EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Haalt Mbappé de wedstrijd tegen Oranje? • Sterspeler heeft 'gebroken neus'

Het EK voetbal in Duitsland is begonnen. 24 landen strijden om de titel. In dit blog houden we je op de hoogte van al het nieuws rond het toernooi.

liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag!

Dit was 't blog weer voor vandaag. Morgen zijn we weer terug, dan speelt poule F. Portugal speelt tegen Tsjechië en Turkije tegen Georgië.

Zien we jullie morgen weer terug?

Tot dan!

Groep D gaat vrijdag verder: met of zonder Mbappe?

Vrijdag spelen Nederland en Frankrijk tegen elkaar in Leipzig. Maar gaat Kylian Mbappé dan in actie komen? Het lijkt erop dat hij een gebroken neus heeft, zo meldt ook het Franse L'Equipe. Hij zou dan dus geopereerd moeten worden en dan zal er ook een masker aangemeten moeten worden.

De vraag is dus of hij de wedstrijd tegen Nederland gaat halen.

Mbappé verlaat stadion met mondmasker op, gevolgd door medisch personeel

Dit is nu de stand in groep D

Dit is nu de stand in groep D

Arnautovic spreekt nog steeds Nederlands

De Oostenrijkse aanvaller Marko Arnautovic is al bijna 15 jaar weg uit Nederland, maar spreekt nog altijd goed Nederlands. Dat liet hij vanavond zien in een interview met Joep Schreuder. De oud-aanvaller vond het mooi om zijn oud-ploeggenoot Theo Janssen toe te spreken, Janssen was als gast aanwezig bij het programma Studio Fussball.

Arnautovic: 'Ik kan nog steeds Nederlands, bij mijn club zitten paar Nederlanders'

Heb je Oostenrijk-Frankrijk gemist?

Heb je de wedstrijd tussen Oostenrijk en Frankrijk van vanavond gemist? Geen probleem hoor, wij hebben voor jou nog de samenvatting van dit duel:

Bekijk de samenvatting van Oostenrijk - Frankrijk

De beste speler van vandaag

Dat was N'Golo Kanté. Bondscoach Deschamps heeft flink zijn gelijk gekregen door de middenvelder weer bij de selectie te halen. Kanté was overal op het veld te zien en vooral in defensief opzicht weer enorm belangrijk. De logische keuze voor 'The man of the Match'.

OOS-FRA | 90+9' Het is afgelopen!

Frankrijk doet het minimale vandaag, maar het is genoeg. De Fransen winnen met 0-1. Daar zullen ze blij mee zijn, maar ze zullen zich ook zorgen maken over de neus van Kylian Mbappé. De steraanvaller moest het veld verlaten vlak voor tijd.

Oostenrijk baalt, maar heeft zichzelf wel van een goede kant laten zien. Die ploeg kan het Nederland nog wel eens heel lastig maken.

Fransen winnen met 1-0 van Oostenrijk

OOS-FRA | 90+7' Giroud trapt over de bal heen

Oei! Daar had Frankrijk de 2-0 moeten maken. Giroud kreeg de kans, maar hij schiet vol over de bal heen. Het is dus nog altijd niet klaar.

OOS-FRA | 90+1' Er komen nog negen minuten bij

Er komen nog 9 minuten bij. En misschien wel meer, want er ligt nu weer een Oostenrijker op de grond. De scheidsrechter heeft het er maar druk mee.

OOS-FRA | 88' Daar gaat Mbappé , maar hij krijgt nog wel geel

Het is meteen einde wedstrijd voor de aanvaller. De neus van de spits lijkt niet helemaal meer recht te staan en bloed nog altijd hevig. Bondscoach Deschamps wil hem van het veld halen en wisselen. Omdat de scheidsrechter niet meteen toestemming geeft voor een wissel, komt hij weer het veld ingelopen.

Mbappé gaat meteen op het veld zitten en krijgt daardoor een gele kaart voor spelbederf.

Nadat dat is gebeurd, kan de spits toch gewisseld worden.

Kylian Mbappé

OOS-FRA | 85' Mbappé doet zichzelf pijn

Kylian Mbappé blijft liggen op het veld. Nadat hij zojuist een kopduel probeerde te winnen, raakte hij volop de schouder van Danso. Daardoor zit de Franse sterspeler nu onder het bloed.

OOS-FRA | 83' Thuram schiet niet hard genoeg

Weer een kans voor Frankrijk. Marcus Thuram krijgt de kans nadat Camavinga goed doorloopt en ook nog eens kan voorleggen, maar de spits schiet veel te zacht in. Geen probleem voor de Oostenrijkse doelman.

Zo blijft Oostenrijk nog altijd in de wedstrijd.

Nog even terug naar die grote gemiste kans van Mbappé

Mocht je de grote gemiste kans van Mbappé niet gezien hebben, dan hebben wij hem hier nog voor je:

Zeldzame misser van Mbappé die op weg leek naar de 0-2 tegen Oostenrijk

OOS-FRA | 75' Nog een kwartier

Er staat nog een kwartier op de klok. Heeft de bondscoach van Oostenrijk nog een verrassing in petto? Of kan deze ploeg het nog voor elkaar krijgen om een punt te pakken.

Ralf Rangnick

OOS-FRA | 67' Thuram test Pentz

Nu is het Marcus Thuram die het probeert voor Frankrijk, hij test de Oostenrijkse doelman Pentz. Maar laatstgenoemde slaagt voor die test.

Het blijft nog altijd bij 0-1.

OOS-FRA | 64' Hoop in Wenen

In Wenen staan de Oostenrijkers ook massaal bij elkaar om naar de nationale ploeg te kijken. Door de grote misser van Mbappé mogen zij nog hoop houden op een resultaat. En waarom ook niet? Eigenlijk speelt het Alpenland helemaal niet zo slecht.

Hoop in Wenen

OOS-FRA | 58' Bekende gezichten komen het veld in

Daar komen twee bekende Oostenrijkers het veld in. Max Wöber verlaat het veld, maar hij wordt vervangen door Feyenoorder Gernot Trauner (zou hij ook een Feyenoord-onderbroek aanhebben?). Ook Marko Arnautovic komt bij de Oostenrijkers in de ploeg.

OOS-FRA | 55' Hoe kan Mbappé deze missen?

WAT EEN KANS! Een enorme kans van Kylian Mbappé. De Franse sterspeler wordt de ruimte in gestuurd en is zo snel dat hij iedereen achter zich laat. Maar oog in oog met keeper Pentz krijgt de aanvaller de bal niet in het doel.

De Real Madrid-spits schiet de bal naast het doel. Een zeldzame misser van Mbappé. Hij moet er zelf een beetje om lachen.

Mbappé mist een enorme kans

OOS-FRA | 48' Klein botsinkje, wel enige schade

Antoine Griezmann raakt meteen enigszins geblesseerd. Hij gaat een duel aan met Wöber en belandt vervolgens met zijn hoofd tegen de reclameborden. Dat veroorzaakt enige schade. Er komt wat bloed uit het hoofd van Griezmann gelopen.

De aanvaller moet even naar de kant en komt daarna terug met tulband. Dat is toch de overtreffende trap van de haarband van Memphis.

De tulband van Griezmann

OOS-FRA | 46' De wedstrijd gaat verder

De rust is over, de tweede helft is begonnen. Kan Frankrijk uitlopen naar de 0-2? Of doet Oostenrijk toch nog iets terug in dit duel?

De 0-1 gemist?

Heb je de 0-1 gemist? Geen probleem, de ongelukkige eigen treffer van Max Wöber is hieronder terug te kijken.

Ongelukkige eigen goal Wöber, voorzet Mbappé in verre hoek geknikt: 1-0

Vlinders in de buik van Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo voelt een dag voor de eerste wedstrijd op dit EK vlinders in zijn buik. "Ik ben blij dat ik ze voel. Als je die tinteling niet voelt, is het beter om op te geven en te stoppen", zegt de 39-jarige sterspeler die morgen aan zijn zesde EK gaat beginnen.

De sterspeler van de Portugese ploeg denkt ook dat zijn ploeg een reële kans maakt op de titel in Duitsland, weet zijn ploeggenoot Diogo Dalot. "Hij denkt altijd groot en we willen hem steunen omdat hij onze aanvoerder is", zegt de vleugelverdediger.

Even iets anders, heb je dit ook gezien?

Even wat anders, hebben jullie dit ook gezien tijdens de wedstrijd België-Oostenrijk? Feyenoorder Hancko neemt zijn club overal mee naartoe, zelfs naar het EK!

OOS-FRA | 45+1' Rust!

Rust! Frankrijk gaat met een voorsprong de kleedkamer in. Daar had de ploeg van Didier Deschamps wel wat geluk voor nodig, want oud-Ajacied Wöber kopte de Fransen op voorsprong.

Oostenrijk zal hiervan balen, want die ploeg deed het best aardig en kreeg via Baumgartner ook een goede mogelijkheid tot een doelpunt.

OOS-FRA | 38' GOAL! Wöber kopt zijn ploeg op achterstand

GOAL! Daar is de 0-1 in dit duel. Het is Maximilian Wöber, de oud-Ajacied, die raak kopt. Dat doet hij alleen in zijn eigen doel. Mbappé gaat langs zijn tegenstander en legt de bal voor, maar daar staat niemand van zijn eigen ploeg om raak te knikken. Wöber doet dat dus wel in het verkeerde doel.

Dit is zuur voor de Oostenrijkers, die goed in de wedstrijd zaten.

Wöber kopt Frankrijk op voorsprong

OOS-FRA | 35' De eerste grote kans voor Oostenrijk

Een enorme kans voor Oostenrijk. Gregoritsch geeft een bal voor op Sabitzer. De Borussia Dortmund-middenvelder legt de bal klaar voor Baumgartner die net niet raak kan schieten. Doelman Maignan zorgt er met zijn been nog net voor dat de 0-1 niet op het scorebord komt.

Zo ontsnapt Frankrijk na 35 minuten aan een achterstand.

De grote kans voor Oostenrijk

OOS-FRA | 23' Oostenrijk zoekt nu ook de aanval

Oostenrijk begint nu ook wat brutaler te worden. De ploeg zoekt vaker en vaker de aanval in dit duel en waarom zouden ze ook niet? De Fransen zijn er soms snel uit, maar slaan nog niet toe.

De Franse fans op de tribune beginnen ook al licht gefrustreerd te raken op de tribune. Na deze openingsfase kunnen we concluderen dat beide ploegen toch echt wel wat kunnen, Nederland is nog niet zomaar even door als nummer één of twee in deze groep.

OOS-FRA | 13' Oostenrijk laat zich niet zomaar wegzetten

Oostenrijk doet aardig mee in de openingsfase van dit duel. Bondscoach Ralf Rangnick laat zien dat zijn ploeg zich niet zomaar af laat troeven vandaag.

Frankrijk en Oostenrijk in actie in Düsseldorf

OOS-FRA | 8' Frankrijk snijdt er doorheen, maar Mbappé mist

Frankrijk zoekt meteen de aanval in Düsseldorf. Mbappé krijgt de grootste kans in de openingsfase. De snelle aanvaller gaat er vandoor aan de linkerkant, maar schiet uiteindelijk via de handen van de Oostenrijkse doelman naast.

Daar had wel meer ingezeten voor de favoriet voor de EK-titel.

Mbappé op snelheid

OOS-FRA | 3' Ik ga op bezoek bij een wedstrijd van Frankrijk en neem mee...

Een haan natuurlijk!

Deze Fransman heeft het symbool van de nationale ploeg meegenomen

OOS-FRA | 1' We zijn begonnen

Oostenrijk-Frankrijk is begonnen in Düsseldorf! De andere wedstrijd in de poule van Oranje is nu ook van start.

Veel, veel, veel Oostenrijkers

Net zoals het zondag in Hamburg helemaal Oranje was, is het in Düsseldorf ook behoorlijk rood en wit. De Oostenrijkers zijn met flink wat supporters afgereisd naar het buurland Duitsland om de wedstrijden te zien van hun nationale ploeg.

Datzelfde geldt overigens ook voor de Fransen, want voor de Noord-Fransen is Düsseldorf natuurlijk ook niet zover.

Oostenrijk maakt zich op voor de wedstrijd tegen Frankrijk

Kanté is helemaal terug bij de Franse ploeg

N'Golo Kanté is ook weer helemaal terug bij de Franse ploeg. De voormalig Chelsea-middenvelder start in de basis tegen Oostenrijk. Kanté kwam begin juni in actie tegen Luxemburg en Canada, nadat hij twee jaar eerder voor het laatst een interland had gespeeld. Hij won met de nationale ploeg de wereldbeker in 2018.

Bij Oostenrijk krijgen onder meer oud-Ajacieden Florian Grillitsch en Maximilian Wöber het vertrouwen vanaf de aftrap. Gernot Trauner (Feyenoord) begint op de bank.

N'Golo Kanté

Ook een bijzondere creatie

We hebben al veel bijzonder uitgedoste supporters gezien de laatste dagen, maar ook dit is er weer een om in te lijsten hoor:

Deze supporter van Frankrijk is er helemaal klaar voor

Dit zijn de opstellingen van beide ploegen

De opstellingen van beide ploegen

Dit is de opstelling van Frankrijk

Dan gaan we nu kijken naar de poule van Nederland, waar Frankrijk het in Düsseldorf opneemt tegen Oostenrijk. Van de week waren er nog vraagtekens rond het meespelen van sterspeler Kylian Mbappé, maar hij is er gewoon bij vanavond.

Even troosten

Kevin de Bruyne heeft wat uit te leggen aan zijn zoon Mason Milian. De jonge De Bruyne is ernstig teleurgesteld na de nederlaag.

De Bruyne met zijn kinderen

Drie goals, maar er telt er maar eentje

Er gebeurde genoeg bij België-Slowakije. Er vielen drie doelpunten, maar er telde er maar ééntje. Dat was die van Slowakije. Hieronder zie je de treffers nog eens terug en lees je het wedstrijdverslag.

BEL-SLO | 90+7' Afgelopen!

Het is klaar. Een valse start voor de Belgen. Twee doelpunten van Lukaku worden afgekeurd en daardoor kunnen de Slowaken, toch enorm verrassend, feest gaan vieren. Het wordt dus 0-1 voor Slowakije, dat nu toch ineens uitzicht heeft op de knock-outfase.

Overigens hebben de Belgen nog alle kans om door te gaan, want ze spelen nog tegen Oekraïne en Roemenië.

Lukaku baalt van de nederlaag

BEL-SLO | 90+1' Zeven minuten extra

Zeven minuten komen erbij. Kan België daarin nog iets forceren?

BEL-SLO | 87' Toch afgekeurd!

Toch wel afgekeurd. Openda maakt heel lichtjes een handsbal en daardoor gaat de treffer weer niet door. Er zit een sensor in de bal, die aanrakingen voelt. De scheidsrechter ziet op het moment dat Openda de bal raakt met de hand de sensor uitslaan, dat betekent toch echt dat het hands is.

Wat zijn de druiven enorm zuur voor Lukaku en onze zuiderburen vandaag.

EK-primeur: doelpunt België afgekeurd met behulp van balsensor

BEL-SLO | 86' GOAL! Daar is hij dan toch, de 1-1!

GOAL! Wat een goede aanval van België. Openda wordt gezocht (en gevonden). De ex-Vitessenaar omspeelt zijn tegenstander en legt de bal perfect voor op Lukaku. De Belg schiet van dichtbij de 1-1 nu hard tegen de touwen.

Deze goal gaat niet afgekeurd worden.

Lukaku juicht weer, maar weer wordt treffer afgekeurd

BEL-SLO | 83' Teleurstelling

Deze wedstrijd lijkt toch echt uit te gaan lopen op een teleurstelling voor België. Er staan nog maar iets minder dan tien minuten op de klok.

BEL-SLO | 74' Trossard eraf

Trossard gaat er vanaf, Tielemans komt erbij bij België.

Gaat het nog lukken voor de Belgen om nog tot een gelijkspel, of misschien de winst te komen?

De Bruyne

BEL-SLO | 62' Inzet Bakayoko van de lijn gehaald

Oei! Daar had nu de 1-1 wel moeten zijn. Doku komt zijn man voorbij, legt voor en via de handen van Dubravka krijgt Bakayoko de kans om de 1-1 te maken. Alleen is het Feyenoord-verdediger Hancko die de bal van de doellijn haalt.

Daarbij lijkt de verdediger zich wel te blesseren aan het hoofd.

BEL-SLO | 58' België blijft aanzetten, Trossard probeert het

We zien nu een veel beter en veel aanvallender België. Trossard probeert het nu ineens met een afstandsschot, maar zijn inzet wordt gekeerd. Daarna legt De Bruyne een bal neer bij Lukaku, maar de spits schiet dan in het zijnet.

De kansen volgen zich nu in rap tempo op, wanneer valt de gelijkmaker?

BEL-SLO | 56' Afgekeurd..

Het zit de Belgen niet mee. Lukaku blijkt echt nipt buitenspel te hebben gestaan. De 1-1 gaat dus niet door.

Johan Bakayoko komt erbij bij de Belgische ploeg.

Tussenstand België-Slowakije: 0-1

Wel of geen goal? Lukaku staat millimeter buitenspel: 1-1 tegen Slowakije telt niet

BEL-SLO | 56' GOAL! Lukaku doet het nu wel!

GOAL! Daar is hij dan nu wel. Trossard legt de bal voor op het hoofd van Onana, die de vrijstaande Lukaku vindt. De spits krijgt de bal nu wel in het net en het is daardoor 1-1.

Lukaku denkt de 1-1 te maken

BEL-SLO | 55' Kans Lukaku!

Oeh. België zet aan. Lukaku schiet nu in de korte hoek, maar ziet zijn inzet gekeerd worden. Een corner volgt.

Lukaku schiet in de korte hoek, maar ziet inzet gekeerd worden

BEL-SLO | 46' We gaan weer verder

We gaan weer door! België moet de achterstand zien goed te maken in de tweede helft.

Schot Porteous krijgt twee wedstrijden schorsing voor rood

De Schotse verdediger Ryan Porteous is na zijn rode kaart op het EK voetbal tegen Duitsland voor twee wedstrijden geschorst. De 25-jarige kreeg vrijdag tegen de Duitsers kort voor rust rood na een harde overtreding op Ilkay Gündogan.

De penalty die hij veroorzaakte werd benut door Havertz, uiteindelijk werd het 5-1 voor Duitsland. De kans dat het toernooi erop zit voor Porteous is aanwezig, in de komende groepswedstrijden speelt Schotland tegen Zwitserland en Hongarije,

Porteous met zijn overtreding die hem rood opleverde

Rust!

Na een heel goed begin van de Belgen was het snel gedaan met het goede spel van de Belgische ploeg. De 0-1 van Schranz was toen verrassend te noemen, maar inmiddels zijn de Slowaken meer dan gewaagd aan de Rode Duivels.

Slowakije gaat dan ook niet geheel onterecht met een voorsprong de rust in. We gaan straks zien of België deze schade in één helft kan herstellen.

BEL-SLO | 42' Lukaku heeft het waar

Oei, oei, oei. Daar heeft Lukaku weer een grote kans, maar het is de Belgische topscorer nog niet gegund. Nu neemt hij de bal heel erg slecht mee en is de kans ook weer verkeken.

Zo kom je natuurlijk nooit beter in de wedstrijd. Een klein beetje geluk zou België en Lukaku enorm helpen.

BEL-SLO | 39' Zorgelijke blikken

En weer een hele goede kans voor de Slowaken. Kucka heeft een uitstekende voorzet in huis en Haraslin volleert in één keer op doel. De redding van Casteels is uitstekend, daarmee voorkomt hij de 0-2 van de Slowaken.

De zorgelijke blikken bij de Belgische fans op de tribune nemen toe.

Zorgelijke blikken bij Belgische fans

BEL-SLO | 35' Onana kopt op doel

Eindelijk weer eens wat gevaar voor België. Een hoekschop belandt op het hoofd van Onana, maar de middenvelder kan niet veel kracht zetten achter zijn kopbal.

Het blijft dus nog bij 0-1.

BEL-SLO| 31' Bozenik probeert het, Casteels kan vangen

Slowakije heeft het prima voor elkaar in het eerste half uur. Robert Bozenik (ex-Feyenoord) probeert het nu met een schot nadat hij zich vrijspeelt. Casteels kan wel makkelijk vangen.

Maar België heeft het lastig. Na het furieuze begin, is het een armoedig eerste half uur geworden voor de ploeg.

BEL-SLO| 21' De 0-1 gemist?

Heb je de verrassende 0-1 van Slowakije gemist? Niet getreurd, je kunt hem hieronder terugkijken:

Belg Doku verspeelt de bal, Slowaak Schranz prikt vroege 1-0 binnen

BEL-SLO| 20' Fout Dubravka, Trossard mist

Dat was weer een mogelijkheid voor België! Dubravka wacht te lang met de bal in te spelen en dan gaat het mis. Trossard krijgt de bal in zijn voeten en haalt uit, maar doet dat niet nauwkeurig genoeg. Zo gaat de mogelijkheid over.

BEL-SLO| 14' België in de achtervolging

België moet in de achtervolging. Maar echt storm loopt het nog niet voor het doel van de Slowaken. Het is wel duidelijk dat België de betere ploeg heeft, maar vooralsnog staan de Slowaken aan de juiste kant van de score.

Tussenstand België-Slowakije: 0-1

BEL-SLO| 7' GOAL! Slowakije op voorsprong

GOAL! België valt aan, maar het is Slowakije dat op voorsprong komt. Er wordt achterin gigantisch geprutst bij de Belgen waardoor Slowakije een enorme kans krijgt. Nadat Casteels een hard schot van Kucka niet goed verwerkt is het Ivan Schranz die in tweede instantie de bal wel achter Casteels krijgt.

Wat een verrassende score zover.

Schranz scoort de openingstreffer

BEL-SLO| 5' Dubravka houdt Slowakije op de been

Oei! Daar was weer een mogelijkheid voor Lukaku. De spits wordt op snelheid weggestuurd, maar ziet Dubravka nog iets eerder bij de bal komen dan hijzelf. Daardoor krijgt hij net niet zijn tweede enorme mogelijkheid. Maar België start furieus.

Dubravka en Lukaku

BEL-SLO| 3' Daar is Lukaku bijna!

Bijna was daar de 1-0 voor de Belgen al. Doku heeft een hele goede actie in huis, vindt De Bruyne en die vindt op zijn beurt Lukaku. De spits krijgt de bal er alleen van heel dichtbij niet in. Doelman Dubravka redt uitstekend. Nou, het is voor het publiek in ieder geval duidelijk dat we zijn begonnen.

Tussenstand België-Slowakije: 0-0

BEL-SLO| 1' We zijn begonnen

De wedstrijd is begonnen! We gaan zien hoe onze zuiderburen het er vanaf brengen vandaag.

Een andere doelman dan Courtois

Koen Casteels start voor België. En dat is bijzonder. Door wat onenigheid met de bondscoach is Thibaut Courtois niet opgeroepen. Al geeft hij zelf aan dat hij niet fit genoeg is om te spelen dit EK.

De keeper van Real Madrid was na het WK van 2002 de doelman in alle grote toernooien van de Belgen. Hij keepte 25 duels.

Voor het eerst sinds Geert de Vlieger in 2002 staat er dus een andere Belgische keeper op doel.

Koen Casteels

Of de Belgische fans er een beetje zin in hebben?

Daar lijkt het toch wel op:

  • Reuters
    Deze Belgische fans vermaken zich
  • ANP
    Deze Belgische fan trok ook alles uit de kast

Hoort België bij de topfavorieten? De Bruyne vindt van niet

Het EK gaat vanavond dus ook eindelijk beginnen voor België. Het land dat met de 'gouden generatie' had gehoopt een echte prijs te pakken. Maar nu een deel van de gouden generatie is afgezwaaid zonder hoofdprijs, is België aangewezen op een nieuwe ploeg.

In die ploeg is nog wel ruimte voor Lukaku en De Bruyne. De Bruyne denkt niet dat de Belgen, die nog altijd op de derde plaats van de wereldranglijst staan, bij de favorieten hoort dit toernooi.

"Ik denk niet dat we met deze selectie echt de nummer drie van de wereld zijn. Er zijn bij dit EK een paar echte favorieten, met daarachter nog wat meer schaduwfavorieten. Ik denk dat wij bij die groep van schaduwfavorieten horen."

We hoeven ons nog niet te vervelen hè?

Voor de neutrale toeschouwer is dit EK tot nu toe een lust voor het oog, als het om doelpunten gaat. In de eerste acht wedstrijden hebben we al 25 doelpunten gezien, dat zorgt voor een gemiddelde van 3.1 goal per wedstrijd.

Er wordt lustig op los gescoord dit EK.

Het hoogste gemiddelde op eerste acht wedstrijden per EK:

4,8 goals- EURO 1976

4,3 goals -EURO 1960

3,3 goals -EURO 1964

3,1 goals -EURO 2024

2,8 goals -EURO 2020

Drie van die doelpunten vielen in de wedstrijd van 15.00 uur vanmiddag, de wedstrijd tussen Roemenië en Oekraïne, die goals zijn in de onderstaande samenvatting te zien.

Bekijk de samenvatting van Roemenië - Oekraïne

Lukaku is 'The one to watch'

Op wie we moeten letten vandaag? Genoeg spelers! Maar als er één bovenuit steekt is het wel Romelu Lukaku. De spits van België was enorm op schot in de ek-kwalificatie. Hij maakte er 14(!). Nooit eerder maakte een speler zoveel doelpunten richting een EK.

Lukaku

Op naar België-Slowakije

We gaan door, we gaan voorbeschouwen op België-Slowakije, de wedstrijd van 18.00 uur vanavond. Bij België zien we de grote namen als Doku, Lukaku en De Bruyne in de basis staan, maar (ex)-eredivisiespelers Openda (voormalig Vitesse) en Bakayoko (PSV) moeten op de bank plaatsnemen.

Datzelfde geldt voor Matus Bero (oud-Vitesse) en Tomas Suslov (ex-FC Groningen) zij zitten bij Slowakije op de bank. In de basis zien we bekende namen als Skriniar, Dubravka, Bozenik en Hancko (Feyenoord).

De opstelling van België en Slowakije

De zweetband van Memphis? Bij Roemenië hebben ze het blauwe haar van Ratiu

ROE-OEK | 94' Afgelopen, Roemenië wint!

Scheidsrechter Nyberg fluit af. En ja, Roemenië wint hier toch wel verrassend hoor. Ze waren ontzettend effectief, met twee wonderschone doelpunten van Stanciu en Marin.

Wie had dat van tevoren gezegd, op papier had Oekraïne de betere ploeg, met een sterke aanval, met onder andere Moedryk en Dovbyk. Maar ook linksback Zinchenko en Loenin op doel. Het bleek niet genoeg. De Oekraïners wisten pas in minuut 77 een schot op doel te krijgen.

En dus wint Roemenië hier met afgetekende cijfers: 3-0.

ROE-OEK | 87' Publiekswissel Stanciu

Publiekswissel voor Stanciu, de aanvoerder en de maker van de schitterende 1-0. De leider van deze ploeg gaat eraf en Bogdan Racovitan komt erin.

Ondertussen zijn bij Roemenië Adrian Rus en George Puscas ook al binnen de lijnen gekomen voor Marin en Dragus.

Bij Oekraïne mag Ruslan Malinovskiy nog even meedoen, Sudakov ging eraf.

ROE-OEK | 84' Snelle Moedryk

Daar hadden de sterren van dit Oekraïne meer uit moeten halen. Ineens zit de snelheid er wel in. Dovbyk stuurt Moedryk diep, maar de linksbuiten schiet de bal hard langs het kruis in het publiek.

De 3-0 terugkijken? Dat kan

Spits Dragus tikt de 3-0 binnen en beslist de wedstrijd

ROE-OEK | 77' Eerste kans Oekraïne op doel

Oekraïne toont zich eens. Met een afstandsschot van Heorhiy Sudakov. Hij draait mooi naar zijn rechter, maar het schot is te ver naar het midden van het doel. Al heeft Florin Nita er nog wel even moeite mee. Maar een treffer levert het niet op.

Het is dan eindelijk het eerste schot op doel. In de 77ste minuut.

De 2-0 in de herhaling

Marin verdubbelt de voorsprong van Roemenië

ROE-OEK | 63' Wissels!

Ianis Hagi en Valentin Mihaila komen erin bij Roemenië. En Coman en Man gaan eraf.

En bij Oekraïne: Stepanenko, Shaparenko en Tsyhankov eruit. En Andriy Yarmolenko, Volodymyr Brazhko en Roman Yaremchuk komen binnen de lijnen.

ROE-OEK | 57' Roemenië loopt uit!

En daar is Roemenië alweer. Ongelofelijk. Dennis Man maakt een fijne actie de zestien in, en dan is het Denis Dragus die het laatste tikje geeft. Het is 3-0. De vlag blijft naar beneden, de goal telt.

Ja, en dan gaat het hard.

Even daarvoor schoot de man met het blauwe haar, de rechtsback Andrei Ratiu, nog kiezelhard op doelman Loenin.

Roemenië-Oekraïne: 3-0

ROE-OEK | 53' Marin doet het!

Razvan Marin, de oud-Ajacied doet het. Weer zo'n schitterende uithaal. Het is 2-0, vlak na rust, voor Roemenië. De middenvelder schiet de bal kiezelhard in de verre hoek. Doelman Loenin gaat er net overheen, had hij daar meer kunnen doen?

Roemenië-Oekraïne: 2-0

Tweede helft begonnen

Kijken of de Oekraïners in de tweede helft wel een schot op doel kunnen lossen.

Het is 1-0 voor Roemenië.

Verder nog geen wissels.

Pijnlijke statistiek Oekraïne

Het is Oekraïne niet gelukt om een schot óp doel te vuren in de eerste helft, ondanks 70 procent balbezit, aldus sportdatabureau Gracenote.

Ja, dat is toch wel pijnlijk.

Roemeense doelpunt gemist?

Stanciu schiet de Roemenen op fraaie wijze op voorsprong

Rust in München: 1-0 voor Roemenië

Ja, ze begonnen wat afwachtend, de Roemenen, maar ze gaan wel aan de leiding hier in München tegen Oekraïne, na een schitterend doelpunt van aanvoerder Stanciu.

En ze verdedigen met grinta, het is mooi om te zien hoe ze het vieren alsof ze een doelpunt maken als ze samen die grote spits van Oekraïne, Dovbyk, van de bal zetten.

Roemenië-Oekraïne: 1-0

ROE-OEK | 39' De beurt weer aan Roemenië

Dennis Man probeert het eens vanaf afstand met links, de bal draait gevaarlijk naar de tweede paal en wordt nog aangeraakt, maar gaat niet in het doel. Corner!

En dan die hoekschop van Stanciu zeg! Die draait buiten het bereik van doelman Loenin nog óp de lat. Bijna was daar de 2-0.

Roemenië-Oekraïne: 1-0

ROE-OEK | 36' Voorzet Moedryk

Oekraïner Moedryk zet keihard voor vanaf links. De ervaren verdediger Dragusin kopt de bal over zijn eigen doel. Dat zag er gevaarlijk uit, al had de speler van Spurs ook genoeg controle om de bal goed te sturen, zo lijkt het.

Loenin zweeft en ziet de bal in de kruising vliegen

ROE-OEK | 29' Doelpunt Roemenië!

En daar is de goal! Van de grote man bij Roemenië: aanvoerder Nicolae Stanciu maakt 1-0 tegen Oekraïne. En hoe! hij draait de bal vol in de kruising, en toucheert nog even de onderkant van de lat.

Dat is toch wel uit het niets, he. Onnodig zeg, Loenin levert de bal zomaar in. Stanciu krijgt 'm op rand zestien en haalt dus verwoestend uit.

Roemenië-Oekraïne: 1-0

De fans hebben het naar de zin

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

ROE-OEK | 22' Oekraïne dringt aan

Eerste gevaar. Rechtsback Konoplia komt goed op bij Oekraïne. Zijn voorzet is gevaarlijk, waardoor de Roemenen de bal moeten verwerken tot corner.

Na die hoekschop probeert Dovbyk het eens van afstand. Hoog over. Het houdt nog niet over, nee.

ROE-OEK | 12' Zoeken naar een opening

Het is vooralsnog veel rennen, draven. Een echte kans hebben Roemenië en Oekraïne de eerste minuten nog niet gehad.

Vooral in de laatste fase ontbreekt het aan scherpte. Even was daar Dovbyk, de Oekraïense spits, op rand zestien, maar hij wordt op het laatst van de bal gezet.

Roemenië-Oekraïne: 0-0

ROE-OEK | We zijn begonnen in München

Jawel, de volksliederen zijn gezongen in de Allianz Arena in München. Dovbyk heeft afgetrapt namens Oekraïne.

Dag vier van het EK is nu écht begonnen.

Opstelling Oekraïne

Dan de opstelling van Oekraïne. Daar zien we sterkhouder Dovbyk in de spits. De 26-jarige aanvaller kroonde zich tot topscorer van de Spaanse competitie tijdens zijn eerste seizoen voor stuntploeg Girona. Verder zien we uit naar de kunsten op de linker flank. Met Zinchenko, oud-PSV en Manchester City. Tegenwoordig speelt de flankspeler bij Arsenal. En linksbuiten Mychajlo Moedryk van Chelsea.

En nog een speciale vermelding voor de doelman: Andrij Loenin. De keeper stond bijna het gehele seizoen op het doel bij Real Madrid, tot en met de halve finales van de Champions League. Onfortuinlijk voor de Oekraïner: vlak voor de gewonnen finale was eerste doelman Thibaut Courtois fit genoeg bevonden. En dus moest 25-jarige keeper plaatsnemen op de bank.

En dan hebben ze ook nog jongens als Viktor Tsyhankov en Taras Stepanenko. In die zin zou je kunnen zeggen dat Oekraïne toch op papier wel de favoriet is.

Opstelling Roemenië

Klokslag 15.00 uur komt in de buurt, en dat betekent dat we zo Roemenië-Oekraïne gaan volgen. De opstellingen:

Bij Roemenië zien we dat oud-Ajacied Razvan Marin in de basis staat. De middenvelder speelt inmiddels in Italië voor Empoli. Hij is overigens niet de broer van Marius Marin.

Radu Dragusin, centrale verdediger, is de rots in de branding bij Roemenië. De speler van Tottenham Hotspur kwam afgelopen januari voor 25 miljoen over van het Italiaanse Genoa.

Ianis Hagi, de zoon van Gheorghe Hagi, de grootste voetballer die Roemenië ooit voortbracht, zit op de bank. De 25-jarige middenvelder voetbalde bij clubs als Genk en Rangers, maar is inmiddels in Spanje beland, bij Deportivo Alavés.

Ruim 4,7 miljoen mensen keken naar Polen-Nederland

Ruim 4,7 miljoen mensen hebben het Nederlands elftal gistermiddag op de televisie met 2-1 zien winnen van Polen. Online werd Oranje ook veel gevolgd. Via NOS.nl en de NOS-app werd de wedstrijd 1,87 miljoen keer aangezet door 731.000 verschillende bezoekers.

Zirkzee maakt goede indruk tijdens partijvorm

De wisselspelers van Oranje speelden tijdens de training een partijvorm die in het teken stond van de omschakeling. Het doel was om in overtal zoveel mogelijk kansen te creëren.

De mooiste goal kwam op naam van Joshua Zirkzee, achter het standbeen langs. De spits van Bologna maakte een goeie indruk. Verder was ook Steven Bergwijn op schot met een paar prima doelpunten.

Wout Weghorst, het goudhaantje van zondag tegen Polen (2-1), vond wat moeilijker het net. Toen het eindelijk lukte, na een paar missers, was daar het gebalde vuistje.

Trainen de dag na de zege op Polen: knappe doelpunten Zirkzee en Bergwijn

Tientallen familieleden aanwezig bij training

De sfeer is gemoedelijk en relaxt in het AOK Stadion van Wolfsburg. Tientallen familieleden zijn op de hersteltraining van Oranje afgekomen, de kinderen voetballen nu op het veld. Het knuffelkonijn mag ook mee het gras op.

Op de hometrainer

De basisspelers van het duel met Polen doen alleen mee met de warming-up. Daarna volgen ze de training van hun ploeggenoten vanaf hometrainers.

  • NOS
    Memphis Depay draagt een blauwe zweetband tijdens de training
  • ANP
  • ANP

Hersteltraining Oranje, ook Brobbey op het veld

Het Nederlands elftal werkt op dit moment een hersteltraining af in het AOK Stadion van Wolfsburg. Ook Brian Brobbey, die afgelopen dagen steeds verstek moest laten gaan, doet wat oefeningen mee. Daarna traint hij apart van de groep. De spits kampt met een hamstringblessure en miste zondag de eerste wedstrijd op het EK tegen Polen: 2-1.

Bondscoach Ronald Koeman verwacht dat hij vrijdagavond weer een beroep kan doen op Brobbey als Oranje tegen Frankrijk speelt in Leipzig.

UEFA wil geen Russische vlaggen tijdens eerste duel Oekraïne

De UEFA wil Russische vlaggen uit het stadion houden als Oekraïne vanmiddag in München zijn eerste EK-wedstrijd speelt tegen Roemenië. De Europese voetbalbond zegt dat beveiligingspersoneel zal proberen de vlaggen te onderscheppen en te verwijderen.

Tijdens eerdere wedstrijden dit toernooi zijn er al een aantal op de tribunes gesignaleerd, waaronder vrijdag tijdens de openingswedstrijd tussen Duitsland en Schotland. Ook gisteren brachten Servische fans Russische vlaggen mee in het stadion in Gelsenkirchen tijdens de wedstrijd tegen Engeland. Servië is een van Ruslands sterkste traditionele bondgenoten in Europa.

Russische ploegen zijn door de UEFA uitgesloten voor internationale competities sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel.

De Duitse autoriteiten staan tijdens rond het EK alleen vlaggen toe van deelnemende landen.

Reesema's ode aan Oranje: 'Houd vertrouwen, want we hebben Wout'

De video van de ode van zanger Jaap Reesema viel gisteren in het blog niet goed te beluisteren. We gooien 'm daarom nog even in de herhaling deze ochtend.

Reesema's ode aan Oranje: 'Houd vertrouwen, want we hebben Wout'

Scheidsrechter Makkelie leidt Duitsland-Hongarije

Danny Makkelie heeft zijn eerste EK-duel toegewezen gekregen. De Nederlandse scheidsrechter leidt woensdag op het EK de tweede groepswedstrijd van Duitsland. Het elftal van bondscoach Julian Nagelsmann neemt het om 18.00 uur in Stuttgart op tegen Hongarije.

Makkelie is de enige Nederlandse arbiter op dit toernooi. Hessel Steegstra en Jan de Vries assisteren hem als grensrechters, Serdar Gözübüyük is de vierde official en Rob Dieperink de videoscheidsrechter.

Voor de 41-jarige Makkelie is het zijn tweede EK. Drie jaar geleden had hij onder meer de leiding tijdens de halve finale tussen Engeland en Denemarken. Björn Kuipers, inmiddels gestopt als scheidsrechter, floot toen de finale tussen Engeland en Italië.

Duitsland begon het toernooi met een zege van 5-1 op Schotland. Hongarije verloor met 3-1 van Zwitserland.

Zorgen om Kostic bij Servië

Het Servische nationale team maakt zich zorgen over Filip Kostic, de 31-jarige aanvaller van Juventus. De oud-speler van FC Groningen werd zondagavond in het duel met Engeland al in de 43ste minuut gewisseld vanwege een knieblessure. Kostic liep huilend van het veld.

"Kostic voelde een hevige pijn aan de buitenkant van zijn linkerknie", aldus Dragan Stojkovic op een persconferentie na afloop van het verloren duel met de Engelsen. "Hij zal maandag medische tests ondergaan, laten we hopen dat het niet zo erg is als het lijkt."

De bondscoach geloofde dat zijn ploeg een beter resultaat had moeten behalen tegen Engeland. "We zijn erin geslaagd het Engelse team in het nauw te drijven en ik denk dat we het niet verdienden om te verliezen."

"We waren vandaag zo dichtbij tegen een goede tegenstander en ik ben niet tevreden met het resultaat, helemaal niet tevreden. Het enige wat we nu kunnen doen is rusten en ons voorbereiden op wat ons te wachten staat, waarschijnlijk de belangrijkste wedstrijd van de groepsfase tegen Slovenië."

Databureau: Oranje voor 96 procent zeker naar achtste finales

Het sportdatabureau Nielsen's Gracenote heeft alle vertrouwen in het Nederlands elftal. Oranje kan een plaats in de achtste finales van het EK voetbal nauwelijks meer ontgaan. Gracenote acht de kans 96 procent dat de ploeg van Koeman zich tussen de beste zestien ploegen van het toernooi schaart.

Niet alleen de nummers 1 en 2 van de poule plaatsen zich voor de achtste finales. Ook de vier beste nummers 3 overleven de groepsfase.

Wie dan de tegenstander wordt in de achtste finales? Gracenote denkt aan Tsjechië, die kans is nu 14 procent.

Dominant Oranje stemt vrolijk, dat is de winst van de eerste EK-wedstrijd

Het ene openingsduel is het andere niet. Een overwinning is uiteraard belangrijk bij een eerste wedstrijd op een groot toernooi, maar net zo belangrijk is een goede wedstrijd met perspectief, met uitzicht op groei.

Die missie slaagde tegen Polen (2-1). Het Nederlands elftal kende om meerdere redenen een sterke start van het EK.

Tadic groet 'vriend' Ten Hag en verklaart reserverol

Dusan Tadic vertelde gisteravond in Studio Fußball over de eerste groepswedstrijd tegen Engeland en had een onderonsje met 'vriend' Erik ten Hag, die in de studio in Baarn zat.

Tadic groet 'vriend' Ten Hag en verklaart reserverol: 'Coach dacht al aan Slovenië'

Titelfavoriet Frankrijk tegen Oostenrijk

De klapper van de avond is het duel van titelfavoriet Frankrijk met Oostenrijk om 21.00 uur. Beide landen zitten met Oranje in de groep dus als alle 17 miljoen bondscoaches van Nederland even goed willen opletten wat hun zwakke plekken zijn?

Welk Frankrijk zien we?

De grote vraag aan Franse zijde: wat voor ploeg gaan we zien? De Haantjes maakten weinig indruk tijdens de oefencampagne, met een stroeve 3-0 zege op Luxemburg en een 0-0 tegen Canada. Maar als het met spelers als Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé en Antoine Griezmann eenmaal gaat lopen...

Oostenrijk is al zeven wedstrijden op rij ongeslagen, maar van de tien ontmoetingen met Frankrijk werd er maar eentje gewonnen. Tel daar bovenop dat aanvoerder David Alaba vanwege een zware blessure niet kan meespelen en je weet: dit gaat een taaie wedstrijd worden.

EK is een symbool van hoop voor het door oorlog geteisterde Oekraïne

We trappen de week af in München, waar Roemenië en Oekraïne om 15.00 uur de grasmat zullen betreden. Dit EK is een symbool van hoop voor het door oorlog geteisterde Oekraïne.

"Als je vóór de oorlog op het veld vocht, dacht je alleen maar aan het eindresultaat. Maar ik denk dat we nu allemaal ook bezig zijn met het tonen van het ware karakter van ons land aan Europa", aldus bondscoach Sergiy Rebrov tegen CNN Sport.

Guten Morgen!

Op de vierde speeldag van het Europees kampioenschap in Duitsland is het tijd voor de Fransen. De titelfavoriet is de volgende tegenstander van Oranje komende vrijdag. Vandaag neemt de ploeg van bondscoach Didier Deschamps het om 21.00 uur op tegen Oostenrijk.

Maar eerst gaan we kijken naar Roemenië versus Oekraïne, om 15.00 uur. En om 18.00 uur spelen de Belgen tegen Slowakije.