Sofyan Amrabat
NOS Voetbal

Unieke kans Amrabats Fiorentina: 'Hét moment om te laten zien dat ze weer meetellen'

Zowel Praag als Florence kleurt vandaag volledig paars. Na veel te veel magere jaren is de honger naar Europees succes onder fans van Fiorentina haast niet meer te stillen.

Om 21.00 uur vanavond speelt La Viola in de Tsjechische hoofdstad de finale van de Conference League tegen West Ham United. Onder aanvoering van de ingenieuze coach Vincenzo Italiano en middenvelder Sofyan Amrabat moet de recente wederopstanding van de club verzilverd worden.

Want dat Fiorentina sinds 2001 geen prijs meer won steekt. Toen werd met spelers als Rui Costa, Predrag Mijatovic en Nuno Gomes de Coppa Italia werd gewonnen. Daarna begon een lange periode van schrijnende droogte.

Opgekrabbeld

Het iconische paarse shirt - vooral die ene met 'Nintendo' als sponsor op de borst - en de herinneringen aan helden als Francesco Toldo en Gabriel Batistuta blijven onder voetbalfans wereldwijd tot de verbeelding spreken. Maar in Italië werd de sportieve rol van Fiorentina eigenlijk met het jaar marginaler.

Fabio Bianchi, die de club volgt voor de Gazzetta dello Sport, zag de club wegzakken. "Fiorentina is een en al historie. Het was de eerste Italiaanse club die de Europa Cup 1-finale speelde. Die finale werd verloren tegen Real Madrid door een penalty die nooit gegeven had mogen worden. En in 1960/1961 was Fiorentina de eerste Italiaanse club die een Europese hoofdprijs won."

Fiorentina-coach Vincenzo Italiano in de Grolsch Veste, waar in de voorronde van de Conference League werd afgerekend met Twente

De pijn van 22 jaar zonder prijs was voelbaar in Florence. Een week geleden liet Fiorentina in de finale van de Coppa Italia tegen Internazionale de bekerwinst liggen. De Conference League wordt dan ook als een absolute hoofdprijs beschouwd.

In 2019 kocht de Amerikaans-Italiaanse investeerder Rocco Commisso de club op, voor een bedrag tussen de 150 en 200 miljoen euro. Hij investeerde flink en onder zijn leiding werd in 2021 de jonge coach Italiano van Spezia overgenomen. Dat bleek het begin van iets moois.

Onder Italiano krabbelde Fiorentina definitief weer op, zegt Bianchi. "Hij wordt in heel Italië geroemd om zijn aanvallende speelstijl. Italiano laat Fiorentina op een on-Italiaanse 'Europese' manier voetballen, met inschuivende verdedigers en een hoge druk. Ze krijgen daardoor wel vaak counters om de oren."

Dubbele dekking

Wie enorm veel van die counters onschadelijk weet te maken is Sofyan Amrabat. De international van Marokko, die in december een geweldig WK speelde, is de motor van het elftal. Hij ontwikkelde zich na zijn komst in 2020 tot een absolute steunpilaar.

Zijn broer Nordin Amrabat vertelt dat hij onder Italiano nog verder is gegroeid. "Het is een hele interessante man en trainer. Voor zijn komst speelde Fiorentina op z'n klassiek Italiaans. Nu proberen ze veel meer te voetballen en hoog druk te zetten. Daar gedijt Sofyan alleen maar beter bij."

Sofyan Amrabat geeft zijn shirt aan een jonge fan in het Artemio Franchi

Makkelijker werd het er voor Amrabat niet op, nadat hij met Marokko de halve finales van het WK in Qatar had gehaald. "Tegenstanders zijn steeds meer rekening met hem gaan houden. Hij krijgt in bijna alle wedstrijden in de Serie A nu altijd een mannetje op zich: iemand die hem constant moet schaduwen."

Toch is het aan de 26-jarige ex-speler van FC Utrecht en Feyenoord om de opbouw te verzorgen. "Sofyan probeert voortdurend in beweging te zijn. Op die manier is hij aanspeelbaar. Hij heeft genoeg voetbalintelligentie om onder de druk uit te spelen."

Laatste kunstje

Nordin Amrabat erkent dat zijn broertje tegen West Ham waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in het shirt van Fiorentina zal spelen. De internationale wereldtop lonkt, met clubs als FC Barcelona, Manchester United en Atlético Madrid die hem in de gaten houden.

Maar niet alleen voor Amrabat is de Conference League-finale een laatste kunstje. Volgens Bianchi is de kans groot dat het huidige, aantrekkelijke elftal deze zomer uit elkaar valt.

"Italiano is een topkandidaat om Luciano Spalletti op te volgen als trainer van Napoli, Amrabat gaat sowieso vertrekken en ook smaakmaker Nico González staat in de belangstelling van grote clubs. Dit is de kans om met deze groep aan te tonen dat Fiorentina weer meetelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl