NOS SportAangepast

Ook judoka's Korrel en Steenhuis verlaten Parijs zonder olympische medaille

Michael Korrel en Guusje Steenhuis houden geen medaille over aan het olympisch judotoernooi. Beiden gingen in de herkansingen onderuit en sluiten het toernooi af op de zevende plaats.

Daarmee staat de teller van de Nederlandse judoka's in Parijs nog altijd op nul.

Bekijk hieronder de partijen in de herkansingen van Korrel en Steenhuis:

Korrel ging in de klasse tot 100 kilogram kansloos ten onder in de kwartfinales en verloor daarna in de herkansingen van de Israëliër Peter Paltchik.

In de golden score, de verlenging van de partij, gooide Paltchik Korrel op de rug. "De partij verloopt eigenlijk gewoon prima, maar op één moment weet hij toch een gaatje te vinden en dan is de partij meteen klaar", verzuchtte een teleurgestelde Korrel.

"We kennen elkaar goed en judoën al tien jaar tegen elkaar op het hoogste niveau, dan is een foutje fataal. Ik sta met lege handen, die realiteit is hard."

Gedesillusioneerde Korrel: 'Één foutje is fataal en nu sta ik met lege handen'

De kwartfinale van Steenhuis in de klasse tot 78 kilogram was al na ruim twintig seconden voorbij. De Israëlische Inbar Lanir, wereldkampioen in 2023, vloerde de Nederlandse met een offerworp, waarna Steenhuis aftikte: ippon.

In de herkansing werd Steenhuis verslagen door de Japanse Rika Takayama, die de partij won op ippon.

Hoe kijkt Steenhuis naar de toekomst?

Steenhuis verwacht dat de landenwedstrijd op zaterdag haar laatste olympische kunstje zal zijn. "Daar wil ik nog vlammen, daar is de hele ploeg op gebrand, denk ik. Maar een hele olympische cyclus (tot en met de Spelen van Los Angeles in 2028, red.) is denk ik te veel voor me."

"Het is goed om na de Spelen wat rust te nemen en te kijken hoe ik er fysiek en mentaal voor sta. Ik vind het spelletje nog veel te leuk, dus ik sluit zeker niet uit dat ik nog de mat op ga."

Steenhuis vindt het spelletje nog 'te leuk', maar nieuwe olympische cyclus te lang

De 31-jarige Steenhuis werd op de Olympische Spelen in Tokio zevende en wilde die prestatie in Parijs verbeteren. Ze kende geen ideale voorbereiding op het olympisch toernooi. Op de WK in mei in Abu Dhabi verloor ze in de achtste finales en raakte ze geblesseerd aan haar knie.

Korrel verliest met ippon

Korrel vocht in de kwartfinales tegen Moezaffarbek Toerobojev, de nummer vier van de wereldranglijst voor mannen tot 100 kilogram. De twee hadden drie keer eerder tegen elkaar gevochten, drie keer won Toerobojev.

Ook in de vierde onderlinge confrontatie bleek Korrel kansloos. Toerobojev pakte na een halve minuut al een punt door een goed uitgevoerde worp waarbij hij hard aan Korrels mouw trok.

Korrel moest daarna in het offensief, maar bleek kansloos. Toerobojev vloerde hem met een mooie heupworp en won de partij met ippon.

Judo kent veel verschillende termen die je niet hoort in andere sporten, zoals ippon en waza-ari. Oud-judoka en NOS-commentator Henk Grol laat zien hoe judo werkt in deze olympische aflevering van NOS Sportschool.

Wat zie je als je judo kijkt? Henk Grol laat het zien in NOS Sportschool
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl