Vreugde bij de spelers van NAC Breda
NOS Voetbal

NAC Breda zet grote stap naar eredivisie met 6-2 zege op negental Excelsior

NAC Breda staat op de drempel van een terugkeer naar de eredivisie. De eerstedivisionist won dinsdagavond het eerste duel in de finale van de play-offs om een plek in de eredivisie met liefst 6-2 van Excelsior.

De Rotterdamse eredivisionist speelde een groot deel van de wedstrijd met een man minder en eindigde zelfs met negen spelers. Lance Duijvestein en Arthur Zagré werden namelijk beiden met een rode kaart van het veld gestuurd.

Zondag (18.00 uur) valt de beslissing in de return in Kralingen. "Alles ging mis wat er mis kon gaan", aldus Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen. "En tussendoor hebben we nog best aardig gevoetbald, dat is het gekke."

Bekijk hieronder de reacties van Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen en doelman Stijn van Gassel.

Excelsior-trainer Dijkhuizen na 6-2 verlies bij NAC: 'Gaan voor paar procent kans'

Zes jaar geleden speelde het vermaarde NAC voor het laatst in de eredivisie. En dit seizoen wees niets erop dat daar verandering in zou komen. Na een waardeloos seizoen plaatste de club zich na een fortuinlijk gelijkspel tegen TOP Oss als laatste voor de play-offs.

De Tilburgse trainer Jean-Paul van Gastel liet bovendien al doorschemeren na de zomer te vertrekken bij de Bredanaars. Niemand rekende er dan ook op dat NAC klinkende zeges zou boeken op Roda JC en FC Emmen en zich zo tot op de drempel van de eredivisie zou knokken.

"Het valt nu opeens allemaal in elkaar", constateerde Van Gastel, die tijdens het duel lang niet tevreden leek. "Ik vond dat we nog veel beter kunnen. En ja, dan ben ik wel eens boos."

De afscheidnemende NAC-trainer Jean-Paul van Gastel glundert na de 6-2, maar was toch niet tevreden met zijn ploeg.

In Excelsior - de nummer 16 van de eredivisie - trof zijn ploeg een geduchte tegenstander. Ondanks de eindklassering toonde de ploeg uit Kralingen in de eredivisie al dat het heel aardig kan voetballen. Sterker, de ploeg trof vaker doel dan nummer 7 FC Utrecht en vernederde ADO Den Haag deze play-offs met 7-1.

Met trainer Dijkhuizen beschikt de ploeg bovendien over een echte specialist als het gaat om de nacompetitie. Twee keer eerder promoveerde hij met Excelsior via de play-offs.

NAC overrompelt Excelsior

In een nat Breda werd Excelsior overrompeld door NAC en de thuisclub had snel beet. Aimé Omgba kopte raak na een door Arthur Zagré knullig weggegeven corner.

Daarna kreeg Excelsior meer grip op de wedstrijd en werd beloond. NAC-aanvoerder Cuco Martina speelde de bal pardoes in de voeten van Lazaros Lamprou, die op zijn beurt Lance Duijvestijn in staat stelde om doelman Pepijn van de Merbel met een wippertje te verslaan.

Lance Duijvestijn haalt de bal met de arm van de lijn.

Bij elke standaardsituatie was het billenknijpen voor de Excelsior-fans en dat bleek kort na de 1-1 toen Duijvestijn na een hoekschop rood kreeg voor hands op de doellijn.

Dominik Janosek benutte de strafschop en na een enorme flater van Excelsior-doelman Van Gassel bij opnieuw een corner, maakte de Belg Jan Van den Bergh er 3-1 van.

Met tien man en 3-1 achter leek Excelsior verslagen, maar in de blessuretijd van de eerste helft kwam het via een strafschop van goalgetter Troy Parrott toch op 3-2.

Arthur Zagré krijgt zijn tweede gele kaart (en dus rood) van arbiter Dennis Higler.

Excelsior probeerde na rust de schade te beperken en kreeg zelfs een kans op de gelijkmaker toen Zagré de lat raakte. Een ruim kwartier voor tijd incasseerde Zagré zijn tweede gele kaart en vanaf dat moment was het dweilen met de kraan open.

Invaller Martin Koscelnik schoot NAC op 4-2 na weer een standaardsituatie en een andere invaller Elias Mar Omarsson (in het verleden goed voor 45 goals in het shirt van Excelsior) deed zijn oude club nog veel meer pijn.

De IJslander kopte na een fraaie dribbel van Van den Bergh de 5-2 binnen en in de 94ste minuut knalde hij ook de 6-2 nog tegen de touwen.

Elias Mar Omarsson maakte de 5-2 tegen zijn oude club Excelsior.

Zo staat Excelsior aanstaande zondag in Kralingen voor een bijna onmogelijke opgave. De handdoek in de ring werpen, doet trainer Dijkhuizen niet.

"Ik ben zelf in het stadion geweest van Barcelona bij die beroemde remontada tegen Paris Saint-Germain (toen in de Champions League een 4-0 nederlaag werd weggepoetst, red.). We hebben een kans. Ook al is het maar een paar procent, we moeten ervoor gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl