AZ-hooligans belagen West Ham United-fans
NOS Voetbal

AZ-supporters bestormen hoofdtribune, waar veel familie West Ham-spelers zit

Supporters van AZ hebben donderdag na de uitschakeling in de halve finales van de Conference League de hoofdtribune van het AFAS Stadion bestormd. Daar zochten ze de confrontatie met aanhangers van tegenstander West Ham United.

Op de tribune zaten vrienden en familieleden van West Ham-spelers. Die snelden naar de tribune om in te grijpen. Ook spelers van AZ en trainer Pascal Jansen en directeur Robert Eenhoorn trachtten tussen beiden te komen.

Dit zijn beelden van de bestorming:

AZ-supporters zoeken confrontatie met fans West Ham op hoofdtribune

Het incident gebeurde direct na afloop van de wedstrijd. AZ verloor met 1-0 en liep daardoor de finale mis. De fans zaten achter het doel van AZ, braken door een hek en zochten de confrontatie.

AZ-spelers Tijjani Reijnders en Pantelis Hatzidiakos reageren op het wangedrag van sommige supporters:

AZ-spelers over hooligans die West Ham-fans belaagden: 'Een stelletje dwazen'

Het was niet voor het eerst dit seizoen dat het misging in een Nederlands stadion. "Het is vervelend, het hoort niet thuis in ons stadion. Het liefst in geen enkel stadion," sprak AZ-coach Pascal Jansen zijn afschuw uit over de rellen. "Ik voel schaamte. Mensen zullen angstige momenten hebben beleefd. Je moet je emoties nog steeds de baas zijn, ook op een avond met een nederlaag."

Gefluit

Politie en stewards waren vrij snel ter plaatse om verdere escalatie te voorkomen. Na een kleine tien minuten keerde de rust in het stadion terug. Andere supporters van AZ lieten met gefluit hun onvrede horen over het wangedrag van een deel van de eigen aanhang.

Vorige week verloor AZ de uitwedstrijd in Londen met 2-1. Familieleden van spelers en van leden van de technische staf van AZ werden toen in de eerste helft belaagd toen ze juichten bij het doelpunt van AZ.

Eerder op de dag hadden supporters van AZ en West Ham elkaar in het centrum van Alkmaar getroffen. Op de Stationsstraat kwam het tot een confrontatie.

Het supportersgeweld in Nederland is moeilijk onder controle te krijgen. Waarom lijkt die Nederlandse aanpak niet te werken? We leggen het uit in deze video.

Sportexplainer: Waarom de voetbalwet streng is, maar niet werkt

Advertentie via Ster.nl