Teleurstelling bij Pavlidis

AZ loopt zich stuk op West Ham United en mist finale Conference League

AZ is er niet in geslaagd om voor het eerst in 42 jaar een Europese finale te bereiken. West Ham United versperde in de halve finales van de Conference League de weg door in Alkmaar in blessuretijd te scoren: 0-1. Een week eerder wonnen de Engelsen al met 2-1.

West Ham won in 1965 ten koste van 1860 München al eens de toenmalige Europa Cup II (voor bekerwinnaars) en treft dit keer Fiorentina op 7 juni in Praag.

Rellende supporters

Flinke smet op de avond was een uitbraak van AZ-supporters die na de wedstrijd de hoofdtribune van het AFAS Stadion bestormden. Daar zaten ook familieleden van spelers van West Ham United.

De Londenaren hadden het in de eerste helft in Alkmaar veel beter voor elkaar dan een week geleden. Toen wist Tijjani Reijnders vlak voor rust zelfs te scoren, maar een Alkmaars doelpunt in de eerste 45 minuten zat er dit keer niet in.

Sterker, de grootste kans kwam op naam van West Ham-middenvelder Lucas Paquetá, die na zo'n 25 minuten met een gekruld schot de buitenkant van de paal trof. In de aanloop liet Sam Beukema zich eenvoudig wegzetten door de fysiek sterke spits Michail Antonio.

De muur van West Ham

De thuisploeg moest continu opboksen tegen de opgetrokken muur van West Ham en hoopte op ingevingen van onder anderen Jesper Karlsson. De linksbuiten keerde afgelopen zondag met een invalbeurt tegen FC Emmen terug na een bovenbeenblessure en die invalbeurt gaf hoop.

Paquetá in duel met Clasie

Karlsson liet zich in de openingsfase wel even zien, maar ook hij beet zich stuk op de hechte Londense defensie. Net als Milos Kerkez, zijn kompaan links achterin, teruggekeerd van een schorsing.

De beste AZ-mogelijkheid in de eerste helft was weggelegd voor rechtsback Yukinari Sugawara, die enkele minuten voor het rustsignaal via het been van Nayef Aguerd naast schoot. Meer had de ploeg van trainer Pascal Jansen niet in petto en dat moest en zou veranderen in de tweede helft.

Energieke tweede helft

AZ begon dan ook energieker aan de tweede 45 minuten. Spits Vangelis Pavlidis kon een voorzet van Kerkez niet binnentikken, een poging van Sven Mijnans miste kracht en een passje van Reijnders op de vrijstaande Pavlidis bleek onzuiver.

Heel even spitsuur in het strafschopgebied van AZ

Aan de overzijde moest doelman Mathew Ryan handelend optreden bij een knal van afstand van Declan Rice, de door de topclubs in de Premier League zo begeerde middenvelder. De verlangde transfersom voor de Engels international overstijgt inmiddels de 100 miljoen euro.

Invalbeurt De Wit

AZ had de eveneens van een blessure herstelde Dani de Wit op de bank en hij viel twintig minuten voor tijd in voor Mijnans. Even daarvoor redde West Ham-keeper Alphonse Areola op een inzet van Pantelis Hatzidiakos.

De thuisploeg moest meer en meer risico's nemen om ten minste een verlenging af te kunnen dwingen en ontsnapte bij een mogelijkheid voor Aguerd.

De zo gewenste 1-0 voor AZ bleef echter uit, waardoor een tweede Europese eindstrijd (na 1981 in de UEFA Cup tegen Ipswich Town) in het water viel. Pablo Fornals sloeg zelfs nog toe in blessuretijd en strooide extra zout in de Alkmaarse wond.