NAC wankelt, maar komt boven in Kralingen • Bredanaars promoveren, Excelsior degradeert

Hierbij sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

NAC-tranen van geluk na promotie en Excelsior weent om degradatie

Vreugde en verdriet, het ligt zo dicht bij elkaar. In beide gevallen kan er flink om gehuild worden en dat gebeurde zondagavond dan ook op Woudestein. Bij NAC Breda kunnen ze hun geluk niet op na de promotie naar de eredivisie en bij Excelsior is het uithuilen na de degradatie.

Lees hieronder meer:

Breda juicht na promotie NAC, officieuze huldiging vanavond

In Breda is een volksfeest losgebarsten na de promotie van NAC. De club is gepromoveerd naar de eredivisie na vijf seizoenen in de eerste divisie. In twee wedstrijden was de ploeg uit Breda nipt de betere tegen Excelsior.

Deceptie bij Excelsior

Extase bij NAC

NAC viert de promotie

EXC-NAC | Klaar: NAC terug in eredivisie, Excelsior degradeert

NAC Breda keert na vijf jaar eerste divisie terug in de eredivisie. In de finale van de nacompetitie verloor NAC de return bij Excelsior met 4-1, maar dat was net genoeg om te promoveren vanwege de eerdere 6-2 thuiswinst.

Lees hieronder het verslag:

EXC-NAC | 90' Nog drie minuten

Slechts drie minuten blessuretijd. Met deze stand is NAC drie minuten verwijderd van promotie!

Excelsior-NAC Breda 4-1 (heenduel 2-6)

EXC-NAC | 84' Geen strafschop

Couhaib Driouech gaat neer na een duel met Martina. Excelsior roept om een strafschop. Makkelie geeft er geen.

De tijd gaat dringen voor de Kralingers. Het is een bloedstollend gevecht op Woudestein.

Danny Makkelie en Couhaib Driouech

EXC-NAC | 79' Bijna 4-2

NAC is via Omgba op weg naar de 4-2, maar keeper Van Gassel redt knap. Even daarvoor mogelijkheden voor Excelsior, een kopbal van Parrott onder meer. Het kan nog alle kanten op in dit knotsgekke slot van het seizoen.

EXC-NAC | 70' Ander NAC

Opeens is een heel ander NAC te zien. Een NAC dat weer gelooft in promotie. De vraag is of Excelsior er goed aan deed om na de 4-0 even op adem te komen. Erop en erover was wellicht wijzer geweest.

Nu is NAC terug in de wedstrijd. Coach Van Gastel brengt Elías Már Ómarsson in de ploeg, de man van twee goals in de heenwedstrijd.

EXC-NAC | 58' DOELPUNT NAC BREDA!

Het offensief van Excelsior stokt na de 4-0 en daarmee laten de Kralingers NAC terugkomen in de wedstrijd. Casper Staring scoort! NAC leeft weer en promoveert virtueel naar de eredivisie. Nu moet Excelsior weer komen.

NAC viert de 4-1

Ondertussen in Breda

Het is af te lezen aan de gezichten van de talloze NAC-fans op een parkeerplaats achter het Rat Verlegh Stadion in Breda. Op een groot scherm zien ze het misgaan.

• ANP
    NAC-fans treuren
  • ANP

EXC-NAC | 50' DOELPUNT EXCELSIOR!

Het is zover! Vijf minuten na rust kopt Parrott de 4-0 binnen. Het is weer gelijk over twee wedstrijden! Nu al!

Excelsior-NAC Breda 4-0 (heenduel 2-6)

Excelsior viert de 4-0 van Troy Parrott

EXC-NAC | 48' Geen tweede strafschop

Daar riskeert Jan Van den Bergh een nieuwe ingreep van de VAR als hij naar de grond gaat om Troy Parrott af te stoppen. Danny Makkelie luistert naar zijn oortje, maar doet niks.

Excelsior-NAC Breda 3-0 (heenduel 2-6)

EXC-NAC | Tweede helft

NAC-coach Jean-Paul van Gastel heeft een kwartier de tijd gehad om zijn manschappen in de rust weer moed in te praten. Martin Koscelnik, die woensdag in Breda als invaller scoorde, vervangt Kuijpers. Eerder ging Fredrik Jensen al geblesseerd naar de kant voor Matthew Garbett.

EXC-NAC | Rust

Excelsior geloofde erin en terecht, zo blijkt in de eerste helft. De Kralingers spelen NAC overhoop en hebben nu al een 3-0 voorsprong. Daarmee promoveert NAC nog steeds virtueel naar de eredivisie, maar het spel van de Bredanaars in het eerste bedrijf doet het ergste vrezen. Een 8-0 ruststand had namelijk ook gekund.

Rust: Excelsior-NAC Breda 3-0 (heenduel 2-6)

EXC-NAC | 42' DOELPUNT EXCELSIOR!

We zijn nog niet eens halverwege en Excelsior heeft al drie keer gescoord! Een voorzet van Lamprou wordt volledig verkeerd beoordeeld door keeper Pepijn van de Merbel en Boy Kemper. Derensili Sanches Fernandes tikt bij de tweede paal binnen.

Bijna heeft Excelsior de 6-2 vernedering van woensdag goedgemaakt. NAC wordt totaal overrompeld.

Excelsior viert de 3-0 van Derensili Sanches Fernandes

EXC-NAC | 35' DOELPUNT EXCELSIOR!

Arbiter Danny Makkelie heeft het zelf niet in de gaten, maar de VAR roept Makkelie naar de kant na de overtreding van Jan Van den Bergh op Couhaib Driouech. Strafschop!

Parrott schiet de buitenkans binnen. Nog minimaal twee te gaan voor Excelsior en tijd zat. NAC begint te zweten.

Excelsior-NAC Breda 2-0 (heenduel 2-6)

EXC-NAC | 30' Nieuwe kansen Excelsior

Nieuwe kansen voor de thuisploeg, grote kansen zelfs. Eerst schiet Sanches Fernandes voorlangs, dan redt Pepijn van de Merbel op een schot van Parrott en daarna brengt de keeper redding op een kopbal van Siebe Horemans. En dan schiet Lazaros Lamprou nog eens hoog over.

Vier kansen in vijf minuten. Hier komt NAC goed weg. Een half uur gespeeld.

Excelsior-NAC Breda 1-0 (heenduel 2-6)

Lazaros Lamprou baalt van een gemiste kans

EXC-NAC | 20' DOELPUNT EXCELSIOR!

Excelsior op voorsprong! Een goede pass van Lamprou en heel bekeken afronding van Parrott met binnenkant rechts. Dit is waar de thuisploeg op hoopte. Een (behoorlijk) vroege goal.

Excelsior viert de 1-0 van Troy Parrott

Veel NAC-fans die niet zijn afgereisd naar Rotterdam hebben zich verzameld op een parkeerplaats achter het Rat Verlegh Stadion om de wedstrijd te bekijken. Het is er stampvol.

• ANP
    NAC-fans in Breda
  • ANP

EXC-NAC | 10' Eenrichtingsverkeer

De wedstrijd voltrekt zich vooralsnog zoals verwacht. Eenrichtingsverkeer naar het doel van NAC. Couhaib Driouech en Troy Parrott worden gezocht. De druk is er, de kansen nog niet.

Excelsior-NAC Breda 0-0 (heenduel 2-6)

Couhaib Driouech (r)

EXC-NAC | Aftrap

Woudestein zindert. Kan Excelsior zorgen voor een wonder? De bal rolt op het Kralingse kunstgras.

Woudestein

Opletten voor standaardsituaties bij Excelsior

Al het hele seizoen heeft Excelsior een zwakke plek: standaardsituaties. "Ongelooflijk", sprak coach Marinus Dijkhuizen drie maanden geleden al na de dertiende tegengoal uit een corner. Het probleem is nog niet opgelost. Ook afgelopen woensdag in Breda ging het op dat vlak mis. Vier van die zes tegendoelpunten kwamen voort uit dode spelmomenten.

Excelsior-keeper Stijn van Gassel

Opstelling NAC Breda: geen wijzigingen

Natuurlijk dezelfde namen bij NAC Breda. Coach Jean-Paul van Gastel houdt vast aan de basis die Excelsior in Breda met 6-2 versloeg.

Kanttekening: Van Gastel bracht in Breda bij rust bij een 3-2 voorsprong Martin Koscelnik voor Boyd Lucassen. De Slowaak maakte de 4-2. Elías Már Ómarsson viel in de 67ste minuut in en scoorde twee keer. Koscelnik en Ómarsson beginnen vandaag allebei weer op de bank.

Daar is de opstelling van Excelsior

Siebe Horemans staat in de basis bij Excelsior en gaat dus zijn 200ste duel spelen. Daarnaast zien we in de basiself uiteraard ook Couhaib Driouech en Troy Parrott, die samen voor het gevaar en de doelpunten moeten zorgen. De doelpunten die zo gigantisch nodig zijn voor de thuisploeg vanavond.

Een bijzondere dag voor Horemans?

Het kan een zeer bijzondere dag worden voor Siebe Horemans. De verdediger van Excelsior is vandaag jarig, kan zijn 200ste wedstrijd voor de Rotterdamse club spelen en dat zal dan ook nog eens de laatste zijn in het rood en zwart. Horemans stapt namelijk transfervrij over naar FC Utrecht.

Kan deze dag extra speciaal worden voor hem en volgt er ook nog een miraculeuze ontsnapping?

Hoe kom je in hemelsnaam nog terug van een 6-2 achterstand in de play-offs?

Hoe kom je in hemelsnaam nog terug van een 6-2 achterstand in de play-offs om promotie en degradatie? Nou, daar had Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen wel een idee bij. Hij gaf zijn selectie "een heerlijk dagje" vrijaf en startte de training vrijdag met een heuse "inspiratiesessie". Daarin passeerden ploegen de revue die zich uit een "moeilijke situatie" wisten te redden.

Zo toonde Dijkhuizen beelden van Sheffield Wednesday dat vorig jaar tegen Peterborough een 4-0 nederlaag wegpoetste door in de achtste minuut van de blessuretijd van het tweede duel de 5-1 te maken. Daarna nam Sheffield Wednesday de strafschoppen beter en plaatste zich voor de finale van de play-offs om promotie naar het tweede Engelse niveau, die ook werd gewonnen.

Ook liet Dijkhuizen Mike van Duinen aan het woord. De spits was in 2011 bij ADO Den Haag als wissel getuige van een remontada, van tegenstander FC Groningen welteverstaan. ADO verdedigde een 5-1 voorsprong, maar Groningen won het tweede duel óók met 5-1. Toch won de club van Van Duinen uiteindelijk na strafschoppen en zo mocht ADO zich voor het eerst in 24 jaar weer opmaken voor Europees voetbal.

Marinus Dijkhuizen

Breda in de ban van de eredivisie

Geel-zwarte gebakjes, vlaggen, tassen en vooral veel geel-zwarte voetbalshirtjes. In Breda is al dagenlang sprake van 'NAC-gekte', zo ziet Omroep Brabant. De supporters zijn weinig terughoudend in hun clubliefde. Aan de singel hangt een gigantisch spandoek met de woorden 'Net als ons hart, kleurt Breda geel met zwart'.

Een groot spandoek voor NAC

'De puzzel lijkt eindelijk gelegd in Breda'

Door die spectaculaire pot staat NAC vandaag dus op 'matchpoint'. Een nederlaag met minder dan vier doelpunten verschil betekent de eredivisie komend jaar. Elk ander positiever resultaat ook. Als dat lukt, zullen ze zich in Breda nog wel eens in de arm knijpen, want een maand geleden gaf niemand een stuiver voor promotie van de Bredase ploeg.

Trainer Jean-Paul van Gastel stond zwaar onder druk wegens slechte resultaten en het seizoen van de nummer 8 (!) in de eerste divisie was zeer rommelig en onrustig te noemen.

Maar sinds de play-offs zijn begonnen, draait NAC op volle toeren. "De puzzel lijkt eindelijk gelegd", zei Van Gastel vrijdag.

Hoe ging het ook alweer, afgelopen dinsdag?

We kennen de uitslag van afgelopen dinsdag, maar hoe verliep die wedstrijd ook alweer? NAC overrompelde de Rotterdamse ploeg in de openingsfase en kwam op voorsprong, maar toch bleef Excelsior een tijdje in de wedstrijd.

Het ging mis na de 1-1, toen Lance Duijvestijn met zijn hand een inzet op de doellijn keerde. Een strafschop volgde en Excelsior moest verder met tien man. Nadat Arthur Zagre in de tweede helft ook een rode prent had gekregen, stortte het kaartenhuis aan Excelsior-zijde helemaal in elkaar.

Het verslag van die wedstrijd is hieronder nog terug te lezen:

Lance Duijvestijn krijgt een rode kaart

Het wonder van Woudestein?

Goedemiddag!

In Breda zal er de afgelopen dagen al gedroomd zijn over het spelen in de eredivisie. Niet geheel onterecht natuurlijk, na de 6-2 thuiszege op Excelsior. Maar helaas voor alle NAC-supporters: er moet vandaag nog een wedstrijd gespeeld worden.

Om 18.00 uur trappen Excelsior en NAC af in Rotterdam voor de returnwedstrijd. Lukt het Excelsior om een achterstand van vier doelpunten weg te poetsen en zo het 'wonder van Woudestein' waarheid te maken? Het klinkt als een zeer moeilijke opgave, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Eén ding is wel zeker: na vanavond weten we wie er volgend jaar in de eredivisie speelt en wie er in de eerste divisie actief zal zijn.

Alles over deze return is te lezen in dit liveblog. Geniet ervan!