NOS VoetbalAangepast

Koeman gaat bij Oranje door tot en met WK 2026 • Zwayer fluit Nederland-Engeland

De halve finales op het EK voetbal in Duitsland worden op dinsdag en woensdag gespeeld, dus vandaag wordt er nog niet gevoetbald.

Ook zal er voldoende EK-nieuws zijn vandaag. Volg dit liveblog om daarvan op de hoogte te blijven. Geen update missen? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

Personal trainer Woerst over hulp aan Dumfries

Personal trainer Patrick Woerst begeleidt meerdere topvoetballers. Onder wie Denzel Dumfries.

Woerst legt in Studio Fußball uit hoe hij de international van Oranje geholpen heeft bij het geven van voorzetten.

Personal trainer Woerst had zes gemiste oproepen van Dumfries: 'Heb je hulp nodig'

Kaarten voor Oranje duur en gewild

Voor kaartjes van Oranje moet diep in de buidel getast worden

Spaanse bondscoach De La Fuente pleit voor afschaffen verlenging

Als het aan de Spaanse bondscoach Luis de La Fuente ligt wordt bij eindtoernooien verlenging tot de halve finales geschrapt. Spanje won afgelopen vrijdag na 120 minuten van Duitsland en speelt morgen tegen Frankrijk. "Fysiek een van de sterkste ploegen."

Koeman gaat bij Oranje door tot 2026

Ronald Koeman verwacht ook op het WK van 2026 nog bondscoach van Oranje te zijn. Zijn contract loopt door tot na dat toernooi. Koeman vertelde met een knipoog dat de KNVB toch al niet meer van hem af kon. Met de halve finale heeft hij op het EK namelijk al aan de doelstelling voldaan.

Kort voor het EK werd bekend dat Bartina Koeman, de vrouw van de bondscoach, aan borstkanker lijdt. Maar dat is voor Koeman in principe geen belemmering om aan te blijven. "Ze wordt behandeld, maar alles is onder controle."

Deschamps over kritiek op spel Fransen: 'Ga dan wat anders kijken'

"Als jij je verveelt, ga dan naar wat anders kijken." Zo probeerde de Franse bondscoach Didier Deschamps de kritiek op het vertoonde spel van de Fransen te pareren.

Frankrijk beschikt immers over een surplus aan sterspelers, maar schittert allerminst. Hier werd de bondscoach ook op de persconferentie weer mee geconfronteerd door journalisten.

Ondanks alles hebben de Franse voetballers in ieder geval de halve finale van het EK gehaald. Daarin spelen ze morgenavond tegen Spanje.

Luke Shaw op de persconferentie voor de halve finale tegen Nederland

Na de wedstrijd tegen Zwitserland, Engeland won na penalty's, meldde zijn trainer bij Manchester United Erik ten Hag zich met een guitig berichtje op de app. "Hij stuurde inderdaad een cheeky message..."

Shaw kreeg guitig appje van Ten Hag en looft Depay: 'Enorm gevaar'

Van Koeman mogen commentaren over Oranje respectvoller

"Het mag wat mij betreft wel ietsje positiever en respectvoller. Over zowel de spelers als de coach", zegt Koeman, die ziet dat er heel anders op Oranje wordt gereageerd dan in zijn tijd als speler.

Koeman wil nog twee keer winnen, maar is beducht voor Engelsen: 'Fantastische spelers'

Ook veel fans zonder kaartje naar Dortmund

Ruim 10.000 Nederlanders hebben een kaartje bemachtigd voor het EK-duel woensdagavond van Oranje tegen Engeland in Dortmund. Maar er zijn veel fans die geen kaartje hebben en toch naar de stad komen. De KNVB verwacht zo'n 75.000 Nederlanders in Dortmund.

Orang-oetan Walter weet het zeker: Nederland gaat winnen

In de dierentuin van Dortmund voorspelt Orang-oetan Walter (35) al jaren voetbalwedstrijden. Tijdens het EK groeide hij uit tot 'orakel', door (op een groepsduel na) alle in zijn stad gespeelde wedstrijden én die van Duitsland goed te voorspellen. Voor woensdag voorspelt hij een Nederlandse overwinning tegen Engeland.

'EK-orakel' orang-oetan Walter voorspelt dat Nederland wint van Engeland

Engelse media vrezen Oranje Wand - die niet gaat komen

Media in Engeland zijn bang dat het Nederlands elftal gevoelsmatig een thuiswedstrijd zal spelen in Dortmund, omdat de 'gele muur van Dortmund oranje zal kleuren', aldus The Sun.

Blijkbaar is het bericht dat Die Gelbe Wand, naar de clubkleuren van Borussia Dortmund, maar beperkt oranje zal kleuren ergens tussen Nederland en Engeland gesneuveld. Ongeveer een kwart van de Südtribune is toegewezen aan Nederlandse supporters.

Overigens staat The Sun niet alleen in het idee dat Nederland het 'thuisvoordeel' heeft in de halve finale, ook The Times en Express vrezen met grote vreze.

KNVB-directeur Van Leeuwen: Ongeveer 15.000 Nederlanders in stadion

KNVB-directeur Marianne van Leeuwen zegt dat er woensdag vermoedelijk zo'n 10.000 à 15.000 Nederlanders in het stadion zitten tijdens Nederland-Engeland. Zij verwacht hetzelfde aantal Engelsen in het stadion van Borussia Dortmund.

"We verwachten in totaal zo'n 75.000 mensen met en zonder kaartje in Dortmund. Wij zijn ons nu aan het voorbereiden op hoe we die ontvangen", zegt Van Leeuwen. De Nederlanders kunnen zich in de Duitse stad weer opmaken voor een fanwalk van zo'n 3,5 kilometer lang.

Volgens Van Leeuwen hoeven Nederlanders niet te verwachten dat er nog meer kaarten beschikbaar komen. "De toernooiorganisatie heeft lang geleden al bedacht hoe ze met de kaarten omgaan. Wij en Engeland krijgen een even groot deel en de rest van de kaarten is al verkocht door de UEFA. Er zal dus ook een groep supporters zijn die niet bij het ene of het andere land hoort."

Voor diegenen die naar Dortmund afreizen, heeft de directeur een goed advies. "Als je wil komen voor de fanbeleving, kom dan op tijd en houd rekening met files."

Marianne van Leeuwen

Sané na het EK meteen geopereerd

Leroy Sané heeft zich na de uitschakeling met Duitsland op het EK meteen laten opereren aan een lies, dat zegt zijn club Bayern München. De 28-jarige international had al langer klachten, maar werd toch door bondscoach Julian Nagelsmann opgenomen in de Duitse selectie.

Sané begon de eerste wedstrijden op de bank, maar was in de knock-outfase, tegen Denemarken en Spanje, basisspeler. In de verloren kwartfinale tegen de Spanjaarden werd hij in de rust, vermoedelijk vanwege liesklachten, gewisseld.

Gakpo ziet Oranje met de jaren groeien

Cody Gakpo vindt dat Nederland weer "een stapje verder is" dan op het WK in Qatar. De steraanvaller van het Nederlands elftal geniet van het EK met Oranje tot nu toe.

'Alleen Europese titel kan Southgate redden'

"Southgate kan alleen maar overleven door de Europese titel te pakken. Ook al haalt hij de finale maar verliest hij op bijvoorbeeld strafschoppen, dan zal iedereen over hem heen vallen", zei Tom van Hulsen, kenner van het Engels voetbal, gisteravond in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Southgate, al 100 wedstrijden coach van Engeland, de komende tegenstander van Oranje, staat onder druk. De verwachtingen zijn als altijd torenhoog, merkte Van Hulsen ook zaterdag, toen hij de wedstrijd tegen Zwitserland volgde in Birmingham.

"Engeland denkt voor elk toernooi dat ze het allerbeste team hebben en kampioen gaan worden. Tijdens het toernooi worden ze kritischer en kritischer. Om me heen was het tijdens de wedstrijd een en al gescheld en gevloek. Maar, zo zijn de Engelsen ook wel weer, zolang er gewonnen wordt, is het goed."

"Hoe hij het doet, doet hij het", zegt Van Hulsen over Southgate. "Hij haalt wel resultaat. Op het WK in 2018 de halve finale, op het vorige EK de finale. En nu staat hij ook weer in de halve finale. Maar nee, sprankelend is het niet, en dat zal het tegen Nederland ook niet zijn."

"Bellingham is moe, Foden is moe, Kane ook. Dat is misschien wel de verklaring waarom Southgate zo behoudend speelt."

Luister hier het hele gesprek met Tom van Hulsen in Langs de Lijn terug:

Geen Oranje Wand in Dortmund

De gedroomde Oranje Wand in Dortmund blijft uit. De befaamde staantribune in het Westfalenstadion die bekendstaat als Die Gelbe Wand, naar de clubkleuren van Borussia Dortmund, kleurt maar beperkt oranje in de halve finale tegen Engeland.

Ongeveer een kwart van de tribune is toegewezen aan Nederlandse supporters. Die kunnen de benen overigens ook af en toe rust geven, op de staantribune zijn tijdelijk stoeltjes geplaatst.

Zwayer fluit weer Oranje op EK

Felix Zwayer krijgt weer de leiding over een wedstrijd van Oranje. De Duitser floot eerder op dit toernooi al de met 3-0 gewonnen achtste finale tegen Roemenië en leidt ook de halve tussen Nederland en Engeland.

Het treffen met de Roemenen was overigens niet de eerste keer dat de 43-jarige Zwayer de leiding had over een wedstrijd van Oranje. Hij floot oktober vorig jaar in de Johan Cruijff Arena ook de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Frankrijk (1-2). Hij was ook de leidsman bij een oefenwedstrijd tussen Nederland en Frankrijk in Amsterdam in 2016 (2-3).

In december 2021 kwam Zwayer in eigen land in opspraak nadat hij bij de topper tussen Borussia Dortmund en Bayern München enkele dubieuze beslissingen had genomen, die hem vanuit Dortmund op felle kritiek waren komen te staan. Door alle ophef besloot hij rust te nemen en na te gaan denken over zijn toekomst. Twee maanden later maakte hij bekend zijn scheidsrechtersloopbaan te vervolgen.

Virgil van Dijk en Felix Zwayer

Straks persconferentie Gakpo en Van de Ven

Cody Gakpo en Mickey van de Ven nemen om 10.50 uur plaats voor een persconferentie. Daarin zullen de spelers nog even terugblikken op de kwartfinale tegen Turkije, maar vooral vooruitkijken naar de halve finale tegen Engeland. Die wedstrijd wordt aankomende woensdag om 21.00 uur gespeeld in Dortmund.

De persconferentie is straks live te volgen op NOS.nl en in de app.

Aan het einde van de middag spreekt onze verslaggever Jeroen Stekelenburg ook nog met bondscoach Ronald Koeman. Dat is later vandaag dan ook terug te zien op NOS.nl en in de app.

Cody Gakpo

Yamal was al snel in goede handen

Lamine Yamal maakt indruk bij Spanje. De 16-jarige aanvaller heeft al drie assists op zijn naam en staat met zijn land in de halve finale tegen Frankrijk. Dat Yamal goed terecht zou komen, is misschien ook geen verrassing. De aanvaller was al vroeg in goede handen, zo blijkt wel uit deze foto's.

Volgens The Athletic was Yamal op het moment van de foto slechts zes maanden oud. Messi was toen 20. De foto werd gemaakt voor een goeden doelen-kalender. Spelers van Barcelona werden gefotografeerd met kinderen, honderden families hadden zich aangemeld voor de shoot.

"Het was een moeilijke foto om te maken", zei fotografe Joan Montfort tegen het sportmedium. "De moeder heeft heel veel geholpen. Haar aanwezigheid was wel nodig, want je wil toch een leuke, lieve foto maken.

Dat dit in 2024 een bijzondere foto zou worden, kon de fotografe destijds niet beseffen. "Niemand kon zich toen voorstellen hoe groot Messi en Yamal zouden worden, het was 2007."

De Ligt populair in Duitsland: petitie al 60.000 keer getekend

Waar Matthijs de Ligt zijn hoofd nu nog heeft bij het EK voetbal, waar hij met Oranje in de halve finale staat, maken de fans van Bayern München zich alvast druk over zijn toekomst bij de club.

De supporters zijn een petitie gestart om De Ligt bij de club te houden. Er gaan geluiden op dat de verdediger wel eens zou kunnen vertrekken bij de Rekordmeister. Zo zou Manchester United achter de Nederlandse verdediger aanzitten.

In de petitie staat dat De Ligt heeft bewezen een verdediger van wereldklasse te zijn. "Hij is mogelijk de beste in onze selectie en heeft nog een veelbelovende toekomst voor zich. Hem verkopen zou een verschrikkelijke beslissing zijn, daar zullen we spijt van krijgen."

Inmiddels is de petitie al bijna 60.000 keer ondertekend. De Ligt maakte overigens nog geen minuut op het EK in Duitsland.

Matthijs de Ligt

Frenkie de Jong was er ook een beetje bij (en dat is prima!)

Frenkie de Jong haalde het niet om fit aan het EK te beginnen, maar toch was hij er tijdens de wedstrijd tegen Turkije bij. Hij keek toe vanaf de tribune en daalde na afloop af om zijn ploeggenoten te feliciteren in de kleedkamer.

Frenkie de Jong feliciteerde zijn ploeggenoten na winst op Turkije

'Duitse supporters nu ondanks verleden voor Oranje'

Na de uitschakeling van thuisland Duitsland op dit EK, is het voor de voetballiefhebbende oosterbuur even zoeken naar een nieuwe favoriet. Op de vraag welke van de overgebleven landen ze nu steunen zegt 47 procent van de lezers van BILD 'Nederland'. De sportkrant noemt dit opmerkelijk, vooral vanwege de niet bepaald warme banden die er in het verleden waren.

De krant haalt Ronald Koeman aan, die in 1988 een Duits shirt tussen zijn billen doorhaalde en noemt ook de fluim van Frank Rijkaard richting Rudi Völler in 1990. BILD Denk dat de huidige steun van Oranje te maken heeft met de positieve steun van de supporters voor het Nederlands elftal en met de inmiddels befaamde Oranjemarsen.

Cucurella over vermeende strafschop: 'Geen discussie als Duitsland wint'

De Spaanse verdediger Marc Cucurella heeft gereageerd op de bal die tegen zijn hand kwam in de wedstrijd in de kwartfinalewedstrijd tegen Duitsland. Middenvelder Jamal Musiala haalde in de verlenging bij een 1-1 stand uit en de Spanjaard raakte de bal met zijn arm. Tot woede van veel Duitse voetbalvolgers werd er geen strafschop gegeven en scoorde Spanje even later de winnende treffer.

Cucurella zegt over dit moment nu tegen de Duitse krant BILD. "Ik begrijp dat het een twijfelgeval was, maar als de scheidsrechter zo beslist ben ik het daar natuurlijk mee eens. Dit is aan de scheidsrechter, niet aan mij." Om er vervolgens aan toe te voegen dat hij denkt dat er geen debat was ontstaan als de Duitsers gewonnen zouden hebben.

De Spaanse vleugelverdediger draaide het juist om. "Wij hadden ook kunnen klagen dat Toni Kroos geen rode kaart kreeg."

Cucurella krijgt de bal tegen zijn hand

In het spoor van Oranje #13: van links naar rechts en naar de halve finale!

Een nieuwe In het spoor van Oranje staat klaar voor je. Met hierin de aanloop naar de kwartfinale van het EK tegen Turkije en op de wedstrijddag komt Wesley Sneijder even buurten.

Bekijk een verse aflevering hieronder.

In het spoor van Oranje #13: van links naar rechts en naar de halve finale!

Tientallen fans vervolgd na EK-duel Nederland - Turkije

Duitse politie-agenten houden toezicht bij een groep Turkse fans

De Duitse politie start 64 strafrechtelijke onderzoeken in verband met gebeurtenissen na de wedstrijd tussen Nederland en Turkije, die zaterdag in Berlijn plaatsvond. Enkele tientallen supporters worden onder meer verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel, het uiten van beledigingen en drugsgebruik. De identiteit van de verdachten is niet bekend.

In aanloop naar de wedstrijd besliste de Berlijnse politie om een mars van Turkse supporters stil te leggen, omdat fans de 'wolvengroet' brachten, een symbool van de ultranationalistische groepering Grijze Wolven. Aan die optocht namen ongeveer 8.000 Turken deel.

In een Nederlandse fanmars liepen zaterdag volgens persbureau DPA zo'n 19.000 supporters mee. Daarbij gebeurden volgens de politie geen noemenswaardige incidenten. In totaal waren er 3.200 agenten op de been in Berlijn. Twee agenten raakten gewond tijdens het handhaven van de orde.

Duitse Rode Kruis: EK verloopt rustig

Het Duitse Rode Kruis spreekt vooralsnog van een rustig EK. "We beleven een voetbalfestival waarbij we minder zijn ingezet dan we hadden verwacht en zonder grote incidenten. Natuurlijk zijn we hier blij mee, want elke medische ondersteuning minder is fijn", zei René Burfeindt, hoofd van de hulporganisatie.

De operatie van het Rode Kruis op het EK blijft volgens Burfeindt volledig volgens plan verlopen. In de 43 wedstrijden die tot nu toe door de hulporganisatie zijn begeleid, zijn 4.357 hulpdiensten actief geweest in de stadions. Zij verleenden 2.190 medische behandelingen en zorg. Slechts 222 van deze gevallen resulteerden in transport naar een ziekenhuis.

Persconferentie Oranje-internationals om 10.50 uur

Maandagochtend nemen twee Oranje-internationals plaats achter de tafel om de pers te woord te staan. De persconferentie begint om 10.50 uur en is live te zien op NOS.nl, in de NOS-app en via NOS Live op de tv.

Wie er achter de tafel plaats gaan nemen wordt later bekendgemaakt.

Op Silverstone kijken ze uit naar de F1-race én naar EK-clash met Nederland

Op Silverstone kijken ze uit naar grand prix én naar EK-clash met Nederland

Oranje is begonnen aan uitlooptraining, Maatsen sluit weer aan

Maatsen terug op het trainingsveld bij ontspannen Oranje

Oranje reisde zondagochtend om 11.00 uur met de trein terug vanuit speelstad Berlijn. Alle 26 selectiespelers verschenen om 14.30 uur op het veld van het AOK Stadion in Wolfsburg, waar Nederland dit toernooi traint.

Ian Maatsen was een van de 26 die zich meldde. De linksback miste de kwartfinale tegen Turkije omdat hij ziek was en achter was gebleven in Wolfsburg.

Zoals gebruikelijk een dag na een wedstrijd, fietsen en lopen de basisspelers uit. De reserves en invallers trainen. Partners, (klein)kinderen en familieleden van de stafleden en spelers zijn aanwezig bij de training. Na afloop mogen de kinderen het veld op om een balletje te trappen. Dat is voor de tweede keer dit toernooi. Eerder deed Oranje dat een dag na de zege op Polen (2-1) in de eerste groepswedstrijd.

Sancho bedankt Saka

Jadon Sancho steekt Bukayo Saka hart onder de riem

Jadon Sancho, Marcus Rashford en Bukayo Saka misten allemaal een strafschop in de EK-finale van 2021 tegen Italië en kregen na afloop de hoon van het land over zich heen. Het drietal kreeg te maken met veelal racistische verwensingen na de verloren finale, maar zaterdagavond nam Saka revanche door in de kwartfinale tegen Zwitserland een strafschop raak te schieten in de beslissende strafschoppenserie.

Sancho, die net als Rashford niet geselecteerd is voor het toernooi in Duitsland, prees Saka vandaag op Instagram. "Ik ben zo trots op deze jongen! Je hebt het gedaan voor mij en Marcus, broeder."

Van Hooijdonk en Van der Vaart bespreken Engeland

Engeland volgende Oranje-opponent: 'Eerste grote test komt er nu aan'

KNVB verwacht 75.000 fans in Dortmund

De fanwalk in Berlijn voor het duel met Turkije

Supporters van het Nederlands elftal komen massaal naar Dortmund voor de halve finale van woensdagavond tegen Engeland op het EK. De KNVB rekent, na overleg met de lokale autoriteiten, op 75.000 tot 80.000 Nederlanders die naar de Duitse stad afreizen.

De KNVB heeft 8.000 kaarten voor de wedstrijd in het Signal Iduna Park, dat plaats biedt aan ruim 80.000 fans. Deze worden verdeeld onder trouwe clubcardhouders van de nationale voetbalbond. De UEFA heeft ook 1.500 tickets aan Nederlandse fans verkocht. Op internet worden zondag tickets vanaf 800 euro aangeboden.

De KNVB is in overleg met de autoriteiten over een Oranje Fanzone in Dortmund, waar Nederlandse artiesten voor de halve finale kunnen optreden. De voetbalbond hoopt ook dat de fans gezamenlijk naar het stadion kunnen lopen. Beelden van een feestende stoet Nederlandse fans gingen eerder dit EK de hele wereld over.

De groepswedstrijden van het Nederlands elftal tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk trokken 40.000 Nederlandse fans naar Hamburg, Leipzig en Berlijn. Ruim 15.000 supporters van Oranje waren in München voor de achtste finale tegen Roemenië. Zaterdag waren er ruim 40.000 fans van Nederland in Berlijn voor de kwartfinale tegen Turkije.

Supporters zonder kaartje bekijken de duels op het EK vaak in de fanzones van de Duitse speelsteden. De UEFA-fanzone in Dortmund is op de Friedensplatz, op zo'n 40 minuten lopen van het stadion.

Oranje traint om 14.30 uur

Een dag na het bereiken van de halve finales van het EK traint het Nederlands elftal weer op de thuisbasis in Wolfsburg. Voor de basisspelers betekent dat doorgaans een uitlooptraining.

Ronald Koeman

Feest in de Oranje-kleedkamer

Feest in kleedkamer Oranje: 'We zijn erbij en dat is prima!'

Nog even nagenieten van gisteren

Bekijk de samenvatting van Nederland - Turkije

Zirkzee 27ste debutant onder leiding van bondscoach Koeman

Joshua Zirkzee en Ronald Koeman

Joshua Zirkzee maakte zaterdagavond tegen Turkije zijn debuut in het Nederlands elftal. Daarmee werd Zirkzee de 27ste debutant onder leiding van bondscoach Ronald Koeman.

Koeman was eerder van begin 2018 tot midden 2020 eindverantwoordelijke bij Oranje. Hans Hateboer debuteerde op 23 maart 2018 als eerste onder zijn leiding. Daarna volgden in die periode onder anderen Wout Weghorst, Frenkie de Jong, Denzel Dumfries en Donyell Malen.

In zijn tweede periode als bondscoach liet Koeman spelers als Lutsharel Geertruida, Joey Veerman, Tijjani Reijnders, Bart Verbruggen en Jeremie Frimpong debuteren.

Van de huidige selectie van Oranje kwamen zes spelers dit EK nog niet in actie. Naast de twee reservekeepers Mark Flekken en Justin Bijlow zijn dat verdedigers Matthijs de Ligt en Ian Maatsen, middenvelder Ryan Gravenberch en aanvaller Brian Brobbey. Van dat zestal wacht alleen Maatsen nog op zijn debuut voor Oranje.

Oranje vaker in halve finale EK dan Italië en Portugal

Met het bereiken van de halve finales van het EK, heeft het Nederlands elftal Italië en Portugal achter zich gelaten. Oranje zit voor de zesde keer bij de laatste vier in de Europese eindronde. Italië en Portugal, de winnaars van de vorige twee EK's in 2021 en 2016, bleven tot dusverre steken op vijf keer.

Op het EK van 1976, met vier landen in het eindtoernooi, eindigde Nederland als derde. In 1988 won Oranje het toernooi en in 1992, 2000 en 2004 was de halve finale het eindstation.

Frankrijk en Spanje, de twee andere halvefinalisten op het EK in Duitsland, bereikten net als Nederland voor de zesde keer de laatste vier. De drie landen kwamen daarmee op gelijke hoogte met Rusland (eerder Sovjet-Unie). Alleen Duitsland (eerder West-Duitsland) stond vaker in de halve finales, namelijk acht keer.

Vierde ontmoeting met Engeland op eindtoernooi

Het Nederlands elftal en Engeland staan woensdag in Dortmund voor de vierde keer tegenover elkaar op een eindtoernooi (EK's en WK's). Beide landen wonnen een keer en één duel eindigde onbeslist.

De eerste ontmoeting op een eindtoernooi was op het EK van 1988, ook in Duitsland. Oranje zegevierde in de groepsfase met 3-1 dankzij drie treffers van Marco van Basten.

Op het WK van 1990 in Italië troffen Nederland en Engeland elkaar opnieuw in de groepsfase. Het bleef toen 0-0.

De derde en laatste ontmoeting was voor Nederland de pijnlijkste. Op het EK van 1996, dat in Engeland werd georganiseerd, wonnen de Engelsen met liefst 4-1 van Oranje, ook in de poulefase.

Totale balans in voordeel van Oranje

Wanneer we kijken naar alle wedstrijden die Nederland tegen Engeland speelde, is de balans net iets in het voordeel van Oranje. Nederland won zeven keer. Engeland versloeg Nederland zesmaal en beide teams hielden elkaar negen maal in evenwicht.

Nederland en Engeland ontmoetten elkaar voor het laatst in een halve finales van de Nations League in 2019. Oranje zegevierde na verlenging met 3-1. Marcus Rashford opende de score voor de Engelsen en Matthijs de Ligt maakte gelijk. In de verlenging passeerde Kyle Walker zijn eigen doelman en bepaalde Quincy Promes de eindstand op 3-1.

Kassa blijft rinkelen voor Oranje

Met het bereiken van de halve finales in Duitsland heeft het Nederlands elftal weer een flinke premie erbij gekregen dit EK. Oranje had al 14,75 miljoen euro bij elkaar gespeeld dit toernooi, dankzij een plek in de halve finales komt daar nog eens vier miljoen euro bij.

De startpremie voor het toernooi was 9,25 miljoen euro. Oranje verdiende 1,5 miljoen euro met een overwinning op Polen (2-1) en een gelijkspel tegen Frankrijk (0-0). Nederland kreeg 1,5 miljoen euro voor het bereiken van de achtste finales en 2,5 miljoen euro voor een plek in de kwartfinales.

Mocht Nederland de finale halen dan krijgt het in ieder geval nog vijf miljoen euro extra. Voor de winnaar van het toernooi komt daar nog eens drie miljoen euro bij. Het totale prijzengeld dat Oranje op dit EK nog bij elkaar kan spelen is 26,75 miljoen euro. Het totale prijzengeld in Duitsland bedraagt 331 miljoen euro. Het geld dat het Nederlands elftal bij elkaar voetbalt, gaat naar de KNVB.

Alleen Spanje moet geschorste spelers missen

Veel spelers stonden op scherp in de kwartfinales en moesten vrezen om een halve finale te missen. Uiteindelijk moeten alleen de Spanjaarden Robin Le Normand en Dani Carvajal toekijken.

Le Normand kreeg tegen Duitsland zijn tweede gele kaart van dit toernooi, terwijl Carvajal in dezelfde wedstrijd twee keer geel kreeg en met rood het veld moest verlaten. Mocht Spanje de finale halen, zijn beide verdediger weer beschikbaar.

Alle gele kaarten die tot nu toe zijn uitgedeeld, zijn weggestreept, zodat niemand meer op 'scherp' staat in de halve finales.

Dani Carvajal (l) kreeg zijn tweede gele kaart nadat hij Jamal Musiala onderuit had getrokken

Goedemorgen!

Dat is even lekker wakker worden zeg! Met Oranje in de halve finales van het EK in Duitsland. Nog maar drie wedstrijden te gaan op dit EK en het zou zomaar kunnen dat Nederland twee van die drie duels op het wedstrijdformulier staat.

Eerst maar eens de halve finales, die komende dinsdag en woensdag op het programma staan. Dinsdag is het om 21.00 uur in München Spanje-Frankrijk. Woensdag staat in Dortmund, ook om 21.00 uur, Nederland-Engeland op het programma.