontstond discussie. De Taiwanese premier Lai Ching-ging op de controverse in op Facebook.

"Het Taiwanese volk is de laatste dagen het slachtoffer van smaad", schreef hij. "Yu-ting kent geen angst en zet haar kracht in om de geruchten de kop in te drukken."

Beachvolleybal | Ook weer voorsprong in de tweede set

Boermans/De Groot gaat goed verder in de tweede set. Het Nederlandse duo heeft weer een voorsprong te pakken. 10-7.

Beachvolleybal | Eerste set is voor Boermans/De Groot

De achtste finale is prima begonnen voor Boermans en De Groot. Ze winnen de eerste set met 21-18 van de wereldkampioenen Perusic/Schweiner.

Boermans/De Groot

Paardensport | Geen brons voor Van Liere

Helaas, Von Bredow-Werndl krijgt een score van 90.S093 en staat daarmee eerste. Dat betekent dat Van Liere naar de vierde plaats zakt.

Scholtens staat nu tiende.

Paardensport | Bekijk de kür op muziek van Scholtens

Scholtens maakt geen fouten in finaledag kür op muziek

Atletiek | Peeters alsnog naar de halve finale

Goed nieuws voor Peeters. Haar tijd 54,84 blijkt na alle series alsnog genoeg voor een volgende ronde. Dat betekent dat er ook een tweede Nederlandse atlete op de 400 meter horden in de halve finales staat.

Atletiek | Bols concurrente McLaughlin-Levrone ook naar halve finale

De grote concurrente voor Femke Bol op de 400 meter horden is Sydney McLaughlin-Levrone, zij plaatst zich ook makkelijk voor de halve finale. De Amerikaanse is met een tijd van 53,60 wel een tikkeltje langzamer dan Bol (53,39), maar dat zegt in deze fase van het toernooi nog heel erg weinig.

McLaughlin-Levrone

Paardensport | Van Liere nu derde, brons onwaarschijnlijk

Van Liere rijdt een foutloze en soepele kür. Ze ontvangt een score van 88.432 en staat daarmee derde.

Toch is brons onwaarschijnlijk, want de sterke Jessica von Bredow-Werndl en Cathrine Laudrup-Dufour moeten nog rijden.

Paardensport | Van Liere begonnen

Van Liere is op haar paard Hermès aan haar rit begonnen. Kan ze een gooi naar een medaille doen?

De huidige topdrie:

  1. Werth: 89.614
  2. Fry: 88.971
  3. Hester: 85.161

Emmelie Scholtens staat inmiddels achtste.

Beachvolleybal | Boermans/De Groot in achtste finale

Stefan Boermans en Yorick de Groot beginnen over enkele ogenblikken aan hun achtste finale in Parijs. Ze spelen tegen Perusic/Schweiner uit Tsjechië.

Hoe de beachvolleyballers zich voorbereiden op zo'n wedstrijd? Dat vroegen wij ons ook af en daarom liepen wij een dagje met Boermans mee.

Hoe ziet een dag van een beachvolleyballer er op de Spelen uit?

Atletiek | Appeltje-eitje voor Bol

Het is niet heel erg spannend in Bols serie. Het is appeltje-eitje. Ze plaatst zich als eerste in haar heat voor de halve finale van de 400 meter horden. Dat doet ze in een tijd van 53.39, maar dat zegt niks, want Bol liep zeker niet op volle kracht.

Femke Bol

Atletiek | Bol komt nu in actie, is ze weer zo oppermachtig?

Nu is het tijd voor Femke Bol. Het is haar eerste individuele race op de Spelen van Parijs. Zaterdagavond was ze oppermachtig bij de estafette, lukt dat nu ook weer in de serie van de 400 meter horden?

Femke Bol

Zeilen | Wedstrijden uitgesteld

Voorlopig wordt er bij Marseille nog even niet gezeild. De races in de ILCA 7 (met Duko Bos), de mixed multihull-klasse (met Laila van der Meer en Bjarne Bouwer) en de Formula Kite (met Annelous Lammerts) zijn uitgesteld. Er staat te weinig wind.

Medaillekandidaat Marit Bouwmeester komt later vanmiddag nog in actie komt in ILCA 6

Atletiek | Peeters redt het niet (meteen), ondanks goede eindsprint

Cathelijn Peeters redt het niet op basis van de eindklassering. De Nederlandse moet bij de eerste drie eindigen, maar dat lukt niet. Ze wordt vierde ondanks een goede eindsprint. Haar tijd van 54,84 is mogelijk nog wel genoeg voor de halve finale.

Daarvoor moet ze met die tijd bij de drie tijdsnelsten zitten.

Peeters wordt vierde

Atletiek | Peeters nu in de baan

Cathelijn Peeters start nu. Kan zij zich plaatsen in een serie met onder anderen de Jamaicaanse Rushell Clayton?

Paardensport | Amazone Scholtens neemt revanche op zichzelf: 'Zo voelt het wel een beetje'

Amazone Scholtens neemt revanche op zichzelf: 'Zo voelt het wel een beetje'

Atletiek | 400 meter horden met Peeters en Bol

Cathelijn Peeters start om 12.35 uur in een sterk bezette eerste serie van de 400 meter horden. De 27-jarige Peeters verkeert dit jaar in uitstekende vorm en veroverde in juni haar eerste individuele medaille op dit onderdeel tijdens de EK in Rome.

In Parijs mag zij haar krachten meten met de wereldtop. Peeters start in een serie met de Jamaicaanse Rushell Clayton en Kemi Adekoya uit Bahrein. Beiden stonden vorig jaar naast Femke Bol op het podium bij de wereldkampioenschappen in Boedapest.

Bol loopt om 12.51 uur in de derde serie. Haar grootste concurrente Sydney McLaughlin-Levrone staat in de laatste serie.

De eerste drie van elke serie gaan door naar de halve finales, aangevuld met de drie snelste loopsters op basis van tijd. De halve finales staan maandag (10.50 uur) op het programma, de finale is donderdagavond om 21.25 uur.

  • l
  • NOS
    Sydney McLaughlin-Levrone

Atletiek | Jiya snel in series 200 meter, ondanks zenuwen: 'Elk uur op de klok zien staan'

Tasa Jiya is tevreden na haar eerste 200 meter op de Spelen in Parijs en is door naar de halve finales: "Ik hoef niet meer te vechten aan het einde."

Jiya snel in series 200 meter, ondanks zenuwen: 'Elk uur op de klok zien staan'

Atletiek | Terugkijken: de serie van Tasa Jiya

Jiya soepel door naar halve finales 200 meter

Paardensport | Score Scholtens: 81.750

Emmelie Scholtens revancheert zich op Indian Rock voor haar wat mindere optreden van gisteren in de teamfinale. Voor haar behoorlijk soepele rit wordt ze met een score van 81.750 beloond.

Daarmee heeft ze nu de derde plek in handen, maar er moet nog een aantal favorieten hun kunsten vertonen. Straks is ook Dinja van Liere aan de beurt.

De huidige top drie:

  1. Carl Hester: 85.161
  2. Isabel Freese: 83.050
  3. Emmelie Scholtens: 81.750

Atletiek | Even terug naar gisteren: Dafne Schippers geniet van gouden estafette

Schippers geniet vanaf tribune van gouden estafette: 'Dit is de Femke Bol-power'

Paardensport | Scholtens begonnen aan haar rit

Op haar paard Indian Rock is Emmelie Scholtens begonnen aan haar kür op muziek in de paleistuinen van Versailles. Ze is als tiende aan de beurt, de beste score tot nu toe was van de Britse Carl Hester: 85.161.

Liefhebbers van de autosport zullen de oren nu spitsen, want Scholtens gebruikt de intro-tune van de Formule 1 als muziek.

Roeien | Wienese na 56 jaar opvolger met goud in de skiff: 'Florijn was soeverein'

Jan Wienese won in 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico-Stad goud in de skiff en zag 56 jaar later Karolien Florijn dat kunstje gisteren nadoen in Parijs.

Wienese heeft na 56 jaar opvolger met goud in de skiff: 'Florijn was soeverein'

Atletiek | Asher-Smith makkelijk naar halve finales

Asher-Smith kent geen enkel probleem in haar series. Ze haalde gister de finale van de 100 meter niet, maar maakt nu nog wel kans op een finale op de 200 meter.

De Britse finisht als tweede in 22,29. Net achter Favour Ofili: 22,24.

Atletiek | Asher-Smith loopt haar 200 meter

Dina Asher-Smith, voormalig wereldkampioen en Europees kampioen op de 200 meter, mag zo een van haar favoriete afstanden lopen. Ze start in heat zes. De Britse wil graag aan het publiek in Frankrijk laten zien dat er nog altijd rekening met haar gehouden moet worden.

Asher-Smith

Badminton | Marín moet opgeven

Carolina Marín is in de halve finales op pijnlijke wijze gestrand. De Spaanse leidde tegen He Bing Jiao met 21-14, 10-8, maar moest de strijd met een blessure staken.

Marín verdraaide in de tweede game op 10-5 haar knie. Ze werd behandeld en probeerde met een bandage om haar knie nog verder te spelen, maar de pijn was te erg.

Ze kon nog maar nauwelijks lopen, zag na twee punten het zinloze van haar missie in en gaf in tranen op. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Marín, goed voor olympische goud in 2016, drie wereldtitels en zeven Europese titels, maandag de strijd om brons kan spelen.

Atletiek | Jiya gaat door naar de halve finales!

Geen enkel probleem voor Tasa Jiya. De Nederlandse loopt in 22.74 naar de tweede plaats in haar heat, dat is voldoende voor een plek in de halve finales.

Die halve finale is morgen, rond 12.50 uur.

Tasa Jiya

Atletiek | Jiya van start

Daar gaat Tasa Jiya op de 200 meter.

Tasa Jiya

Atletiek | Favoriet Jackson laat ook 200 meter schieten

Shericka Jackson besluit ook niet van start te gaan op de 200 meter. De Jamaicaanse favoriete liet zaterdag al de 100 meter schieten, want ze heeft te veel last van een hamstringblessure. Die blessure liep ze eerder deze maand op in Hongarije.

Marie-Josée Ta Lou ging ook niet van start. De Ivoriaanse sprintster raakte zaterdag geblesseerd in de finale van de 100 meter.

Atletiek | Jiya zo op de 200 meter

Tasa Jiya is de Nederlandse troef op de 200 meter. De 26-jarige atlete is Nederlands kampioen op zowel de 100 als 200 meter en plaatste zich via de wereldranglijst voor de Spelen.

Jiya start om 11.11 uur in de derde serie, waarin vooral gekeken zal worden naar Shericka Jackson. De Jamaicaanse liet de 100 meter schieten om zich volledig te focussen op de dubbele afstand.

De beste drie van elke serie plaatsen zich voor de halve finales. Mocht dat niet lukken, volgt er ook nog een herkansingsronde.

Jiya is overigens een van de weinige vrouwen die kan zeggen dit seizoen Femke Bol te hebben verslagen. Op de Nederlands kampioenschappen atletiek in Hengelo klopte Jiya op haar favoriete nummer Bol, die tijdens de NK vaker kiest voor een voor haar ongebruikelijk nummer. Bol komt om 12.51 uur in actie, in de series 400 meter horden.

Atletiek | Alfred wint haar serie makkelijk

Alsof het haar gisteravond geen enkele moeite gekost heeft. Alfred loopt in een tijd van 22.41 naar de winst in haar heat en staat zo in de halve finales.

Julien Alfred

Atletiek | Daar is Alfred weer!

De kersverse olympisch kampioene van de 100 meter, Julien Alfred, staat alweer op de baan. Ze loopt de serie van de 200 meter.

Atletiek | Saint Lucia viert de eerste olympische medaille ooit

Saint Lucia viert de eerste gewonnen medaille ooit zeer uitgebreid. En dat is ook niet zo gek, want Julien Alfred won met de 100 meter sprint het koninginnennummer.

Ze versloeg de Amerikaanse wereldkampioen Sha'Carri Richardson en pakte het goud in 10,72, de beste tijd van dit seizoen.

Roeien | Op de Spelen van 2028 is de baan korter

Met vier keer goud, drie keer zilver en één keer brons neemt de Nederlandse roeiploeg afscheid van een waanzinnig succesvolle Olympische Spelen. Is die prestatie in 2028 te herhalen?

Dat is nog maar de vraag, want bij de Spelen in Los Angeles vindt er een significante verandering plaats. Een aanpassing die niet bepaald met open armen wordt ontvangen.

De roeiers strijden over vier jaar namelijk op een baan van 1.500 meter in plaats van de traditionele 2.000 meter om de medailles. Er is simpelweg niet meer ruimte bij het Marine Stadium in Long Beach.

"Het is van de gekke dat een sport zo ingrijpend wordt veranderd", vindt bondscoach Eelco Meenhorst. "Er wordt een kwart van de race afgehaald. Daar heb ik wel problemen mee."

Triatlon | Twee atleten met lichte klachten na zwemmen in Seine

Na de triatlon zijn weinig atleten ziek geworden door het zwemmen in de Seine. De Nederlandse atleten in ieder geval niet, zegt bondscoach Marcel Wouda. "We hebben het nagevraagd bij andere landen en er zijn twee triatleten die lichte klachten hebben, maar het is niet zeker of dat komt door het zwemmen in de Seine."

De waterkwaliteit van de Seine was en is, ondanks vele zuiveringsmaatregelen, een aanhoudende zorg tijdens de Olympische Spelen. De rivier was te vies om in te zwemmen na zware regenval in het openingsweekend. Trainingen van de triatleten in de Seine gingen meerdere keren niet door en de wedstrijd van de mannen werd zelfs verzet.

De wedstrijd werd uiteindelijk afgelopen woensdag afgewerkt toen de Seine na een paar warme en droge dagen schoon genoeg was.

Landenwedstrijd uitgesteld?

De waterkwaliteit is door stortbuien boven Parijs op donderdag weer verslechterd, waardoor de organisatie van de Spelen zaterdag de parcoursverkenning voor de gemengde landenwedstrijd schrapte. "Ik houd er serieus rekening mee dat de landenwedstrijd wordt uitgesteld van maandag naar dinsdag. Het duurt even voordat de rivier weer schoon is, dat hebben we de vorige keer ook gezien", aldus Wouda.

Paardensport | Vanmiddag Van Liere en Scholtens in dressuurfinale

Om 10.00 uur gaat de finale van de dressuur van start. Met Emmelie Scholtens (als tiende in actie) en Dinja van Liere (als zestiende in actie) doen er twee Nederlanders mee.

Van Liere is een kanshebber voor een medaille. Gisteren leverde ze in de teamfinale bij de dressuur de beste rit af voor Nederland. Een medaille leverde het niet op.

Van Liere niet helemaal tevreden na teamfinale: 'Het kan nog beter'

Golfsurfen | Golven niet toereikend

De ontknoping van het olympisch golfsurfen op Tahiti is opnieuw uitgesteld. De golven voor het kustplaatsje Teahupo'o waren niet toereikend voor de laatste heats in de medaillestrijd.

Met mindere weersomstandigheden is rekening gehouden, echter begint de tijd nu wel te dringen. Het toernooi duurt vier competitiedagen, verspreid over in totaal tien dagen. De verwachtingen zijn dat er zondag opnieuw niet gesurft kan worden, waardoor alles aan zal komen op de laatste kans op maandag.

Bij de mannen wordt hoe dan ook een nieuwe olympisch kampioen gekroond. De Amerikaanse titelhouder Carissa Moore is uitgeschakeld op Tahiti, net als lokale favoriet Vahine Fierro in de vrouwenwedstrijd.

Wielrennen | Nederlandse ploeg wil 'Tokio-scenario' vanmiddag voorkomen

Voor de Nederlandse wielrensters moet vandaag in Parijs bijna alles anders dan in Tokio. Niet opnieuw vier kapiteins op één schip, niet opnieuw een gebrek aan communicatie en niet opnieuw een zilveren medaille wanneer het goud hoort te zijn.

Annemiek van Vleuten was de beste bij de vorige Spelen in Tokio, maar kon de al vroeg ontsnapte Anna Kiesenhofer niet meer inhalen. Sterker nog: Van Vleuten wist niet eens dat de Oostenrijkse nog voor haar reed.

Zo'n scenario wil de Nederlandse ploeg, die bestaat uit Lorena Wiebes, Demi Vollering, Marianne Vos en Ellen van Dijk, vanmiddag vanaf 14.00 uur koste wat kost voorkomen.

Van Dijk als wegkapitein van drie supersterren: 'Moet hen zo lang mogelijk ondersteunen'

Triatlon | Weer een training afgelast

Opnieuw is er een zwemtraining afgelast voor de triatleten van de gemengde landenwedstrijd. Het water in de Seine is door de hevige regenval tussen 31 juli en 1 augustus te vies. Ook gisteren kon er niet worden getraind.

De gemengde estafette - met Mitch Kolkman, Richard Murray, Maya Kingma en Rachel Klamer in de Nederlandse ploeg - staat voor morgen op het programma.

Eerder deze week ging de triatlon wel van start, met Kingma en Klamer op de individuele nummers:

Kingma eindigt als zevende op olympische triatlon, Klamer wordt veertiende

Atletiek | Bol moet vandaag weer

Is Femke Bol een beetje hersteld? Een dag na haar indrukwekkende optreden in de 4x400 meter gemengde estafette moet ze vandaag weer de atletiekbaan op in het Stade de France. Vanaf 12.35 uur beginnen de series van de 400 meter horden. Ook Cathelijn Peeters maakt hierin haar opwachting.

Dat Bol in vorm is, weten we inmiddels. Nu kan ze dat ook laten zien op het onderdeel waarop ze een gooi wil doen naar de titel, met de Amerikaanse Sydney McLaughlin als voornaamste concurrente. De finale van de 400 meter horden voor vrouwen staat overigens donderdag 8 augustus om 21.25 uur op het programma. Dinsdag zijn de halve finales.

Femke Bol

Medaillespiegel: Nederland blijft negende na succesdag

Dag acht van de Olympische Spelen was de succesvolste dag voor de Nederlandse ploeg in Parijs tot nu toe. Dankzij twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles blijft Nederland negende op de medaillespiegel.

De medaillespiegel na 3 augustus

Atletiek | Nog even nagenieten

Dankzij een fenomenale eindsprint van Femke Bol veroverde Nederland gisteravond olympisch goud op de 4x400 meter gemengde estafette. Met Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Bol pakte Nederland de titel in 3.07,43, een fractie boven het wereldrecord dat topfavoriet Verenigde Staten in de eerste ronde had gelopen.

Geniet hieronder nog even na van een memorabele race en kijk ook naar de reacties:

Welkom!

Goedemorgen en welkom in een nieuw blog over de Olympische Spelen in Parijs. Gisteravond was magisch met de historische gouden medaille op de 4x400 meter gemengde estafette en een uitblinkende Femke Bol. Verder was er goud voor roeister Karolien Florijn, zilver voor de Holland acht, brons voor Simon van Dorp en brons voor windfoiler Luuc van Opzeeland.

Wat kunnen we vandaag verwachten? We zien Femke Bol weer in actie, in de series van de 400 meter horden, in de wegwedstrijd van de vrouwen gaat Nederland met Lorena Wiebes als favoriete voor goud en ook in de dressuur liggen er wellicht medaillekansen met Dinja van Liere en Emmelie Scholtens. En 's avond volgen nog zwemfinales met Nederlandse inbreng in de 4x100 meter wisselslag bij de mannen en de vrouwen.

Het hele programma van de Nederlandse ploeg zie je hieronder:

  • NOS
    Dag 9 programmakaartje 1
  • NOS
    Dag 9 programmakaartje 2
  • NOS
    Dag 9 programmakaartje 3
  • NOS
    Dag 9 programmakaartje 4
  • NOS
    Dag 9 programmakaartje 5