Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Olympiakos eerste Griekse club met Europese prijs na treffer diep in verlenging

  • Olympiakos schrijft geschiedenis: eerste Griekse club met Europese prijs
  • Het verslaat Fiorentina in de Conference League-finale in het stadion van rivaal AEK Athene: 1-0
  • Ayoub El Kaabi maakt diep in de tweede verlenging de beslissende, zijn 16de in Europa dit seizoen
  • Fiorentina verliest voor de tweede keer op rij de finale van de UEFA Conference League
liveblog gesloten

Antío!

Hiermee sluiten we deze historische avond af. Het blijft nog lang onrustig in Athene en vooral vijftien kilometer verderop in Piraeus.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot de volgende keer! Antío!

Voorzitter Evangelos Karismakis met de trofee van de Conference League.

De beker en de vreugde

Olympiakos met de eerste Europese prijs van een Griekse club, de UEFA Conference League.

Wist je dat: El Kaabi overleefde de Turkse aardbeving van 2023

Matchwinner Ayoub El Kaabi en coach Jose Luis Mendilibar.

Dat uitgerekend Ayoub El Kaabi de man werd van deze Conference League is extra bijzonder als je bedenkt dat hij in februari 2023 bij het Turkse Hatayspor speelde, dat getroffen werd door een zware aardbeving in Zuid-Oost Turkije en Syrië.

El Kaabi was daar teamgenoot van oud-Vitessenaar Christian Atsu, die bij de aardbeving om het leven kwam.

Teleurstelling bij Fiorentina

Dodo treurt na de nederlaag in de finale van de Conference League.

Fenomeen El Kaabi: 16 treffers in eerste seizoen Europees voetbal

Ayoub El Kaabi maakte twee treffers in de kwalificatie van de Europa League, drie treffers in de groepsfase van de Europa League en - met de winnende in de finale erbij - elf treffers in de Conference League.

Zestien doelpunten in zijn eerste seizoen Europees voetbal. En dat op je dertigste. Fenomenaal.

Wedstrijdverslag

Olympiakos Pireaus heeft als eerste Griekse voetbalclub een Europese prijs gewonnen. Met een 1-0 zege op Fiorentina werd er beslag gelegd op de Conference Leage, het derde Europese toernooi.

Ayoub El Kaabi kopte diep in de verlenging (116de minuut) raak in een finale die bol stond van de spanning, maar zeer kwaliteitsarm was. Opmerkelijk was dat de wedstrijd werd gespeeld in het stadion van Olympiakos-rivaal AEK Athene, dat op ongeveer 15 kilometer van het Olympiakos-stadion ligt.

OLY-FIO | Afgelopen: Olympiakos wint Conference League

Het is afgelopen! Olympiakos is de eerste Griekse club die een Europese prijs weet te winnen! Dankzij de treffer van El Kaabi diep in de tweede verlenging verslaat het Fiorentina.

De Italianen verliezen twee jaar op rij de finale van de Conference League. Olympiakos-coach Mendilibar wint na de Europa League ook de Conference League.

Olympiakos wint de Conference League.

OLY-FIO | 120'+4 Vijf minuten erbij

Er komen vijf minuten bij vanwege het oponthoud van de VAR-check. Fiorentina stuurt nog een keer iedereen naar voren.

OLY-FIO | 119' GOAL OLYMPIAKOS!

Een oorverdovend gejuich breekt los, want de VAR-check zit erop en de 1-0 telt! Olympiakos is heel dicht bij de eerste Europese prijs ooit.

Ayoub El Kaabi heeft Olympiakos op 1-0 gebracht in de 116de minuut tegen Fiorentina

OLY-FIO | 116' GOAL OLYMPIAKOS...?

115 minuten was Ayoub El Kaabi onzichtbaar, maar dan rommelt hij in de 116de minuut de bal opeens in het doel van Fiorentina. De voorzet van Santiago Hezze komt met een stuit voor het doel en El Kaabi worstelt zich toch knap voor zijn tegenstander en kopt de bal bij de korte hoek binnen.

Maar er wordt nog gekeken door de VAR....

Ayoub El Kaabi worstelt zich voor tegenstander Luca Ranieri en kopt Olympiakos diep in de verlenging op voorsprong.

OLY-FIO | 113' Fiorentina naar eigen aanhang

Fiorentina speelt nu richting de eigen aanhang en dat lijkt de Italianen vleugels te geven. De Italianen zijn opeens opvallend zuinig op de bal, maar tot een kans komt het niet.

OLY-FIO | 110' Kans Fiorentina

In de tweede verlenging laat Fiorentina weer eens van zich horen. Invaller Ikoné neemt het doel van Olympiakos onder vuur, maar doelman Tzolakis brengt redding.

Verlenging: Olympiakos - Fiorentina 0-0

OLY-FIO | Tweede verlenging

Aan het begin van de tweede verlenging wisselt Fiorentina-coach nog twee keer. Luca Ranieri komt erin, maar ook Lucas Beltrán. En vooral die laatste is belangrijk. De Argentijn hield in de halve finale het hoofd koel, toen Fiorentina vlak voor tijd een cruciale strafschop kreeg. Aanvoerder Cristiano Biraghi en de vanavond onzichtbare topscorer Nico Gonzalez verlaten het veld.

Bij Olympiakos gaat smaakmaker Daniel Podence eruit voor Giorgios Masouras.

OLY-FIO | 105' Fiorentina met rug tegen de muur

In de reguliere speeltijd was Fiorentina de betere ploeg, maar in deze verlenging staan de Italianen met de rug tegen de muur. Niet dat Olympiakos nu geweldig speelt, maar Fiorentina bakt er helemaal niets meer van.

Nog vijftien minuten scheiden beide ploegen van een strafschoppenserie. Of gebeurt er nog iets in d tweede helft van de verlenging. De eerste zit erop, na een korte pauze gaan we zo weer verder.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Spanning in Piraeus

Ondertussen bereikt de spanning voor de grote schermen in Piraeus een hoogtepunt. En - voor de duidelijkheid - er is nog altijd niet gescoord in deze finale.

Supporters van Olympiakos kijken in Piraeus op grote schermen naar de Conference League-finale.

OLY-FIO | 96' Jovetic bijna!

Bijna breekt Jovetic de wedstrijd open tegen zijn oude club. Hij haalt uit vanaf de rand van de zestien en zijn gekrulde schot kan maar net - stijlvol dat wel - uit de hoek worden gedoken door Pietro Terracciano.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Stevan Jovetic laat zich zien in de verlenging tegen zijn oude club Fiorentina.

OLY FIO | Eerste verlenging

Olympiakos zet aan in de eerste verlenging en dat levert meteen tumult op. Want volgens de Griekse ploeg wordt een voorzet namelijk met de hand tegengehouden, maar arbiter Soares Dias wil er niets van weten.

Uitgerekend Jovetic protesteert zo overdreven dat het hem een gele kaart oplevert. Niet juichen dus, maar wel protesteren. Hij had wel een punt, want Quarta krijgt de bal tegen de arm. Maar die was wel naast het lichaam.

OLY-FIO | Verlenging!

Voor de neutrale toeschouwer is het waarschijnlijk geen cadeautje, maar er komen echt twee keer vijftien minuten bij in deze bijzonder matige finale. De fans van Olympiakos en Fiorentina blijven natuurlijk op het puntje van hun stoel zitten, want er staat een prijs op het spel.

We gaan verlengen!

OLY-FIO | 90'+1 Zeven minuten extra

Het hele stadion bereidt zich voor op twee keer een kwartier verlenging, maar eerst moeten de zeven minuten extra tijd nog worden gespeeld. En daarin is een gelukkig moment misschien wel genoeg.

M'Bala Nzola en Panagiotis Retsos in een verhit duel om de bal.

OLY-FIO | 85' Grote kans Horta

Na de uitstekende kopbal van Iborra zojuist, zien we nu een gevaarlijke kopbal van Olympiakos-invaller André Horta. Maar ook deze inzet verdwijnt net naast het doel van Fiorentina.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

OLY-FIO | 82' Fiorentina uitgewisseld.

Fiorentina-coach Italiano gebruikt zijn derde wisselmoment om spits Jonathan Ikoné en middenvelder Antonin Barak in het veld te brengen. Eerder al bracht hij de Ghanees Alfred Duncan voor Arthur Melo. Dat betekent dat hij in de reguliere speeltijd is uitgewisseld. In een mogelijke verlenging krijgt hij weer de kans om een extra wissel te plaatsen.

OLY-FIO | 80' Richting verlenging?

Er zijn nog ruim tien minuten te spelen in de reguliere speeltijd, maar het lijkt er steeds meer op dat dit een strijd van de lange adem wordt. Kansen zijn schaars en het spel niet al te best in deze finale.

Maar dan zien we opeens een uitstekende kopbal van de Spaanse middenvelder Vicente Iborra van Olympiakos. Hij kopt de bal via de grond buiten bereik van doelman Terracciano, maar die ziet de bal net naast de paal stuiteren.

En vlak daarna krijgt Nicolas Gonzalez de kans om de bal bij de tweede paal in het doel van Olympiakos te koppen, maar die kans lijkt groter dan hij werkelijk was. Doelman Tzolakis had de zaak onder controle.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Nicolas Gonzalez probeert de bal bij de tweede paal in het doel te werken.

OLY-FIO | 73' Jovetic (oud-Fiorentina) komt erin bij Olympiakos

Ook Olympiakos voert de eerste wissel door. En dat is een interessante: Stevan Jovetic komt namelijk voor aanvoerder Fortounis. En de Montenegrijn, die ook bij onder meer Manchester City, Internazionale en Sevilla speelde tussen 2008 en 2013 voor Fiorentina.

Hij heeft al aangekondigd niet uitbundig te juichen, mocht hij straks de winnende maken. Dat je het even weet.

Stevan Jovetic viert uitbundig voor Fiorentina in 2009.

OLY-FIO | 69' Serieuze kans Fiorentina!

Na rust vat er niet veel te genieten, maar dit was een serieuze kans voor Christian Kouamé. De goede actie is van invaller Nzola en via Dodo belandt de bal bij de Ivoriaanse aanvaller. Stuiterend en botsend dat wel en dat zie je ook terug in de afwerking.

Kouamé raakt de bal heel slecht, maar via de grond stuitert hij toch nog bijna over doelman Tzolakis heen. Bijna.

Christian Kouamé zoekt een weg voorbij Panagiotis Retsos.

OLY-FIO | 63' Podence speelt met vuur

Komt Daniel Podence, de opvallendste speler aan de kant van Olympiakos, hier goed weg? De Portugese middenvelder wil uithalen naar het doel van Fiorentina, maar verdediger Dodo is net iets eerder bij de bal. En dan schopt Podence niet de bal, maar zijn tegenstander vol overgave.

Zijn landgenoot in het zwart toont clementie en laat geel achterwege, Dat zou de tweede zijn geweest voor Podence.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Trainers Italiano en Mendilibar reageerden furieus na de onhandige overtreding van Podence, maar leggen het al snel weer bij.

OYL-FIO | 60' Nzola voor Belotti

De eerste wissel van deze finale komt van de kant van Fiorentina. De Angolees M'Bala Nzola, de maker van de cruciale 3-2 in de 91ste minuut van de halve finale tegen Club Brugge, komt erin voor Andrea Belotti.

Nzola kwam deze zomer over van Spezia, de club waar coach Italiano twee jaar terug nog trainer was. Twee goede bekenden van doelman Jeroen Zoet dus.

OLY-FIO | 50' Nare botsing Belotti en Retsos

Auw! Andrea Belotti en Panagiotis Retsos knallen hard met de hoofden tegen elkaar en vooral de Griekse verdediger lijkt daar last van te hebben. Hij wordt opgelapt, zakt buiten de lijnen weer door de knieën, maar wordt toch weer teruggestuurd het veld in.

Gezien het gevaar op hersenschuddingen lijkt dat onverstandig. Maar daar hebben de Grieken blijkbaar geen boodschap aan.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Andrea Belotti en Panagiotis Retsos op de grond na een harde botsing met de hoofden tegen elkaar.

Ondertussen vanuit 'betrouwbare brons': Bonucci hangt kicksen aan de wilgen

Volgens Fabrizio Romano, die een carrière bouwde rond transferscoops en andere nieuwtjes uit de voetbalwereld, meldt dat Leonardo Bonucci stopt met voetballen. De 37-jarige verdediger won negen keer de Serie A (een keer met Inter, acht keer met Juventus), verloor twee keer de Champions League-finale met Juve en speelde ook twee keer in de finale van een EK.

In 2012 verloor hij die finale in Kiev van Spanje, maar in 2021 werd hij man van de wedstrijd in de na strafschoppen gewonnen EK-finale op Wembley tegen Engeland. In 2023 verruilde Bonucci Juventus voor het bescheiden Union Berlin, maar wisselde die club halverwege voor Fenerbahçe.

OLY-FIO | Tweede helft

De spelers van Olympiakos staan al lang op het veld, maar moeten even wachten op de tegenstander waar Belotti nog even iets te doen had in de kleedkamer. Maar inmiddels is afgetrapt voor de tweede helft.

De stand: nog altijd 0-0.

OLY-FIO | Rust

Scheidsrechter Soares Dias fluit voor rust na een eerste helft die eigenlijk steeds minder aantrekkelijk werd. Na een leuk begin lijkt de spanning nu toch greep te krijgen op de spelers.

Hopelijk wordt het in de tweede helft beter. Maar eerst een kwartiertje rust.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

OLY-FIO | 40' El Kaabi doet wel degelijk mee

Ayoub El Kaabi, de topscorer van Olympiakos hebben we in de eerste helft nog weinig goeds zien doen. Maar dan staat hij toch opeens voor de neus van Fiorentina-doelman Terracciano. Of eigenlijk loopt El Kaabi door op een hoge bal die precies tussen de spits en de keeper in valt.

De doelman is er net iets eerder bij en botst dan onvermijdelijk op El Kaabi. Maar daar kon hij ook niet veel aan doen. Hoewel...?

Ayoub El Kaabi botst tegen doelman Pietro Terracciano.

OLY-FIO | 35' Steeds slordiger

De eerste 25 minuten waren heel fijn om naar te kijken, maar de laatste tien minuten is het spel een stuk slordiger geworden. Het begint nu echt op een finale te lijken.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Ondertussen in Piraeus

In Piraeus, op nog geen twintig kilometer van het stadion, kijken de Olympiakos-fans die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen de wedstrijd op grote schermen.

Olympiakos-fans kijken op grote schermen in Piraeus naar de Conference League-finale.

OLY-FIO | Eerste gele kaart

Het lijkt wel een one-man-show bij Olympiakos vanavond, want Daniel Podence krijgt ook de eerste gele kaart van deze wedstrijd na een onhandige tackle op Dodo.

Daniel Podence is de gevaarlijkste man van Olympiakos in de eerste helft tegen Fiorentina.

OLY-FIO | 25' Kans Olympiakos

En dan zien we ook opeens weer een grote kans voor Olympiakos. Het is weer Podence die bij een hoekschop slim voor tegenstander Dodo kruipt en de bal van dichtbij richting het doel mikt, maar helaas voor gaar de bal recht op doelman Terracciano af.

Het is nog geen moment saai geweest in deze finale. En dat is weleens anders!

OLY-FIO | 21' Fiorentina beukt op de deur

De beste kans van de wedstrijd was die na een paar minuten voor Podence van Olympiakos, maar daarna is Fiorentina toch echt wel de betere ploeg in deze finale. Giacomo Bonaventura kreeg er twee zojuist, kort achter elkaar.

Eerst mikte hij door de benen van een verdediger in de handen van doelman Konstantinos Tzolakis. En vlak daarna was Tzolakis snel genoeg uit zijn doel om Bonaventura het scoren te beletten.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Kostas Tzolakis (Olympiakos) redt op de inzet van Giacomo Bonaventura (Fiorentina).

OLY-FIO | 9' Goal Fiorentina afgekeurd

Fiorentina leek op 1-0 te komen, nadat een slimme cornervariant via verdediger Nikola Milenkovic in het doel belandt. Maar de treffer wordt geannuleerd wegens buitenspel van de Serviër.

Olympiakos - Fiorentina 0-0

Nikola Milenkovic werkt de bal in het doel van Olympiakos, maar de treffer wordt geannuleerd.

OLY-FIO | 5' Kansen aan beide kanten

Zowel Olympiakos als Fiorentina staat erom bekend vroeg en hoog druk te willen zetten en waar mogelijk de aanval te kiezen. En dat blijkt meteen in deze finale. De eerste grote kans is voor Olympiakos, waar de Portugees Podence de bal in de verre hoek mikt, maar Fiorentina-doelman Pietro Terracciano de bal nog net uit de hoek kan tikken.

En daarna stoomt rechtsback Dodo op namens Fiorentina, ziet dat zijn voorzet gemist wordt door Christian Kouamé en vervolgens dat Andrea Belotti zijn inzet verprutst. Lekker begin zeg!

Rolando Mandragora slaat zijn handen voor het gezicht na een gemiste kans van Fiorentina.

OLY-FIO | Aftrap

De Italianen hebben afgetrapt in Athene. De derde Conference League-finale is begonnen! Wie volgt AS Roma en West Ham United als winnaar van het derde Europese toernooi?

  • Reuters
    De basiself van Fiorentina in de Conference League-finale tegen Olympiakos.
  • Reuters
    De basiself van Olympiakos in de Conference League-finale tegen Fiorentina.

De hymne klinkt

De hymne van de Conference League klinkt in Athene. De spelers schudden elkaar de hand. Deze finale staat op het punt van beginnen.

Spelers staan klaar

De spelers staan klaar in de catacomben. De spanning is zichtbaar op de gezichten, ook bij de Portugese arbitrage trouwens. De leiding is vanavond in handen van Artur Soares Dias.

Op welke spelers gaan we letten vanavond?

De opvallendste speler van Olympiakos dit seizoen is waarschijnlijk Ayoub El Kaabi. De 33-voudig Marokkaans international was tot dit seizoen in Europa niet zo bekend en dat heeft natuurlijk te maken met zijn keuze om vanuit Marokko via het Chinese Hebei, het Turkse Hatayspor en het Qatarese Al Sadd aan de weg te timmeren.

Dit seizoen bewijst El Kaabi tot de beste doelpuntenmakers van Europa te behoren. Hij maakte 32 doelpunten. Vijf daarvan waren in de Europa League, tien in de Conference League.

Bij Fiorentina staat Andrea Belotti in de spits. Belotti was jarenlang het scorende werkpaard van Torino, maar verkaste vorig jaar naar AS Roma. Met die club verloor Belotti de Europa League-finale van Sevilla, inderdaad de club van de coach van de tegenstander vanavond Mendilibar.

Mocht het aankomen op strafschoppen, dan zien we Belotti wellicht terug. Op weg naar de EK-titel met Italië benutte hij een strafschop in de halve finale tegen Spanje, maar miste in de finale tegen Engeland.

Op het middenveld zien we Arthur Melo, de Braziliaanse middenvelder die ooit een wereldberoemde transfer van Barcelona naar Juventus maakte. De ruim 80 miljoen euro die met die overgang in 2020 gemoeid was deed al wat wenkbrauwen fronsen. Later bleek dat de prijs kunstmatig opgevoerd was als onderdeel van een afspraak tussen beide clubs om de financiële cijfers op te krikken.

Andrea Belotti maakte dit seizoen acht treffers.

Olympiakos-fans klaar voor feest in stadion vijand

Voor veel Atheense voetbalfans is het een doorn in het oog: Olympiakos-fans, hossend en feestend, in het stadion van AEK Athene. Dit seizoen nog werd twee maanden achter gesloten deuren gevoetbald vanwege het buitensporige supportersgeweld in het Griekse voetbal.

Laten we hopen dat het vandaag rustig blijft.

De fans van Olympiakos in het stadion van vijand AEK Athene voor de Conference League-finale tegen Fiorentina.

Opvallende eigenaar #2

Ook Fiorentina heeft een opvallende eigenaar. Rocco Commisso werd geboren in Calabrië in het zuiden van Italië, verhuisde op zijn twaalfde naar de Verenigde Staten en groeide met zijn bedrijf in kabeltelevisie uit tot miljardair.

In 2017 nam hij het vermaarde New York Cosmos - ooit de club waar Pelé en Franz Beckenbauer hun kunsten vertoonden, maar inmiddels afgegleden - over en twee jaar later kocht hij Fiorentina. Hij zette zijn vriend Giuseppe Barone neer in Florence als algemeen directeur.

Barone overleed op 19 maart, nadat hij vlak voor het Serie A-duel met Atalanta een hartstilstand had gekregen. Met Barone in gedachten maakte Commisso zojuist een rondje in het stadion in Athene.

Opvallende eigenaar

Olympiakos is de sinds jaar en dag de club van de havenbaron, mediamagnaat en gemeenteraadslid Evangelos Marinakis. En die ken je vast nog wel van zijn opmerkelijke uitspattingen. Zo gooide hij dit seizoen na een wedstrijd van Nottingham Forest (de Premier League-club waar hij ook eigenaar van is) woedend zijn accreditatie in de voortuin van een omwonende van het stadion.

Marinakis staat niet bekend om zijn geduld: zo is Mendilibar al de vierde coach dit seizoen. Dit seizoen werden 27 nieuwe spelers aangetrokken, maar dat was ook nodig want liefst 39 speler moesten vertrekken.

Evangelos Marinakis, de flamboyante eigenaar van Olympiakos.

Beide coaches ook vorig jaar in finale

Voor Vincenzo Italiano, de 46-jarige coach van Fiorentina, zou vanavond weleens zijn laatste kunnen zijn bij La Viola. 'De Italiaanse Pep' is namelijk gewild bij buitenlandse clubs en zou deze zomer zomaar eens buiten de eigen landsgrenzen kunnen kijken.

Zijn twee Conference League-finale zal hij koste wat het kost willen winnen. Ook zijn collega in de andere dugout, de 63-jarige Bask José Luis Mendilibar stond vorig jaar al in een Europese finale. Mendilibar was namelijk de coach van Sevilla die in Boedapest AS Roma wist te verslaan na strafschoppen in de finale van de Europa League.

Na een dramatische start van het seizoen, waarin Sevilla maar twee van de eerste acht competitieduels wist te winnen, werd Mendilibar de laan uitgestuurd. Sinds februari staat hij aan het roer bij Olympiakos.

  • EPA
    Vincenzo Italiano, de coach van Fiorentina.
  • AFP
    José Luis Mendilibar, de Baskische coach van Olympiakos.

Wennen aan het stadion

  • AFP
    Olympiakos traint in het stadion van rivaal AEK Athene aan de vooravond van de finale.
  • AFP
    Ook Fiorentina trainde aan de vooravond van de finale in het stadion in Athene.

Nooit eens vreugde voor Conference League-finalist Fiorentina

Mai una gioia. Nooit eens vreugde, zeggen fans van de Italiaanse voetbalclub Fiorentina vaak. Maar na vanavond kan alles anders zijn, als Fiorentina in de finale van de Conference League voetbalt tegen het Griekse Olympiakos.

De Amsterdamse documentairemaker Frederick Mansell is hartstochtelijk supporter van de nummer acht van de Serie A. Hij vergelijkt zijn supporterschap met het verhaal van Sisyphus uit de Griekse mythologie. Sisyphus daagde de Griekse goden uit en moest voor straf een steen de berg op rollen. En telkens als hij bijna boven was, rolde de steen pardoes weer naar beneden. Tot het einde der tijden.

"Soms denk je aan het begin van het seizoen nog: het gaat lukken dit jaar. Maar uiteindelijk rolt die steen dan toch weer naar beneden", lacht Mansell. "Zo is het leven nu eenmaal. Maar zo'n finale, dat is een moment waarop het tegendeel ineens bewezen kan worden."

Fiorentina is De Goddelijke Komedie, De Goddelijk Paardenstart, Batigol, Davide Astori en Joe Barone en een zelfgemaakte quiz op basis van een boekwerk van 25 pagina's. Hoe dat zit? Lees het vierhaal in de onderstaande link!

Weg naar de finale: Fiorentina

Tien weken na de verloren Conference League-finale tegen West Ham United begon Fiorentina aan de reis die zou uitmonden in de tweede finale op rij. Opvallend genoeg troffen de Italianen met Ferencvaros en Racing Genk twee tegenstanders die ook het pad van Olympiakos zouden kruisen dit seizoen.

Met de nodige moeite knokte Fiorentina zich naar de halve finales, waarin het de harten van de Brugse fans brak met twee late goals in de halve finales.

Hoe bereikte Fiorentina de finale?

fase tegenstander thuis, uit
Play-offs Rapid Wien (Oos) 2-0, 1-0
Groepsfase Racing Genk (Bel) 2-1, 2-2
Ferencvaros (Hon) 2-2, 1-1
Cukaricki (Ser) 6-0, 0-1
Achtste finales Maccabi Haifa (Isr) 1-1, 3-4
Kwartfinales Viktoria Plzen (Tsj) 2-0 (nv), 0-0
Halve finales Club Brugge (Bel) 3-2, 1-1
Finale Olympiakos (Gri)

Eerste trofee? Niet helemaal...

Het jeugdteam van Olympiakos won dit jaar namelijk verrassend de prestigieuze UEFA Youth League. In de finale versloegen de Griekse voetballers tot 19 jaar de leeftijdsgenoten van AC Milan met 3-0 en werden zo de opvolgers van AZ.

Op 24 augustus neemt de Griekse jeugdploeg het in het befaamde Maracanã in Rio de Janeiro op tegen Flamengo, de winnaar van de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores voor spelers onder 20 jaar.

Weg naar de finale: Olympiakos

Voor Olympiakos begon het Europese seizoen al op 10 augustus met de 1-0 thuiszege op het Belgische Racing Genk in de derde voorronde van de Europa League. In de groepsfase eindigde de Grieken als derde achter West Ham United en SC Freiburg, waardoor het via een tussenronde in de knockoutfase van de Conference League terecht kwam.

Vanaf dat moment ging het echt lopen: in de achtste finales walste Olympiakos over Maccabi Tel Aviv heen, met Fenerbahçe werd na strafschoppen afgerekend en in de halve finales won de club verdiend en overtuigend twee keer van Aston Villa.

Vanavond gaat de club op voor de eerste Europese trofee in de clubgeschiedenis

Hoe bereikte Olympiakos de finale?

fase tegenstander thuis, uit
Q3 Racing Genk (Bel) 1-0, 1-1
Play-offs Cukaricki (Ser) 3-1, 0-3
Groepsfase SC Freiburg (Dui) 2-3, 5-0
West Ham United (Eng) 2-1, 1-0
TSC Backa Topola (Ser) 5-2, 2-2
Tussenronde Ferencvaros (Hon) 1-0, 0-1
Achtste finales Maccabi Tel Aviv (Isr) 1-4, 1-6
Kwartfinales Fenerbahçe (Tur) 3-2, 1-0 (wns)
Halve finales Aston Villa (Eng) 2-0, 2-4
Finale Fiorentina (Ita)

Fiorentina speelde al vijf finales, won er slechts een

De laatste Italiaanse club in een Europese finale is makkelijk. Een week geleden veroverde Atalanta Bergamo namelijk zijn eerste prijs, de Europa League, door Bayer Leverkusen in de finale de eerste nederlaag dit seizoen aan te smeren: 3-0.

In Florence dromen ze ook van Europees succes. Fiorentina speelde namelijk al in de allereerste finale van de Europa Cup I, maar verloor met 2-0 van Real Madrid. In 1962 verloor Fiorentina de finale van de Europa Cup II (voor bekerwinnaars) van die andere Madrileense topclub Atlético Madrid. In 1990 was Juventus in twee duels te sterk in de finale van de UEFA Cup. En vorig jaar ging La Viola met 2-1 ten onder in de Conference League-finale tegen West Ham United.

Staat er dan helemaal geen Europese beker in de prijzenkast in Toscane? Toch wel: in 1961 was Fiorentina in de finale van de Europa Cup II te sterk voor Glasgow Rangers. Maar dat is inmiddels al 63 jaar geleden.

Weet jij welke Griekse club ooit een Europese finale speelde?

Een keer speelde een Griekse een Europa Cup-finale. Normaal zou dat een aardige kwisvraag zijn voor de echte voetbalkenners, maar in dit geval zullen er in Nederland vast veel mensen zijn die het weten. In 1971 veroverde het Ajax van Johan Cruijff en Piet Keizer namelijk op Wembley de eerste van drie opeenvolgende Europa Cups voor landskampioenen.

Ajax won de finale met 2-0 door treffers van Dick van Dijk en Arie Haan. Tegenstander die dag: Panathinaikos!

Kalispèra!

Kalispèra! Oftewel, goedenavond in het Grieks. Vanavond richten we het vizier op Athene waar het stadion van AEK gastheer is van de finale van de derde editie van de Conference League. En alsof de duvel ermee speelt, voor het eerst sinds 1971 staat een Griekse club in de finale.

Olympiakos uit de nabijgelegen havenstad Piraeus neemt het in Athene op tegen Fiorentina, dat voor het tweede jaar op rij de eindstrijd heeft bereikt. Welkom bij het liveblog!

De ingang van het stadion van AEK Athene waar de finale van de Conference League gespeeld wordt.