NOS SportAangepast

Favorieten houden zich rustig in wegwedstrijd • Bouwmeester ruim aan kop

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

We gaan door in een nieuw blog!

Om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alle sport, openen wij nu een nieuw liveblog. Die is te vinden via deze link.

Tot daar!

Hoe ziet een dag van een beachvolleyballer er op de Spelen uit?

Hoe ziet een dag van een beachvolleyballer er op de Spelen uit? Daar waren wij wel benieuwd naar en daarom liepen we een dag mee met Stefan Boermans.

Hoe ziet een dag van een beachvolleyballer er op de Spelen uit?

Ga jij nog naar de Spelen, zo kun je het nog goedkoop houden

Wie in Parijs de Olympische Spelen wil kijken moet vaak diep in de buidel tasten: kaarten van tientallen tot soms honderden euro's per stuk, hotelkamerprijzen die beginnen vanaf ongeveer 100 euro. En een colaatje (5 euro) of alcoholvrij biertje (8 euro) zijn eveneens flink aan de prijs. Toch zijn er ook evenementen waar je deze Spelen niet meteen je bankpas of creditkaart voor hoeft te pakken.

Paardensport | Topprestatie Van Liere, maar Nederland wordt vierde

Het Nederlandse dressuurteam is vierde geworden in de teamfinale, ondanks een uitstekende prestatie van Dinja van Liere. Van Liere kwam als laatste amazone in actie en scoorde 77,720 punten, veel meer dan haar teamgenoten Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens behaalden.

Nederland eindigt op 221,048 punten, achter winnaar Duitsland, nummer twee Denemarken en bronzenmedaillewinnaar Groot-Brittannië.

Dinja van Liere

Wielrennen | Nog 92 km - Koers ontbrandt met aanval Healy

Terwijl Charles Kagimu op zijn tanden bijt om Ryan Mullen, Elia Viviani en de Mauritiaan Christopher Rogier-Lagane te kunnen volgen (de andere koplopers hebben al moeten lossen), wordt de aanval geopend in het peloton.

De Fransman Laurent Madouas gaf de eerste aanzet, maar het is vooral de Ier Ben Healy die weg probeert te komen. Het is afgelopen met de rust in het peloton!

Wielrennen | Nog 98 km - Ondertussen in Montmartre

Op 60 kilometer van de finish keert het peloton terug in Parijs, waar tweeënhalve passage over de steentjes in Montmartre het verschil gaat maken. Het is de hele dag al ongelooflijk druk in de sfeervolle straten onder de Sacré Coeur.

In afwachting van de matadoren houden sommige supporters alvast hun eigen wedstrijdje.

Atletiek | Roosen en Taam blijven steken op 4.70 meter

Sven Roosen en Rik Taam komen bij het polsstokhoogspringen tot een hoogte van 4,70 meter. Met die prestatie klimt Roosen nu naar de zevende plek in het algemeen klassement. Hij staat bijna tweehonderd punten achter op de nummer drie in het klassement.

Dat moet de Nederlander nog zien goed te maken tijdens de laatste laatste twee onderdelen van de dag. Het speerwerpen en de 1.500 meter.

Het speerwerpen start vanavond om 19.10 uur.

Rik Taam staat na acht onderdelen op een 17de plek.

Sven Roosen

Roeien | 'Gouden' Florijn schreef tijdschema op haar hand en wilde niet op telefoon kijken

Ze had er iedere dag wel aan gedacht, bij iedere haal op de Bosbaan, bij iedere gegeten banaan, bij iedere training op de roeimachine, haar ultieme doel: goud winnen in de skiff op de Olympische Spelen van Parijs. De datum 3 augustus 2024 stond twee jaar in de agenda, daar moest het gebeuren. En daar lukte het.

Florijn (26) vervolmaakte met de olympische titel op het water van Vaires-sur-Marne een rond de roeiboot ingericht bestaan. Het "toppunt" van haar leven, stamelde ze.

Op de finaledag in Parijs wilde Florijn niet op haar telefoon kijken. "Je moet jezelf een beetje afsluiten. Ik keek expres niet op de NOS-app, want dan zie ik mijn naam staan. Dat hoefde ik vandaag even niet te zien."

De palm van haar hand was volgeschreven met een tijdschema op weg naar de race. "De tijden dat ik moet beginnen met de warming-up, de bus pakken, cafeïne nemen. Het is een protocol, omdat ik anders een beetje verstrooid raak. Het is mijn houvast op zo'n spannende dag als vandaag."

Roeister Florijn op de schouders getild bij uitreiking gouden skiffmedaille

Foilen | Westra behaalt beste prestatie ooit voor Aruba

Luuc van Opzeeland pakte zojuist brons bij het foilen. Dat was voor hem misschien niet de gewenste kleur, maar hij pakte wel een medaille en daar zal hij blij mee zijn. Achter hem was de Arubaan Ethan Westra ook niet ontevreden.

Hij werd namelijk achtste. Dat is de beste prestatie ooit voor een Arubaan op de Spelen.

Medaillespiegel

Het is nog even afwachten wat de uitkomst wordt van de wegwedstrijd van het wielrennen. Maar na één keer goud, één keer zilver en tweemaal brons vandaag is het wel weer een mooi moment om de balans op te maken.

Nederland staat negende op de medaillespiegel. Bekijk hier de volledige stand.

Zwemmen | Terugkijken: de series bij de 4x100 meter wisselslag (m en v)

Zeilen | Bouwmeester doet goede zaken

In de tweede race van de dag en de vijfde in totaal doet Marit Bouwmeester met een tweede plek goede zaken. In totaal zijn er tien races én een medalrace, dus we gaan zeker niet te vroeg juichen. Maar de Friezin staat er wel uitstekend voor.

De winst in deze race gaat naar de Britse Hannah Snellgrove. Zij won eerder vanmiddag ook al de vierde race en klimt naar de derde plek in het klassement.

De tussenstand na vijf races:

  1. Marit Bouwmeester (Ned) - 9 punten
  2. Anne-Marie Rindom (Den) - 24 punten
  3. Hannah Snellrgove (GBr) - 25 punten
  4. Louise Cervera (Fra) - 28 punten
  5. Maud Jayet (Zwi) - 28 punten
Marit Bouwmeester

Wielrennen | 120 km - Nog even over de Oegandese koploper

Het kan nog net, want het peloton komt nu wel heel snel dichter bij de kopgroep die dus inmiddels uit acht renners bestaat. Eerder in dit liveblog deelden we al het verhaal van Charles Kagimu en zijn Nederlandse connectie.

Ook Annemiek van Vleuten trainde in 2021 al eens met hem in het Keniaanse Kaplagat.

Annemiek van Vleuten traint in 2021 met onder anderen Charles Kagimu in het Keniaanse Kaplagat.

In april en mei was Kagimu op uitnodiging van ateletenmanager Valentijn Trouw trouwens te bewonderen in Nederlandse koersen in plaatsen als Lekkerkerk, Meerkerk en Simpelveld.

Charles Kagimu in actie in Nederland.

Atletiek | Titelverdediger tienkamp eruit

Oioioi, Damian Warner. De Canadees slaagt er in drie pogingen bij het polsstokhoogspringen niet in om over 4,60 meter te komen. De olympisch kampioen van drie jaar geleden zet geen score neer en is daardoor in één klap kansloos, terwijl hij ook vandaag op medaillekoers lag.

Sven Roosen is inmiddels wel over 4,70 gesprongen. Rik Taam heeft voorlopig 4,60 als hoogste sprong staan.

Ongeloof bij Warner: titelverdediger op tienkamp uitgeschakeld na drie foute sprongen

Wielrennen | 130 km - Alles onder controle

Mathieu van der Poel op zijn gemak achterin het peloton in de eerste uren van de koers.

Even een update vanuit het wielrennen, waar de renners net over de helft van de olympische wegkoers zijn. De Marokkaan Achraf Ed Doghmy heeft kilometers achtervolgd nadat hij de oorspronkelijke kopgroep had moeten laten gaan met materiaalpech, maar heeft zijn plekje weer ingenomen in de kopgroep.

Het zal niet lang meer duren voordat achtervolgers Mullen, Bouglas en Viviani (die net de wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines waar hij volgende week hoopt te schitteren passeerde) bij hen zullen aansluiten. De Rus Gleb Syritsa, rijdend onder neutrale vlag, werd een tijdje geleden op een van de heuvels uit het wiel gereden.

Maar ook het peloton zit nog maar 2.50 achter de vluchters. Daar zien we vanaf het begin trouwens Daan Hoole het tempo bepalen, in eendrachtige samenwerking met de Deen Mikkel Bjerg (in dienst van Mads Pedersen en Mattias Skjelmose) en de Belg Tiesj Benoot (in dienst van Wout van Aert en Remco Evenepoel).

Zo lijkt het dus toch geen probleem om gezamenlijk de koers te controleren, zoals bondscoach Koos Moerenhout al voorspelde. Van der Poel en ook Van Baarle reden in het begin van de koers veel in de staart van het peloton, maar zitten inmiddels attent voorin.

Foilen | Vreugde en teleurstelling

Reuveny springt van vreugde in de Middellandse Zee. Ondertussen geeft Van Opzeeland een boks aan nummer twee Grae Morris.

Foilen | Brons

Het wordt brons voor Van Opzeeland. De Israëliër Reuveny is olympisch kampioen, Morris uit Australië pakt het zilver.

Reuveny komt als eerste bij de finish

Foilen | Van Opzeeland op achterstand

De stand van zaken. Van Opzeeland heeft een kleine achterstand. De Australiër en de Israëliër lijken om het goud te gaan strijden.

Foilen | Nek aan nek

Bij de tweede boei weet Van Opzeeland in de binnenbocht de Australiër Morris te passeren. Hij ligt nu op de tweede plek, maar het veld ligt heel dicht bij elkaar.

Foilen | Start

Nu is de start wel goed. Van Opzeeland bereikt als derde en laatste de eerste boei en kiest daarna een andere route dan zijn twee concurrenten. De verschillen zijn erg klein in deze finale.

Foilen | Herstart

De herstart is over drie minuten, wordt nu aangekondigd door de jury. Het is onduidelijk of er een foiler gestraft wordt voor de valse start.

Het leek de Israëliër te zijn die te vroeg over de startlijn ging.

Foilen | Finale begint

De finale met Luuc van Opzeeland gaat beginnen. Wordt het brons, zilver of goud?

Er is een valse start geweest, de drie finalisten worden teruggeroepen voor een herstart. Die herstart zal over enkele minuten plaatsvinden.

Hockey | Van Gaal spreekt de hockeymannen toe en geeft tips

Louis van Gaal heeft zich gemeld in Parijs. De voormalig bondscoach van Oranje heeft de hockeymannen toegesproken in aanloop naar de kwartfinale tegen Australië, die morgen op het programma staat. De voetbaltrainer had zoals altijd wat goede tips in huis...

Foilen | De tegenstanders van Van Opzeeland

Dit zijn de drie foilers in de finale:

  • Grae Morris (20 jaar, Australië). De nummer 4 op de wereldranglijst. Plaatste zich als eerste door na de reguliere races op de eerste plek te eindigen.
  • Tom Reuveny (24 jaar, Israël). De nummer 5 op de wereldranglijst. Op het WK eerder dit jaar eindigde hij als achtste.
  • Luuc van Opzeeland (25, Nederland). Werd dit jaar derde op het WK. Was lange tijd nummer 1 van de wereldranglijst, maar staat momenteel 18de.

Paardensport | Scholtens heeft gereden, Nederland nu vierde

Na Hans Peter Minderhoud (72,644) heeft nu ook Emmelie Scholtens in de teamfinale dressuur gereden. Zij komt tot een score van 70.684. Daarmee staat Nederland nu virtueel op een vierde plaats, achter Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië, die veel hoger scoorden.

Hoewel Dinja van Liere nog in actie komt voor Nederland, lijkt een medaille toch een lastige opgave te gaan worden.

Emmelie Scholtens

Wielrennen | Nog 180 km: Viviani is niet plan-B

Ruim 10 minuten achter de vier koplopers en 4 minuten voor het peloton rijdt Elia Viviani met Ryan Mullen, Gleb Syritsa en Georgios Bouglas. Waarom? Geen idee. Maar Viviani zelf weet het wel: op zijn arm heeft hij namelijk 'Plan A' staan.

Je kunt tussen al het sportgeweld vandaag inmiddels ook meekijken op NPO 1 en de livestream. De ongetwijfeld zenuwslopende finale in Montmartre kun je straks natuurlijk ononderbroken bekijken!

Elia Viviani heeft 'Plan A' op zijn onderarm geschreven.

Foilen | Medaille voor Van Opzeeland!

Van Opzeeland redt het! Hij komt als eerste over de finish in de halve finale en plaatst zich samen met de Israëliër Reuveny voor de finale.

In die race, die later vanmiddag begint, doen drie surfers mee, die allemaal al zeker zijn van een medaille. Het gaat alleen nog om de kleur.

Luuc van Opzeeland

Foilen | Foutje

Van Opzeeland verliest even de controle en heeft alle moeite om niet om te vallen. Reuveny profiteert bijna, maar kan hem net niet passeren. Ze komen nu aan bij de derde en voorlaatste boei.

Foilen | Van Opzeeland als eerste bij eerste boei

Dat ziet er goed uit! Van Opzeeland komt als eerste bij de eerste boei aan.

Maar de onderlinge verschillen zijn klein, het kan nog alle kanten op. Met name de Israëliër Reuveny hijgt in de nek van de Nederlander.

Wielrennen | Bondscoach Moerenhout heeft plannen klaar: 'Duizend-en-één scenario's mogelijk'

Bondscoach Moerenhout voor olympische wegrit: 'Duizend-en-één scenario's mogelijk'

Foilen | Halve finale

Luuc van Opzeeland begint aan de halve finale. Daarin neemt hij het op tegen de Brit Sam Sills, de Israëliër Tom Reuveny en de Nieuw-Zeeland Josh Armit.

De beste twee surfers gaan door naar de finale, waarvoor de Australiër Grae Morris al gekwalificeerd is. Als Van Opzeeland nu bij de beste twee zit, is hij al zeker van een medaille.

Zeilen | Vierde plek Bouwmeester

In de eerste race van de dag komt Marit Bouwmeester als vierde over de finish. De olympisch kampioen van Rio de Janeiro behoudt nog altijd ruim de leiding.

  1. Marit Bouwmeester (Ned) 7 punten
  2. Maud Jayet (Zwi) 15 punten
  3. Anne-Marie Rindom (Den) 16 punten
  4. Min Gu (Chn) 18 punten
  5. Monika Mikkola (Fin) 20 punten

Zwemmen | 4x100 wisselslag-team (v) plaatst zich op het nippertje ook

De Nederlandse estafettezwemsters plaatsen zich, net als de mannen, voor de finale. Maaike de Waard, Tes Schouten, Tessa Giele en Marrit Steenbergen tikken in de eerste heat aan als vierde: 3.57,48.

De tweede heat was een stuk sneller, maar de Nederlandse zwemsters plaatsen zich als achtste en laatste land toch voor de finale.

Wielrennen | Kopgroep heeft ruime voorsprong, Van der Poel houdt zich nog koest

In de olympische wegrit zijn inmiddels 80 kilometer verreden. Charles Kagimu (Oeganda), Eric Manizabayo (Rwanda), Christopher Rogier-Lagane (Mauritius) en Thankhan Chaiyasombat (Thailand) hebben nog altijd een mooie voorsprong van zo'n 14 minuten op het peloton.

Maar daar is ook wat aan het gebeuren. De Ierse tijdrijder Ryan Mullen is in de aanval gegaan en heeft de Russische sprintbonk Gleb Syritsa, de Italiaan Elia Viviani (die vooral wil schitteren op de baan in de koppelkoers) en de Griek Georgios Bouglas meegekregen.

Mathieu van der Poel houdt zich ondertussen koest in het peloton. Zijn wedstrijd moet nog beginnen. Hij koos er net als Dylan van Baarle en Daan Hoole trouwens voor om de beslissende omlopen in Montmartre niet te verkennen deze week. Maar voor de start wilde hij toch even met eigen ogen zien hoe lang de finishstraat is. "Kan belangrijk worden."

Van der Poel verkent nog even de laatste meters olympische wegrit: 'Kan belangrijk zijn'

Foilen | Van Opzeeland naar halve finale

Luuc van Opzeeland plaatst zich overtuigend voor de halve finale van de medalraces in de iQFoil-klasse. De voormalig wereldkampioen wint de kwartfinale met een ruime voorsprong.

Van Opzeeland neemt meteen de leiding na de start en staat die niet meer af. De halve finale gaat over enkele minuten van start.

Van Opzeeland

Vloon nu zeker naar de finale

Menno Vloon gaat zeker naar de finale van het polsstokhoogspringen. In totaal gaan twaalf atleten naar de finale, tien van hen gingen over de hoogte van 5,75 meter.

Ook wereldrecordhouder Armand Duplantis uit Zweden zit daarbij.

Zwemmen | Tongbrekertje

Goed nieuws voor onze commentator Arman Avsaroglu. Zwemster Mariam Sheikhalizadehkhanghah tikt aan in 26,76 op de 50 meter vrije slag. De Azerbeidzjaanse zien we daardoor niet terug in de halve finale.

Zwemmen | 4x100 wisselslag-team (m) plaatst zich

Kai van Westering, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg hebben zich geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. De estafetteploeg tikte in de eerste serie als derde aan, achter Frankrijk en China.

De tijd van 3.31,80 levert lachende gezichten op.

In de tweede heat blijkt er niet veel sneller gezwommen te zijn, waardoor de glimlach nog een stukje groter kan zijn. De Nederlanders plaatsen zich met de vierde tijd.

Lachende gezichten bij Nederland

Zeilen | Bouwmeester het water op

Marit Bouwmeester is begonnen aan de eerste van drie zeilraces vandaag. Ze ging gister sterk van start en gaat aan de leiding in de ILCA6-klasse.

Marit Bouwmeester

Atletiek | Persoonlijk record Roosen

Tienkamper Sven Roosen zet met 46,88 een nieuw persoonlijk record neer bij het discuswerpen. Van de 21 tienkampers noteert hij de achtste afstand. Rik Taam eindigt met 39,31 als laatste.

In het tussenklassement staat Roosen op de negende plek, Taam is achttiende. Er zijn nog drie onderdelen te gaan: polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1.500 meter.

  • 1. Leo Neugebauer (Dui) - 6500 punten
  • 2. Damian Warner (Can) - 6428 punten
  • 3. Sander Skotheim (Noo) - 6326 punten
  • 9. Sven Roosen (Ned) - 6074 punten
  • 18. Rik Taam (Ned) - 5754 punten

Paardensport | Minderhoud maakt geen fouten in teamfinale

Minderhoud start goed in teamfinale en maakt geen fouten

Zwemmen | De startopstelling

De startopstellingen voor de 4x100 meter wisselslag bij de mannen en vrouwen zijn binnen. De races zijn vanaf 12.40 uur.

Startopstelling mannen:

  • Kai van Westering
  • Caspar Corbeau
  • Nyls Korstanje
  • Stan Pijnenburg

Startopstelling vrouwen:

  • Maaike de Waard
  • Tes Schouten
  • Tessa Giele
  • Marrit Steenbergen

Wielrennen | Nog 220 km

Er valt nog weinig te melden uit de koers. De kopgroep met onbekende renners uit Thailand, Oeganda, Rwanda, Marokko en Mauritius heeft nog steeds een voorsprong van zo'n 6 minuten. De grote namen verschuilen zich in het peloton, dat het kalm aan doet.

Helemaal onbekend is de Oegandees in de kopgroep overigens niet.

Atletiek | 'Vloon naar finale'

Menno Vloon gaat bij zijn eerste poging over 5,75 meter en dat is genoeg voor een plek in de finale van overmorgen.

Ook voor wereldrecordhouder Armand Duplantis uit Zweden vormt 5,75 geen enkel probleem. Elf polsstokhoogspringers hebben zich nu geplaatst.

Paardensport | Snoop Horse?

Snoop Dogg bij de dressuurwedstrijd

Een bijzonder gezicht tussen het publiek bij de dressuurwedstrijd. Geheel in paardrij-outfit zit de Amerikaanse rapper Snoop Dogg op de tribune.

Of is het dan Snoop Horse?

Hockey | Afgelopen!

Nederland wint met 5-1 van Japan en gaat als winnaar van groep A naar de kwartfinales. Daarin is maandag Groot-Brittannië de tegenstander.

Frederique Matla maakte er twee tegen Japan

Roeien | Kijk hier terug: Holland Acht pakt olympisch zilver

Roeiers Holland Acht pakken olympisch zilver, Britten pakken goud

Hockey | Nederland - Japan 5-1

Het begint toch een flinke uitslag te worden in het vierde kwart. Marijn Veen zorgt voor de 5-1 voor Oranje, dat de groepswinst niet meer kan ontgaan.

De tegenstander in de kwartfinale staat inmiddels ook vast: Groot-Brittannië, dat zojuist zijn laatste groepswedstrijd met 3-0 van Argentinië heeft verloren.

Marijn Veen

Zwemmen | Van Roon naar halve finale 50 meter vrije slag, Busch niet

Valerie van Roon heeft zich met een tijd van 24,72 geplaatst voor de halve finale van de 50 meter vrije slag. De Nederlandse tikte in haar heat als vierde aan en tekende uiteindelijk voor de zestiende tijd. Haar landgenote Kim Busch tikte in diezelfde heat aan als vijfde, maar deed dat in een tijd van 24,87. Daarmee is zij uitgeschakeld.

Busch is wel de tweede reserve, voor als er twee zwemsters niet kunnen deelnemen aan de halve finale. Daardoor is deelname voor Busch aan de halve finale slechts een theoretische kans.

Van Roon plaatst zich voor de halve finale (archieffoto)

Wielrennen | Nog 247 km: Kopgroep krijgt 6 minuten

De kopgroep met onbekende renners uit Marokko, Thailand, Rwanda, Mauritius en Oeganda heeft 6 minuten voorsprong te pakken.

In het peloton doen de renners nog rustig aan.

Het peloton doet het rustig aan in de straten van Parijs

Roeien | Van Dorp breekt, maar pakt brons

Simon van Dorp breekt vlak voor het einde. Het was een mooie race, maar hij pakt uiteindelijk het brons. Yauheni Zalaty uit Belarus, uitkomend onder de neutrale vlag, pakt uiteindelijk Van Dorp nog in de laatste meters.

Simon van Dorp

Zeilen | Start uitgesteld

De mistral steekt opnieuw op in de wateren rond Marseille. Het waait momenteel te hard om de wedstrijden te kunnen laten beginnen. De start is uitgesteld naar 12.30 uur.

Judo | Nul medailles, directeur Gijs Ronnes reageert

Judobaas na geflopte Olympische Spelen: 'Mijn positie wordt geëvalueerd'

Roeien | Zeidler loopt wat weg van Van Dorp

Halverwege de race gaat het tempo omhoog, maar de Duitser Zeidler gaat wel iets harder dan de Nederlander. Vooralsnog is het Duitsland 1, Nederland 2.

Zeidler en Van Dorp

Handbal | Bekijk de samenvatting

Handbalsters verslaan ook Hongarije, pijnlijke botsing Duijndam

Roeien | Na 500 meter is Van Dorp in de buurt

We hebben 500 meter gehad. De Duitser Oliver Zeidler begint altijd rap aan een race, maar ziet nu Simon van Dorp nog heel dichtbij liggen. Het wordt een mooie strijd tussen de Duitser en de Nederlander.

Van Dorp

Hockey | Nederland - Japan 4-1

Frédérique Matla maakt haar tweede van de ochtend en zet Nederland uit een strafcorner in het derde kwart op 4-1 tegen Japan.

Roeien | Na Florijn ook goud voor Van Dorp?

Kan Simon van Dorp het goede voorbeeld van Karolien Florijn volgen? Hij is nu begonnen aan zijn finale in de skiff.

Atletiek | Taam werpt niet ver

In de tienkamp blijft Rik Taam op het onderdeel discuswerpen steken op 39,31 meter, waarmee hij als laatste eindigt. Taam stond al in de achterhoede van het klassement. Sven Roosen, die in de subtop bivakkeert, komt zo meteen in actie.

Atletiek | Vloon op dreef

Hij begon nog wat moeizaam, maar inmiddels heeft Menno Vloon 5,50, 5,60 én 5,70 meter gehaald in de kwalificatie bij het polsstokhoogspringen. Zijn persoonlijk record is 5,95 meter. 5,80 meter is voldoende voor de finale (of een plek bij de eerste twaalf). Met 5,95 zou Vloon zeker een kans maken op een medaille in de finale.

Topfavoriet Armand Duplantis gaat in één poging over 5.60. De 5.70 laat de wereldrecordhouder uit Zweden links liggen.

Wielrennen | Nog 263 km: kopgroep in Parijs

Terwijl het peloton op zijn gemak door de straten van Parijs rijdt, zijn er vijf gretige renners uit kleine wielerlanden die de kopgroep vormen. Ze hebben al snel 2 minuten te pakken. Dit zijn de namen:

Achraf Ed Doghmy (Marokko), Christopher Rougier-Lagane (Mauritius), Thanakhan Chaiyasombat (Thailand), Charles Kagimu (Oeganda), Eric Manizabayo (Rwanda).

Roeien | Zilver! Wat een prestatie!

Wat een prestatie! De eindsprit van de Nederlanders is fantastisch en nog een stukje beter dan die van de Britten, maar de Holland Acht komt net tekort voor goud. Het is wel zilver.

Dat is een hele goede prestatie. Het is de zevende roeimedaille tijdens deze Spelen voor de Nederlanders.

Roeien | Na 1000 meter nog op kop

Na 1.000 meter liggen de Nederlanders nog altijd op kop. De Britten liggen ook nog heel dichtbij en ook de boot van de Verenigde Staten ligt in de buurt.

Roeien | Na 500 meter gaat de Holland Acht aan kop

De start is uitstekend! Kan er misschien een medaille inzitten? De eerste 500 meter zitten erop en Nederland ligt aan kop.

Holland Acht

Roeien | Holland Acht nu in actie

Nu komt de Holland Acht in actie. Ze gaan niet als favoriet de finale in, want de Nederlandse ploeg moest via de herkansingen een finaleplek afdwingen. Maar wie weet wat er nog in het vat zit. We gaan het de komende minuten meemaken.

Holland Acht

Hockey | Een tegentreffer

Een zeldzame tegentreffer voor Nederland. Shiho Kobayakawa maakt de 1-3 voor Japan.

Geen reden tot paniek natuurlijk, maar Oranje komt wel wat stroperig uit de startblokken in dit tweede kwart.

Roeien | Medaille en Wilhelmus voor Florijn

Karolien Florijn krijgt na het omhangen van haar gouden medaille het Wilhelmus te horen. Dat zingt ze overigens uit volle borst mee.

Florijn juicht

Paardensport | Teamfinale met Nederland begonnen

De teamfinale van het dressuur is zojuist begonnen. Voor Nederland proberen Hans Peter Minderhoud, Emmelie Scholtens en Dinja van Liere een medaille af te dwingen. Of dat ook gaat lukken, zien we later op de dag.

Starttijden Nederlanders:

  • 11.00 uur: Hans Peter Minderhoud
  • 12.55 uur: Emmelie Scholtens
  • 14.55 uur: Dinja van Liere

Wielrennen | Starten maar!

Van der Poel bij de start onder de Eiffeltoren

De wegwedstrijd is begonnen, aan de voet van de Eiffeltoren zet het peloton zich in beweging.

De koers is 270 kilometer lang en kent een heulvelachtig parcours. Wereldkampioen Van der Poel is een van de favorieten. Andere kanshebbers: Van Aert, Evenepoel (België), Alaphilippe (Frankrijk), Pedersen (Denemarken), Pidcock, (Groot-Brittannië), Girmay (Eritrea).

Roeien | Florijn heeft dat ene grote doel bereikt, olympisch goud: 'Toppunt van mijn leven'

De jongste olympisch kampioene ooit in de skiff is zeer trots op haar prestatie. Kijk hieronder naar haar reactie na het winnen van olympisch goud.

Florijn heeft dat ene grote doel bereikt, olympisch goud: 'Toppunt van mijn leven'

Volleybal | Het is klaar! Nederland uitgeschakeld

Het is klaar. Nederland is nu definitief uitgeschakeld op de Olympische Spelen na de nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek. Met drie nederlagen zit het toernooi erop voor de Nederlandse volleybalsters.

Hockey | En dat is drie

Nog in het eerste kwart valt ook de derde treffer. Het is chaos in de cirkel bij Japan en Joosje Burg profiteert door een velddoelpunt te maken.

Nederland - Japan 3-0

Hockey | Matla maakt er 2-0 van

Nederland komt nog in het eerste kwart op 2-0 tegen Japan. Frédérique Matla is trefzeker bij een strafcorner.

De hockeysters zijn al zeker van een plek in de kwartfinales. Bij een gelijkspel of winst tegen Japan is ook de groepswinst een feit. Tegenstander in de volgende ronde zal Groot-Brittannië of Spanje worden.

Roeien | Felicitaties van Twigg

De enige echte concurrente van Florijn in de finale was de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg, de zilveren medaillewinnares was een van de eersten die de Nederlandse feliciteerde na afloop.

Felicitaties van Twigg

Wielrennen | Zo ziet het parcours eruit

Om 11.00 uur begint de wegwedstrijd. De Nederlandse ploeg bestaat uit Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Daan Hoole.

Knetemann verkent olympisch parcours: Grote kans voor Van der Poel, maar ook voor Wiebes

Volleybal | Nederland moet minieme kans pakken

De kans is minimaal, maar Nederland kan theoretisch nog de kwartfinales bereiken. Dan moet er nog wel gewonnen worden van de Dominicaanse Republiek. Het lijkt alleen wel een heel lastig verhaal te worden.

In de vierde set staat Nederland wel met 16-15 voor.

Hockey | Vliegende start

Nederland kent een vliegende start in het groepsduel met Japan. Al na 4 minuten zorgt Yibbi Jansen voor de 1-0 voorsprong.

Yibbi Jansen

Roeien | Even het publiek bedanken

Florijn geniet zichtbaar van haar prestatie in de skiff, en terecht. Eenmaal van het water af loopt ze meteen naar het publiek om daar de aanwezige oranjefans te bedanken.

Florijn bedankt het publiek

Roeien | Bekijk hier de gouden race van Florijn

Na 56 jaar weer olympisch roeigoud in skiff: Florijn bereikt haar grote doel

Atletiek | Roosen loopt vierde tijd

Sven Roosen loopt op de tienkamp met 13,99 de vierde tijd op zijn 110 meter horden. Het is ook de vierde tijd van het hele veld, Rik Taam eindigt als 19de en twee-na-laatste.

Met nog vier onderdelen te gaan staat Roosen nu achtste in het klassement, Taam is 17de. De Canadees Damian Warner is de nieuwe leider. Hierna komt het discuswerpen.

Handbal | Met winst naar de kwartfinale

Afgelopen, Nederland wint met 30-26 van Hongarije. Daardoor gaat Oranje als nummer twee van de groep naar de kwartfinales.

Daarin zal het een tegenstander uit Scandinavië treffen: Noorwegen, Zweden of Denemarken. Die ploegen spelen vanavond nog hun laatste groepswedstrijd. Als de zaken blijven zoals ze nu zijn, dan wordt het Nederland-Denemarken in de kwartfinale.

Roeien | GOUD! Florijn heeft hem binnen

GOUD! Wéér Nederlands roeisucces in Parijs! Karolien Florijn is als eerste over de streep en treedt in de voetsporen van haar vader.

Een zeldzame prestatie, want nooit eerder veroverde een Nederlandse vrouw in de eenpersoonsboot de olympische roeititel.

Emma Twigg pakt zilver en Viktorija Senkute brons.

Karolien Florijn

Handbal | Slotfase

De handbalsters stevenen af op de winst in de laatste groepswedstrijd. Met nog 3 minuten te gaan staat het 29-25 tegen Hongarije.

Roeien | Het wordt spannend

Nog 500 meter. Florijn nog aan de leiding, maar het wordt steeds en steeds spannender.

Volleybal | Uitgeschakeld!

Nederland ligt eruit. De derde set gaat met 25-17 verloren. Daardoor kan Oranje niet meer bij de beste nummers drie komen.

Of Kenia moet stunten, maar dat ligt niet in de lijn der verwachting.

Roeien | Alleen Nieuw-Zeeland kan volgen

Florijn ligt er halverwege nog steeds goed voor. Alleen de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg kan echt volgen.

Roeien | Florijn meteen goed weg

Florijn doet in de finale wat ze eigenlijk het hele toernooi al doet. Ze is meteen hard weg. Na 500 meter heeft ze al een voorsprong van meerdere meters.

Florijn op weg naar goud

Atletiek | Vloon in kwalificatie

Menno Vloon is begonnen aan de kwalificatie bij het polsstokhoogspringen. Zijn eerste poging op 5,40 meter mislukt.

Menno Vloon

Roeien | Daar ligt ze!

Daar ligt Florijn! We kunnen gaan beginnen aan de finale.

Florijn

Roeien | Skiff-finale bij de mannen uur uitgesteld

Na de finale van Karolien Florijn, zou ook Simon van Dorp zijn finale in de skiff roeien. Die wedstrijd wordt alleen een uur uitgesteld. Een van de ploegen is vertraagd.

Handbal | Nog 10 minuten

We beginnen aan de slotfase en nog altijd is de marge van Nederland drie punten: 25-22.

Roeien | Onverslaanbare Florijn wil vader achterna

Karolien Florijn kan zo met een gouden roeimedaille in de voetsporen treden van haar vader Ronald Florijn. Ronald pakte in 1988 en 1996 olympisch goud en Karolien hoopt straks ook zo'n gouden plak om haar nek te hebben hangen.

Dat is niet ondenkbaar, want Karolien Florijn racete de afgelopen jaren 32 wedstrijden in de skiff en 32 keer kwam ze als eerste over de finish. Op haar vorige Spelen, in Tokio, wist ze zilver te pakken in de vier zonder. Dat was overigens ook de laatste wedstrijd die zij niet won. Inmiddels is ze wereldkampioene en Europees kampioene.

Het roeien zit sowieso goed bij de familie Florijn. Karoliens broer, Finn, pakte eerder deze week al goud in de dubbelvier. Daarmee trad hij al wel in de voetsporen van zijn vader.

Karolien Florijn

Atletiek | Taam voorlaatste

Taam wordt voorlaatste in zijn 110 meter in 14.78 seconden. Hij zal daardoor nog wat verder zakken in het klassement.

Rik Taam

Handbal | Nederland heeft nog altijd de voorsprong

Na tien minuten in de tweede helft staat Oranje nog altijd voor met een marge van drie punten. Het staat 21-18 tegen Hongarije.

Roeien | Weer roeigoud voor Nederland? Florijn zo in actie

Karolien Florijn gaat zo op zoek naar nieuw roeigoud voor de Nederlandse equipe. Zij is de grote favoriete in de finale van de skiff, maar kan ze die favorietenrol ook waarmaken?

Vanaf ongeveer 10.15 uur is die roeifinale live te zien op NPO 1 en de stream.

Karolien Florijn op het water in Parijs

Volleybal | Domper voor Oranje

Een domper voor de Nederlandse vrouwen. Nederlands verliest de tweede set met 25-21. Als de volgende set ook verloren gaat, is de ploeg uitgeschakeld. Is de volgende set wel voor Nederland, dan volstaat een 3-1 overwinning alsnog voor een plek in de kwartfinales.

Atletiek | Hervatting tienkamp

In het Stade de France gaan we kort na 10.00 uur verder met de tienkamp. De 110 meter horden is het eerste onderdeel. Zo ziet de stand er na de eerste dag uit:

  • 1. Leo Neugebauer (Dui) - 4650 punten
  • 2. Ayden Owens-Delerme (PuR) - 4608 punten
  • 3. Sander Skotheim (Noo) - 4588 punten
  • 9. Sven Roosen (Ned) - 4391 punten
  • 14. Rik Taam (Ned) - 4227 punten

Volleybal | Koslowski lacht, Koslowski huilt

Het is een flinke rollercoaster voor de Felix Koslowski, de bondscoach van de Nederlandse vrouwen, in deze set. Nederland had een voorsprong van meerdere punten, maar kijkt nu weer even tegen een achterstand aan in de eindfase van de tweede set.

Kan Nederland het tij nog een keer keren?

Koslowski juicht

Handbal | Tweede helft begint

De handbalsters zijn aan de tweede helft begonnen met een 19-16 voorsprong. Lukt het om Hongarije het komende half uur in toom te houden?

Volleybal | Tweede set gaat gelijk op

De Dominicaanse Republiek is niet onder de indruk van de Nederlandse ploeg. Nederland blijft het lastig houden in deze wedstrijd en in de tweede set gaat het dan ook gelijk op. Halverwege staat het 12-12.

Kunnen de volleybaldames ook deze set over de streep trekken?

Handbal | Oranje leidt bij rust

Halverwege staat het 19-16 voor Oranje.

De doelpunten van Nederland:

  • Lois Abbingh (5)
  • Angela Malestein, Laura van der Heijden (4)
  • Nikita van der Vliet (3)
  • Estevana Polman (2)
  • Bo van Wetering (1)
Lois Abbingh (r)

Volleybal | Eerste tik is uitgedeeld

De Nederlandse volleybalsters hebben het lastig, maar weten toch de eerste set binnen te slepen met 25-22. Dat is wel heel knap te noemen. Daarnaast is deze mentale dreun aan de Dominicaanse Republiek heel belangrijk, want bij winst plaatst Nederland zich voor de kwartfinales, als een van de beste nummers drie.

Celeste Plak (5) en Nika Daalderop (4) sloegen de meeste punten binnen voor Nederland.

Juichen voor Nederland

Handbal | Nederland op voorsprong

Nederland heeft nu een gaatje geslagen. Bij 10-8 vraagt Hongarije een time-out aan om de zaken wat om te gooien, maar het effect is averechts. Oranje loopt uit naar 13-9.

Van der Heijden (2x), Van Vliet (2x), Van Wetering en Abbingh zijn de laatste minuten trefzeker.

Handbal | Nog steeds geen verschil

Na een kwartier geven Nederland en Hongarije elkaar nog steeds niets toe: 7-7. Dat is een prima tussenstand, want bij een gelijkspel eindigt Nederland op de tweede plek in de groep.

Laura van der Heijden, Lois Abbingh, Estavana Polman (2x) maken de laatste vier treffers van Oranje.

Laura van der Heijden is op dreef bij Oranje

Volleybal | Voorsprong verspeeld

Niet te vroeg juichen is het devies. Het Nederlandse team heeft de voorsprong alweer weggegeven. De Dominicaanse Republiek heeft de controle overgenomen en zelfs even de voorsprong gepakt. Nederland staat nu 16-15 achter.

Nederland-Dominicaanse Republiek

Handbal | Gelijkopgaand

Lois Abbingh

Het gaat gelijk op, na zeven minuten staat het 3-3 tussen Nederland en Hongarije. Angela Malestijn, Lois Abbingh en Laura van der Heijden zorgen voor de Nederlandse treffers.

Volleybal | Het begin is goed

Het begin is goed bij de Nederlandse volleybaldames. In de openingsfase van de wedstrijd neemt de ploeg van Felix Koslowski meteen een voorsprong. Het gat is nu drie punten: 10-7.

Marrit Jasper en Juliet Lohuis zijn vooralsnog met twee punten het best op schot.

Golf | Ondertussen in de VS

Dewi Weber is in bloedvorm, maar ze is niet in Parijs. De golfster werd door de golfbond niet goed genoeg bevonden.

Momenteel gaat ze met 10 onder par aan de leiding in een toernooi op de LPGA-tour in Portland. "Natuurlijk zitten de Olympische Spelen nog wel in mijn achterhoofd. Ik heb er enorm naar uitgekeken", zegt Weber. "Het is naar, maar alles wat ik kan doen is aantonen dat de Nederlandse kwalificatie-eis onzinnig was. Dat hoop ik echt morgen te bewijzen op de laatste dag van het toernooi."

Dewi Weber

Volleybal | Belangrijke wedstrijd Nederlandse dames

Om 09.00 uur beginnen ook de volleybaldames aan een nieuwe groepswedstrijd. Zij spelen tegen de Dominicaanse Republiek. Winnen is noodzakelijk na twee nederlagen tegen Turkije en Italië. Want de twee beste nummers drie gaan ook nog door naar de kwartfinales.

Winnen moet kunnen, want de Dominicaanse Republiek is op papier de minst lastige tegenstander uit de poule.

Volleybaldames in het wit

Handbal | Nederland - Hongarije

De handbalsters beginnen om 9.00 uur aan hun laatste groepswedstrijd tegen Hongarije. Beide ploegen zijn al zeker van een plek in de kwartfinales, alleen de eindstand in de groep staat nog op het spel.

  1. Frankrijk 4-8
  2. Nederland 4-6
  3. Hongarije 4-5
  4. Angola 4-3
  5. Brazilië 4-2
  6. Spanje 4-0

Judo | Korrel in de golden score

De zesde en beslissende partij is een lange. Korrel en Kukolj gaan de golden score in.

Korrel krijgt uiteindelijk zijn derde straf, waardoor hij verliest. Daarmee komt het judotoernooi voor Nederland tot een gepast einde. Er werd geen enkele medaille veroverd en in de landenwedstrijd is het na één ronde ook meteen over en uit.

Lees hieronder het wedstrijdverslag:

Judo | Nederland - Servië 2-3

Na een lange partij verliest Noel van 't End in de Golden Score van Nemanja Madjov. En daarna gaat Marit Kamps snel onderuit tegen Milica Zabic.

Nederland staat met 2-3 achter. Het komt nu aan op de laatste partij tussen de zwaargewichten Michael Korrel en Aleksandar Kukolj.

Judo | Nederland - Servië 2-1

Tornike Tsjakadoea verliest op ippon van Strahinja Buncic. Maar even later wint Joanne van Lieshout haar partij van Marica Perisic wel.

Nederland leidt met 2-1.

Tornike Tsjakadoea

Judo | Nederland op voorsprong

Julie Beurskens verslaat de Servische Milica Nikolic op ippon. Nederland komt op een 1-0 voorsprong.

Judo | Nederland tegen Servië

De judoka's zijn in afwachting van de landenwedstrijd. Ze nemen het straks op tegen Servië. Julie Beurskens (foto), Tornike Tsjakadoea, Joanne van Lieshout, Noël van 't End, Marit Kamps en Michael Korrel verschijnen op de tatami.

De winnaar van Nederland-Servië plaatst zich voor de kwartfinales. Het wachten is nu nog even totdat het duel tussen Spanje en het olympisch vluchtelingenteam voorbij is.

Julie Beurskens

De medaillespiegel

Wie heeft er zin in voetbal?

Er staan bij de vrouwen vandaag vier mooi kwartfinales op het programma:

  • 15.00 uur: Verenigde Staten - Japan
  • 17.00 uur: Spanje - Colombia
  • 19.00 uur: Canada - Duitsland
  • 21.00 uur: Frankrijk - Brazilië

De verrassing van gisteren: het zilver van Veenstra

Debutante Manon Veenstra greep uit het niets de zilveren medaille in de finale van het BMX-toernooi. De samenvatting zie je hieronder.

BMX'ster Veenstra grijpt verrassend zilver in olympische finale

Welkom!

Welkom in een nieuw blog over de Olympische Spelen in Parijs. Gisteravond pakte Manon Veenstra in de BMX - zomaar uit het niets - een zilveren medaille aan de Nederlandse oogst toe. En ook vandaag ligt er eremetaal in het verschiet.

Karolien Florijn hoopt een al uiterst succesvolle roeiweek nog mooier te maken in haar finale voor de skiff. En op het Parijse asfalt gaat Mathieu van der Poel, samen met ploeggenoten Dylan van Baarle en Daan Hoole, op jacht naar de titel op de weg.

Daar blijft het niet bij qua finales voor Nederland, zeker niet in of op het water. Simon van Dorp (skiff) en de Holland Acht varen ook finales. In de avond zwemt Nyls Korstanje zijn belangrijkste race op de 100 meter vlinderslag. In de halve finale maakte Korstanje indruk met een Nederlands record en de vierde tijd van iedereen. Eerder op de dag zwemmen Kim Busch en Valerie van Roon in de series van de 50 meter vrij en de Nederlandse mannen- en vrouwenploeg komen uit in de series van de 4x100 wisselslag. De gemengde ploeg is al geplaatst voor de finale.

Het hele programma van de Nederlandse ploeg zie je hieronder:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS