Cody Gakpo
NOS Voetbal

Gakpo ziet Oranje en zichzelf groeien: 'Weer stapje verder dan op het WK'

Cody Gakpo vindt dat Nederland weer "een stapje verder is" dan op het WK in Qatar. De steraanvaller van het Nederlands elftal geniet van het EK met Oranje tot nu toe.

"Ik beleef het als een heel mooi toernooi, met deze groep. We zijn weer een stapje verder dan het vorige toernooi en ik ben blij dat ik hier ook deel van mag uitmaken."

De 25-jarige Eindhovenaar ziet het Nederlands elftal op dit EK ook wel met enige regelmaat worstelen met zichzelf en de tegenstander. Maar dat brengt de groep niet van de wijs, verzekert hij.

Gakpo geniet van halve finale, maar 'Dit is niet het einde van het toernooi'

"Daar spreken we uiteraard wel over. Maar hopelijk hebben we allemaal het beste nog niet gezien, komt het in de halve finale samen en spelen we dan onze beste wedstrijd van het toernooi. We hebben nog steeds met zijn allen een heel sterk gevoel en we gaan vol voor de finale."

'Als persoon en als speler heel erg vooruitgegaan'

Niet alleen Oranje is volgens Gakpo gegroeid, ook bij zichzelf ziet hij een behoorlijke vooruitgang. Op het WK van 2022 schitterde de aanvaller al en verdiende hij zijn transfer naar Liverpool, op dit EK trekt hij die lijn door.

Met al drie treffers op zak - en een door hem 'afgedwongen' eigen goal van de Turk Mert Müldür - is Gakpo een van de belangrijkste pionnen van dit Oranje.

Cody Gakpo viert de winst in het Olympiastadion in Berlijn

"Sinds 2022 is mijn leven behoorlijk veranderd. Ik ben als persoon en als speler heel erg vooruitgegaan. Zo ben ik in een ander land gaan wonen en voor een andere club gaan spelen. Daar heb ik heel veel goede spelers om me heen en daar heb ik veel van geleerd. Net als van Jürgen Klopp."

Befaamde dribbel

Op dit EK heeft Gakpo succes met een hem typerende dribbel naar binnen, gevolgd door een verwoestend schot. Bang dat zijn tegenstanders dat trucje gaan herkennen, is de Eindhovenaar niet.

"Ik probeer soms ook buitenom te gaan, of een vroegere voorzet te geven. Dan moeten de spelers zich weer wat meer aanpassen. Ik probeer zo gevarieerd mogelijk te zijn."

Nederland - Engeland bij de NOS

En dat maakt Gakpo een hele goede speler, weet zijn teamgenoot Micky van de Ven. "Hij is één op één zo moeilijk af te stoppen en hij heeft altijd dreiging. Ook voor het doel. Je ziet aan hem gewoon dat hij heel veel kwaliteit heeft."

'Geweldige wedstrijd'

Met die wapens moet Gakpo Oranje ook weer gaan helpen tegen Engeland. Het land waar hij zijn brood verdient. En het land waar de kritiek op de optredens van de nationale ploeg misschien nog wel steviger is dan in Nederland.

"Maar Engeland staat niet voor niks in de halve finale. Het is gewoon wel een fantastische groep, met heel goede spelers. Bellingham is bijvoorbeeld een speler van wereldklasse. Ik hoop dat het een geweldige wedstrijd wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl