NOS Voetbal

NAC na roerig seizoen dicht bij promotie: 'De puzzel lijkt eindelijk gelegd'

Eredivisie in zicht voor NAC, maar Van Gastel waarschuwt: 'Zijn er nog niet'

Of er een wonder is verricht in Breda? "Nee", vindt NAC-trainer Jean-Paul van Gastel. Na de 6-2 overwinning van zijn ploeg op Excelsior afgelopen dinsdag in de finale van de nacompetitie is de terugkeer in de eredivisie heel dichtbij.

Zondag is de return in Rotterdam en moet promotie definitief veilig worden gesteld. Een maand geleden gaf niemand een stuiver voor NAC's eredivisiekansen.

Heel Breda maakt zich op voor de eredivisie, maar daar is vrijdagmorgen op het trainingscomplex in Zundert weinig van te merken. Er staat geen enkele supporter langs de lijn voor een laatste aanmoediging. "Ik wil dat er rust is en blijft rondom het trainingscomplex. We hebben er dus voor gekozen om de rust te bewaren op Zundert", vertelt Van Gastel.

Rust. Dat is juist het woord dat totaal niet op NAC van toepassing is dit seizoen. Al na vijf wedstrijden werd trainer Peter Hyballa op straat gezet. Dit omdat de situatie op de werkvloer soms als "onveilig" werd beschouwd, aldus technisch directeur Peter Maas in het AD.

Van Gastel vertrekt straks

Eind september nam Van Gastel, als geboren Bredanaar, het heft in handen. Hij ging voor de groep staan, terwijl het sportief niet goed ging en het ook bestuurlijk een rommeltje was. Het avontuur van Van Gastel leek van korte duur.

In januari wilde de Turkse topclub Besiktas Giovanni van Bronckhorst aanstellen als trainer en Van Gastel als assistent, maar NAC gaf geen toestemming aan de trainer om te vertrekken.

Van Gastel bleef, maar gaf half maart te kennen dat hij toch gaat vertrekken uit Breda. "Ik heb ambitie in het buitenland. Dat heeft niks met deze club te maken. Achter die beslissing sta ik nog steeds, of we nou gaan promoveren of niet", zegt hij nu.

Van Gastel en Van Bronckhorst werkten eerder samen bij Feyenoord

Dat NAC nog kan promoveren dit jaar is een klein wonder te noemen. Sportief gezien ging het lange tijd niet goed, niemand gaf in april een stuiver voor een promotie van NAC. Er werd zelfs gesproken over ontslag van Van Gastel.

Maar de trainer bleef en belandde in de play-offs, al was dat op het nippertje. De club werd achtste met evenveel punten als concurrent MVV. Het doelsaldo was alleen drie doelpunten beter. Een negende plek had nog een jaar eerste divisie betekend.

Maar terugkijken op het seizoen wil de trainer van NAC niet. "Daar heb ik geen zin in. We spelen nog één wedstrijd en dan vertel ik wat er allemaal is gebeurd. We hebben eerst onze focus op zondag."

'Puzzel is gelegd'

De focus die NAC de laatste weken heeft, is de juiste, zo bleek wel. In de play-offs om promotie gaat het tot nu toe voor de wind en de eredivisie lonkt. Alsof een wonder heeft plaatsgevonden.

"Nee, er zijn geen wonderen verricht", zegt Van Gastel. "We zijn hier al het hele jaar mee bezig, maar sinds de wedstrijd tegen Roda JC (eerste duel in play-offs, red.) lijkt de puzzel gelegd."

Wat het voor de trainer betekent als hij na zo'n jaar promotie veiligstelt? "Zover is het nog niet", is zijn passende antwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl