NOS Sport

Of olympische roeidominantie in 2028 wordt herhaald? Dat is nog maar de vraag

  • Franklin Stoker

    volgt in Parijs de Olympische Spelen

  • Franklin Stoker

    volgt in Parijs de Olympische Spelen

Met vier keer goud, drie keer zilver en één keer brons neemt de roeiploeg afscheid van een waanzinnig succesvolle Olympische Spelen. Is deze prestatie in 2028 te herhalen?

Dat is nog maar de vraag, want bij de Spelen in Los Angeles vindt er een significante verandering plaats. Een aanpassing die niet bepaald met open armen wordt ontvangen.

De roeiers strijden over vier jaar namelijk op een baan van 1.500 meter in plaats van de traditionele 2.000 meter om de medailles. Er is simpelweg niet meer ruimte bij het Marine Stadium in Long Beach.

De belangrijkste reden voor deze keuze van de Amerikaanse organisatie? Het roeistadion aan de kust van de Stille Oceaan heeft de grootste capaciteit van de beschikbare opties. Er moet immers ook geld worden verdiend.

"Het is van de gekke dat een sport zo ingrijpend wordt veranderd", vindt bondscoach Eelco Meenhorst. "Er wordt een kwart van de race afgehaald. Daar heb ik wel problemen mee."

Volgens Meenhorst wordt het kwalificatietraject gecompliceerd. "Want weet je wat het erge is? We moeten ons kwalificeren op een 2.000 meter-baan, om vervolgens op de Spelen te gaan racen over 1.500 meter. Ze moeten die aanpassing dan voor het hele kwalificatietraject doorvoeren."

'Moeten het ermee doen'

Benthe Boonstra, die donderdag met de vier-zonder goud won, baalt eveneens van de kortere baan. "De roeisport is gewoon twee kilometer. Ik ben zelf meer een duurbeest, iemand die het van de lange adem moet hebben", zegt ze. "Dit biedt meer kans voor de explosievere mensen."

Melvin Twellaar is op zijn beurt wel te spreken over de baan in Los Angeles. "Ik kan wel sprinten, dus dat vind ik wel leuk", aldus de winnaar van het zilver in de dubbeltwee met Stef Broenink. "We hebben bovendien een heel grote groep die dit kan. Onze fysioloog gaat straks ongetwijfeld ook een aanpassing in ons trainingsprogramma maken."

Stef Broenink en Melvin Twellaar (rechts) na het winnen van de zilveren medaille in de dubbeltwee

Het Marine Stadium is de plek waar tijdens de Spelen van 1932 ook het olympisch roeitoernooi werd gehouden. Er is daarna een snelweg over het water gebouwd, waardoor de lengte van de roeibaan is ingekort.

Er kan volgens Meenhorst eventueel onder de nu bestaande brug worden doorgeroeid, maar dat is voor de organisatie geen optie. Een alternatieve roeibaan ligt op drie uur rijden van Los Angeles, wat praktisch heel veel bezwaren met zich meebrengt.

Anders trainen

Lisa Scheenaard is er in Los Angeles niet meer bij. Zij verwacht dat de Spelen in 2028 opmerkelijke winnaars gaat opleveren. "Het echte krachtwerk gaat relevanter worden", zegt de 35-jarige roeister, die met Martine Veldhuis net naast het brons greep in de dubbeltwee. "Mensen gaan anders trainen. Ik vind het heel erg zonde, want ik vind twee kilometer echt de puurste afstand in het roeien."

"Het verandert je hele trainingsprofiel", beaamt Meenhorst. "We hebben wel ideeën hoe we dat willen gaan doen, maar daar zullen we de komende tijd echt goed naar moeten gaan kijken."

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl