NOS SportAangepast

Italië op voorsprong tegen volleybalsters na razend spannende set • Geen brons voor judoka's Korrel en Steenhuis

Dit is ons liveblog over de zesde dag van de Olympische Spelen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Nieuw blog

Even een dienstmededeling: het is hier tijd voor een blogwissel. Wil je nieuwe blogberichten volgen van vanavond op de Spelen, klik dan op deze link.

Daarmee sluiten we dit blog. Dank voor het lezen!

Volleybal | Italië pakt eerste set

Wat een razend spannende set was dit zeg. Met prachtige smashes van Sylla aan Italiaanse zijde en Plak aan Nederlandse zijde. Nek aan nek gaan de ploegen gelijk op tot aan 27-27.

Italië krijgt maar liefst vier set points, en bij de vierde is het wel raak. Italië sleept de eerste set binnen.

Volleybal | Weer gelijk

En het is alweer gelijk in de eerste set: 17-17. De Italiaanse vrouwen proberen met een smash orde op zaken te stellen, maar die gaat uit. Knap hoe de Nederlandse volleybalsters wéér terugkomen.

Volleybal | Sylla's service

De Italiaanse Myriam Sylla laat even zien wat ze in huis heeft met haar service. Italië, de nummer één op de wereldranglijst, heeft de wedstrijd weer helemaal omgedraaid. Het is 16-12 voor de Italiaanse volleybalsters.

Volleybal | Italiaanse volleybalsters beginnen sterk

De Italiaanse volleybal ploeg begint meteen met een flinke voorsprong aan de wedstrijd met Oranje: 6-2. Maar de Nederlandse volleybalsters herpakken zich en komen 10-9 voor.

Volleybal | Nederland - Italie (v)

De Nederlandse volleybalsters zijn begonnen aan hun wedstrijd tegen Italië. De tweede groepswedstrijd. De eerste ging verloren tegen Turkije (2-3).

Judo | Brons gaat ook aan Steenhuis voorbij

Guusje Steenhuis mag net zoals Michael Korrel niet om het brons strijden. De Nederlandse verliest in de klasse onder 78 kilogram van Rika Takayama en wordt zevende, net zoals Korrel in de categorie tot 100 kilogram.

Judo | Steenhuis gaat voor brons

Guusje Steenhuis gaat nu in de herkansing tegen de Japanse Rika Takayama. Als de Nederlandse nu wint, dan volgt er voor haar nog een wedstrijd om het brons.

Roeifans genieten in Scheepvaartmuseum

Tijdens de Olympische Spelen heeft het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de deuren geopend voor roeifans. Supporters die niet afreizen naar Parijs kunnen op groot scherm de Nederlandse verrichtingen volgen.

Roeifans genieten volop in Scheepvaartmuseum

Tennis | Zverev exit, Alcaraz wel naar halve finale

Alexander Zverev heeft verrassend verloren in de kwartfinale van het tennistoernooi. De Duitser, die op de Spelen in Japan van drie jaar geleden nog goud veroverde en eerder dit jaar nog de finale haalde op Roland Garros, verloor in twee sets van de Italiaan Lorenzo Musetti.

Carlos Alcaraz heeft de halve finale gehaald. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst won met 6-3, 7-6 van de Amerikaan Tommy Paul.

Hockey | Mannen door zonder te spelen

De Nederlandse hockeyers hebben zich donderdag zonder te spelen gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Olympische Spelen in Parijs. Dit komt door een overwinning van Groot-Brittannië op Frankrijk (2-1) . Hierdoor kan Oranje niet meer als vijfde of zesde in de poule eindigen.

De hockeyers staan nu derde in de poule en spelen vrijdag de laatste poulewedstrijd tegen Spanje. Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje zijn net als Nederland zeker van een plek in de kwartfinales.

Zeilen | De wind ligt nog steeds

Het zeilen ligt nog steeds stil, omdat de wind ook ligt. Als er voor 17.40 niet gevaren kan worden, dan wordt de medalrace van onder meer het Nederlandse duo Duetz/Van Aanholt na vandaag afgewerkt.

Duko Bos kwam nog wel in actie en heeft de de eerste plek in de eerste race geen goed vervolg gegeven. Hij werd in de tweede race twintigste en staat nu op een vijfde plek. Bos heeft na de eerste dag 21 punten. Stefano Peschiera uit Peru gaat aan de leiding met 7 punten.

Handboogschieten | Wijler uitgeschakeld

Steve Wijler verliest de volgende twee sets en is uitgeschakeld. Een pijl in de 4 in de derde set en eentje in de 7 in de vierde set worden hem fataal.

Handboogschieten | Gelijk na twee sets

Wijler en Tumer spelen in de eerste twee sets gelijk. Nu moet het verschil worden gemaakt.

Reacties en samenvatting na overwinning 3x3-basketballers

De 3x3-basketballers begonnen de dag met een nederlaag tegen Servië (19-21), maar beleven dankzij een zege op Frankrijk (20-13) in de tweede wedstrijd toch een goede dag. Kijk hieronder naar een samenvatting van die tweede wedstrijd en luister naar de reacties van Arvin Slagter en Jan Driessen.

Handboogschieten | Tweede ronde Wijler

Steve Wijler begint aan zijn achtste finale tegen de Turk Berkim Tumer, de nummer 44 van de wereld. Wijler staat zelfs achtste op de wereldranglijst.

Wijler eerder vandaag in actie

Judo | Korrel loopt ook brons mis

Ook geen bronzen medaille voor Michael Korrel. Hij verliest van Peter Paltchik na een ippon in de golden score.

Israëliër Paltchik gooit Korrel op de rug; brons uit zicht verdwenen

Judo | Korrel in de herkansing

Een herkansingspartij voor Michael Korrel. Als hij nu wint van Peter Paltchik uit Israël dan mag hij later vandaag om het brons judoën.

Tennis | Koolhof en Schuurs verliezen toch, ondanks goede eerste set

Koolhof en Schuurs geven het helemaal weg. De supertiebreak gaat met 10-4 verloren, waardoor de partij voorbij is (6-2, 4-6, ST: 4-10) Hierdoor is brons het maximaal haalbare voor het Nederlandse duo.

Zhang en Wang gaan gaan voor het goud.

De tegenstanders van Koolhof/Schuurs zijn blij

Handboogschieten | Wijler wint

Steve Wijler wint met 6-2 van Roy Dror en is door naar de achtste finales.

Tennis | China verovert tweede set

Hoe makkelijk het in de tweede set ging, zo moeilijk ging het in de tweede set voor Wesley Koolhof en Demi Schuurs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Chinezen de tweede set hebben gepakt.

Nu volgt een beslissende supertiebreak.

Tennis | Schuurs en Koolhoof laten breekkansen liggen

Het Nederlandse duo kreeg twee breakpunten op 4-3, maar verzilverde deze niet. Inmiddels staan de Chinezen voor met 5-4.

Handboogschieten | Wijler begint goed aan wedstrijd

Steve Wijler begint aan het hoofdtoernooi van het handboogschieten, in de eerste ronde speelt hij tegen Israëliër Roy Dror. Wijler wint de eerste set met 27-26.

Zeilen | Goede tweede race Van Opzeeland

Zeiler Luuc van Opzeeland heeft vandaag twee races gevaren in de iQfoil-klasse. De eerste viel tegen, maar de tweede ging voor de wind, want toen werd hij eerste. De Nederlander staat nu op een vijfde plek in het algemeen klassement.

Over wind gesproken... daar is op dit moment te weinig van, waardoor de medalrace van Floris van de Werken en Bart Lambriex (die zelf geen medailles meer kunnen halen) stil is gelegd.

Tennis | Nu plaatst China een break

Dit keer zijn het Wang en Zhang die een vroege break plaatsen, ze staan met 3-1 voor in de tweede set. Mocht het Chinese duo deze set winnen van Schuurs en Koolhof, dan volgt een supertiebreak die de beslissing brengt.

Tennis | Eerste set al binnen

Vervang uitstekende start maar door raketstart. In 37 minuten winnen Schuurs en Koolhof de eerste set met 6-2. Het Nederlandse duo is één set verwijderd van een olympische finale, en daarmee dus een gegarandeerde medaille.

Demi Schuurs viert een punt

3x3-basketbal | Tony Parker ziet Nederland winnen

De Nederlandse 3x3-basketballers wonnen van Frankrijk onder toeziend oog van een grootheid. Tony Parker, een van de beste Franse basketballers ooit, was te gast. Leuk feitje: de oma van Parker was een proftennisster uit Nederland en zijn oom won namens Nederland een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1968.

Tony Parker

Tennis | Goede start

Koolhof en Schuurs plaatsen snel een break en staan nu met 4-1 voor in de eerste set. Een uitstekende start tegen het Chinese duo.

Uitreiking gouden medaille aan vrouwen vier-zonder

Omdat we geen genoeg kunnen krijgen van de gouden roeivrouwen, nog wat beelden. Kijk hieronder naar de prijsuitreiking.

Vrouwen vier-zonder krijgen goud omgehangen na enorm spannende race

3x3-basketbal | Nederland verslaat Frankrijk

Een overwinning voor de Nederlandse 3x3-basketballers. Frankrijk wordt met 20-13 verslagen. Een welkome winst voor Oranje met het oog op het bereiken van de volgende ronde. Commentator Ronald van Dam spreekt niet voor niets het woord "chapeau" uit.

Nederland heeft nu twee wedstrijden gewonnen en twee verloren en ligt nog op koers voor het bereiken van de tussenrondes.

Paardensport | Samenvatting en reactie springruiters

De Nederlandse springruiters plaatsen zich voor de finale van de teamwedstrijd. Luister hieronder naar de reacties van ruiters Maikel van der Vleuten, Kim Emmen en Harrie Smolders.

De samenvatting is hieronder ook te bekijken. Nederland had een plek bij de eerste tien nodig en werd vijfde, achter Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en België.

Tennis | Halve finale gemengd dubbelspel onderweg

Demi Schuurs en Wesley Koolhof zijn begonnen aan hun duel met het Chinese koppel Xinyu Wang en Zhizhen Zhang.

Koolhof en Schuurs

3x3-basketbal | Nederland - Frankrijk

De Nederlandse 3x3-basketballers spelen op dit moment tegen Frankrijk. Na één overwinning en twee nederlagen kunnen de Nederlanders wel weer een overwinning gebruiken.

Tennis | Swiatek exit

Een grote verrassing in het tennistoernooi. Viervoudig Roland Garros-winnares Iga Swiatek verliest in de halve finales. Ze verloor in twee sets van de Chinese Zheng Qinwen. Swiatek was als eerste geplaatst voor het olympisch toernooi.

Zeilen | Bos wint eerste race in ILCA 7-klasse

Een goed begin is het halve werk zal Duko Bos gedacht hebben. Hij staat op de eerste plek na de eerste race in de ILCA 7-klasse. De Nederlander is er nog lang niet, want er volgen nog veel meer races, maar een knappe prestatie is het wel.

Zeiler Bos boekt knappe zege in ILCA 7-klasse en leidt klassement

Dubbele actie on 14.00 uur

Om 14.00 uur beginnen Demi Schuurs en Wesley Koolhof aan hun halve finale van het gemengde dubbeltoernooi, tegen het Chinese koppel Xinyu Wang en Zhizhen Zhang.

Tegelijkertijd gaan de Nederlandse 3x3-basketballers tegen thuisland Frankrijk op jacht naar hun tweede zege van het toernooi.

Verkoeling gezocht

In Parijs is het rond de dertig graden. Best warm dus. Op het Place de La Concorde zijn sportfans op zoek naar verkoeling.

Place de La Concorde

Reactie van de gouden roeivrouwen

Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra stralen van oor tot oor...

Roeisters vier-zonder na olympisch goud: 'We dachten: niet wéér die Britten'

Zwemmen | Estafetteploeg uitgeschakeld

De Nederlandse estafetteploeg is op de Olympische Spelen in Parijs niet in buurt gekomen van een finaleplaats op de 4x200 meter vrije slag. Met 7.57,58 zwommen Imani de Jong, Silke Holkenborg, Janna van Kooten en Marrit Steenbergen naar plaats zeven in hun halve finale en een twaalfde tijd overall. Australië was in 7.45,63 met afstand de beste, voor Hongarije en China.

Nederlandse zwemsters komen tekort op 4x200 meter estafette

Samenvatting: Roeiers Scheenaard en Veldhuis grijpen naast brons

Roeiers Scheenaard en Veldhuis grijpen in dubbeltwee naast olympisch brons

Samenvatting en reactie na zilver voor roeiers Twellaar en Broenink

Roeien | De beelden van de gouden race

Nog even nagenieten van de tweede gouden Nederlandse medaille in Parijs.

Tweede Nederlandse roeigoud in Parijs: vrouwen vier-zonder de beste na zinderende race

Judo | Korrel ook onderuit

Ook judoka Michael Korrel weet dat hij geen goud gaat winnen. In de kwartfinales is Moezaffarbek Toerobojev uit Oezbekistan te sterk. Korrel gaat in de klasse tot 100 kilo verder in de herkansingen en voor hem is brons het maximaal haalbare.

De Nederlander kreeg al vroeg punten tegen, waarna Toerobojev met ippon won.

Judoka Korrel verliest kansloos in kwartfinale en moet naar de herkansing

Zeilen | Geen medaille voor Lambriex/Van der Werken

De Nederlandse zeilers kunnen officieel geen medaille meer pakken in de 49er-klasse. Het Chinese duo Liu/Wen is niet gediskwalificeerd, maar kreeg een lichtere straf. Dit heeft ook gevolgen voor de Nederlanders. Wel mogen ze door de straf voor de vorm wel meedoen aan de medalrace, in tegenstelling tot de berichten van gisteren. Toen stonden ze gebroken voor de camera.

Deceptie Lambriex/Van der Werken in 49er: 'Gaat even duren om dit te kunnen slikken'

Atletiek | Chinees snelwandelgoud

Het eerste atletiekonderdeel van deze Olympische Spelen bij de vrouwen, de twintig kilometer snelwandelen, heeft in 1.25.53 goud opgeleverd voor de Chinese Yang Jiaju.

De race, waarbij de atletes aan de voet van de Eifeltoren twintig rondjes van een kilometer moesten afleggen, was niet zo spannend als die bij de mannen. Daar was er lange tijd sprake van een grote kopgroep, maar bij de vrouwen stak de 28-jarige Yang er duidelijk bovenuit. De Chinese (wereldkampioene in 2017) liet iedereen al na vijf kilometer de hielen zien en had na tien kilometer al een gat geslagen van ruim een halve minuut.

Maria Pérez (Spanje) maakte in de slotfase nog wel veel goed en eiste op 25 seconden, voor Jemima Montag (Australië), het zilver voor zich op.

Judo | Steenhuis verliest en gaat naar herkansingen

Dat ging snel. In de kwartfinales verliest Guusje Steenhuis na twintig seconden van de Israëlische Inbar Lanir met ippon. De Nederlandse kan zich nu opmaken voor de herkansingen, waarin ze alsnog een bronzen medaille kan pakken.

Handbal | Blessure Polman lijkt mee te vallen

Estavana Polman viel in de gewonnen wedstrijd tegen Brazilië (31-24) met een handblessure uit. Er moet nog naar gekeken worden, maar het fysieke ongemak lijkt allemaal mee te vallen. "Nu gaat het wel." Ze stond na afloop lachend voor de camera en ze had ook weer het veld in willen komen. "Ik was er klaar voor."

Polman wilde nog wel invallen, 'maar nu eerst onderzoek doen'

Roeien | Goud voor Nederland!

Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra pakken het goud in de vier-zonder! Het was ongelofelijk krap met het Britse viertal, het was honderden meters lang nek-aan-nek. Het verschil aan de finish is slechts vier tienden van een seconde.

Paardensport | Nederland naar teamfinale springen

Nederland is goed begonnen aan de kwalificatie voor de finale.. Harrie Smolders, Willem Greve, Maikel van der Vleuten en Kim Emmen hebben een plek bij de eerste tien nodig en werden in de eerste sprong zesde.

Roeien | De stand halverwege

Nederland leidt de finale met een nipte voorsprong op Groot-Brittannië. Ook daarachter zit het dicht bij elkaar!

Roeien | Finale vier-zonder begonnen

Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra zijn begonnen aan de volgende roeifinale. Pakt het viertal een medaille in de vier-zonder?

Zwemmen | Tjon-A-Joe en Simons niet naar halve finales

De Nederlandse zwemmers Renzo Tjon-A-Joe en Kenzo Simons hebben zich niet gekwalificeerd voor de halve finales op de 50 meter vrije slag. Tjon-A-Joe werd 23ste en Simons 27ste in de heats. Ze moesten bij de beste 16 eindigen.

Judo | Korrel ook door

Michael Korrel volgt het voorbeeld van zijn landgenoot Guusje Steenhuis. Ook Korrel wint in de achtste finales. Hij verslaat Dzhafar Kostoev uit de Verenigde Arabische Emiraten met waza-ari, Hierdoor gaat de Nederlander door in de categorie tot 100 kilogram.

Judo | Steenhuis wint

Guusje Steenhuis verslaat de Poolse Beata Pacut-Kloczko in de achtste finales in de klasse tot 78 kilogram. De opponenten konden het verschil niet maken in de eerste vier minuten, waardoor de winnaar bepaald werd in een golden score.

Daar nam de Nederlandse na twee minuten haar tegenstander in de houdgreep, waarna ze won met waza-ari.

Roeien | Zilver voor Twellaar en Broenink

Melvin Twellaar en Stef Broenink pakken het zilver in de finale van de dubbeltwee. Andrei Sebastian Cornea en Marian Florian Enache pakken voor Roemenië het goud.

Roeien | Stand halverwege finale

Nederland ligt tweede, een meter achter de koplopers uit Roemenië. Nummer drie Verenigde staten ligt op grotere achterstand.

Roeien | Mannen van start

Melvin Twellaar en Stef Broenink beginnen aan hun dubbeltwee-finale.

Roeien | Nederland vierde, goud voor Nieuw-Zeeland

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis worden vierde in de finale dubbeltwee. Het goud is voor het Nieuw-Zeelandse duo Francis Brooke/Lucy Spoors.

N-Z wint

Roeien | Stand halverwege finale

Na 1.000 meter ligt Nederland op de vierde positie. Het gat naar de koplopers uit Roemenië is iets meer dan twee seconden.

Roeien | Finale dubbeltwee begonnen

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis zijn begonnen aan hun finale in de dubbeltwee.

Roeien | Prachtige omstandigheden

Roeien | Nederland wint B-finale vier-zonder

Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks hebben de B-finale van de vier-zonder gewonnen. Het viertal was Frankrijk en Zwitserland te snel af.

Later vandaag varen de vrouwen de finale van de vier-zonder. Eerst is het tijd voor de finales van de dubbeltwee, beide met Nederlandse inbreng.

Paardensport | Kwalificatie springen begonnen

Het Nederlandse hippische team probeert zich nu te plaatsen voor de finale van de springwedstrijd. Er doen twintig landen mee, de beste tien kwalificeren zich voor de finale.

Judo | Korrel en Steenhuis in actie

Twee Nederlandse judoka's betreden vandaag de tatami. Michael Korrel komt na kwart over elf in actie in de klasse tot 100 kilogram. Guusje Steenhuis judoot rond dezelfde in de de klasse tot 78 kilogram.

Ze staan allebei in de achtste finales. De finales waarin de medailles worden verdeeld, vinden later op de dag plaats.

Handbal | Handbalsters verslaan Brazilië en gaan naar kwartfinales

Handbalsters blij

De Nederlandse handbalsters verslaan Brazilië met 31-24. Hierdoor is het zeker dat Nederland doorgaat naar de kwartfinales.

Het uitvallen van Estavana Polman is een smet op de zege. De ervaren speelster ging al vroeg in de wedstrijd naar de grond met - op het oog - polsklachten en kwam ook niet meer het veld in. De ernst van haar kwetsuur is nog onduidelijk.

Zaterdagochtend om 9.00 uur spelen de handbalsters hun laatste groepswedstrijd, tegen Hongarije. Lees hieronder meer.

3x3 basketbal | Nederland verliest van Servië

Na een spannende wedstrijd trekken de Nederlandse 3x3 basketballers tegen Servië aan het kortste eind: 19-21. Met nog twee seconden op de klok probeerde Strahinja Stojacic het maar eens. Hij schoot, hoe jammer voor Nederland, schitterend raak.

Nederland heeft nu drie wedstrijden gespeeld, waarvan er twee verloren gingen. Toch is er nog geen nood aan de man. De tussenrondes zijn nog steeds in zicht. Directe plaatsing voor de halve finales is verder weg.

De Nederlanders nemen het later vandaag nog op tegen Frankrijk. Dat duel begint om 14.05 uur.

Roeien | Mannen-acht via herkansing naar olympische finale

De roeiers van de mannen-acht plaatsen zich voor de olympische finale. Alsnóg, want in de heat afgelopen maandag was het de winnaars van WK-zilver niet gelukt om de heat te winnen.

In de herkansing van vandaag lukt het wel. Ralf Rienks, Olav Molenaar, Sander de Graaf, Ruben Knab, Gert-Jan van Doorn, Jacob van de Kerkhof, Jan van der Bij, Mick Makker en stuurvrouw Dieuwke Fetter winnen de heat en mogen roeien voor een medaille.

Heel moeilijk was plaatsen voor de finale ook weer niet, want vier van de vijf deelnemers gingen door.

In de finale, die staat gepland op zaterdag 3 augustus, roeit Nederland tegen wereldkampioen Groot-Brittannië, de VS, Duitsland, Australië en Roemenië.

Zojuist plaatsten Florijn en Van Dorp zich al voor de finales van de skiff. Ook op zaterdag.

Roeien | Nu of nooit voor Holland Acht

Over tien minuten treedt de Holland Acht aan in de herkansing. De eerste vier boten plaatsen zich voor de finale.

3x3 Basketbal | Nederland - Servië begonnen

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn begonnen aan hun groepswedstrijd tegen Servië. Deze tegenstander heeft tot nu toe 1 keer gewonnen en 1 keer verloren, net zoals Nederland.

Handbal | Nederland ruim op voorsprong

Het dreigt de goede kant op te gaan voor de Nederlandse handbalsters. Ze staan met met 25-19 voor. Toch heeft Nederland een time-out aangevraagd. Coach Per Johansson wil zijn team instrueren voor het laatste kwartier van de wedstrijd.

Handbal | Rode kaart voor Braziliaanse

Een rode kaart voor de Braziliaanse Tamires Araujo Frossard na een elleboogstoot. Nederland speelt twee minuten lang met een speler meer op het veld, daarna mogen de Brazilianen een andere speelster inbrengen.

Roeien | Van Dorp soeverein naar olympische skifffinale

Net als Karolien Florijn zojuist, plaatst Simon van Dorp zich nu ook voor de olympische finale in de skiff. De Nederlandse winnaar van WK-zilver krijgt zaterdag een kans op het goud, hij zal dan wel moeten afrekenen met de Duitse wereldkampioen Oliver Zeidler, die in de halve finales een olympisch record roeide (6.35).

Van Dorp had een zorgeloze race en finishte met anderhalve bootlengte voorsprong op de concurrenten in een tijd van 6.42. De winnaar van WK-brons Thomas Mackintosh kwam op ruim twee seconden over de streep, op de hielen gezeten door de verrassing uit België Tim Brys, die uitgeteld op zijn boot bleef liggen nadat hij de finale had bereikt.

De finale wordt gevaren op zaterdag 3 augustus.

Skiffeur Van Dorp gaat op voor olympisch goud na soevereine race in halve finales

Snelwandelen | Eerste goud Ecuador

Brian Daniel Pinto heeft de 20 kilometer snelwandelen gewonnen. Daarmee is het eerste goud binnen voor Ecuador. Caio Bonfim (Brazilië) en Alvaro Martín (Spanje) veroverden de andere medailles.

Nadat de race vanwege een te nat wegdek met een half uur vertraging van start was gegaan, duurde het lang voordat er tekening in de strijd kwam. Halverwege de race (10 kilometer in 40.21 minuten) was er nog een kopgroep van dertig atleten. Dat gezelschap dunde daarna aan de voet van de Eiffeltoren uit.

Toen Bonfim na zestien kilometer versnelde, konden alleen Pintado, Martín en Stano (Italië) volgen. De Italiaan haakte af, waarna Pintado in de slotkilometer nogmaals kon versnellen.

Roeien | Florijn gecontroleerd naar finale skiff

Roeister Karolien Florijn plaatst zich voor de olympische finale in de skiff, de eenpersoonsboot. De weg naar het olympisch goud, als tweevoudig wereldkampioen haar grote doel, ligt open voor de 26-jarige Nederlandse.

Op het water van Stade Nautique in Vaires-sur-Marne versloeg ze op de vroege ochtend van roeidag zes in haar halvefinaleheat haar grote concurrent Tara Rigney, al bleef de Australische wel even dichtbij.

In de laatste 500 meter roeide Florijn langzaam toch weg bij Rigney. Ze finishte met een bootlengte voorsprong. Een gecontroleerde race, die bovendien zeer snel ging. Florijn finishte in 7.21. Rigney in 7.23.

De finale, die zaterdag 3 augustus wordt gevaren, belooft een spektakel te worden, want in de andere halve finales roeiden olympisch kampioen Emma Twigg en de Litouwse Viktorija Senkute met tijden van 7.17 en 7.19 nog sneller dan Florijn en Rigney.

Kans op goud voor Florijn: skiffeuse roeit gecontroleerd naar olympische finale

Handbal | Nederland met voorsprong rust in, Polman nog niet teruggekeerd

De Nederlandse handbalsters gaan rusten met een 17-13 voorsprong op Brazilië. Vooral Angela Malestein en en Dione Hausheer maken indruk met elk vier treffers. De blessure van Estavana Polman is misschien toch serieuzer dan gedacht, want ze is na het oplopen van een kwetsuur aan op het oog de pols niet meer het veld in gekomen.

Zeilen | Protest Van Opzeeland afgewezen

Het protest van windsurfer Luuc van Opzeeland is afgewezen. De voormalige wereldkampioen tekende woensdag protest aan nadat hij in de tweede race van de dag een technisch probleem op had gelopen na een bijna-aanvaring. Daarna kwam hij niet meer tot goede resultaten.

Van Opzeeland blijft daardoor op de Olympische Spelen in de iQFoil-klasse op de vierde plaats staan in het klassement.

"In de tweede race van vandaag kon ik geen kant meer op en moest ik verplicht, om een aanvaring te vermijden, crashen", verklaarde Van Opzeeland na afloop. "Door te remmen ging ik onderuit. Mijn mooie plekje was weg en de tweede, derde plaats was uit zicht."

"Daardoor was ook mijn foil wat anders in het bord gaan zitten, waardoor ik geen power meer had en dat resulteerde daarna in twee slechte resultaten. Wat natuurlijk balen is als je vier jaar hiernaartoe werkt. Als het je eigen fout is, is het anders, maar nu voelt het alsof het 'out of my control' is", aldus Van Opzeeland.

Spoorboekje

Op NPO1 en deze livestream gaan we schakelen tussen de handbalwedstrijd van Nederland-Brazilië en de diverse roeiwedstrijden met Nederlandse deelnemers.

Op deze stream volgen we het volledige handbalduel.

Handbal | Stroef begin, blessure Polman?

De start van de handbalsters tegen Brazilië is nog niet ideaal. Nederland schoot uit de startblokken door een treffer van Estavana Polman, maar staat inmiddels met 3-4 achter.

Daarna gaat Polman naar de grond en grijpt naar haar pols. Zien we haar vandaag nog terug in het veld?

Estavana Polman ligt met pijn op de grond

Handbal | Nederland - Brazilië begonnen

Op de vroege donderdagmorgen zijn de Nederlandse handbalvrouwen begonnen tegen Brazilië. Een belangrijk duel, want bij een zege zijn de handbalsters geplaatst voor de kwartfinales.

Eerder won Nederland van Angola (34-31) en Spanje (29-24) en werd er verloren van Frankrijk (28-32).

Roeien | Vol programma

Veel Nederlandse actie in het roeien vanochtend. Om 09.30 uur vaart Karolien Florijn haar halve finale in de skiff. Daarna volgt de skiff-halve finale van Simon van Dorp. Om 10.20 uur komt de Holland Acht in actie in de herkansing.

Na 11.00 uur hebben we twee finales. Om 11.18 de finale van de dubbeltwee met Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis. Daarna de finale van de mannen met Melvin Twellaar en Stef Broenink. De roeidag wordt afgesloten met de vier-zonder-finale van Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra.

Handbal | Om 09.00 uur al actie

Om 09.00 beginnen de Nederlandse handbalsters aan hun vierde groepswedstrijd, die ze spelen tegen Brazailië. Van de eerste drie duels werden er twee gewonnen en Nederland staat nu tweede in groep B. De beste vier landen in de poule van zes gaan door.

Snelwandelen iets later van start gegaan

De 20 kilometer snelwandelen is zojuist iets later dan gepland van start gegaan. Vanwege regenachtige omstandigheden zijn de mannen niet om 7.30 uur van vertrokken, maar om 8.00 uur.

Daardoor beginnen ook de vrouwen iets later aan de 20 kilometer snelwandelen. In plaats van om 9.30 uur, beginnen de vrouwen om 9.50 uur.

Even terugkijken: de bronzen plak van Caspar Corbeau

Caspar Corbeau heeft bij de Olympische Spelen in Parijs woensdagavond verrassend een bronzen plak op de 200 meter schoolslag gepakt. De 23-jarige zwemmer kwam in de La Defense Arena tot een tijd van 2.07,90.

Lambriex en Van de Werken tóch naar medalrace na schorsing China

Bart Lambriex en Floris van der Werken stonden na hun uitschakeling in de 49erklasse bijna huilend in de haven van Marseille. En nu gaan ze tóch naar de medalraces. De twee vervangen het Chinese duo, dat uren na de laatste race werd geschorst.

De Chinezen zijn gestraft omdat hun boot te licht was nadat hun 'compensatiegewicht' verloren was geraakt. Een poging om een alternatief gewicht aan de boot te plakken met secondelijm, werd niet gepikt door de technische jury. Al hun uitslagen van de woensdag werden ongeldig verklaard.

Lambriex en Van der Werken domineerden de laatste jaren in hun klasse. Dat ze de medalraces niet haalden was een grote verrassing.

Nu zijn ze er dus toch bij als de medailles worden verdeeld.

Welkom!

Welkom in een nieuw liveblog over de Spelen in Parijs. Het regent finales op en in het Franse water.

Roeisters Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis varen om 11.18 uur in de finale van de dubbeltwee, net als meteen daarna Melvin Twellaar en Stef Broenink.

Rond het middaguur komen roeiers Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra uit in de eindstrijd van de vier-zonder.

Voor favorieten Karolien Florijn en Simon van Dorp is het nog te vroeg voor victorie. Zij varen morgen de halve finales van de skiff. Ook vaart de Holland Acht zijn herkansing.

Zeilsters op medaillekoers

Later op de dag volgen de medalraces van de zeilers in de 49er-klasse en de 49er FX-klasse. Bij de vrouwen maakten Odile van Aanholt en Annette Duetz een uitstekend toernooi door. Ze zijn als tweede geplaatst voor de finale.

Ook de mannen Bart Lambriex en Floris van de Werken komen, na een schorsing van het Chinese team, in actie tijdens de medalrace.