De rellen in Alkmaar
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw cel- en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

De politierechter heeft vandaag opnieuw zeven AZ-supporters veroordeeld die in mei deelnamen aan de rellen na de verloren Conference League-wedstrijd van AZ tegen West Ham United. De mannen zijn veroordeeld tot voorwaardelijke cel- en taakstraffen. Ook mogen ze allemaal een jaar lang niet in en bij het AZ-stadion komen.

De mannen die vandaag voor de rechter stonden, werden verdacht van het plegen van openlijk geweld. Twee verdachten kregen vanochtend lagere straffen dan justitie had geëist. De rechtbank in Alkmaar besloot daartoe omdat beelden van de twee te zien waren bij het tv-programma Opsporing Verzocht, ook al hadden ze zich allebei toen allang zelf gemeld op het politiebureau.

Ze maken deel uit van een groep AZ-supporters die op 18 mei de hoofdtribune van het AZ-stadion bestormde, nadat de Alkmaarders in eigen huis door West Ham United waren uitgeschakeld in de halve finales van de Conference League. Gisteren stonden al zeven mannen terecht voor hun betrokkenheid bij de rellen.

"Ik heb begrip voor hectiek en drukte bij politie, maar het is niet goed gegaan", oordeelde de rechter. Justitie eiste tegen beide mannen een celstraf van vier weken, waarvan twee voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde de ene man tot een taakstraf van 150 uur, waarvan hij 144 uur moet uitvoeren, meldt NH Nieuws. De andere man kreeg 120 uur taakstraf. De twee krijgen ook een locatieverbod opgelegd van een jaar.

Bewust en met capuchon

Een van de twee verdachten, een 45-jarige man uit Alkmaar, gaf toe "bewust en met capuchon" de confrontatie te hebben gezocht met aanhangers van West Ham United.

"Ik kan me dat niet herinneren, maar zie het wel op beelden. Als ik iemand heb geraakt, spijt me dat", aldus de man in de rechtbank. De andere verdachte, een 26-jarige man uit Egmond, zei dat hij een "vrij forse meneer" aanviel. "Toen ik besefte wat ik aan het doen was, kreeg ik meteen spijt. Ik heb een situatie gecreëerd voor mensen en schaam me steeds meer."

'Had niet mogen gebeuren'

Volgens de officier van justitie speelde bij de uitzending van de beelden mee dat de mannen op het politiebureau ontkenden dat ze strafbare feiten hadden gepleegd. In de video's zijn die namelijk wel te zien, dus werden de mannen toen nog niet gelinkt aan de verdachten op de beelden.

Maar de rechter vond dat geen excuus. Volgens haar is het 'in beide gevallen niet goed gegaan' en had de politie voor de uitzending van Opsporing Verzocht "heel goed moeten kijken." "Het had niet mogen gebeuren", laat het Openbaar Ministerie per mail aan NH Nieuws weten. "Mogelijk dat het korte tijdsbestek een rol heeft gespeeld."

Geweld tegen ME'ers en West Ham-supporters

Andere verdachten die vandaag voor de rechter stonden, zijn veroordeeld tot taakstraffen en in enkele gevallen ook celstraffen tot 30 dagen voor het mishandelen van West Ham-supporters en het aanvallen van ME'ers,

Advertentie via Ster.nl