NOS Voetbal

West Ham trekt povere Conference League-finale naar zich toe in slotfase

West Ham United heeft de tweede editie van de Conference League gewonnen. Een late treffer van Jarrod Bowen was genoeg voor de zege op Fiorentina, dat in de finale in Praag met 2-1 werd verslagen.

Declan Rice kust de Conference League-bokaal

Het is het tweede Europese succes voor de club uit Londen, die in 1965 met de latere Engelse WK-helden Bobby Moore en Geoff Hurst de Europa Cup voor bekerwinnaars op zijn naam schreef.

In de halve finales was West Ham nog te sterk voor AZ.

Op een schotje van West Ham-sterkhouder Declan Rice en een kopballetje van Fiorentina-verdediger Nikola Milenkovic na kende de finale in de Eden Aréna, de eerste officiële ontmoeting tussen beide ploegen, aanvankelijk weinig hoogtepunten.

Biraghi wordt bekogeld

De meeste spelers leken vooral te worstelen met flink veel wedstrijdspanning, die ze er dan weer niet van weerhield om af en toe met Knollsy-waardige intensiteit de onderlinge duels aan te gaan.

De eerste helft werd niet alleen ontsierd door het bedenkelijke niveau, maar ook door het gedrag van de supporters van West Ham. Met regelmaat gooiden ze voorwerpen op het veld en op een gegeven moment werd Cristiano Biraghi op het hoofd geraakt door een plastic beker.

Cristiano Biraghi is op het hoofd geraakt door een beker

De aanvoerder van Fiorentina hield er een bloedende wond aan over en werd door de clubarts van een paarse tulband voorzien. Na een korte onderbreking, waarbij de spelers gewoon op het veld bleven staan, werd er weer doorgespeeld.

Afgekeurde goal

Even leek Fiorentina ondanks alles met een voorsprong te kunnen gaan rusten. Luka Jovic klopte West Ham-doelman Alphonse Aréola met een kopbal uit de rebound, maar de Servische spits stond buitenspel en zijn doelpunt werd afgekeurd.

Nadat de wedstrijd in het eerste kwartier na de pauze iets meer vermaak had geboden, kreeg West Ham na een ongelukkige handsbal van Biraghi een penalty toegewezen. Saïd Benrahma liet dat buitenkansje niet onbenut en zette de Engelse ploeg op 1-0.

Voetbalgevecht in Praag: Michail Antonio (links) en Luca Ranieri duelleren om de bal

Die tegenvaller inspireerde Fiorentina tot een verrassend sterke comeback. De Italianen schudden wat schroom van zich af en kwamen iets beter in hun spel. Het resulteerde in de snelle gelijkmaker van Giacomo Bonaventura, die Aréola verschalkte in de verre hoek.

Snel daarna was het bijna opnieuw raak voor 'La Viola', toen een schot van Rolando Mandragora maar net naast het Engelse doel verdween.

Waar de finale vervolgens af leek te stevenen op een verlenging, werd in de laatste minuut van de officiële speeltijd plots Bowen weggestuurd. De Engelse rechtsbuiten bleef koel en schoot West Ham United naar de zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl